باغ فتح آباد کرمان که از یادگارهای فضل علی خان بیگلر بیگی است، در 25 کیلومتری کرمان میدرخشد. این عمارت زیبا در واقع در روستای اختیارآباد قرارگرفته و در دل دشتی بزرگ سر بر آورده است. باغ بیگلر بیگی که قدمتی تاریخی دارد شما را به دوره قاجار و معماریهای خاص آن دوران دعوت میکند.
شاید اینها را هم بپسندید!
اگر قصد سفر به کرمان را دارید، تجربه فوقالعاده دیدن این عمارت زیبا را در شب فراموش نکنید. برای همراه شدن با
اسمارتیز چمدانها را ببندید و دوربین عکاسی را فراموش نکنید.
باغ فتح آباد کرمان در شب
چرا باغ فتح آباد کرمان؟!
باغسازی در ایران قدمتی دور و دراز دارد. در شهرهای کویری به خصوص کرمان انواع باغها و عمارتهای زیبایی میتوان یافت. در شهرهایی که آب و هوا گرم و خشک بوده و با کمآبی روبرو بودند، باغ سازی ترفندی برای ادامه زندگی و حیات بود.
باغ فتح آباد کرمان نیز از این قاعده مستثنی نیست. معماری مثالزدنی این باغ چشم هر بینندهای را به خود خیره میکند. این باغ که در سال 1381 در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد، توجه بیشتری بافت و مرمت و بازسازی آن آغاز شد.
باغ بیگلربیگی کرمان در واقع از املاک وقفی این استان به حساب میآید و زیر نظر اداره موقوفات اداره میشود. البته در سالهای اخیر مدیریت این مجموعه بر عهده خانم سروناز نخعی (مسئول سابق رستوران و هتل باغ شازده) قرار دارد.
ورود به باغ فتح آباد کرمان
باغ فتح آباد کرمان در روز
این عمارت بزرگ و زیبا زیر نور خورشید و ماه میدرخشد. فضای بزرگ باغ نزدیک به 13 هکتار و زیربنای ساختمان آن چیزی در حدود 1500 متر است. وسعت و عظمت باغ در بدو ورود شما را متعجب خواهد کرد.
علاوه بر این معماری جذاب باغ فتح آباد کرمان برای هر فردی جذاب است. حوض بزرگی که جلوی ساختمان اصلی قرارگرفته، تمامی ندارد و انعکاسی از تصویر ساختمان را در آب به نمایش میگذارد. این تصویر عظمت این بنای تاریخی را دوچندان میکند.
شب و روز این باغ زیباست. اگر به باغ بیگلربیگی رفتید، فراموش نکنید هم در روز و هم در شب تجربه لذتبخش دیدن زیباییهای آن را داشته باشید. ساختمان اصلی عمارت در انتهای باغ و بعد از حوض بزرگ ورودی سر برافراشته است. اطراف حوض انواع گلها و درختان به استقبال شما میآیند و فوارههای حوض شما را برای ورود به بهشتی زمینی آماده میکنند. بعد از گذر از حوض بزرگ ورودی به ساختمان اصلی عمارت میرسیم.
ورود به ساختمان اصلی عمارت فتح آباد
ساختمان اصلی عمارت فتح آباد
باغ فتح آباد کرمان معماری ایرانی- اروپایی دارد. ساختمان اصلی عمارت را زمینهای کشاورزی و باغهای مختلف در آغوش گرفتهاند. عمارت سفید بیگلربیگی از 2 طبقه تشکیلشده است. این عمارت همچون سایر خانههای کرمانی از جنس خشت و ملات است که پوشش سفیدرنگ گچ روی آن، زیبایی بنا را بیشتر کرده است.
طاق نمایهای عمارت در کنار گچبریهای ظریف آن در بدو ورود شما را به خود جذب خواهد کرد. اتاقهای سه دری و 5 دری نیز در جایجای عمارت باغ فتح آباد کرمان خودنمایی میکنند. شیشههای رنگی و طاق و مقرنس که در تمامی خانههای اصیل ایرانی یافت میشود در این بنا نیز به چشم میخورد.
بازسازی این عمارت در نهایت دقت انجام شده به طوری که با ورود به ساختمان اصلی تمامی عناصر از کندهکاریهای روی سقف تا پردهها و لوسترها شما را به دنیای تاریخی قاجار میبرد. ساختمان اصلی عمارت چندین بخش را درون خود جایداده است که تماشای آنها خالی از لطف نیست. در ادامه به هریک از این اتاقها سرک میکشیم. اتاق شاه نشین معروفترین اتاقی است که در ساختمان اصلی خواهید دید.
اتاق نقاشی در عمارت فتح آباد
اتاق نقاشی
این اتاق در واقع محل اقامت و اتاق شخصی بیگلربیگی بوده که دور تا دور آن را با نقاشیهای نفیس پوشانده است. تزئینات آبطلا نیز از جلوههای خاص دیوارنگارههای این اتاق است. متأسفانه هنوز مرمت و بازسازی این اتاق به پایان نرسیده و نمیتوان آن را از نزدیک دید.
موزه حکام
اگر به تاریخ علاقه دارید این اتاق شما را به سفری تاریخی در کرمان دعوت میکند. در این اتاق مجموعهای از زندگینامه و تصاویر حاکمان کرمان از گذشته تاکنون به نمایش درآمده است.
موزه حکام در عمارت فتح آباد
اطراف ساختمان اصلی باغ فتح آباد کرمان چه میگذرد؟
اگر از تماشای زیباییهای درونی بنای اصلی این عمارت سیر شدید، ساختمانهای اطراف عمارت منتظر شماست!
عمارت چهار فصل
بعد از خروج از ساختمان اصلی 30 متر به سمت شرق حرکت کنید تا عمارتی دیگر شما را شگفتزده کند. نام این ساختمان عمارت چهار فصل است، عمارتی یک طبقه با گنبدی مرکزی و ایوانهای ستوندار که زیبایی چشمنوازی به آن بخشیده است. این عمارت کوچک به قدری زیباست که امروزه از آن برای کاربری VIP هم استفاده میشود. یعنی افراد برای برگزاری مراسم یا جشنهای خاص میتوانند آنجا را اجاره کنند.
عمارت چهار فصل
زمینهای کشت گیاهان دارویی
اگر کمی با کرمان آشنا باشید میدانید این شهر را با گیاهان دارویی آن میشناسند. گیاهان دارویی را میتوان جز سوغات این شهر به حساب آورد. مسئولین مرمت باغ فتح آباد کرمان هم خلاقیت به خرج داده و زمینهای اطراف این عمارت زیبا را به کشت گیاهان دارویی اختصاص دادند. این کار برای مجموعه بیگلربیگی درآمدزایی داشته و به مرمت سایر ساختمانهای این عمارت سرعت می بخشد.
عمارت فتح آباد کرمان بزرگترین زمینهای کشت گیاهان دارویی را در ایران به خود اختصاص داده است. اگر دنبال محصولات دارویی گیاهی هستید، بهترین فرصت است. چرا که تنوع گیاهان دارویی این مجموعه را در هیچ جای دیگری نمیتوان یافت.
درختان کرمان قدیم
باغ فتح آباد کرمان در ابتدا باغی سرسبز و پر برگ بود. با گذشت زمان و بی توجهی مسئولین چندسالی این عمارت تبدیل به خرابه شده بود. با این حال بعد از مرمت و بازسازی آن 5 درخت قدیمی تنها میراثی است که از گذشته برای این باغ باقیمانده است. حالا این 5 درخت در کنار هم نمادی از صبر و مقاومت در برابر مشکلات و ناسازگاریهای روزگار هستند.
چطور به باغ فتح آباد کرمان برویم؟!
همانطور که گفته شد این عمارت در 25 کیلومتری کرمان قرارگرفته و متأسفانه وسایل حمل و نقل عمومی برای آن تعبیه نشده است. با این حال ماشینهای شخصی زیادی شما را به این عمارت زیبا میرسانند. برای رفتن به باغ فتح آباد از مرکز شهر دور شده و به سمت روستای اختیار آّباد میرانید. بعد از پشت سر گذاشتن بلوار جمهوری و بلوار هوانیروز عمارت با عظمت باغ فتح آباد کرمان از دور میدرخشد.
موقعیت مکانی باغ فتح آباد کرمان
بهترین زمان بازدید باغ فتح آباد کرمان
اوایل اردیبهشت تا اواخر خرداد بهترین آب و هوا را در کرمان و باغ فتح آباد تجربه خواهید کرد. بیشتر مسافران فصلهای سردتر را برای
سفر به کرمان انتخاب میکنند. اگر قصد سفر به کرمان را دارید اردیبهشت، کرمان با فضایی آرام و آبوهوایی دلپذیر پذیرای شماست.
سردترین ماههای این شهر نیز دی و بهمن است. اگر تحمل سرما را دارید، دیدن عمارت زیبای بیگلربیگی زیر پوششی از برف خالی از لطف نخواهد بود.
ساعات بازدید و بلیط باغ فتح آباد کرمان
آوردن تجهیزات گردش مثل پیک نیک یا مواد خوراکی و وسایل نقلیه به این مجموعه ممنوع است. برای بازدید از باغ فتح آباد کرمان همه روزه از ساعت 9 صبح تا 10 شب فرصت دارید. پیشنهاد ما بازدید از این عمارت زیبا در هنگام غروب است. البته دوربین عکاسی را فراموش نکنید.
هزینه بلیت ورودی مجموعه بیگلربیگی بسیار ناچیز بوده و برای اتباع ایرانی 4 هزار تومان است. اتباع خارجی برای ورود لازم است 20 هزار تومان پرداخت کنند. در برخی از ایام سال بلیت رایگان و استفاده از شربت خانه نیز هنگام ورود به شما داده میشود.
بلیت مجموعه باغ فتح آباد
امکانات دیگر باغ فتح آباد کرمان
در محوطه این عمارت تماشایی شربت خانهها و چای خانههایی وجود دارد که انواع عرقیات گیاهی و فالوده و بستنی در آنجا سرو میشود. اگر گذرتان به این عمارت افتاد، دمنوشهای گیاهی آن را فراموش نکنید. بیرون محوطه عمارت صندلیهای متعددی در اطراف حوض بزرگ ورودی و جایجای عمارت قرار دارد تا مسافران به تماشای زیباییهای باغ فتح آباد کرمان بنشینند.
آلاچیقهایی نیز در محوطه عمارت بیگلربیگی تعبیهشده است. این آلاچیقها در واقع کپر یا همان استراحتگاههای چوبی است که بهترین محل برای رفع خستگی شما هستند. اگر محوطه باغ را پیاده طی کنید غرفههای صنایع دستی و گیاهان دارویی به وفور در آنجا به چشم میخورند که شما را در خرید سوغات این شهر کمک خواهد کرد!
کلام آخر
باغ فتح آباد کرمان میراثی است که از گذشته به ما رسیده است. این باغ در واقع الگوی ساخت باغ جهانی شازده کرمان است و قدمت آن به دوره قاجار برمیگردد.
تماشای این عمارت با عظمت و زیبا ما را در درک بهتر تاریخ و تمدن کشورمان کمک خواهد کرد. لذت سفر به این باغ جهانی را از خود دریغ نکنید.