برنامه‌ی سفر به محور ساسانی فارس

6 اسفند، 1398
21 اسفند، 1398
4 روزه
بهار
دوستانه
مرتضی نامور
استان فارس محدود به مقاصد شناخته شده‌ای مانند تخت جمشید، پاسارگاد و شهر زیبای شیراز نمی‌شود. در این برنامه‌، سفری متفاوت خواهیم داشت به یکی از زیباترین نقاط ایران، که به تازگی با نام محور تاریخی ساسانی در لیست آثار یونسکو به ثبت جهانی رسیده است. علاوه بر بازدید از این محور زیبا، تجربه زندگی در کنار عشایر قشقایی هم خواهیم داشت. پس همراه اسمارتیز باشد.
روز 1
بازدید دشت ارژن، تنگه ابوالحیات، شهرتاریخی بیشاپور و تنگه چوگان
سفر خود را با حرکت از جاده شیراز به کازرون شروع می‌کنیم و بعد از حدود یک ساعت رانندگی به دشت ارژن می‌رسیم. پیشنهاد می‌کنم کمی در اینجا استراحت کنید و از مناظر زیبای کوه و آبشار و دشت زیبای ارژن و کلی فروشگاه که آلوچه، انواع ترشی پسته وحشی(بنه) و بادام کوهی (الوک) ارائه می‌کنند لذت ببرید. در گذشته‌های نه چندان دور این منطقه به اسم شیر ایرانی معروف بوده و نام شیر ارژن اشاره‌ به این منطقه دارد.
کمی بعد در سه راه کازرون مسیر را به سمت غرب و تنگه ابوالحیات ادامه می‌دهیم. در این قسمت از کوهستان زاگرس برخلاف زاگرس شمالی و غربی در کردستان و لرستان که پوشیده از درختان زیبای بلوط است، درختان زیبای پسته وحشی (بنه) خودنمایی می‌کند. جاده ای کوهستانی و باریک با پیچ و خم فراوان از ارتفاعات به مناطق کم ارتفاع جنوبی ما را هدایت خواهد کرد، به جرات میتوان گفت که یکی از زیباترین جاده های کوهستانی ایران است.
هرچه پایین‌تر می‌رویم بیشتر متوجه تغییر فصل و آب و هوا می‌شویم. با گذر از تنگه زیبای ابوالحیات دشت‌های پوشیده از سبزه‌های بهاری و درختان بنه به تدریج پدیدار می‌شوند. در ادامه به شهر کوچک قائمیه می‌رسیم. در سه راهی مسیر سمت چپ را به شهر تاریخی بیشاپور، تنگه چوگان ادامه می‌دهیم و بعد از مدت کوتاهی و عبور از چند آبادی به محوطه تاریخی بیشاپور می‌رسیم.
شاهپور پرآوازه‌ترین شاه ساسانی این شهر را در اواسط قرن سوم میلادی حدود 1700 سال پیش در حاشیه رود شاپور و تنگه چوگان بنا کرد، شهری نسبتا مهم در کوهپایه‌های زاگرس که در اوایل قرون اسلامی هم از اهمیت خاصی برخوردار بوده و از مراکز مهم ضرب سکه محسوب می‌شده است.
پس از بازدید از محوطه‌ی تاریخی بیشاپور، از تنگه چوگان که در آن سوی قرار گرفته دیدن کنید. در میان صخره‌های طرفین رود شاپور برخی از معروف‌ترین سنگ نگاره‌های تاریخی ایران از دوره ساسانی حک شده‌اند. گرچه با گذر زمان آسیب‌های فراوان دیده‌اند اما برخی از آن‌ها در ظرافت و زیبایی تحسین برانگیزند. برای اقامت شبانه می‌توان با اقامتگاه زیبای تنگه چوگان هماهنگ کرد. از ایوان این اقامتگاه منظره بسیار زیبایی از تنگه چوگان خواهید داشت.
اقامتگاه‌های این منطقه
  • اقامتگاه بوم‌گردی تنگه چوگان
  • اقامتگاه بوم‌گردی بیشاپور کازرون


نگاره 1 از 4
نگاره 2 از 4
نگاره 3 از 4
نگاره 4 از 4
روز 2
بازدید غار شاپور و دریاچه پریشان و کازرون، تجربه زندگی عشایری با خانواده امیری
دامنه‌های غربی تنگه چوگان یکی از عجایب طبیعی و تاریخی ایران را در دل خودش پنهان کرده، "غار معروف شاپور". انتهای جاده آسفالت به روستای کوچکی در امتداد رودخانه شاپور می‌رسد. پارکینگ مناسبی به همراه سرویس بهداشتی و چایخانه در این محل وجود دارد. مسیر کوهپیمایی مناسبی با گذر از پیچ و خم کوه و جنگل زیبایی از بنه و الوک شما را به غار شاپور هدایت می‌کند. برای این کوهپیمایی حدودا دو ساعته آب و تنقلات (به اندازه کافی) و کفش مناسب پیاده روی داشته باشید. در انتهای این مسیر غاری نسبتا بزرگی خودنمایی می‌کند که عمق زیادی ندارد اما اسرار تاریخی را در دل خود پنهان کرده.
در ورودی دهانه غار، تندیسی به بلندای حدود 7 متر از کف تا سقف غار از شاپور شاه ساسانی تراشیده شده. بزرگی و ظرافت این مجسمه شما را شگفت‌زده خواهد کرد. مناظری که از دهانه‌ی غار از کوهستان زیبای اطراف خود خواهید دید ارزش طی کردن این مسیر را دارد. بعد از بازگشت از غار به جاده محوطه تاریخی بازگردید و جاده را رو به شرق و شهر کازرون ادامه دهید. همگی ما داستان سفر آقای هاشمی و زندگی در کازرون را به خاطر داریم. مسیر را به سمت شرق و شهر فراشبند ادامه می‌دهیم. در ادامه از حاشیه جنوبی دریاچه پریشان عبور می‌کنیم و با گذر از چند آبادی به مناطق گرمسیری جنوب استان فارس که قشلاق عشایر قشقایی می‌باشد خواهیم رسید. برای تجربه‌ی زندگی در کنار عشایر قشقایی حتما با خانواده‌ی امیری تماس بگیرید و هماهنگ کنید، چرا که در این جاده آنتن مناسبی برای موبایل ندارید.
اقامتگاه‌های این منطقه
  • اقامت در چادر عشایر
  • هتل بیشاپور کازرون
  • اقامتگاه بوم‌گردی حجار کازرون
کافه‌ها و رستوران‌های این منطقه
  • رستوران هفت‌خوان کازرون
  • رستوران سورنا
  • رستوران باربکیو 120

نگاره 1 از 3
نگاره 2 از 3
نگاره 3 از 3
روز 3
تجربه زندگی عشایر و حرکت به فیروزآباد
تجربه‌ی اقامت در سیاه چادر، صرف شام با دستپخت زنان زحمتکش عشایر و به دور از امکانات زندگی مدرن، بیدار شدن با صدای مرغ و خروس و تماشای بافت قالی و چرای گوسفندان بسیار دلپذیر است. پس از لذت بردن از این تجربه و زندگی در کنار عشایر و صرف ناهار مسیر را به سمت شهر فیروزآباد ادامه دهید. برای اقامت شبانه هتل جهانگردی فیروزآباد انتخاب مناسبی خواهد بود. بعد از چند روز سفر احتیاج به حمام آب داغ و استراحت خواهید داشت.
اقامتگاه‌های این منطقه
  • هتل جهانگردی فیروزآباد
  • اقامتگاه بوم‌گردی بهشت جاوید

کافه‌ها و رستوران‌های این منطقه
  • رستوران هتل جهانگردی فیروزآباد

نگاره 1 از 3
نگاره 2 از 3
نگاره 3 از 3
روز 4
بازدید شهر تاریخی گور، کاخ و آتشکده اردشیر؛ قلعه دختر و دریاچه مهارلو
در حاشیه‌ی شهر فیروزآباد محوطه تاریخی وجود دارد که یادگاری از دوره ساسانیان و پارت‌ها محسوب می‌شود. شهر تاریخی اردشیرخوره که امروز فقط کمی از بناهای تاریخی آن باقی مانده، مربوط به قرن دوم میلادی است و به صورت پلان کاملا دایره‌ای ساخته شده. این شهر برای مدت زمان کوتاهی در اوایل حکوت ساسانی پایتخت ایران هم بوده است.
پس از بازدید از این محوطه تاریخی، جاده شیراز را در پیش می‌گیریم. بعد از مدت کوتاهی به مسیر فرعی در سمت چپ جاده که با تابلوی آتشکده و کاخ اردشیر مشخص شده، می‌رسیم. اردشیر بنیان‌گذار سلسله ساسانیان، این کاخ را در حدود 1800 سال پیش بنا کرد. ایوان و ورودی اصلی بنا رو به شرق و برکه کوچکی بنا شده که اهمیت خورشید و آب را یادآوری می‌کند. کاخ دارای سه گنبد عظیم و تالارهای زیباست، مقدار کمی از تزئینات گچکاری بنا باقی مانده که شباهت زیادی به تزئینات کاخ تچر در تخت جمشید دارد. در این محل چندین رستوران و سیاه چادرهای عشایری برپا شده و شما می‌توانید با خرید سوغاتی از پایداری تولیدات عشایر حمایت کنید.
مسیر جاده شیراز را که ادامه بدهید، بعد از عبور از تونل و مسافت کوتاهی سازه‌ای عظیم و قلعه مانند در بلندای کوه خودنمایی می‌کند. کمی جلوتر پارکینگ مناسبی برای پارک خودرو برای بازدیدکنندگان در نظر گرفته شده که می‌توانید ماشین خود را در آن پارک کنید. برای رسیدن به بالای کوه، باید از مسیر کوهپیمایی مشخص شده استفاده کنید. بر بلندای کوه بنایی عظیم که به قلعه دختر شهرت دارد و تقریبا همزمان با کاخ اردشیر ساخته شده، قرار گرفته است. معماری عظیم و باورنکردنی بنا یادآور قلاع قرون وسطی در امپراطوری رم در فیلم‌ها خواهد بود. اردشیر این بنا را احتمالا برای دیده‌بانی و محافظت از شهر اردشیر خوره بنا کرده بود. بعد از این بازدید، جاده را به سوی شیراز ادامه می‌دهیم. از مناظر زیبای دریاچه سد تنگاب لذت می‌بریم.
بعد از عبور از گردنه می‌توان بقایای پل تاریخی کوار ساسانی را نیز مشاهده کرد. نزدیک پلیس راه شیراز به سه راهی فسا می‌رسید، با کمی رانندگی به سمت شرق جاده فسا به ساحل زیبای دریاچه‌ی صورتی مهارلو خواهید رسید. خوشبختانه به علت بارندگی‌های اخیر بعد از سال‌ها خشکسالی دریاچه جانی تازه گرفته است. قدم زدن در ساحل نمکی و صورتی‌رنگ دریاچه و تماشای انعکاس آسمان و غروب آفتاب تصویری دل‌انگیز خواهد بود که تا مدت‌ها از ذهنتان نخواهد رفت. قایق سواری در این دریاچه هم تجربه‌ی بسیار لذت‌بخشی خواهد شد. با کمی رانندگی می‌توان به شهر شیراز رسید و سفر خود را به پایان رساند.
نگاره 1 از 4
نگاره 2 از 4
نگاره 3 از 4
نگاره 4 از 4
پیش از سفر به این ‌نکات توجه کنید:
  • این برنامه سفر را «مرتضی نامور» پیشنهاد داده است. درباره مرتضی نامور بیشتر بدانید.
  • تمام اقامتگاه‌ها، رستوران‌ها و لیدرهای محلی پیشنهادی هستند و شما می‌توانید با توجه به زمان سفرتان و علایق‌تان سایر اقامتگاه‌ها، مسیرهای سفر، رستوران‌ها و ... را انتخاب کنید.
  • تجربه شما از سفر می‌تواند راهنما یا انگیره‌ای برای سفر دیگران باشد. خوشحال می‌شویم اگر تجربه‌تان را از سفر (در قالب سفرنامه، عکس، ویدئو یا فایل صوتی) برای ما بفرستید.
نقشه
مرتضی نامور

هواشناسی خوندم، از کودکی به طبیعت علاقه داشتم، با ورود به دانشگاه سفر رو جدی‌تر ادامه دادم. علاقه‌مند به رانندگی در جاده‌های بی‌انتهای ایرانم و حدود 5 سال است که وارد حرفه‌ی تورلیدری شدم.

امتیاز دهید نظری تا کنون ثبت نشده است
نظرتو با ما مطرح کن
نظرات دیگران
اولین نفری باشید که در مورد این مطلب نظر می‌دهد.