• اینستاگرام اسمارتیز
  • ویزاکار
  • اکو کمپ کویری متین آباد

ایوان کرخه

4 تیر، 1399
4 تیر، 1399
مدت مطالعه :
سفر رفتن می‌تواند چیزهای زیادی را به شما بیاموزد؛ خصوصاً اگر سفرتان به جاهای تاریخی و قدیمی باشد. شوش از قدیمی‌ترین شهرهای ایران و استان خوزستان است که آثار باستانی زیادی را دارد. ایوان کرخه از جذاب‌ترین جاذبه‌های تاریخی شهر باتمدن و باستانی شوش به حساب می‌آید که سالانه گردشگران زیادی از این بنای تاریخی بازدید می‌کنند. در ادامه با اسمارتیز همراه باشید تا به معرفی کامل ایوان کرخه از جمله مشهورترین آثار تاریخی شهر شوش بپردازیم.
پیشینه ایوان کرخه
محوطه باستانی ایوان کرخه که امروزه با نام خلاصه شده ایوان کرخه شناخته می‌شود، کامل‌ترین و بزرگ‌ترین شهر مدفون شده دوره ساسانیان است که ساخت آن در زمان شاپور دوم ساسانی به اتمام رسید. در حال حاضر فقط بخش اندکی از این بنا به جا مانده اما با این وجود، امروزه ایوان کرخه شکوه و جلال و قدرت آن زمان را برای بازدیدکنندگان بازگو می‌کند. از مشخصه‌های اصلی و مورد توجه این ایوان دیوارهای بلند آن است که از نظر تاریخی و معماری اهمیت فراوانی دارد، به گونه‌ای که ایوان کرخه قرار بوده جانشین شهر کهن شوش شود. ساخت این شهر با الگو برداری از معماری رومی بوده که به شکل مستطیل طراحی شده، یعنی دارای 4 کیلومتر طول و 1 کیلومتر عرض است. ایوان کرخه فضایی 3 برابر بزرگتر از شوش باستان دارد و کاخی با ارتفاع 55 متر به موازات دیوار ایوان در این محوطه باستانی ساخته شده که از 3 قسمت اصلی تشکیل می‌شود.
در مرکز این بنای بلند یک سرسرای مربعی شکل به ضلع 7 متر (در قسمت شمالی) و 2 سرسرای دیگر به مساحت 9 متر در 17 متر مربع (در قسمت جنوبی این کاخ) قرار دارند. پی ریزی اصلی بنا را آجر و گچ تشکیل داده‌اند که از نظر معماری بسیار زیبا می‌باشد و با پنجره‌های جای گرفته در میان قوس دیوارها تزیین شده‌اند که ترکیب چشم‌نوازی را با ایوان تاریخی کرخه به نمایش می‌گذارند. ایوان کرخه تقریبا نزدیک به 16 قرن، جنگ‌ها و بلایای طبیعی را از سر گذرانده به صورتی که در جنگ 8 ساله بین ایران و عراق این ایوان آسیب‌های زیادی را متحمل شد و قسمت اعظمی از آن به جای سنگر مورد استفاده قرار گرفت. همچنین کاخ جنوبی این ایوان توسط خمپاره از بین رفت و خسارت‌های جبران ناپذیری بر این شهر وارد شد. متاسفانه امروزه نیز قسمتی از این ایوان یا شهر باستانی تقریبا 100 هکتار به دانشگاه آزاد اسلامی دزفول داده شده و برای عملیات کشاورزی در اختیار گرفته‌ شده است. همین‌طور حدود 60 عدد تیر برق نیز در محوطه باستانی نصب شده است که موجب از بین رفتن بخش‌هایی از این محوطه شد. لازم است گفته شود که ایوان کرخه یا همان محوطه باستانی در سال 1310 خورشیدی به شماره 47 به ثبت ملی رسید.
بسیاری از بناهای جانبی ایوان، به شکل گنبدی ساخته می‌شد
بسیاری از بناهای جانبی ایوان، به شکل گنبدی ساخته می‌شد
بهترین زمان رفتن به ایوان کرخه
بازدید از آثار تاریخی دیگر نیاز به زمان خاصی ندارد و برای رفتن به ایوان کرخه محدودیت خاصی وجود ندارد. اما چون شوش جزو استان خوزستان و از شهرهای جنوبی ایران محسوب می‌شود، بهترین زمان سفر به شوش و بازدید از ایوان کرخه اواخر پاییز، زمستان و اوایل بهار است. از آن‌جایی که این منطقه آب و هوایی گرم و خشک دارد بهتر است در تابستان به این شهر سفر نکنید و بازدید از ایوان کرخه را به تعطیلات نوروز موکول کنید تا نهایت لذت را هنگام بازدید از شهر شوش و بنای تاریخی ایوان کرخه ببرید. از آن‌جایی که دما در این شهر به بیش از 50 درجه سانتیگراد نیز می‌رسد، اگر بنا به دلایلی در فصول گرم به شوش سفر کردید، بهترین زمان بازدید از این محوطه باستانی صبح زود یا ساعات نزدیک به غروب است تا گرمای هوا شما را اذیت نکند و بتوانید با آرامش از این بنا دیدن کنید. پس شما هم در صورت امکان در این بازه مشخص شده به این شهر سفر کنید تا نهایت استفاده را برای بازدید جاهای دیدنی این شهر برده باشید.
راه‌های دسترسی به ایوان کرخه
آدرس: خوزستان، شوش، 20 کیلومتری شمال غربی شهر، ویرانه‌های شوش باستانی، ایوان کرخه
ایوان کرخه در 20 کیلومتری شمال غربی ویرانه‌های شوش در استان خوزستان و در سمت راست رود کرخه قرار دارد. این بنای باستانی را می‌توانید در جاده دهلران یعنی 20 کیلومتری جنوب غربی دزفول پیدا کنید. شما از طریق 3 مسیر جاده‌ای، راه‌آهن و مسیر هوایی می‌توانید به شوش دسترسی پیدا کنید. با توجه به این ‌که شهر شوش در مسیر ترانزیت تهران به خرمشهر قرار دارد، راحت‌ترین راه برای سفر به شوش استفاده از قطار است. اما اگر از طریق هواپیما قصد سفر به شوش را دارید، باید از 2 فرودگاه بین المللی اهواز و فرودگاه دزفول که کم‌ترین فاصله را با شوش دارند، استفاده کنید. پس از رسیدن به شهر شوش شما برای رفتن به آدرس‌ بالا می‌توانید از تاکسی و یا خودروهای شخصی استفاده کنید و این نکته را در نظر داشته باشید که برای استفاده از خودرو شخصی در روزهای شلوغ مسیری را انتخاب کنید که به ترافیک برنخورید.
محوطه باستانی ایوان کرخه
محوطه باستانی ایوان کرخه
هزینه بلیط و ساعات دسترسی
با وجود این‌که بخش اعظمی از ایوان کرخه از بین رفته اما سالانه گردشگران زیادی هنوز هم از این مکان دیدن می‌کنند. بازدید از این مکان در تمام ساعات شبانه روز آزاد است و محدود به ساعات خاصی از شبانه روز نمی‌شود. ولی اگر قصد دارید که زیبایی کامل این بنای تاریخی را مشاهده کنید و برای اولین بار است که به ایوان کرخه می‌روید، بهتر است در طول روز از این مکان تاریخی دیدن کنید. ایوان کرخه هزینه ورودی ندارد و عموم مردم چه گردشگران ایرانی و چه غیر ایرانی برای بازدید از این مکان نیاز نیست هیچ هزینه‌ای پرداخت کنند. برای بازدید از این جاذبه تقریبا بین 1 تا 2 ساعت زمان نیاز دارید.
دیوار چینی‌های ایوان کرخه
دیوار چینی‌های ایوان کرخه
دانستنی‌هایی در مورد ایوان کرخه
  • ایوان کرخه با قدمتی نزدیک به 16 قرن بزرگ‌ترین آثار شهری مدفون شده از دوره ساسانیان است.
  • ایوان کرخه از نظر تاریخی و معماری ارزش زیادی دارد به گونه‌ای که قرار بوده این محوطه پایتخت شهر شوش شود.
  • از مشخصه‌های اصلی ایوان کرخه وجود دیوارهای بسیار بلند آن است.
  • 100 هکتار از ایوان کرخه در شمال خوزستان توسط مرکز آموزش عالی دزفول به زیر کشت رفته است.
  • برای ساخت ایوان کرخه از سبک معماری رومی ایده گرفته‌اند.
  • این محوطه مستطیل شکل 4 کیلومتر طول و 1 کیلومتر عرض دارد.
  • معماران برای‌ این‌که از شهر محافظت کنند یک باروی مستحکم خشتی در اطراف ایوان کرخه احداث کردند.
  • در زمان جنگ 8 ساله بین ایران و عراق از حصارهای ایوان کرخه به عنوان سنگر استفاده می‌شد.
  • کاخ جنوبی ایوان کرخه به وسیله خمپاره در زمان جنگ ایران و عراق از بین رفت.
  • بازدید از این مکان محدود به ساعات خاصی نمی‌شود و هیچ هزینه ای برای بازدید این اثر تاریخی نیاز نیست پرداخت شود.
 برج به جا مانده از ایوان کرخه
برج به جا مانده از ایوان کرخه
راهنمای رفتن به ایوان کرخه
هنگام سفر به شهر شوش و بازدید از آثارهای باستانی این شهر، ایوان کرخه هم از جمله آثار تاریخی‌ست که حتما باید از آن دیدن کنید زیرا این محوطه قدمت چند ساله داشته و معروف‌ترین و قدیمی‌ترین آثار تاریخی شهر شوش به شمار می‌رود. در پی بازدید از این محوطه و نظرات گردشگران گویا این ایوان توانسته است تا به امروز علاقمندان به تاریخ را راضی نگه دارد و سالانه گردشگران زیادی را بیشتر از قبل جذب کند. همچنین لازم است بدانید که طبق گفته باستان شناسان در قسمت شرقی محوطه کاخ ایوان به فاصله تقریبا 300 متری گوشه جنوب شرقی آن ساختمان طویلی وجود داشته است که امروزه نصف بیشتر آن از بین رفته و فقط کمی از آن باقی مانده است. با توجه به نیمه باقی مانده این گونه برداشت می‌شود که ساختمانی به طول 46 متر و پهنای 50 متر بر فراز باروی شرقی این محوطه وجود دارد. با در نظر گرفتن طاق هلالی آجری و سایر مشخصات بنا مشخص می‌شود که تالار با شکوهی را تشکیل می‌داده که از درون آن می‌توانستند جریان آب کرخه و جلگه پهناور خوزستان را تا چندین فرسخ مشاهده کنند.
با توجه به نقشه‌ای که از این ایوان ترسیم شده، هر قسمت از ایوان که در حال حاضر وجود دارد را با خط کامل و قسمت‌های از بین رفته را با خط چین نشان داده‌اند و به گونه‌ای که در این نقشه مشاهده می‌شود تالار این کاخ در وسط رو به هر سمت یک درب داشته است و همچنین برای روشنایی داخل تالار 8 روزنه برای عبور نور وجود داشت. این توضیحات فقط بخشی از زیبایی این محوطه باستانی است و شما هنگام بازدید از این بنای تاریخی متوجه تمام زیبایی این بنا خواهید شد و با معماری کامل این محوطه باستانی آشنا خواهید شد. از دیگر جاذبه‌های دیدنی شهر شوش که می‌توانید از آن‌جا دیدن کنید، می‌توان به رودخانه کرخه، تالاب بامدژ، پارک ملی کرخه، رودخانه شاوور، پارک میراث فرهنگی، کاخ آپادانا شوش، تپه‌های باستانی شوش، زیگورات چغازنبیل، قلعه تاریخی شوش، کاخ شاوور یا هدیش و موزه شوش اشاره کرد که قطعا شما با بازدید از این جاذبه‌ها بهترین و هیجان‌انگیزترین لحظات را در کنار هم‌سفرانتان رقم خواهید زد. در پایان امیدواریم که از سفر به شوش و دیدن این آثار تاریخی لذت کافی را برده باشید و بی‌صبرانه منتظریم تا نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
برچسب(ها)
موقعیت(ها)

اگر برای خیلی از افراد خواندن و نوشتن در همان دوران مدرسه به اتمام رسید، برای من اما تا همین حالا ادامه دارد. یکی از لذت‌های من در زندگی نوشتن است و این کار را 7 سال است که به طور مداوم انجام می‌دهم. همان مسیری که از نوشتن روزنگاری‌ها شروع شد، حالا به تخصص و راهی برای گذران اوقات بیکاری تبدیل شده است.

امتیاز دهید نظری تا کنون ثبت نشده است ۵ / 5 2 نفر
نظرتو با ما مطرح کن
نظرات دیگران
اولین نفری باشید که در مورد این مطلب نظر می‌دهد.