با پخش شدن
ویروس کرونا در چین، همه چیز شبیه فیلمهای آخرالزمانی شده: قرنطینهی شهر، چک کردن دمای بدن شهروندان با دستگاه، ایزوله کردن افراد آلوده و ماسکهای روی صورت. اینها تصاویری هستند که این روزها در اخبار جهانی میبینیم. همه ترس برشان داشته و نگران ابتلا به ویروسی هستند که هنوز درمانی برایش پیدا نشده. شاید شما هم نگران باشید، مخصوصا اگر قصد
سفر به چین را دارید یا اینکه قرار است از آنجا به ایران برگردید. بیایید ببینیم چقدر این ویروس خطرناک است و باید برای جلوگیری از ابتلا به آن چکار کرد؟
در آخرین روز سال 2019 میلادی یعنی 31 دسامبر، مقامات چینی به سازمان سلامت جهانی یا WHO اطلاع دادند که در شهر 11 میلیون نفری ووهان (Wuhan) ویروسی شناسایی کردند که تا به حال نمونهای از آن مشاهده نشده؛ یعنی این ویروس نسل جدیدی از ویروس کرونا است. مبتلایان این ویروس قرنطینه شدند و پژوهشگران هنوز دنبال علت و منشا ویروس میگردند.
یک روز بعد یعنی در 1 ژانویه 2020، مشخص شد که منشا شیوع این بیماری بازار عمدهفروشی غذاهای دریایی و فروش حیوانات زنده به اسم Huanan Seafood Wholesale در ووهان بوده. گفته میشود ویروس کرونا با خوردن گوشت حیواناتی مثل مار و خفاش منتقل شده و در این بازار، مار و خفاش هم فروخته میشد، برای همین مقامات چینی اولینکاری که کردند بستن این بازار بود.
“بعد از گذشت دو هفته از خبر ویروس کرونا، افراد زیادی در ووهان به بیمارستانها و کلینیکها مراجعه کردند که همهشان به ویروس کرونا مبتلا
بودند و از طرف دیگر هم سری به بازار غذاهای دریایی ووهان زده بودند!”
در سال 2012 میلادی هم، ویروس کرونا در عربستان شیوع پیدا کرد که حدود 775 نفر قربانی گرفت. شاید بگویید که چطور ممکن است با وجود گذشت 8 سال از شیوع کرونا، هنوز درمانی برایش پیدا نشده باشد؟! جواب این است: ویروس کرونا 2020 چین با ویروس کرونا 2012 عربستان فرق دارد و عضو کاملا جدیدی در خانوادهی ویروسهاست که هنوز ناشناخته مانده.
حال و روز بازار عمدهفروشی غذاهای دریایی ووهان در این روزها: ساکت، قرنطینه و تاحدودی ترسناک
مار و خفاش: دو متهم اصلی پرونده کرونا
باز هم پای غذاهای عجیب و غریب چینیها در میان است: ویروس کرونا نتیجهی مستقیم چرخهی غذایی چینیهاست. براساس آخرین تحقیقاتی که صورت گرفته، این ویروس در بدن حیواناتی مثل خفاش هست اما خفاش به سازگاری با این ویروس رسید. در مرحلهی دوم خفاش طعمهی محبوب مار است و در مرحلهی سوم، مار و سوپ خفاش تبدیل به غذای موردعلاقهی چینیها میشود. بنابراین این چرخهی معیوب به صورت مداوم تکرار میشود. تقریبا تمام کسانی که دفعهی اول مبتلا شدند به طور مستقیم در بازار محلی ووهان بودند یا اینکه غیر مستقیم در رستورانی در این بازار، مار یا سوپ خفاش خوردند.
راستش دلم نیامد تصویر واضحتری از سوپ خفاش برایتان بگذارم. در همین عکس، محتویات سوپ خفاش را میبینید.
ویروس کرونا چیست؟
براساس نظر سازمان سلامت جهانی (World Health Organization)، ویروس کرونا (Coronaviruse) یا CoV خانوادهی بزرگی از ویروسهایی هستند که از یک سرماخوردگی معمولی تا سارس را شامل میشوند. یادتان هست در سال 2002 میلادی، سارس در چین چقدر قربانی گرفت؟! کرونا هم از همان خانواده است با این تفاوت که نوع جدید و ناشناختهای است که هنوز برایش درمانی پیدا نشده اما علائمش شبیه سارس است و دستگاه تنفسی انسان را مورد حمله قرار میدهند.
«لِئو پون»، ویروسشناسی در دانشکده بهداشت چین که اولینبار ویروس کرونا را رمزگشایی کرد، احتمال میدهد که این ویروس در بدن حیوان ایجاد شده و بعد به انسان منتقل شده. این فرآیند دقیقا مثل سارس بود که از گربهها شروع شد. برای همین اگر الان در اینترنت جستجو کنید، یک نظریهی ثابت را خواهید دید که میگوید ویروس کرونا در گربه بوده و بعد به انسان منتقل شده.
برگزاری جشن سال نوی چینی هم تحت تاثیر ویروس کرونا قرار گرفته.
ویروس کرونا چه علائمی دارد؟
ویروس کرونا که به دستگاه تنفسی، بینی، سینوس و گلو حمله میکند، 3 علامت اولیه دارد: تب، سرفه و نفستنگی. این علائم در یک بازهی زمانی 2 تا 14 روزه در بدن فرد مبتلا ظاهر میشوند. با این حال، WHO اعلام کرده که خشکی گلو، سرفههای خشک و غش هم از علائم دیگری هستند که در فاز اولیه ابتلا مشاهده شدند.
“حساسیت دولت چین و نگرانی از پخش شدن آن به سایر شهرهای این کشور و جهان باعث شد که آنها در مدت 10 روز، بیمارستان هزار تختخوابی اختصاصی برای مبتلایان به ویروس کرونا بسازند!”
بعد از علائم اولیه، مشکلات حاد گوارشی مثل اسهال، نارسایی کلیه و نارسایی حاد تنفسی هم به لیست علائم کرونا اضافه شد که در نهایت منجر به مرگ بیمار میشود.
“سالمندان و کودکان به خاطر سیستم ایمنی ضعیفتر، بیشتر در معرض ابتلا هستند.”
درمان ویروس کرونا
متاسفانه هنوز مقامات چینی درمان مشخصی برای ویروس کرونا پیدا نکردند. تنها کاری که انجام میدهند، تحقیق مداوم و قرنطینهی شهرهاست تا از شیوع آن به جاهای دیگر جلوگیری کنند. میگویند پیدا کردن درمان برای کرونا حدود یک سال طول خواهد کشید.
اگر قصد دارید به چین سفر کنید...
سفارت جمهوری اسلامی ایران در پکن اعلام کرده، ایرانیها باید به هشدارهای پزشکی و بهداشتی دولت چین توجه کنند و از تردد غیرضروری در اماکن شلوغ شهرها پرهیز کنند. در صورت مشاهده علائم ویروس کرونا، سریعا به مراکز درمانی مراجعه کنند و حتما به کنسولگری یا سفارت ایران هم اطلاع دهند.از طرف دیگر،
از تاریخ 3 بهمن 1398، اشخاصی که از چین به ایران برمیگردند در فرودگاه امام خمینی تهران معاینه میشوند. در صورتی که قصد سفر تفریحی به چین دارید، باید بدانید در حال حاضر،
بازدید از بعضی جاهای دیدنی چین مثل دیوار چین و دیزنی لند شانگهای امکانپذیر نیست و نباید به شهرهای ووهان و هووان گانگ سفر کنید. این دو شهر در قرنطینه کامل هستند.
“مسعود سعادتی، فوتسالیست ایرانی که در تیم ووهان چین بازی میکند، به دلیل قرنطینهی ووهان از این شهر نمیتواند بیرون برود.”
برای پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا باید چه کار کنید؟
اگر نمیتوانید سفرتان به چین را کنسل کنید یا همین الان در چین هستید، حتما توصیههای زیر را جدی بگیرید و انجام دهید. به نظر میرسد با توجه به رژیم غذایی ما ایرانیها که تفاوت زیادی با رژیم غذایی چینیها دارد، در صورت نخوردن
غذاهای چینی امکان ابتلای کمتری به کرونا وجود خواهد داشت. با این حال از آنجایی که بهداشت چین اعلام کرده که انتقال کرونا از الگوی «انتقال حیوان به انسان» تغییر کرده و به الگوی «انسان به انسان» تبدیل شده، باید حواستان به رفت و آمد خودتان در سطح شهر و بهداشت شخصیتان باشد:
- شستشوی مداوم دستها با صابون و آب یا مواد شوینده با پایهی الکل
- خودداری از برخورد نزدیک با هر شخصی که علائمی از سرماخوردگی مثل سرفه یا عطسه را دارد.
- خودداری از خوردن غذاهای دریایی، گوشت و تخممرغ و کلا هر غذایی که شک دارید به خوبی پخته شده باشد.
- استفاده از ماسک با درجهی محافظتی FFP3
- دوری از هر نوع حیوان وحشی یا اهلی در سطح شهر، بازار و مزارع
ویروس کرونا در ایران
خوشبختانه در حال حاضر گزارشی از ابتلا به کرونا در ایران اعلام نشده. رییس مرکز مدیریت بیماریهای واگیردار وزارت بهداشت گفته که تنها درگاه ورودی از چین به ایران، فرودگاه بینالمللی امام خمینی است و از روز سوم بهمن 1398، کنترل لازم برای بررسی کرونا انجام شده. از طرف دیگر، آزمایشگاه مرجع سلامت هم از نظر شناسایی ویروس کرونا مجهز است، بنابراین نگرانی برای این موضوع وجود ندارد. “تا به حال، ویروس کرونا در کشورهایی مثل کره جنوبی، تایلند، ویتنام،
آمریکا، هند، سنگاپور، ویتنام و عربستان سعودی گزارش شده. این افراد، کسانی
بودند که سفری به چین داشتند، غذایی دریایی خوردند یا سری به بازار ووهان
هم زدهاند. ”
کمیسیون ملی بهداشت چین اعلام کرده که تا روز پنجشنبه 23 ژانویه 2020، 26 نفر به خاطر ابتلا به کرونا فوت شدند و 830 نفر هم مبتلا هستند. به همین دلیل، تمامی شبکهی حمل و نقل بین شهری شامل قطار و پرواز به ووهان و هووان گانگ بسته شده.
در تاریخ 5 بهمن 1398، مدیر کل ترانزیت و حمل و نقل بینالمللی سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای ایران اعلام کرد که در مرزهای زمینی کشور، قرنطینههای انسانی ایجاد شده تا اشخاصی که به صورت زمینی قصد ورود به ایران را دارند، بررسی شوند. بنابراین به جز فرودگاه بینالمللی امام خمینی تهران، مرزهای جادهای ایران هم تحت مراقبت و بررسی برای ویروس کرونا هستند.
به روزرسانی ابتلا به کرونا در ایران [10 فروردین 1399]
متاسفانه براساس آخرین اطلاعرسانی رییس مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت بهداشت ایران، تعداد 38309 نفر مبتلای قطعی به کرونا یا کووید 19 هستند. همچنین از این تعداد تا به حال 2640 نفر به خاطر ابتلا به ویروس کرونا جانشان را از دست دادند. از طرف دیگر خوشبختانه تا به حال 12391 نفر بهبود پیدا کردند.
براساس اطلاعی که دکتر کیانوش جهانپور، رییس مرکز روابط عمومی وزارت بهداشت ایران اعلام کرده، افراد مبتلا عمدتا یا در شهر قم ساکن هستند یا سابقهای از سفر به قم در روزهای گذشته را داشتهاند. با این حال هنوز این نظر قطعی نیست.