• اینستاگرام اسمارتیز
  • ویزاکار
  • اکو کمپ کویری متین آباد

باغ نظر شیراز

3 اسفند، 1398
5 آذر، 1398
مدت مطالعه :
همه‌ی ما باغ‌های زیادی را در شهر شیراز می‌شناسیم یا حداقل نام آن‌ها را شنیده‌ایم. باغ ارم، باغ جهان نما، باغ دلگشا و ... از این باغ‌ها هستند. امروز می‌خواهیم شما را با یکی دیگر از باغ‌های زیبای شیراز آشنا کنیم. باغ نظر شیراز که علاوه بر گل‌ها و درختان با طراوت، ارزش تاریخی بالایی نیز دارد و مکان محبوبی برای گردشگران ایرانی و خارجی است. در این مطلب سعی کردیم مهم‌ترین و جالب‌ترین جنبه‌های باغ نظر شیراز را به شما نشان دهیم. با اسمارتیز همراه باشید.
بهترین فصل بازدید از باغ نظر شیراز
گردشگران معمولا فصل بهار و تابستان را برای بازدید از شهر زیبای شیراز انتخاب می‌کنند و دلیل آن نیز مشخص است. شیراز شهر گل و رنگ‌هاست و بهار فصل ضیافت رنگ‌ها. باغ نظر شیراز در فصل بهار در اوج شادی و زیبایی خود قرار دارد و آواز بلبل‌ها در این فصل از هر فصلی دل‌نشین‌تر است. این انرژی مثبت طبیعت به آدمی نیز منتقل شده و خاطرات زیبایی را می‌سازد. شلوغی شهر ممکن است کمی آزار‌دهنده باشد ولی اگر به هیاهوی مسافران نیز به عنوان بخشی از جذابیت‌های سفر خود نگاه کنید دیگر شما را اذیت نخواهد کرد. اگر می‌خواهید بازدید شما از باغ نظر شیراز با آرامش همراه باشد در فصل پاییز نیز می‌توانید از شیراز دیدن کنید. آب و هوای شیراز در فصل زمستان نسبتا سرد است و معمولا گردشگران این فصل را برای بازدید انتخاب نمی‌کنند اما طبیعت پوشیده از برف شیراز نیز زیبایی‌های خاص خودش را دارد. بهترین زمان بازدید از باغ نظر شیراز در طول روز نیز صبح‌ها می‌باشد. ساعت 9 الی 10 صبح، تعداد بازدید کنندگان زیاد نیست و می‌توانید از هوای تازه‌ی صبح‌گاهی نیز در کنار گل‌ها لذت ببرید.
باغ نظر شیراز
گل‌ها و درختان باطراوت باغ نظر شیراز
راه دسترسی به باغ نظر شیراز
باغ نظر شیراز در خیابان زند و در نزدیکی میدان شهدا واقع شده است. برای دسترسی به باغ نظر شیراز میدان شهدا را به سمت خیابان پیروزی پایین آمده و به دومین خیابان از سمت چپ بپیچید تا به خیابان طالقانی راه پیدا کنید، خیابان طالقانی را به سمت زند پایین آمده تا به باغ نظر شیراز برسید. باغ نظر شیراز روبروی ارگ کریم خان زند قرار دارد و این ویژگی می‌تواند شما را در پیدا کردن آدرس راهنمایی کند. اگر قصد بازدید با اتومبیل شخصی خود را دارید پارکینگ‌های متعددی در نزدیکی این باغ قرار دارند از جمله پارکینگ طالقانی، پارکینگ استقلال و پارکینگ وکیل که مشکل جای پارک را برای شما حل خواهند کرد. اگر قصد استفاده از وسایل نقلیه عمومی را دارید می‌توانید از اتوبوس و مترو استفاده کنید و در ایستگاه زندیه پیاده شوید و مسیر کوتاهی را پیاده طی کنید. تاکسی‌های خطی نیز در این مسیر فعالیت می‌کنند. ممکن است ترافیک کمی شما را اذیت کند بنابراین بهترین راه استفاده از مترو است.
هزینه‌ی بلیط و ساعات دسترسی
هزینه‌ی ورودی برای گردشگران داخلی 3000 تومان و برای اتباع خارجی 20000 تومان است. باغ نظر شیراز از ساعت 7 صبح تا 8 شب برای بازدید گردشگران در دسترس است.
دانستنی‌های قبل از دیدن باغ نظر شیراز
باغ نظر شیراز که به نام‌های آرامگاه وکیل، موزه‌ی پارس، باغ موزه‌ی شیراز و ... نیز معروف است، از باغ‌هایی است که پیشینه‌ی تاریخی آن به دوران زندیه باز می‌گردد. عمارت هشت ضلعی که در این باغ قرار دارد، به دستور مستقیم کریم خان زند ساخته شده است.
کریم خان زند از این باغ به عنوان مکانی برای پذیرایی از سفیران کشور‌های خارجی، مهمانان مهم و اعیاد و مراسمات رسمی استفاده می‌کرده است.
عمارت کلاه فرنگی تنها عمارت ساخته شده به دستور کریم خان زند نبود. ارگ، دیوانخانه و ساختمان‌های دیگری نیز در این باغ بنا شده است.
کریم خان زند پس از مرگش دستور داد که او را در شاه نشین شرقی عمارت کلاه فرنگی دفن کنند و دستورش اجرا شد. نام آرامگاه وکیل پس از مرگ کریم خان زند بر این باغ نهاده شد. اما پس از این که آقا محمد خان قاجار به قدرت رسید، دستور نبش قبر کریم خان را داد و استخوان‌های او را به تهران آورد و به کاخ گلستان منتقل کرد. رضا شاه پهلوی پس از به قدرت رسیدن این استخوان‌ها را به مکان اولیه‌‍‌ی خود باز‌گرداند.
در سال 1315 انجمن آثار ملی ایران با تلاش علی‌اصغر حکمت شیرازی، علی سامی و فریدون توللی، عمارت کلاه فرنگی را به موزه‌ی پارس تبدیل کردند. این موزه که قدیمی ترین موزه‌ی استان فارس محسوب می‌شود، اشیای بسیار ارزشمندی را در خود جا داده است. آثار موجود در این موزه به سه دوره‌ی پیش از تاریخ، دوره تاریخی و اسلامی تقسیم می‌شوند. ظروف سفالی، سکه‌ها، مهر‌ها و نقاشی‌های ارزنده از آثار دیدنی این موزه است.
آرامگاه باغ نظر شیراز
نمای داخلی ساختمان آرامگاه وکیل
راهنمای بازدید از باغ نظر شیراز
باغ نظر شیراز، جذابیت‌های زیادی دارد و هر ساله گردشگران زیادی را به خود جذب می‌کند. بسیاری از افراد سرسبزی، صفا و عطر نارنج را در این باغ می‌پسنند و عده‌ای علاوه بر این جنبه از باغ نظر شیراز، به آثار تاریخی موجود در آن نیز علاقه دارند.
در طی قدم زدن در باغ نظر شیراز، در کنار منظره‌ی سرو‌های بلند و درختان نارنج دوست داشتنی، آثار تاریخی مانند کوزه‌هایی را مشاهده می‌کنید در داخل چمن قرار داده شده‌اند. بعضی از درختان این باغ به عنوان درختان کهن در آثار باستانی به ثبت رسیده اند. باغ نظر شیراز مکان بسیار مناسبی برای عکاسی است. اگر در هنگام قدم زدن در میان این باغ دچار خستگی شدید نیمکت‌هایی برای استراحت بازدید‌کنندگان قرار داده شده که می‌توانید از آن‌ها استفاده کنید.
در طی گشت و گذار خود در این باغ، به عمارت کلاه فرنگی در مرکز باغ نظر شیراز خواهید رسید. عمارتی هشت ضلعی که نمای بیرونی آن به زیبایی کاشی‌کاری شده و به اندازه‌ی 200 سال بار تاریخی با خود حمل می‌کند. کاشی‌کاری‌های ظریف نمای بیرونی عمارت کلاه فرنگی، شامل مناظر شکار و بزم و همچنین گل و بوته است. این کاشی‌کاری‌ها به صورت یک سیر داستانی منظره‌ی شکارگاه و داستان به تخت نشستن سلیمان را نشان می‌دهند. 4 آب نما در اطراف این عمارت قرار داشته که آب نمای شمالی آن به علت قرار گرفتن در خیابان زند تخریب شده است. اولین چیزی که پس از ورود به عمارت کلاه فرنگی توجه را جلب می‌کند، کاشی‌کاری‌های زیبا و نقاشی‌هایی است که دور تا دور این عمارت را می‌پوشانند.
معماری این عمارت به گونه‌ای است که کف آن به اندازه 1.5 متر از زمین باغ نظر شیراز فاصله دارد. 4 شاه نشین جانبی که در حد فاصل آن‌ها یک اتاق ساخته شده و یک تالار مرکزی گنبد دار که حوضی با سنگ یک پارچه مرمر در آن قرار دارد، فضای داخلی عمارت را تشکیل می‌دهند.
موزه باغ نظر شیراز
موزه‌ی باغ نظر شیراز
هر کدام از اتاق‌ها تزئینات خاص خود را دارند اما تزئینات اتاق واقع در ضلع شمال شرقی کمی متفاوت است و انگار توجه بیشتری به آن شده. نقاشی‌های ظریف رنگ و روغن و ازاره‌هایی که از جنس سنگ مرمر و یک تکه هستند جلوه‌ای دیگر به این اتاق بخشیده‌اند. نقاشی‌های اتاق شمال شرقی توسط استاد بدر سامی مرمت شده‌اند.
نقاشی‌هایی که در طاقچه‌ها و دیواره‌‌های وسط عمارت دیده می‌شود، همگی باقی‌مانده از دوران زندیه‌اند. چند عدد از تابلو‌های قرار داده شده در این عمارت از هنرنمایی‌های آقا صادق، نقاش بزرگ دوران زندیه است. جنگ نادرشاه افشار با محمد شاه هندی، داستان شیخ صنعان و دختر ترسا، داستان رعنا و زیبا و نمایی از مکتب خانه از نقاشی‌های موجود در موزه‌ی پارس است که حرف‌های زیادی از وضعیت فرهنگی ایران در دوران زندیه دارد. گچ بری‌هایی که در این مکان انجام شده، به سبک دوران زندیه به صورت مقرنس و قطار‌بندی‌های ساده هستند که با لایه چینی همراه شده و زیبایی منحصر به فردی به این مجموعه بخشیده‌اند.
از دیگر آثار ارزشمندی که در این موزه قرار داده شده می‌توان به یک جز قرآن کریم با خط ثلث طلا‌ریزی و مذهب اثر استاد یحیی جمال الصوفی اشاره کرد که در قرن هشتم و به دستور ملکه تاش خاتون نوشته شده و در سال 754 به عنوان هدیه به شاه چراغ تقدیم شده است. چند قرآن تاریخی نیز در این موزه قرار داده شده که خط آن‌ها منسوب به امام علی، امام حسن، امام صادق و چند تن از یاران پیامبر است که در گذشته در مسجد عتیق قرار داشتند و همچنین 13 برگه از بیت‌های دلنشین مولانا که به دست ملاصدرا نوشته شده و از دوران صفویه باقی مانده است.
از دیگر نکته‌های جالب در مورد این عمارت رنگ‌بندی به کار گرفته شده در کاشی‌های آن است. بر خلاف کاشی‌کاری‌هایی که در مساجد قدیمی دیده می‌شود، رنگ آبی در این کاشی‌ها غالب نیست. اما خطوط به کار رفته در طراحی این بنا اسلیمی است.
علاوه بر عمارت کلاه فرنگی، عمارت دیگری نیز در این باغ وجود دارد: عمارت خورشید در دوران قاجاریه و به دستور حسینعلی میرزا در باغ نظر شیراز ساخته شد.


برچسب(ها)
موقعیت(ها)

دوستام کیان صدام می‌کنن. عاشق موسیقی‌های سنگین و زیبایی‌های پیچیده هستم،‌ به خاطر همین سفر جذبم می‌کنه. چون یه فرآیند طولانی و دقیقه؛ باعث می‌شه برای یه مدت نامعلومی وارد داستان‌ها و درگیری‌های غیر قابل پیش‌بینی بشی. دانشجوام و درگیر کتاب، پرخور و درگیر غذا، شاداب و درگیر عشق. می‌نویسم تا تجربه‌ها و نظراتم را به بقیه به اشتراک بذارم می‌دونم که به درد می‌خوره.

امتیاز دهید نظری تا کنون ثبت نشده است ۵ / 4.8 22 نفر
نظرتو با ما مطرح کن
نظرات دیگران
اولین نفری باشید که در مورد این مطلب نظر می‌دهد.