کوهرنگ فقط نام آب معدنی نیست، بلکه نام شهری است که
در دل رشتهکوههای بلندقامت زاگرس از دوستداران طبیعت حسابی دلبری میکند. کوهرنگ با لقب
"بهشت سفید ایران" آماده است تا با خنکی مطبوع هوا و جاذبههای برفی مختص زمستانش از شما پذیرایی کند؛ پس کوهرنگ را به عنوان یک مقصد خنک به خاطر بسپارید. حالا برویم ببینیم از چه جاذبههایی در این
"قصر یخی" باید دیدن کرد:
آبشار شیخ علیخان
کوهرنگ منطقهی مرتفعی است، پس دور از انتظار نیست که آبشارهای زیبا سهم زیادی از طبیعتش داشته باشند. آبشار شیخ علیخان که در روستایی با همین نام قرار گرفته، از جملهی همین آبشارهای زیبا و چشمنواز محسوب میشود. خروشان بودن این آبشار در تابستان طراوت و خنکی بینظیری به این منطقه هدیه میدهد، اما از تصویر قندیلهای منحصربهفرد آن در زمستان نمیتوان گذشت. روستای شیخ علیخان 17 کیلومتر با شهرستان کوهرنگ فاصله دارد، پس بازدید از آن را حتما در برنامهی خود بگنجانید.
صدای آب هر روحی را تازه میکند!
غار یخی چما
غار یخی چما از همان مقاصدی است که با دیدن عکسهایش باورتان نمیشود اینجا ایران باشد. این غار زیبا و یخی شاید مقر پادشاهی شاهزاده یا پرنسسی یخی باشد که در زمستان بر سرزمینش حکمرانی میکند!
برای رسیدن به این غار زیبا باید سختی راه را به جان بخرید!
غار یخی چما به دلیل قرار گرفتن در درههای عمیق و انباشت برفهای چندین ساله در تمام فصول قندیلهای غولآسا دارد. ضخامت این لایههای یخی در تابستان نازک میشود و اگر در این فصل به دیدارش میروید باید بسیار مراقب باشید لیز نخورید یا زیرپایتان خالی نشود!
“هشدار: بازدید از این غار در فصل تابستان توصیه نمیشود.”
غار یخی چما از
بزرگترین منابع آب شیرین ایران هم محسوب میشود، چرا که چشمهای که از یخهای این غار به وجود آمده به
سد کوهرنگ ختم میشود و بخشی از آب آن را تأمین میکند. این غار در فاصلهی
25 کیلومتری چلگرد و
4 کیلومتری آبشار شیخ علیخان قرار گرفته و برای بازدید از آن بهتر است از یک راهنمای محلی کمک بگیرید.
“هشدار: مسیر این غار مناسب کودکان نیست!”
دشت لالههای واژگون
لالههای قرمزرنگ بر دامن سرسبز کوهرنگ دامن گسترانیدند و از بازدیدکنندگانشان حسابی دل میبرند. این جاذبهی منحصربهفرد در نزدیکی چلگرد مقصد محبوب بسیاری از مسافران این دیار میباشد. دشت لالههای واژگون کوهرنگ وسعتی بالغ بر 3400 هکتار دارد و از زیستگاههای اصلی این لالهها به حساب میآید. متأسفانه رفتار نامناسب بعضی گردشگران در سالهای اخیر به این گلها آسیب رسانیده و موجب تخریب منطقه شده است.
این دشت زیبا به مراقبت ما نیاز دارد.
منطقهی کوچکی از این دشت وسیع در فهرست آثار ملی ثبت شده و توسط سازمان محیطزیست تحت حفاظت قرار گرفته است. اواسط فروردین تا اواخر اردیبهشت، بهترین فصل برای بازدید از این لالههای خوشرنگ محسوب میشود. این دشت در 12 کیلومتری چلگرد و در نزدیکی روستای بنواستکی قرار گرفته و بازدید از آن 1 تا 2 ساعت زمان نیاز دارد.
“گردشگری مسئولانه یعنی در بازدید از این بهشت زیبا به گلها آسیب نرسانیم و بگذاریم این منطقه زیبا باقی بماند!”
چشمه دیمه؛ گواراترین چشمه جهان
پیشتر هم گفته بودیم که کوهرنگ بهشت طبیعتگردان محسوب میشود و با زیباییهای بیمثالش حسابی شما را غافلگیر خواهد کرد. در فاصلهی 10 کیلومتری چلگرد، روستایی قرار دارد که چشمهی خنک و جوشانش نبض حیات را در این منطقه به تپش درآورده است. چشمه دیمه که از ارتفاعات زردکوه بختیاری سرچشمه میگیرد، آبی بسیار گوارا و سرشار از املاح معدنی دارد و خنکی دلپذیر آن به جان میچسبد. همین ویژگی موجب شده تا از آب این منطقه برای تهیه آبمعدنی استفاده شود. وجود این چشمهی حیاتبخش موجب آبادانی این منطقه شده و بیشتر افراد به کمپ کردن در این منطقه علاقهمندند. این جاذبهی طبیعی در سال 1388 توسط سازمان میراث فرهنگی در فهرست آثار طبیعی ایران ثبت شد.
اگر تحمل شلوغی ندارید، آخر هفتهها به این منطقه نروید!
برای رفتن به چشمه دیمه، حدودا 5 هزار تومان (نرخ سال 98) ورودی باید بپردازید. سرتاسر مسیر آسفالت است و رستوران و سرویس بهداشتی هم در این منطقه تعبیه شده. متأسفانه سرویس بهداشتی و رستورانهای موجود به گفتهی مسافران کیفیت لازم را ندارند و بهتر است با خودتان غذا ببرید یا به رستورانهای چلگرد مراجعه کنید. بهترین زمان سفر به این منطقه بهار و تابستان است اما اگر میخواهید با ازدحام جمعیت و زبالههای رهاشدهی کمتری مواجه شوید، آخر هفته و تعطیلات به این منطقه سفر نکنید.
“بهترین زمان سفر به این منطقه بهار و تابستان است اما اگر میخواهید با
ازدحام جمعیت و زبالههای رهاشدهی کمتری مواجه شوید، آخر هفته و تعطیلات
به این منطقه سفر نکنید.”
چشمه کوهرنگ
چشمه کوهرنگ، از ارتفاعات زردکوه بختیاری سرچشمه میگیرد و به
دریاچه سد کوهرنگ ختم میشود. در مراتع اطراف این چشمه به واسطهی آب حیاتبخش آن، زندگی در سبزترین حالت ممکنش جریان دارد. آب این چشمه بعد از عبور از دریاچه و از طریق تونل کوهرنگ به زایندهرود منتقل میشود. حرف از "تونل کوهرنگ" به میان آمد، شاید بد نباشد بدانید این تونل و آبشار معروفش را کجا میتوان یافت؟
آبشار تونل کوهرنگ
و باز هم آبشار! همانطور که تا اینجا هم متوجه شدید در این منطقه آبشارهای زیبایی وجود دارد، اما این آبشار کمی متفاوت است. در واقع آب چشمهی کوهرنگ توسط تونلی که در مسیر آن ساخته شده، به زایندهرود منتقل میشود و نوع ساخت آن باعث شده تا این آبشار شکل بگیرد. طراوت فرحبخش جریان خروشان آب، سالانه گردشگران زیادی را به آبشار تونل کوهرنگ جذب میکند.
این آبشار در واقع به دلیل ساختوساز تونل اول کوهرنگ به وجود آمده!
بهترین زمان سفر به این منطقه اردیبهشتماه است، اما نزدیکی آن به پیست اسکی چلگرد موجب شده تا گردشگران خاص زمستانی خود را هم داشته باشد. این منطقه امکاناتی مانند پارکینگ، سرویس بهداشتی، آلاچیق و غرفهی فروش صنایعدستی دارد و اگر شانس با شما یار باشد میتوانید ایلات عشایری ساکن این منطقه را هم از نزدیک ببینید. این آبشار در فاصلهی 3 کیلومتری چلگرد واقع شده و مسیر دسترسی آن آسفالته میباشد.
پیست اسکی چلگرد؛ بهشت اسکیبازان
طرفداران ورزشهای زمستانی دستها بالا! بسیاری از گردشگران به عشق تجربه کردن اسکی به کوهرنگ میروند. پیست اسکی چلگرد در 2 کیلومتری شهر چلگرد و 85 کیلومتری شهرکرد، پیستی مجهز برای تجربه کردن اسکی بهشمار میرود. این پیست، 800 متر طول و 20درصد شیب دارد. از طرفی وجود یک تلهسیژ 200 متری کار رفتن به ارتفاعات آن را راحتتر کرده است.
اهل ورزشهای زمستانی هستید؟
اسکیبازان همزمان با بارش برف و از آذرماه تا اواخر اسفند به تفریح و تجربهی هیجان در این پیست میپردازند. وجود جادهی آسفالته، مراکز خدماتی مختلف در اطراف این پیست و نزدیکی آن به شهر چلگرد رفاه گردشگران را به صورت کامل تأمین میکند.
روستای سرآقا سید؛ ماسولهی غرب ایران
تا حالا هر چه معرفی کردیم، جاذبههای طبیعی کوهرنگ بود. حالا میخواهیم برویم سراغ متفاوتترین جاذبهی این منطقه یعنی: روستایی پلکانی و تقریبا دور از دسترس! روستای سر آقاسید، در قسمت شمالی کوهرنگ واقع شده و راه دسترسی به آن کمی دشوار است چون جادهی آسفالته قبل از رسیدن به آن تمام میشود! این روستا در فاصلهی 45 کیلومتری چلگرد قرار دارد و برای رسیدن به آن باید تاب سختی راه را داشته باشید. پس یا با ماشینهایی که از چلگرد و شهرکرد مسافر به این روستا میبرند همراه شوید، یا ماشینتان را قبل از جاده خاکی پارک کنید.
اقامت در این روستا یک تجربهی منحصربهفرد است!
زندگی در این روستا به شکل بومیاش در جریان است و هنوز درگیر پیچیدگیهای شهری نشده. نیروی برق تنها سهم این روستا از امکانات رفاهی میباشد و بسیاری از ساکنان آن کوچنشین هستند، یعنی در فصل پاییز و زمستان جمعیت زیادی در این روستا زندگی نمیکنند. علاوه بر این بارش برف و سرما در فصل زمستان موجب بند آمدن جادهی منتهی به این روستا میشود، پس سفر زمستانه به این روستا خیلی منطقی به نظر نمیرسد.
“روستای سرآقاسید به ماسولهی زاگرس شهرت دارد.”
خانههای روستای سرآقاسید از خشت و چوب ساخته شدهاند و انتخاب زیادی برای اقامت در این روستا پیش رو ندارید. بنابراین یا میتوانید خانهی روستایی اجاره کنید یا در سیاهچادرهای عشایری طعم اصیل زندگی را برای یک شب تجربه نمایید. اگر راهتان به این روستا افتاد از چشیدن طعم غذاهای محلی آن غافل نشوید! آش کاردین، آش برگ، کبابهای خوشمزه از گوشت تازه و نان کلگ از غذاهای خوشمزهای است که در
روستای سرآقاسید فرصت چشیدن آنها را خواهید داشت!
در نهایت میتوان گفت
کوهرنگ هم مقصدی بهاری و تابستانی است و هم مقصدی زمستانه، پس برای یک سفر متفاوت به این شهر و استان زیبایش فکر کنید!