سفری گرم و شیرین مثل رطبهای رسیدهی بندر لافت قشم که طعمشان را هرگز فراموش نمیکنید. خودتان را آماده کنید تا به دنیایی متفاوت سفر کنید؛ شاید بعد از تمام شدن سفر با خود فکر کنید آیا واقعا همهی اینها خواب بود؟
بندر لافت قشم از مهمترین روستاهای گردشگری ایران است. مردم اینجا آنقدر مهماننوازند که موقع برگشتن دلتان نمیآید برگردید. قدم زدن در کوچه پسکوچههای اینجا آنقدر لذتبخش و شیرین است که مطمئنا همیشه در ذهنتان باقی خواهد ماند. با
اسمارتیز همراه باشید تا با این بندر بیشتر آشنا شویم.
شاید اینها را هم بپسندید!
بهترین زمان دیدن بندر لافت قشم
باید تعارف را کنار بگذاریم و قبول کنیم خیلی از ما تحمل چند ساعت بودن در این گرما و رطوبت عجیب را نداریم. روستای بندر لافت یکی از شرجیترین مناطق ایران است و گردش در آن در فصل تابستان به هیچ عنوان کار سادهای نیست. البته در جنوب کشور گرما تقریبا از اولین روزهای بهار و حتی قبل از آن شروع میشود و تا اواخر آبان هم ادامه پیدا میکند. با این اوصاف بهترین زمان دیدن بندر لافت قشم از اواسط پاییز تا پایان زمستان و همچنین هفتههای اول بهار است. چون بخش زیادی از گردشگری روستای لافت در فضاهای باز انجام میشود خیلی مهم است که هوا خوب باشد. البته در تعطیلات نوروز ممکن است لافت کمی شلوغ باشد پس اگر دنبال یک سفر و بازدید راحت و خلوت هستید پاییز و زمستان را از دست ندهید.
بادگیرهای خانههای لافت در یک راستا ساخته نمیشوند. این کار به خاطر این است که جریان باد به همهی خانهها بوزد.
راههای دسترسی به بندر لافت قشم
لافت روستایی از توابع دهستان سَلَخ است؛ سلخ هم از توابع مرکز شهر قشم. این روستا در قسمت شمالی جزیرهی قشم قرار گرفته. درست در همان تکهی خشکی برآمدهای که در نقشهی جزیرهی قشم مشخص است و این یعنی بندر لافت نزدیکترین نقطهی جزیرهی قشم به ساحل هرمزگان است. بنابراین اگر مقصد مستقیمتان روستای لافت است میتوانید به صورت دریایی با کشتی از بندرعباس به لافت بیایید. اما اگر برای گردشگری در قشم آمدهاید، میتوانید از طریق جادهی درگهان به سلخ و پس از آن به لافت برسید. فاصله بندر لافت تا قشم (شهر قشم)، 52 کیلومتر است. در هر دو حالت کار سختی در پیش ندارید. اگر میخواهید با ماشین شخصی سفر کنید میتوانید در اسکله با پرداخت مبلغی حدود 100 هزار تومان با استفاده از لندیکرافت، ماشینتان را از طریق دریا به بندر لافت منتقل کنید.
دانستنیهای قبل از دیدن بندر لافت قشم
تک منارهی زیبا و بلند مسجد عمر بن خطاب در کنار بادگیر خانههای روستایی لافت
راهنمای بازدید از بندر لافت قشم
خیلی از افراد برای هدف خاصی سفر میکنند. هدف فقط این نیست که برای مدتی از خانه و آشیانهی خودتان دور شوید و کمی استراحت کنید. برای من شاید مهمترین چیز در سفر تجربه کردن احساسات و فضاهای متفاوت و جدید باشد؛ فکر نمیکنم هیچ جایی بهتر از بندر لافت بتواند این شرایط را فراهم کند. اینجا همه چیز فرق میکند: رنگها روشنترند، آفتاب نزدیکتر و سوزنده، هوا خیستر و نفسگیر و همه چیز به طرز عجیبی زیبا و به یادماندنی است. اولین لذتی که از سفر به بندر لافت بردم سفر با کشتی بود؛ سفر با کشتی، هرچند کوتاه، تجربهای است که نباید از دست بدهید.
گل کاغذی و بادگیر دو عنصر جدانشدنی معماری خانههای لافت هستند.
قطعا معماری بندر لافت قشم مهمترین جاذبهی گردشگری و اصیلترین ویژگی آن است. بافت مرکزی و اصیل روستا شامل خانههایی میشود که هر کدام حیاط بزرگی دارند و از طریق کوچهها و معبرهای تنگ به هم وصل میشوند. قدم زدن در این کوچهها میان خانههایی که رنگشان به زردی میزند تجربهای است که به شما نشان میدهد زندگی ساکنان مناطق جنوبی کشور چقدر میتواند با زندگی شهرنشینان مرکزی متفاوت باشد. بر بالای اکثر این خانهها نیز بادگیرهایی با زیبایی و ظرافت طراحی شدهاند که با توجه به شرایط اقلیمی این منطقه ضروری هستند و کمک زیادی به خنک شدن خانهها میکنند. از این لحاظ شباهتهای زیادی بین بندر لافت و بخشهای سنتی شهر یزد وجود دارد. برای دیدن این مناطق طبیعتا باید به پرسه زنی و پیادهروی بپردازید؛ به همین دلیل توصیه کردیم سفر خود را به فصل زمستان یا روزهای خنکتر سال موکول کنید. در هر صورت خوب است که از کلاه، عینک و کرم ضد آفتاب استفاده کنید.
همان طور که قبلتر هم اشاره کردم مسجد در بندر لافت نقش بسیار مهمی دارد و از جمله بناهای مرکزی آن به حساب میآید. در لافت 7 مسجد وجود دارد که مسجد جامع مهمترین آنها است. مسجدهای دیگر به نامهای عمر بن خطالب، ابوبکر صدیق، امیرالمومنین و ... مرکز محلههای کوچکتر لافت و همگی تک مناره هستند. مسجد در هنگام اذان، اکثرا پر هستند و علاوه بر این مهمترین مراکز فرهنگی روستا هم به شمار میآیند و اعیاد مذهبی در مسجدها گرامی داشته میشوند. زنان تنها در روزهای جمعه و اعیاد مذهبی به مساجد میآیند. زنانی که برقع به صورت میگذارند و پوشش رنگین و زیبایشان روح سرزندهای به فضای روستا میبخشد.
زبان مردم بندر لافت فارسی است که آن را به گویشی نزدیک به گویش قشمی صحبت میکنند؛ شبیه به لهجهی شیرین بسیاری از هموطنان جنوبی. یک نکتهی جالب دیگر که گویش مردم این است که بعضی کلمات را به صورت انگلیسی استفاده میکنند که یادگاری از حضور طولانی مدت نیروهای بریتانیایی در این روستا است.
در گذشته لنجسازی و لنجداری مرسوم و رایج بوده اما چند سالی میشود که سود زیادی ندارد و کم کم در حال فراموش شدن است. حتی صید و ماهیگیری نیز مانند گذشته منبع درآمد سرشاری برای مردم بومی بندر لافت قشم به حساب نمیآید. این روزها همهی کارها را شرکتهای بزرگ و اسم و رسم دار انجام میدهند و سهمی برای مردم محلی نمیگذارند.
جاذبههای تاریخی زیادی هم در روستا هست. مثلا قلعهی پرتغالیها و قلعهی نادری و همچنین چاههای تلا مهمترین و معروفترین آنها هستند. چاههای تلا یک سیستم آبرسانی بومی بوده که با استفاده از آن آبهای باران جمعآوری میشده و در طول سال مورد استفاده قرار میگرفته. همچنین آب انبار تاریخی نیز در کنار این چاهها وجود دارد که گفته میشود عمری بیش از 1000 سال دارند! گورستان تاریخی، امامزاده شیخ اندرابی و شیخ سید حسن منصور هم از دیگر جاذبههای بندر لافت قشم هستند که بازدید از آنها خالی از لطف نیست.
بخشی از باقیماندههای چاههای تلا و آب انبار مجاور آن.
آخرین سورپرایز بندر لافت قشم برای شما جنگلهای دریایی یا شناور حرا است که به هیچ عنوان نباید دیدن آن را از دست بدهید. این جنگلها در هر جایی رشد نمیکنند؛ درختانی که با آب شور اقیانوس تغذیه میکنند و بر اثر جذر و مد، تا نیمه در آب فرو میروند. وقتی آب فروکش کند این درختان مثل هر جنگل دیگری ریشه در زمین دارند و خود را برای یک آبتنی دیگر آماده میکنند.