اولین باری که عکس
باغ شازده ماهان در کرمان را دیدم، با خود گفتم مگر میشود یک معمار انقدر ذهن باز و خلاقی داشته باشد؟ مگر میشود یک باغ به این زیبایی باشد؟ برای همین وقتی شنیدم که باغ شازده ماهان یکی از باغهای ایرانی ثبت شده در فهرست میراث جهانی یونسکو است اصلا تعجب نکردم. باغ شازده ماهان باید در لیست «باید دید» سفرهای شما باشد. با
اسمارتیز همراه باشید تا با باغ شاهزاده ماهان بیشتر آشنا شویم.
شاید اینها را هم بپسندید!
بهترین زمان دیدن باغ شازده ماهان
شهر کرمان، شهری کویری است. شهری که تابستانهای گرم و خشک و پاییزهای خنک دارد. پس بهتر است اوایل پاییز تا اواسط بهار را برای
سفر به کرمان و بازدید از باغ شازده ماهان انتخاب کنید. معمولا شبها، باغ شازده خیلی شلوغ میشود.
باغ شازده ماهان در شب زیبایی متفاوتی نسبت به روز دارد.
راه دسترسی به باغ شازده ماهان
آدرس: استان کرمان، کیلومتر 25 جاده کرمان – بم
مسیر دسترسی: برای رسیدن به باغ شازده ماهان ابتدا از کرمان به سمت بزرگراه هفت باغ بروید و مسیرتان را تا جاده شاهزاده ماهان ادامه دهید. تابلوهای راهنمای باغ شازده ماهان را دنبال کنید. اگر از سمت بم میآیید، جاده بم – کرمان را تا بزرگراه هفت باغ ادامه دهید و در مسیر باغ شازده ماهان قرار بگیرید. سپس جاده کرمان – بم را تا بعد از شهر ماهان ادامه دهید. در انتهای این شهر به خیابان خیام بروید تا به بزرگراه هفت باغ برسید. دوربرگردان را دور بزنید و وارد جاده باغ شازده ماهان شوید.
نمایی از درختکاری زیبای باغ شازده ماهان
هزینه بلیط و ساعات دسترسی
هزینه بلیط برای گردشگران ایرانی: 3 هزار تومان
هزینه بلیط برای گردشگران خارجی: 20 هزار تومان
ساعات بازدید: هر روز از 9 صبح الی 7 عصر (به غیر از روزهای تعطیل رسمی)
مدت زمان پیشنهادی برای بازدید: 1 الی 3 ساعت
دانستنیهایی قبل از دیدن باغ شازده ماهان
باغ شازده ماهان بزرگترین باغ ایرانی است.وجود چنین باغ سرسبز و زیبایی در دل کویر، تمام مسافران را حیرتانگیز کرده است.
باغ شازده یکی از 11 باغ ایرانی ثبت شده در فهرست میراث جهانی یونسکو است.
مسیری که باغ شازده ماهان در آن قرار داشت، یکی از بهترین جاها برای احداث یک باغ اشرافی بود. این باغ که در مسیر جاده کهن ابریشم قرار داشت، قلب هر رهگذری را بهدست میآورد.
موقعیت جغرافیایی باغ شازده ماهان بسیار مناسب است. خاک حاصلخیز، آفتاب کافی، وزش ملایم باد، و دسترسی به آب، باعث شد تا باغی عادی نباشد.
باغ شازده ماهان علاوه بر حفظ ارزشهای تاریخی خود، به یک تفرجگاه برای کرمانیها و توریستها تبدیل شده است. محبوبیت روزافزون باغ شازده ماهان باعث شده تا امکاناتی مانند هتل و رستوران در باغ تاسیس شوند.
باغ شازده ماهان در عید نوروز محل برگزاری انواع جشنها است. بسیاری از کرمانیها رسم دارند هر سال، لحظهی تحویل سال را در باغ شازده ماهان جشن بگیرند. گردشگران خارجی مانند ایرانیها حساب ویژهای روی باغ شازده ماهان باز میکنند.
جلوههای تماشایی باغ شازده ماهان حد و حصر ندارند. از محوطه مربعی شکل باغ تا پیادهرویی که با درختان سر به فلک کشیده احاطه شده است و حوض آب طویلی که صدای آبش، کل باغ را جلا داده همگی باعث شده تا باغ شازده ماهان زیباترین باغ ایرانی باشد.
در تاریخ 14 آبان سال 1353، باغ شازده ماهان در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفت.
در دورهی قاجار، محمدحسنخان، سردار ایروانی، حاکم وقت کرمان هم بود. او در سال 1276 ه.ق دستور ساخت باغ شازده ماهان را داد. بعدها بنای داخل باغ در دورهی حکومت عبدالحمید میرزا ناصرالدوله بر کرمان ساخته شد. اما وقتی در سال 1309ه.ق فوت کرد، ساخت بنا نیمهکاره رها شد.
در دورههای تاریخی بعدی، باغ شازده ماهان به مکانی متروکه تبدیل شد و متاسفانه خسارتهای فراوانی به آن وارد شد. در دههی پنجاه، میراث فرهنگی وقت باغ را از صاحبان خصوصی ملک خرید و در سال 1357 مرمتش کرد. وقتی در سال 1360 در کرمان زلزله آمد، آسیبهایی به باغ وارد شد اما در کنگرهی خواجوی کرمانی، دوباره باغ شازده ماهان مورد بازسازی قرار گرفت.
توریستهای خارجی خیلی به باغ شازده ماهان علاقه دارند و همواره در سفر به ایران، از این باغ بهعنوان یکی از 10 جاذبه دیدنی ایران یاد میکنند.
یکی از گردشگرهای آمریکایی از بازدید خود در تاریخ تیر 98 در وبسایت تریپ ادوایزر گفته است: این باغ به سبک ایرانی در وسط کویر ساخته شده است. گذرگاه زیبایی با درختان قدیمی و آب زیادی که از چشمه می آید. هم در روز و هم در شب می توانید بازدید خوبی داشته باشید. در روز از هوای خنکتر در وسط بیابان لذت ببرید به ویژه اگر در برنامهتان بازدید از ارگ راین و بم هم بوده باشد. هنگام شب هم باغ، خنک و دلپذیر و زیباست. یک ساختمان مانند کاخ در باغ وجود دارد که پس از ورود به آن می توانید از کارمندان بخواهید شما را به طبقه بالا ببرند تا هم ورودی را به خوبی ببینید و هم عکس های زیبایی بگیرید.
در یکی از قصههایی که درباره عبدالحمید میرزا ناصرالدوله، سینه به سینه نقل شده، آمده: به هنگام ساخت باغ شاهزاده، سنگ بزرگی سد راه کارگران میشود که کسی از عهده خُردکردن آن برنمیآید. شاهزاده آنها را وادار میکند تا راهی برای این کار پیدا کنند و کارگران به او میگویند که این کار فقط از عهدهی یک نفر برمیآید و او را پیش شاهزاده میآورند. شاهزاده با دیدن فردی نحیف و لاغر عصبانی میشود و فکر میکند کارگران او را به سخره گرفتهاند. اما آنها میگویند که این فرد به اصطلاح چشمهای شوری دارد که به سنگ نیز اثر میکنند. آن فرد از شاهزاده میخواهد که بعد از چشمزدن سنگ به او کاری نداشته باشد و او هم قبول میکند. اما وقتی با چرخیدن دور سنگ آن را چشم میزند و نرم میکند، شاهزاده دستور میدهد که چشمهای او را در بیاورند تا از گزند چشم شور در امان باشد.
راهنمای بازدید از باغ شازده ماهان
در پایین باغ بنایی مشهور بهنام سردرخانه قرار دارد. سردرخانه بنایی دو طبقه است که قسمت ورودی باغ را دربر میگیرد. سردرخانه در میان خشکی کویر و سرسبزی باغ قرار دارد. پس از گذر از راهروی ورودی به هشتی کوچک و بستهای در طبقه همکف سردرخانه میرسید. لحظهای در اینجا بایستید و اطراف خود را بنگرید و سپس قدم به باغ بگذارید. دروازه ورودی ارتفاعی حدود 3 متر دارد. وقتی از این سردر عبور کردید از یک فضای واسطه عبور خواهید کرد و سپس به درون باغ میرسید.
نمایی از عمارت ورودی باغ شازده ماهان
روی طاق ورودی باغ شازده ماهان، جای 3 قطعه کاشی خالی است. میگویند صاحب این باغ، همیشه مردم را اذیت میکرد و آدم ظالمی بود. وقتی معمارباشی مشغول تکمیل کاشیکاری سردر باغ بود، خبر مرگ شاهزاده عبدالحمید میرزا ناصرالدوله (نوه دختری ناصرالدین شاه)، به گوشش میرسد و آنقدری خوشحال میشود که تغار گچ که در دستش بود را محکم به دیوار میکوبد. سپس کار را رها و از آنجا فرار میکند. برای همین 3 قطعه کاشی خالی روی دیوار مانده.
عمارت شاهنشین، بالاخانه یا کوشک اصلی در بالاترین بخش باغ شازده قرار دارد. این عمارت، اقامتگاه دائمی و فصلی مالک باغ شازده بوده است. برای رسیدن به کوشک باید از سنگفرش پیادهرویی که از جنس قلوه سنگ و ملات سیمان ساخته شده قدم بزنید. این عمارت در انتهای گذرگاه اصلی باغ قرار دارد و تنها بنای باغ است که جدا از دیوار اصلی باغ ساخته شده. ایستادن در ایوان عمارت و دیدن منظره باغ، تصویری تکرارنشدنی را در ذهنتان حک خواهد کرد. در جلوی عمارت حوض بزرگی با فوارههای زیبا قرار دارد. در عمارت شازده، رستوران سنتی دایر است.
عمارت بالای باغ در زمان قاجار در حدود سال 1320 هجری قمری
شاید باورتان نشود اما پشت عمارت بالاخانه یک باغ دیگر به نام باغ خلوت وجود دارد. بله! این باغ کوچک امکان این را میدهد تا مسافران در باغ خلوت فضای خصوصیتر و دنجتری را مشاهده کنند. آب بعد از راه افتادن از آبراهههای باغ خلوت به آبراهههای باغ اصلی میرسد.
باغ شازده ماهان مانند هر باغ ایرانی دیگری حمام سنتی دارد. حمام باغ شازده ماهان در پشت دیوار پیرامونی و در بالای باغ قرار دارد. این حمام چند فضای تودرتو با ابعاد مختلف را دارد. حمام قدیمی شازده ماهان گنبد و قوسهای خیرهکنندهای دارد که نشان از معماری سنتی ایرانی است.
اینهمه زیبایی را کجای دلمان بگذاریم؟
زعیم باشی، نگهبان اصلی باغ بود که خانهاش هنوز در باغ باپرجا است. قسمتی از این خانه رو به فضای پشت بالاخانه قرار دارد. خانه زعیم باشی در بالای حمام قرار گرفته و برج مراقبت شازده ماهان آن را احاطه کرده است.
در باغ شازده ماهان همه چیز برای مسافران فراهم است. اگر گرسنه شدید رستورانی سنتی و زیبا با غذاهای خوشمزه و اینترنت رایگان هست. اگر قصد خواب داشتید، میتوانید در مهمانسرای شازده ماهان اتاق کرایه کنید. اگر قصد خرید سوغاتی دارید غرفههای زیادی برای خرید سوغاتیهای خوراکی، گلیم و فرش هستند.