برنامه‌ی سفر به تنگه هایقر فارس

6 اسفند، 1398
17 اسفند، 1398
1 روزه
زمستان
کوهنوردی
وحید محمدی
این‌بار در برنامه‌ی سفر شیرازتان قدری خلاقیت به خرج دهید و به جای شهرگردی و دیدن آثار تاریخی، به دل طبیعت اطراف شیراز بزنید. به شما قول می‌دهیم با این تغییر برنامه به هیچ‌وجه پشیمان نخواهید شد. قرار است از تنگه‌ی کمتر شنیده‌ شده‌ی شیراز یعنی تنگه هایقر بگوییم و راهنمایی‌تان کنیم که چطور به اینجا بروید. با اسمارتیز همراه باشید.
روز 1
سفر به تنگه هایقر
بهترین زمان سفر به تنگه هایقر اواخر زمستان و اوایل بهار است. در این زمان به خاطر سبز بودن پوشش گیاهی منطقه، هوا بسیار لذت‌بخش و خنک است. از آنجایی که تنگه هایقر بخشی از منطقه‌ی زاگرس به حساب می‌آید، از پرگیاه‌ترین مناطق کوهستانی ایران است که به عنوان یکی از 8 منطقه‌ی مهم دارای پوشش گیاهی و دارویی خاورمیانه شناخته شده. مثلا بادام وحشی از درخت‌های این تنگه است که بادام ریزی دارند. عشایری که در این منطقه هستند از شاخه‌ی بادام برای جارو استفاده می‌کنند. چون شاخه‌ی بادام تلخ است مانع ورود و هجوم حشرات و موجودات ریز به داخل محل اقامت‌شان می‌شود.
برنامه‌ی پیمایش تنگه‌ی هایقر می‌تواند یک روزه یا دو روزه باشد. اگر از لحاظ جسمانی آمادگی کامل داشته باشید و تجهیزات کوهنوردی و صخره‌نوردی‌تان کامل باشد، می‌توانید برای برنامه‌ای دو روزه برنامه بریزید. در غیر این صورت، سفری یک روزه و پیمایشی 3 تا 4 ساعته برای تنگه هایقر مناسب خواهد بود.
اگر طرفدار فیلم‌های آمریکایی باشید، بدون شک برای یک‌بار هم که شده گرند کنیون آریزونا را دیده‌اید. منظورم همان دره‌ی مخوفی است که تبهکاران در آن کمین می‌کنند. در فیلم‌ Transformers 2007 هم از گرند کنیون به عنوان یکی از لوکیشن‌ها استفاده شده. حالا قصدم از گفتن این حرف‌ها چه بود؟ خواستم بگویم برنامه‌ی سفری که قرار است بخوانید، برنامه‌ی سفر به گرند کنیون ایران یعنی تنگه هایقر است. اشکال جغرافیایی این تنگه هم مانند گرند کنیون آمریکاست که متاسفانه مهجور مانده. البته این نکته را هم باید بگویم که بعضی‌ها هم معتقدند که تنگه شیرز لرستان گرند کنیون ایران است. 
شروع سفر به تنگه هایقر
برای شروع سفر به تنگه هایقر، اول باید خودتان را به شیراز و سپس شهر فیروزآباد برسانید. اگر  هم در شیراز هستید یا با ماشین شخصی قصد سفر دارید طبیعتا کارتان راحت‌تر خواهد بود اما اگر هم ماشین نداشتید اشکالی ندارد. تاکسی‌ها و اتوبوس‌های زیادی از شیراز به فیروزآباد می‌روند و از آن طرف هم با کرایه‌ی تاکسی می‌توانید خودتان را به تنگه هایقر برسانید.
فرض می‌کنیم شما می‌خواهید برنامه سفر به تنگه هایقر را از شیراز شروع کنید پس بهتر است صبح خیلی زود سفر جاده‌ای را شروع کنید تا قبل از گرمای ظهر به تنگه برسید. اول از همه باید خودتان را به فیروزآباد برسانید. از شیراز تا شهرستان فیروزآباد حدود 111 کیلومتر فاصله است که یک ساعت تا یک ساعت و نیم طول می‌کشد. البته مدت زمان سفر بسته به وسیله‌ی نقلیه‌ی شما و تعداد دفعات توقف تغییر خواهد کرد.
در راه رسیدن به تنگه هایقر چه ببینیم؟
حدود 6 کیلومتر مانده به فیروزآباد، شهر باستانی گور فیروزآباد قرار گرفته که اگر از روی نقشه‌ی هوایی یا گوگل مپ به آن نگاه کنید، شهری دایره‌ای را می‌بینید. این شهر از دوره‌ی ساسانی به یادگار مانده و میل  بلندی که وسط شهر قرار دارد از مهم‌ترین بناهای به جا مانده از این شهر است. توصیه می‌کنم بعد از سفر به تنگه هایقر به اینجا سر بزنید، چون اگر بخواهید قبل از دیدن تنگه به اینجا بروید، در برنامه‌ریزی سفرتان کمی به مشکل برمی‌خورید و زمان مناسبی به تنگه هایقر نخواهید رسید.
بعد از رسیدن به فیروزآباد باید وارد جاده‌ی قیر-فیروزآباد شوید و 37 کیلومتر به سمت جنوب ادامه‌ی مسیر بدهید. در این راه باید از شهرک شهید دستغیب عبور کنید تا به دوراهی قیر- هنگام می‌رسید. در سمت راست جاده، فرعی قیر-هنگام قراره گرفته که خوشبختانه آسفالته است و مشکلی نخواهید داشت. 10 کیلومتر باید در مسیر آسفالته و پیچ در پیچ مسیرتان را ادامه دهید تا به تابلوی «تاسیسات سد هایقر» برسید. در حقیقت از کنار ورودی سد باید به تنگه هایقر وارد شوید. در این قسمت باید با کوله‌پشتی‌تان و پای پیاده مسیر را ادامه دهید.
قبل از ورود به تنگه هایقر توصیه می‌کنیم به چند مورد زیر توجه کنید:
1.     حتما کفش مناسب کوهنوردی یا صندل پیاده‌روی خوبی داشته باشید تا در مسیر پیمایش دچار خستگی نشوید.
2.    آب آشامیدنی، کیسه‌ی زباله، وعده‌های غذایی، پاوربانک و کلاه آفتاب‌گیر با خودتان داشته باشید.
3.    حتما برنامه‌ی بازدیدتان را با نزدیک‌ترین افرادی که می‌شناسید در میان بگذارید.
4.    هنگام پیمایش مواظب جانوران وحشی و خطرناکی مثل مار، عقرب و رتیل زیر صخره‌ها باشید.
همان‌طور که گفتم برای اولین پیمایش در تنگه از مسیر ورودی سد هایقر وارد شوید و برای برگشت هم از همان مسیر خارج شوید تا مشکلی نداشته باشید. تنگه هایقر مثل تنگه شیرز لرستان به خاطر تغییرات پوسته‌ی زمین و عبور رودخانه قره آغاج از وسط آن به وجود آمده. پوشش گیاهی داخل تنگه به یمن وجود رودخانه و دیواره‌های بلند تنگه که به 450 متر هم می‌رسد، بسیار متنوع است. به خاطر همین خیلی از اهالی فیروزآباد و شهرهای دیگر شیراز برای دور شدن از هیاهوی شهری و لذت بردن از آب و هوایی خوش به اینجا می‌آیند.
حالا که کمی راجع به تنگه می‌دانید بهتر است از داستان‌های معروف و غم‌انگیزش هم بگوییم تا وقتی در داخل تنگه هستید، با حس متفاوت‌تری قدم بزنید. مثلا چرایی انتخاب اسم هایقر برای این تنگه به گذشته‌های خیلی دور برمی‌گردد؛ زمانی که سربازان انگلیسی در خلال جنگ جهانی اول به دنبال حفظ منافع کشورشان در استان فارس و سایر مناطق جنوبی ایران بودند. در این زمان قشقایی‌های فارس برای مقابله با آن‌ها و تجزیه‌طلبان به جنگ رو آوردند و تنگه هایقر از محل‌های اصلی نبرد بین نیروهای قشقایی و انگلیسی بود. در این زمان قشقایی‌ها قرار گذاشتند هربار که سربازی انگلیسی را می‌کشند با صدای بلند فریاد بزنند «هایقر» تا دیگر همراهان‌شان صدای‌شان را بشنوند و متوجه کشته شدن سربازی انگلیسی شوند. بعد از این واقعه، هایقر رفته رفته به عنوان اسم تنگه جا افتاد.
از آن طرف اگر با محلی‌ها صحبت کنید ممکن است اسم «گلن اوچان» را هم بشنوید. ایلیاتی‌های این منطقه به این تنگه، «گلن اوچان» هم می‌گویند که معنی‌اش می‌شود «عروس‌کُش». گویا در زمان‌های قدیم، عروس و داماد قشقایی بعد از برگزاری مراسم عروسی‌شان، با اسب به این تنگه می‌روند اما شوربختانه عروس به داخل تنگه سقوط می‌کند و می‌میرد.
بعد از رسیدن به تنگه طبیعتا اولین‌کاری که می‌کنید، رفتن به لبه‌ی تنگه و نشستن و دیدن مناظر است. فقط مواظب باشید که عاقبتی شبیه عروس‌ نگون‌بخت داستان گلن اوچان نداشته باشید! هایکینگ و پیاده‌روی در بالای تنگه از فعالیت‌های دیگری است که می‌توانید انجام دهید. با این حال ممکن است که وسوسه شوید به داخل تنگه بروید و به کف برسید. به هیچ‌وجه توصیه نمی‌کنیم بدون تجهیزات وارد تنگه شوید. حتما با راهنمای محلی و تجهیزات کامل به داخل تنگه بروید. عمق دره حدود 450 متر است و حدود 3 ساعت طول می‌کشد تا از بالای تنگه به عمیق‌ترین قسمتش بروید. اگر هم بخواهید از ابتدا تا انتهای تنگه را پیمایش کنید باید برنامه‌تان ترکینگ را برای 13 کیلومتر در نظر بگیرید.
حدود نصف روز برای دیدن تنگه و رفت و برگشتش کافی است اما اگر می‌خواهید روزهای بیشتری بمانید، می‌توانید در روستاهای اطراف تنگه اقامت کنید یا به فیروزآباد برگردید و در آنجا بمانید.

نگاره 1 از 3
نگاره 2 از 3
نگاره 3 از 3
پیش از سفر به این ‌نکات توجه کنید:
  • این برنامه سفر را «وحید محمدی» پیشنهاد داده است. درباره وحید محمدی بیشتر بدانید.
  • تمام اقامتگاه‌ها، رستوران‌ها و لیدرهای محلی پیشنهادی هستند و شما می‌توانید با توجه به زمان سفرتان و علایق‌تان سایر اقامتگاه‌ها، مسیرهای سفر، رستوران‌ها و ... را انتخاب کنید.
  • تجربه شما از سفر می‌تواند راهنما یا انگیره‌ای برای سفر دیگران باشد. خوشحال می‌شویم اگر تجربه‌تان را از سفر (در قالب سفرنامه، عکس، ویدئو یا فایل صوتی) برای ما بفرستید.
نقشه
مهدی بهادرفر

برق مخابرات خوندم و عاشق تکنولوژی‌های روز هستم. اولین مطلبم رو زمانی که 16 سال داشتم برای هفته‌نامه دوچرخه نوشتم و از اون به بعد مدام در حال نوشتنم. علاقه زیادی به کتاب خوندن و دیدن فیلم و سریال دارم. اما چیزی برام جذاب‌تر از نوشتن نیست. سفر رفتن رو دوست دارم و در واقع کل زندگیم توی سفر بودم.

امتیاز دهید 1 دیدگاه ۵ / 4.4 24 نفر
نظرتو با ما مطرح کن
نظرات دیگران
نازنین
1 دی، 1398

چرا اسم اون شهر باستانی گور فیروز آباده؟

پاسخ اسمارتیز :
براساس ترجمه اي که در فارسنامه فسايي براي واژه گور اومده، گور به جايي اطلاق ميشه که دشت باشه يا گودال. از اونجايي که شهر اردشير خوره يا گور فيروزآباد در دشت يا جلگه قرار گرفته، واژه گور، واژه ي همخوني براي نامگذاري به نظر مياد.