«سفر به گرجستان ویزا نمیخواست و چون مخارج سفرم ارزان میشد، تصمیم گرفتم که برم.» اینها جملات من بود وقتی تصمیم گرفتم به گرجستان سفر کنم. اما یک سری نکاتی وجود داشتند که باید دربارهشان میدانستم. مثلا ارز گرجستان چیست یا برای من که دختری تنها هستم، کشور امنی است؟ اینجا بود که فهمیدم باید قدر اطلاعات سفر را دانست.
به این 5 دلیل توریستها به گرجستان سفر کردند:
- لازم نیست برای سفر به گرجستان ویزا بگیرید.
- در سفر به گرجستان همیشه یک مرد یا زن گرجی منتظر است تا کمکتان کند.
گرجیها مهربان و مهماننوازند و رفتار خیلی خوبی با گردشگران دارند.
- نگران گم شدن یا آسیب دیدن در تفلیس یا شهرهای دیگر گرجستان نباشید. اینجا
کشوری امن برای مسافران و بانوان تنها (Solo Travelers) است.
- اگر اهل طبیعتگردی و ماجراجویی باشید، مطمئن باشید مناطق کوهستانی گرجستان
بهترین چشمانداز را دارد. هرچند که توصیف طبیعت گرجستان با کلمات
بیانصافی است اما براساس آخرین بررسیهای ما از دوستان و همکاران و
سایتهای معتبر گردشگری، طبیعت و آب و هوای گرجستان واقعا بینظیر است.
- بخش خوشمزهی هر سفری شکمگردی است و شکمگردی در گرجستان انگیزهی خوبی
برای سفر است. غذاهای گرجی خیلی متنوعاند و پیشینهی قوی دارند که بیشتر
به مناطق روستاییشان برمیگردد. عطر و طعم برای گرجیها مهم است و
خوشبختانه با ذائقهی ما ایرانیها هم سازگار است.
ویزا بگیرم؟
برای اقامت تا 45 روز نیازی نیست ویزا بگیرید. فقط پاسپورت خود را آماده کنید، به سراغ چمدانتان بروید و برنامهی سفر بچینید. اگر قصد دارید بیشتر بمانید باید درخواست ویزای مجدد بدهید. در غیر این صورت، متاسفانه باید 180 دلار جریمه بپردازید.
هزینهی روزانهام چقدر است؟
سفر کمهزینه♦هاستل: 5-20 دلار
♦ غذای ساده: از 3 دلار
♦ بلیط موزه: 2-10 دلار
♦ فنجان چای: 40 سنت تا 2 دلار
♦ بلیط اتوبوس و قطار: 5 دلار
سفر متوسط♦ هتل سه ستاره برای هر نفر: 25 تا 40 دلار
♦ وعدهی غذایی در رستوران خوب: 6 تا 15 دلار
♦ بلیط بازدید مجموعه موزه: 4 تا 20 دلار
♦ قهوه و کیک در کافه: 3 تا 9 دلار
♦ تاکسی برای مسافتهای طولانی: 10 دلار
سفر لوکس♦ اقامت در هتل 5 ستاره و لوکس برای هر نفر: از 50 دلار
♦ غذای عالی در رستوران: 7 تا 20 دلار
♦ شام خوشمزه و باکیفیت: 15 تا 35 دلار
چه ارزی با خودم ببرم؟
معمولا افراد ترجیح میدهند قبل از رفتن به کشور موردنظر ارز تهیه کنند. این مورد برای سفر به بیشتر کشورها کار درست و به صرفهای است. اما توصیه میکنیم که ارز خود را به دلار تبدیل کنید و در گرجستان به دنبال لاری باشید.
طبق تجربهی ما در گرجستان، صرافی، فروشگاهها و مغازههایی که در فرودگاه تفلیس و سطح شهر هستند به راحتی پول شما را هر چه باشد از یورو، دلار، لیر یا ریال به لاری تبدیل میکنند. در حالیکه در کشورهای دیگری مانند روسیه، تبدیل پول فقط در بانکها انجام میشود. از طرف دیگر، خوشبختانه نرخ تبدیل ارز در همه جای گرجستان یکی است و نیازی به نگرانی ندارید. یادتان باشد مبالغ بالا را از دلار به لاری تبدیل نکنید، چون پورسانت بیشتری از شما میگیرند و ضرر میکنید. بهتر است براساس نیاز روزانه، پول تبدیل کنید.
با چی برم؟
هواپیما: بلیط هواپیمای تهران به تفلیس به دو صورت بدون توقف و توقفدار فروخته میشود. در پرواز بدون توقف، شما با پروازی تقریبا 2 ساعته و مستقیما به تفلیس میرسید اما در پرواز توقفدار، بسته به مبدا پروازی از 8 ساعت تا 23 ساعت توقف دارید. قیمت پروازهای رفت و برگشت تهران-تفلیس بسته به ایرلاین و توقفها متفاوت است. برای اینکه آخرین قیمتهای بلیط هواپیمای تهران-تفلیس را بررسی کنید به رزرواسیون آنلاین خرید بلیط هواپیما بروید.
اتوبوس: ترمینال غرب (پایانهی آزادی) اتوبوسهای یک سره تهران-تفلیس دارد. در سفر با اتوبوس حدود 16 ساعت در راه هستید. از سرویسهای اتوبوس تبریز-تفلیس هم میتوانید استفاده کنید.
رانندگان اتوبوسهای تهران-تفلیس به اندازهی کافی در مسیر توقف میکنند تا مسافران خسته نشوند. مجموعا شما دوبار در مرزها باید مراحل گمرکی را طی کنید که دو ساعت طول میکشد. در لب مرز هم دستگاههای خودپرداز عوارض خروج وجود دارند که باید همانجا عوارض را پرداخت کنید.
قطار: قطارهای تبریز-تفلیس راه سوم شما برای رسیدن به گرجستان است. در این راه شما میتوانید مثلا از تهران با قطار حرکت کنید و بعد از رسیدن به تبریز به تفلیس بروید.
چطور از وسایل حمل و نقل شهری استفاده کنم؟
♦ اجارهی خودرواگر ماشین اجاره کنید، اختیار ساعات رفت و آمدتان را دست خودتان است، یعنی هر زمان که بخواهید در شهر و جادههای اطراف میگردید. دیگر لازم نیست با رانندگان تاکسی بر سر کرایه چانه بزنید و در فضای شلوغ اتوبوس یا مترو هم نمیمانید. برای اینکه از کرایهی خودرو در سفرهای خارجی بیشتر بدانید به مطلب «چطور در سفر خارجی خودرو اجاره کنم؟» بروید.
♦ اتوبوس و مینیبوسهای زرد (Marshrutka)اتوبوسها و مینیبوسهای زردرنگ معروف به Marshrutka راه دیگر رفت و آمد در شهر است. به نظر ما بهتر است قبل از سفر، لیست ایستگاهها و مقاصد را روی گوگل مپ خود، علامتگذاری (Pin) کنید. البته تابلوهای دیجیتالی در ایستگاهها وجود دارند که به دو زبان انگلیسی و گرجی اسم ایستگاهها نمایش داده میشود. یک راه دیگر برای اطلاع از ایستگاهها، دانلود اپلیکیشن حمل و نقل شهری تفلیس است که برای گوشیهای موبایل اندرویدی موجود است. هرچند که به طور کلی توصیه میکنیم برای پرداخت پول «مارشروتکا»ها یا همان اتوبوسها از مترومانی استفاده کنید. البته پول خرد 100 تتری هم به کارتان میآید.
یادتان باشد که اتوبوسها فقط در ایستگاهها توقف دارند اما مینیبوسها نه. کافیست هرجا میخواهید پیاده شوید بگویید Gaacheret یعنی بایست.
♦ مترو تفلیسمترو فقط در تفلیس هست. برای استفاده از آن بلیط الکترونیک مترو «Metromoney cards»بخرید که برای اتوبوس و مینیبوسهای زردرنگ شهر هم کاربرد دارد. ساعت کاری مترو 6 صبح تا نیمه شب است و خوشبختانه به غیر از زبان گرجی، به زبان انگلیسی هم ایستگاهها اعلام میشوند.
♦ تاکسیبرای گشت در شهر با تاکسی، از قبل در مورد کرایه با راننده چانه بزنید. خوشبختانه میتوانید با همین تکنیک تخفیفهای خوبی هم بگیرید. تاکسیها تاکسیمتر ندارند و قیمتها براساس مسیرهای کوتاه یا طولانی مشخص میشوند. معمولا برای مسیرهای کوتاه تا 3 کیلومتر 4 یا 5 لاری و برای مسیرهای طولانیتر تا 10 لاری درنظر گرفته شده است.
کی برم؟
بیایید بیخیال کلیشههای آب و هوایی و اصطلاحات “هایسیزن” و لو سیزن (Low Season) گرجستان شویم. اینجا کشوری چهارفصل است و هر فصلش جذابیتهای خاص خودش را دارد. هرچند که در بالا اشاره کردیم که بهار و پاییز بهترین زمان سر زدن به سرزمین گرجیها است اما نباید از تابستان و زمستانش هم غافل شد. بنابراین خودتان را محدود به اطلاعات کلی سایتهای گردشگری دربارهی آب و هوای گرجستان نکنید.
بهار گرجستان از اسفند تا اردیبهشت هوای معتدلی دارد. نه زیاد گرم است نه سرد. اگر این زمان را انتخاب کنید، بارانی هم با خود ببرید. احتمال بارش باران در اواخر بهار زیاد است.
تابستان فصل خوبی برای ورزشهای ساحلی است که های سیزن هم هست. بهترین زمان برای سفر به باتومی همین موقع است.
پاییز اما قصهی دیگری دارد. در این زمان، همه چیز متفاوت است؛ از خیابانهای تفلیس گرفته تا مناطق کوهستانی روستای کازبگی (غازبگی). ماههای سپتامبر تا نوامبر (شهریور تا اواسط آذر) مخصوص کسانی است که دنبال تصویری رویایی، پر از برگهای درختان زرد و نارنجی و خیابانهای سنگفرششده و خیس از نم باران هستند.
در زمستان با اینکه هوا طبق گفتهی گردشگران سرد است و حتی بعضی شبها به زیر صفر میرسد اما عاشقان ورزشهای زمستانی این زمان را انتخاب میکنند. پیستهای اسکی Gudauri و Bakuriani دوتا از بهترین انتخابها هستند.
زبان رسمی گرجستان چیست؟
زبان گرجی، زبان رسمی مردم گرجستان است که از چپ به راست نوشته میشود و یکی از قدیمیترین زبانهاست. چند اصطلاح کاربردی:
سازمان حمل و نقل شهری تفلیس هم اپلیکیشنی ایجاده کرده که در سایتش موجود است. برای دانلود آن به صفحهی اپلیکیشن حمل و نقل شهری تفلیس بروید که برای گوشیهای اندروید موجود است.
چه سیمکارتی بگیرم؟
سه اپراتور اصلی تلفن همراه مگتیکام (Magticom)، جئوسِل (Geocell) و بیلاین (Beeline) در سراسر گرجستان استفاده میشوند. البته توصیه میکنیم از سیمکارتهای مگتی استفاده کنید که آنتندهی بهتری دارد. تعرفهی خدمات این سه اپراتور شبیه به هم است، با این حال مگتی اپراتور اصلی کشور محسوب میشود.
♦ برای خرید سیمکارت، همراه داشتن پاسپورت کافیست و میتوانید در فرودگاه یا شعبههای اپراتورهای تلفن همراه در سطح شهر سیمکارت بخرید. قیمت سیمکارت معمولا 5 لاری است که همان اندازه شارژ دارد.
♦ اگر قصدتان این است که از سیمکارتهای ایرانسل یا همراه اول استفاده کنید، باید به شما بگوییم که هزینهی رومینگ آنها هم بالاست. بنابراین بهتر است به فکر خرید سیمکارت گرجی باشید.
♦ بستههای اینترنتی با قیمت خوبی به فروش میرسند. به طور مثال میتوانید با پرداخت 7 تا 10 لاری، 4 گیگ اینترنت همراه بخرید. مثل وبسایتهای اپراتورهای ایران، در سایتهای مگتی، جئوسل و بیلاین تعرفههای بستهی اینترنت به زبان انگلیسی نوشته شده است و شما متناسب با نیازتان میتوانید یکی از آنها را انتخاب کنید.