در غرب تهران مراکز خرید بزرگی به چشم میخورند. از مرکز خرید میلاد نور گرفته تا گلدیس هر یک دارای مشتریان خاص خود هستند و شهرت زیادی دارند. در میان این مراکز خرید بزرگ، در خیابان ستارخان، بازار بزرگی قرار دارد که شاید نتوانسته آن طور که باید و شاید در بین مردم شناخته شود و جایگاه خود را پیدا کند. منظور ما
بازار سنتی ستارخان است. بازار ستارخان در واقع قرار بود یک بازارچه سنتی کوچک باشد. اما در حال حاضر این مرکز خرید بزرگ نه تنها دیگر "بازارچه" نیست بلکه "سنتی" هم محسوب نمیشود! ستارخان به یک بازار بزرگ با طیف وسیعی از کالاها، که معمولاً قیمت پایینتری از سایر مراکز خرید غرب تهران دارند، تبدیل شده و بر خلاف نامش شکل و شمایلی مدرن به خود گرفته است. در ادامه بیشتر با بازارچه سنتی ستارخان و ویژگیهای آن آَشنا خواهیم شد؛ با
اسمارتیز همراه باشید.
شاید اینها را هم بپسندید!
تاریخچه بازار سنتی ستارخان
حدود 20 سال قبل در زمانی که غلامحسین کرباسچی بر مسند شهرداری تهران تکیه میزد، تصمیم بر آن شد تا یک بازارچه سنتی در خیابان ستارخان احداث شود و به تدریج
بازار تهران و اصناف ساکن در آن به این مکان جدید منتقل شوند. در آن زمان تصمیم داشتند فضای بازار جدید تا حد امکان شبیه به بازارهای سنتی ایرانی باشد و علاوه بر آن امکانات مدرن و قابل توجهی در آن برای خریداران و فروشندگان فراهم شود. از این رو نام این بازار جدید را بازارچه سنتی ستارخان گذاشتند. در سال 1382 فاز اول بازارچه سنتی ستارخان به بهره برداری رسید که تقریباً ویژگیهای سنتی بازارهای ایرانی را در کنار امکانات مدرن ارائه میداد. اما پروژه انتقال بازار سنتی تهران به ستارخان با شکست مواجه شد و از آن به بعد در پروژههای بعدی دیگر نشانی از بازارهای سنتی در بازارچه سنتی ستارخان دیده نمیشد. از سال 1382 تا به امروز از 4 فاز دیگر این مرکز خرید بزرگ بهره برداری کردند و هم اکنون بیش از 290 واحد تجاری در این بازار بزرگ فعالیت میکنند.
در هر دو طبقه بازار سنتی ستارخان تنوع زیادی از فروشگاه ها به چشم می خورد
بهترین زمان بازدید از بازار سنتی ستارخان
کسبه بازار سنتی ستارخان کار خود را از ساعتهای اولیه صبح شروع میکنند و اکثر آنها تا ساعت 22 شب به فعالیت خود ادامه میدهند. البته با توجه ترافیک شدید خیابان ستارخان، میدان صادقیه و میدان وحدت که راههای اصلی دسترسی به ستارخان هستند، ساعات اولیه صبح و شب معمولاً دسترسی به این بازار کمی سخت خواهد شد. به همین دلیل بهترین زمان مراجعه بازارچه از 10 صبح تا 6 بعد از ظهر و اواخر شب خواهد بود. بازارچه سنتی ستارخان به جز روزهای تعطیل در همه روزهای هفته و سال میزبان خریداران است.
در اوایل پاییز و روزهای آخر سال بازار سنتی ستارخان مانند سایر مراکز
خرید در تهران بسیار شلوغ و پر رفت و آمد خواهد بود. به دلیل وجود طیف بسیار متنوعی از کسب و کارها همچون فروشگاههای لباس، کیف و کفش، لوازم خانگی و مبلمان بازدید از بازار سنتی ستارخان برای خرید نوروز انتخاب بسیار مناسبی محسوب میشود. زیرا میتوانید با یک گردش چند ساعته در بازار تمام نیازهای خود را برای یک خرید کامل شب عید پاسخ دهید. علاوه بر این با وجود رستورانها و کافی شاپها نیازی به خارج شدن از بازار نیست. همچنین در بازار ستارخان معمولاً طرحهای ویژهای در اواخر ماه وجود دارد. این طرحهای ویژه شامل تخفیفات گسترده در واحدهای تجاری مختلف یا قرعهکشیهای متنوعی میشود. به این ترتیب اگر قصد بازدید از بازار ستارخان را دارید اواخر ماه میتواند گزینه مناسبتری برای شما باشد.
بازار سنتی ستارخان در زیر پل یادگار امام قرار دارد.
راههای دسترسی به بازار سنتی ستارخان
آدرس: خیابان ستارخان، زیر پل یادگار امام، بازار سنتی ستارخان
همانطور که گفته شد بازار سنتی ستارخان در یکی از پرترافیکترین و پر رفت و آمدترین خیابانهای غرب تهران قرار دارد. خیابان ستارخان خیابان نستبا بزرگی است که بین میدان توحید و صادقیه قرار گرفته است. به همین دلیل دسترسی به بازار سنتی ستارخان از مرکز و غرب تهران تقریباً ساده خواهد بود.
دسترسی با خودروی شخصیبهترین راه برای دسترسی با خودروی شخصی همانطور که اشاره کردیم میادین بزرگ و اصلی مرکز و غرب تهران یعنی توحید و صادقیه هستند. در اطراف این میادین خیابانهای بزرگ و بزرگراههای مهمی همچون چمران قرار دارند که دسترسی به آنها را ساده میکنند. البته نکته اصلی ترافیک نسبتاً شدید این میادین و خیابانهای منتهی به آنهاست که میتواند آزار دهنده باشد. البته اگر ساعت مناسبی در روز را انتخاب کنید این مشکل کمتر شما را اذیت خواهد کرد.
دسترسی با متروایستگاه مترو صادقیه از بزرگترین ایستگاههای
مترو تهران است. این ایستگاه در یکی از مهمترین مسیرهای مترو کرج به تهران قرار دارد و از این نظر گزینهی مناسبی برای افرادی است که از جنوب تهران به غرب میآیند. گزینه دیگر ایستگاه مترو طرشت است که گزینه نزدیکتری به بازار سنتی ستارخان محسوب میشود. البته فاصله هر دو ایستگاه به گونهای است که برای دسترسی به بازار باید از تاکسی نیز استفاده کنید.
دسترسی با اتوبوسدر خیابان ستارخان، میدان توحید و میدان صادقیه و خیابانهای اطراف آن تعداد زیادی ایستگاه اتوبوس وجود دارد. با این حال هر کدام از این ایستگاهها حداقل 15 دقیقه با بازار سنتی ستارخان فاصله دارند. همین موضوع دسترسی با اتوبوس را کمی مشکل میکند.
دانستنیهای بازار سنتی ستارخان
بازار سنتی ستارخان در دو طبقه ساخته شده و شامل 4 فاز مختلف میشود. حدود 290 واحد تجاری در این بازار فعال هستند که بازار ستارخان را از بزرگترین مراکز خرید پر تعداد غرب تهران تبدیل میکنند.
فاز 1، قدیمیترین بخش این بازار بزرگ است که در آن رگههایی از معماری
سنتی بازارهای ایرانی نیز دیده میشود. در این فاز تقریباً تمام واحدها
دوبر هستند و دسترسی بسیار مناسبی دارند و نماهای شیشهای بزرگ دید عالی را
برای مشتریان فراهم میکند.
بازار ستارخان در مقایسه با سایر مراکز خرید غرب تهران طیف بسیار وسیعتری از محصولات و خدمات ارائه میکند. اکثر اجناس این بازار تولید ایران هستند که در کنار آنها محصولات چینی ارزان قیمت نیز دیده میشوند. این موضوع سبب شده تا قیمت اجناس در این بازار نسبت به سایر بازارهای غرب تهران پایینتر باشد. البته در مقابل اجناس برند کمتری در مغازههای ستارخان به چشم میخورند. در نتیجه طیف مشتریان بازار سنتی ستارخان محدود به اقشار کم درآمد جامعه میشود.
فروشندگان بازار سنتی ستارخان در انتظار مشتریان
کسب و کارهای فعال در بازار سنتی ستارخان
قبلاً هم اشاره کردیم که طیف کسب و کارها در بازار سنتی ستارخان بسیار بیشتر از سایر مراکز خرید این منطقه از تهران است. تقریباً هر نوع محصول و خدماتی که مد نظر داشته باشید در این بازار پیدا میشود. از محصولات خانگی و مبلمان گرفته تا پوشاک و لوازم ورزشی از مهمترین کسب و کارهای فعال در این بازار هستند. در طبقه دوم این بازار بزرگ واحدهای فروش مبل زیادی به چشم میخورند که اکثر محصولات آنها تولید ایران است. در طبقهی پایین نیز فروشگاههای پوشاک، کیف و کفش، لوازم آرایشی، عطر و ادکلن، صنایع دستی و ... خودنمایی میکنند. به این ترتیب اگر قصد یک خرید نسبتاً ارزان قیمت را دارید و میخواهید در یک مکان تمامی نیازهای خود را بیابید، بازار سنتی ستارخان انتخاب مناسبی برای شما خواهد بود.
کافی شاپها و رستورانهای بازار سنتی ستار خان
در بازار سنتی ستارخان چندین کافی شاپ و رستوران فعالیت میکنند. رستورانها اکثراً از نوع فست فود هستند که فروشندگان بازار سنتی مشتریان ثابت آنها محسوب میشوند. علاوه بر این مشتریان نسبتاً زیادی نیز در بین بازدیدکنندگان و خریداران وجود دارند. تعداد کافی شاپها نیز تقریباً به همین اندازه است. کافی شاپهای بازار سنتی ستارخان محلهای دنج و راحتی هستند که فضای مناسبی را برای استراحت و گذراندن وقت برای جوانان فراهم میکنند.
راهنمای بازدید از بازار سنتی ستارخان
بازدید از بازار سنتی ستارخان برای یک خرید کامل و همراه با خانواده انتخاب بسیار مناسبی خواهد بود. قیمتهای مناسب، کیفیت نسبتاً خوب اجناس، تنوع فوقالعاده کسب و کارها و وجود رستورانها و کافی شاپها باعث میشود که هر آنچه نیاز دارید را در این بازار پیدا کنید. برای بازدید از بازار سنتی ستارخان پیشنهاد میکنیم که حداقل 3 الی 4 ساعت وقت در نظر بگیرید. همانطور که قبلاً در مورد ساعات شلوغی و ترافیک اطراف بازار صحبت کردیم، بهتر است زمانی به 10 تا 2 بعد از ظهر یا 4 تا 7 شب را برای خرید از بازار ستارخان در نظر داشته باشید.
پیشنهاد میکنیم که ابتدا از فاز 1 بازدید کنید سپس به سراغ بخشهای دیگر بروید. دسترسی به مغازهها در این فاز راحتتر خواهد بود. در فاز 4 تو در تو بودن بازار ممکن است کمی شما را گیج کند اما ارزش بازدید از همه بخشهای آن را خواهد داشت. در نهایت دقت کنید که تعداد پلههای ورودی و بخشهای مختلف این بازار بسیار زیاد است. این موضوع دسترسی به بخشهای مختلف بازار ستارخان را برای افرادی با مشکلات حرکتی بسیار سخت و دشوار خواهد کرد.