برنامه‌ی سفر به یزد، میبد و اردکان

5 اسفند، 1398
26 اسفند، 1398
2 روزه
زمستان
شهرگردی
امیرحسین سربیشه
استان یزد، شهرها و دیدنی‌های زیادی دارد که هر کدام از آن‌ها هدیه‌ای برای پیشکش به شما دارند. از کیک یزدی خوشمزه تا سرامیک‌های اصیل میبد. راهنمای گام به گام سفر به یزد، میبد و اردکان سفری را رقم می‌زند که شوق را کنار شادی می‌آورد. در سفر به یزد با اسمارتیز همراه باشید.
روز 1
سفر به یزد و دیدن بافت تاریخی آن
برای رفتن به یزد راه‌های مختلفی دارید. اتوبوس، قطار و ماشین شخصی. در تابستان یزد بسیار گرم است، پس بهترین فصل رفتن به یزد، پاییز و زمستان است. البته در زمستان شاهد بارش باران خواهید بود و شاید برف کوچکی هم ببارد اما، روی برنامه سفر شما تاثیر  زیادی نخواهد گذاشت. فرقی ندارد با کدام وسیله خود را به اینجا می‌رسانید، چون قرار است شیرینی و شربت‌های سنتی یزدی را در کنار بلندی‌های بادگیر و قنات‌های تاریخی بخورید. اگر دوست داشتید می‌توانید شب راه بیفتید تا سر صبح در یزد باشید یا خود را شب به یزد برسانید و استراحتی در اقامتگاه‌های سنتی زیبایش در بافت قدیمی شهر کنید و صبح زود پر انرژی و شاداب به شهرگردی بپردازید.
اولین جایی که باید سرصبح بروید آتشکده زرتشتیان است. این آتشکده محل نگه‌داری آتش ورهرام یا همان بهرام است که هم‌چنان بعد از 1500 سال هنوز هم دارد می‌سوزد و خاموش نمی‌شود. بنای آتشکده تقریبا 80 سال قدمت دارد و به نوعی جدید به حساب می‌آید. بلیط این آتشکده برای ایرانی‌ها 3000 تومان است و به محض ورود نماد فروهر را خواهید دید و سپس آتش 1500 ساله را در پشت شیشه خواهید دید. صدای نیایش اوستایی نیز در سالن طنین‌انداز است و همه‌چیز حس و حال معنوی زرتشتی دارد. آتشکده را از ساعت 7:30 صبح باز می‌کنند و تنها 1 ساعت برای بازدید کافی‌ست.
دیگر وقت رفتن به بافت تاریخی یزد و میدان امیر چخماق معروف است. مجموعه میدان امیر چخماق که شامل تکیه، مسجد، بازار و آب‌انبار می‌شود را امیرجلال‌الدین چخماق برای رونق شهر یزد ساخت. حال این میدان نماد اصلی شهر یزد است و توریست‌های خارجی زیادی را به خود جذب می‌کند. در ایام محرم جای سوزن انداختن در این میدان نیست و همه برای مراسم نخل‌گردانی به این میدان می‌آیند و هر سال خبرنگاران ایرانی و خارجی این مراسم را پوشش خبری می‌دهند. مسجد زیبایش و نخل بزرگ که در ایام محرم استفاده می‌شود را ببینید و به زورخانه بروید. روی در ساعت‌های نمایش زورخانه را زده‌اند تا بدانید چه زمانی پهلوان‌ها قرار است در گود منش پهلوانی و زور بازوی خود را نشان دهند. شاید از بهترین برنامه‌ها و نمایش‌هایی باشد که در عمرتان دیدید چون سراسر هیجان و شوق معنوی خاصی دارد که فرهنگ پهلوانی را به تمام دنیا رواج می‌دهد. خانم‌ها می‌توانند وارد زورخانه شوند و از نمایش لذت ببرند. بلیط ورودی حدود 5 هزار تومان است. البته اگر هم نمایش نباشد می‌توانید از آب‌انبار و سردخانه‌ی زیر زورخونه بازدید کنید.
امیرحسین سربیشه

حتما حتما به ساعت نمایش ورزشی توجه کنید و برنامه خود را با آن ساعت تنظیم کنید چون در همان نزدیکی میدان امیر چخماق باید موزه آب را هم ببینید.


موزه آب از جاهایی‌ست که اگر به یزد بروید و از آن بازدید نکنید، انگار همه‌چیز را از دست دادید!! بلیط 2 هزار تومانی را بخرید و از خانه‌ی 5 طبقه کلاهدوزها که حالا تبدیل به موزه آب شده است، بازدید کنید. در این 5 طبقه با تاثیر آب بر این منطقه و این منطقه بر آب آشنا شوید و ببینید در این چندهزار سال چه بر آب و این مردم گذشته است. ادوات و وسایلی که مردم این دیار با آن آب را از چاه می‌کشیدند و آن را تا خانه حمل می‌کردند و تاریخچه‌ی زیبای آن هر آن‌ چیزی‌ست که این موزه بر شما عرضه می‌کند. از نکات جالب این موزه وجود کاریز 100 ساله‌ی این خانه‌ است، که موزه را از هر لحاظ ممکن خاص می‌کند. 1 الی 2 ساعت برای بازدید از موزه آب یزد کافی‌ست و برنامه سفر یزد میبد اردکان شما را رو به تکمیل شدن می‎برد. یادتان باشد موزه آب 1 ساعت در بعداز ظهر بین ساعت 2:30 تا 3:30 بسته است، پس زمان خود را تنظیم کنید که در این ساعت به موزه‌ی آب نروید.
حال مسیر خود را به سمت مسجد جامع یزد کج کنید و از این مسجد بازدید کنید. رو‌به‌روی مسجد، برج ساعت است که هر توریستی قطعا یک عکس با این برج ساعت دارد. از برج ساعت رو برگردانید تا مسجد آبی و فیروزه‌ای زیبا با سردری 27 متری و گنبد دوپوسته‎اش که لنز هر عکاسی را به خود جلب می‌کند را ببینید. بیشتر کسانی که به این مسجد می‌روند با کاشی‌کاری‌های فیروزه‌ای آن عکس‌های سلفی زیادی می‌گیرند. به هرحال بازدید از این مسجد تاریخی آخرین جایی‌ست که در روشنای روز باید انجام دهید. در همان نزدیکی بازارهای سنتی زیادی وجود دارد که صنایع دستی یزد، سرامیک، لباس‌های سنتی، عتیقه‌جات و... می‌فروشند. سوغاتی‌های خود را از این بازار سنتی زیبا بخرید و به کافه‌های پشت‌بامی بروید و خستگی خود را با یک شربت به‌لیمو یا شربت‌های سنتی دیگر در کنید و غذاهای خوشمزه یزدی را بخورید.
پس از استراحت وقتی هوا خنک شد و خورشید کم کم خواست غروب کند به سمت دخمه زرتشتیان بروید. به دخمه زرتشتیان، برج خاموشان هم می‌گویند. بلیط ورودی 5 هزار تومانی را بخرید و وارد این فضای نسبتا ترسناک بشوید. باید مسیری را پیاده‌روی کنید و تا به بالاترین نقطه برج برسید پس آماده سربالایی و پله باشید. شاید این پیاده‌روی 5 الی 10 دقیقه طول بکشد. در بالاترین بخش برج جنازه‌ها را کنار هم می‌گذاشتند تا بپوسند یا توسط پرندگان خورده شوند. سپس استخوان‌ها را جمع می‌کردند و خاک می‌کردند. این کار باعث آلوده نشدن خاک هم می‌شده است.

“دوتا برج خاموشان وجود دارد. مسیر برج خاموشان بزرگ هنوز برای رفتن به بالای برج مناسب نیست، اما برخی با سخت‌کوشی به آن‌جا هم می‌روند. ”


حواستان باشد که زمان بازدید از دخمه زرتشتیان در پاییز و زمستان تا ساعت 17 است و در تابستان و بهار تا ساعت 19. شما حتی می‌توانید دخمه را اول صبح بروید که هنوز آفتاب آنقدرها هم سوزاننده نیست، در هر حال در راهنمای گام به گام سفر به یزد میبد اردکان می‌خواهیم شما راحت سفر کنید و برنامه سفر یزد میبد اردکان را به راحتی بچینید. آخرین مکانی که در یزد باید از آن بازدید کنید بلندترین بادگیر جهان است که در باغ دولت آباد قرار گرفته است. دیگر وقت شب‌نشینی یزدی در این باغ و عمارت زیبایش فرا رسیده. بلیط ورودی تنها 3 هزار تومان برای هر نفر قیمت دارد. این باغ از ساعت 7 صبح الی 10 شب همه روزه باز است. بادگیر باغ دولت‌آباد 34 متر است و مانند یک کولر گازی کار می‌کند و همه‌جا را خنک می‌کند.
با شیشه‌های رنگی پنجره‌هایش عکس بگیرید و از طبقه دوم باغ و حوض‌های زیبایش را زیر پای‌تان ببینید. البته پله‌های آن کمی شیب تیز و اذیت‌کننده‌ای دارند. در محوطه باغ می‌توانید ساعت‌ها بنشینید و از خوا و آسمان و نورپردازی‌ها لذت ببرید و با مردم یزد که با گویش یزدی شیرین‌شان صحبت می‌کنند ارتباط بگیرید تا آن‌ها از تاریخچه و زیبایی‌های شهرشان برای‌تان بگویند.
به اقامتگاه‌ سنتی یا هتل‌تان برگردید و استراحت کنید چون فردا باید مسیر خودمان را به سمت میبد ادامه دهیم و از دیار یزد گذر کنیم.
کافه‌ها و رستوران‌های این منطقه
  • رستوران مشیر الممالک
  • رستوران باغ شانار
  • رستوران ایتالیایی سزار


نگاره 1 از 3
نگاره 2 از 3
نگاره 3 از 3
روز 2
بازدید از میبد و اردکان
صبح زود از خواب بلند شوید و پس از صرف صبحانه، اگر ماشین شخصی دارید به سمت بزرگراه یزد-میبد برانید. این بزرگراه شما را 1 ساعته به میبد می‌رساند. اولین جایی که باید در میبد ببینید دژ نارین قلعه است. به اینجا دژ دالان یا کهن دژ هم می‌گویند. نارین قلعه میبد که می‌گویند به دوره ساسانیان باز می‌گردد، بخشی به نام مردم‌نشین دارد. برخی می‌گویند این قلعه دائما در حال بازسازی بوده است و شاهد بخش‌های قدیمی‌ترین در این دژ هستیم. در ایران نارین قلعه‌های دیگری نیز داریم که در شهرهای اردبیل و نایین و... قرار گرفته‌اند. بلیط 2500 تومانی را برای هر نفر بپردازید و در میدان شهرداری میبد از این دژ دیدن کنید. از ساعت 8 صبح تا 5 بعدازظهر می‌توانید از این بنا بازدید کنید. دیدنی بعدی شهر میبد چاپارخانه و کاروانسرای شاه‌عباسی‌ست. چند جاذبه مانند آب‌انبار کلار میبد و سردخانه نیز در نزدیکی این کاروانسرا قرار دارند که باید از آن‌ها هم بازدید کنید. ضلع شرقی کاروانسرا تبدیل به رستوران و سفره‌خانه شده و ضلع غربی به موزه زیلو و پلاس تبدیل شده است. پی اگر می‌خواهید از میبد زیلو ببرید اینجا دقیقا همان‌جایی‌ست که باید ببینید. حدود 2 ساعت را به دیدن این جاذبه‌های تاریخی میبد اختصاص دهید. و اگر دوست داشتید ناهار را در کاروانسرا میل کنید.
پشت کاروانسرا موزه سفال میبد قرار دارد. می‌گویند قدیمی‌ترین سفالی که در اینجا وجود دارد به دوره مادها باز می‌گردد. اگر دوست داشتید زمانی را هم صرف دیدن این موزه جذاب و تاریخی کنید. اگر دوست نداشتید به سمت برج کبوترخانه میبد بروید. برج‌های کبوترخانه در مرداویج اصفهان هم دیده می‌شوند. این برج‌ها چندین هدف دارند و اولین هدف آن‌ها جمع‌آوری کود حیوانی است. برای دیدن برج کبوترخانه باید بلیط 2 هزار تومانی را بخرید و به داخل این برج بروید. البته به کسانی که ترایپوفوبیا دارند اصلا پیشنهاد نمی‌شود به این برج بروند. حدود 30 دقیقه تا 1 ساعت وقت برای این جاذبه کافی‌ست. اگر به سرامیک و خرید سرامیک علاثه دارید به سمت میدان سرامیک بروید. و از کارگاه‌های سرامیک‌سازی بازدید کنید.
دیگر وقت این است که به سمت اردکان برویم و از این شهر تاریخی و بافت قدیمی سالمش نیز بازدید کنیم. اصلا نیازی نیست تا فکر کنید چون اولین جایی که باید سراغش را بگیرید عبادت‌گاه پیر چَک‌چَک است.البته این عبادت‌گاه یک مسیر 40 دقیقه‌ای از مرکز شهر اردکان فاصله دارد. بلیط ورودی به این عبادت‌گاه زرتشتیان 2 هزار تومان است و نامش از قطراتی که چکه چکه به داخل منبعی می‌ریزند آمده است. هر سال از 24 خرداد به مدت 4 روز، این عبادت‌گاه میزبان زرتشتیانی‌ست که برای عبادت به اینجا می‌آیند. کف این عبادت‌گاه مرمری‌ست و چندین شمع همیشه روشن هستند و کتاب‌های زرتشتی را در هر طرف خواهید دید. یادتان باشد که باید 167 پله را بالا بروید و کمی سختی خواهید داشت.
بعد از دیدن عبادت‌گاه چَک‌چَک گذر خود را به سمت بافت قدیمی اردکان کج کنید تا از موزه‌های جذاب و مسجد جامع این شهر بازدید کنید. مسجد جامع اردکان دو بخش تابستان‌خانه و زمستان‌خانه دارد. می‌گویند در این مسجد علاوه بر در چوبی مسجد، زیلو و قرآنی بسیار قدیمی متعلق به حدود سال 1000 وجود دارد و جزو قدیمی‌ترین اشیاء مسجد هستند. پس از بازدید به مسجد چند متر آن‌طرف‌تر موزه مردم‌شناسی قرار گرفته است. بلیط ورودی به موزه 3 هزار تومان است و 3 سالن دارد. در این سالن‌ها می‌توانید وسایلی که مردم قدیم با ان‌ها کار می‌کرده‌اند مانند شمشیر، زیلو، ظروف و... را ببینید. بخشی که بیشتر مردم را به خود جذب می‌کند، پرندگان تاکسی‌درمی شده مانند حواصیل، جغد، هدهد و...است. موزه فرش نیز در همان نزدیکی‌هاست و اگر دوست داشتید می‌توانید از این موزه هم بازدید کنید. از موزه‌گردی که بگذریم باید به بازار چهارسوق اردکان بروید. در این بازار که نوع معماری‌اش نظر هر کسی را جذب می‌کند، مغازه‌های ترمه‌فروشی، حلوا ارده و صنایع دستی وجود دارد که برای خرید سوغاتی بسیار مناسب هستند.
همین‌جا می‌توانید این روز پر فراز و نشیب را تمام کنید و برنامه سفر به یزد میبد اردکان خود را ببندید و در آینده با دیدن عکس‌هایش، خاطرات خوشش را یادآوری کنید.
کافه‌ها و رستوران‌های این منطقه
  • کاروانسرای شاه‌عباسی‌

نگاره 1 از 3
نگاره 2 از 3
نگاره 3 از 3
پیش از سفر به این ‌نکات توجه کنید:
  • این برنامه سفر را «امیرحسین سربیشه» پیشنهاد داده است. درباره امیرحسین سربیشه بیشتر بدانید.
  • تمام اقامتگاه‌ها، رستوران‌ها و لیدرهای محلی پیشنهادی هستند و شما می‌توانید با توجه به زمان سفرتان و علایق‌تان سایر اقامتگاه‌ها، مسیرهای سفر، رستوران‌ها و ... را انتخاب کنید.
  • تجربه شما از سفر می‌تواند راهنما یا انگیره‌ای برای سفر دیگران باشد. خوشحال می‌شویم اگر تجربه‌تان را از سفر (در قالب سفرنامه، عکس، ویدئو یا فایل صوتی) برای ما بفرستید.
نقشه
امیرحسین سربیشه

از گذاشتن پست تو فروم‌ها شروع کردم. 12 سالم بود که در دوره‌های خبرنگاری یونیسف یاد گرفتم چگونه بنویسم. بعد تو مجله‌های مختلف شروع به کار کردم و دست سرنوشت من رو به اینجا رسوند. در کنار نوشتن، همیشه از دیدن فیلم لذت می‌بردم، به همین دلیل شروع کردم زیرنویس زدن و شدم AmirDW.

امتیاز دهید 1 دیدگاه ۵ / 5 1 نفر
نظرتو با ما مطرح کن
نظرات دیگران
شیرین سلامی
23 آذر، 1398

مطلب خوبی بود.
" چون قرار است شیریتی و شربت‌های سنتی یزدی را "
شیرینی رو اصلاح بفرمایید

پاسخ اسمارتیز :ممنون از تيزبيني‌ و دقتي که در خواندن مطلب داشتيد. حتما اصلاح خواهيم کرد =)