شوشتر از قدیمیترین شهرهای ایران است که قدمت آن به سدههای قبل بازمیگردد. وجود تمدنها و حکومتهای زیاد در نزدیکی شوشتر باعث شد که حالا آثار زیادی از قدیم در شهر وجود داشته باشد. از میان تمامی آثار تاریخی و کهن به جا مانده،
بند قیصر شوشتر، اثری منحصر به فرد و متفاوت است. در این مطلب
اسمارتیز میخواهیم شما را با قدیمیترین پل جهان آشنا کنیم؛ با ما همراه باشید.
شاید اینها را هم بپسندید!
تاریخچه و پیشینه بند قیصر شوشتر
تاریخ دقیقی از زمان ساخته شدن بند قیصر شوشتر وجود ندارد اما مورخان ساخت این بنا را نیز به دورهی ساسانیان نسبت میدهند. در زمان ساسانیان، استان خوزستان، از مکانهای مهم ایران بود و بسیاری از تمدنهای قدیمی از اینجا شکل گرفتند. در همان دوره ساخت
سازه های آبی شوشتر، این بند نیز ساخته شد و از آن به عنوان اولین پل جهان یاد میکنند. بند قیصر را با نام
پل شادروان نیز میشناسند. این پل به دستور شاپور یکم، ساخته شد و حتی در تاریخ آمده که پادشاه روم نیز به عنوان اسیر در بخشی از ساخت بند، نقش داشته است. بر طبق شاهنامه فردوسی، ساخت این پل 3 سال به طول انجامید و در نهایت، پلی به طول 500 متر به روی جریان خروشان و پُر جنب و جوش کارون ساخته شد. بر طبق نقشههای قدیمی، بند قیصر شوشتر، 44 دهانه بزرگ و 43 دهانه کوچک داشت که محل عبور آب به شمار میآمدند. مردم نیز میتوانستند از روی پل به سمت دیگر کارون بروند، بی آنکه خطری آنها را تهدید کند. البته امروزه چیزی زیادی از این پل قدیمی و کهن باقی نمانده و به دلایل زیادی، قسمت اعظم پل تخریب شده است.
در ساخت این پل از خشت و آجر استفاده شد ولی در طول زمان، از استحکام پل کاسته شد و به تدریج رو به نابودی رفت. این پل 1500 ساله، اگرچه هنوز در بخشی از مسیر، مورد استفاده قرار میگیرد و آب کارون را به سمت مزارع مردم شوشتر میبرد، اما دیگر آن عملکرد سابق را ندارد و اگر مرمتی کامل روی آن صورت نگیرد، چه بسا دیگر اثری از آن نیز باقی نماند. جریانهای شدید آب، جنگ و بمباران خوزستان، باعث تخریب سریع بند قیصر شوشتر شد و اکنون دهانههای کمی از آن باقی مانده است. میتوانید بند قیصر را ببینید و از دیدن آن لذت ببرید. اگرچه پس از آن سعی کنید به دیدن سازههای آبی و دیگر مکانهای دیدنی شوشتر بروید.
بند قیصر شوشتر
بهترین زمان رفتن به بند قیصر شوشتر
بهترین زمان بازدید از بند قیصر شوشتر در ماههای اول سال و فصل بهار است. در این ایام، هم هوا خنکتر و مطبوعتر میشود و هم امکانات زیادی برای رفت و آمد در اختیار خواهید داشت. در ماه فروردین خیلی از مسافران تعطیلات نوروزی، شوشتر را برای مقصد سفر خود انتخاب میکنند و شما هم میتوانید جزیی از آنها باشید. در ماه اردیبهشت نیز کمی از سرمای هوا کاسته شده و با وجود گرمتر شدن هوا، چون میوهها و درختان شهر سرسبز میشود، میتوانید عطر بهار نارنج را در گوشه گوشهی شهر احساس کنید. در خرداد ماه نیز امکان استفاده از امکانات و تفریحات آبی برای هر مسافری فراهم میشود و اگر از علاقهمندان این دسته از تفریحات هستید، ماه خرداد را از دست ندهید. تابستان شاید گزینهی خوبی برای سفر به خوزستان و شهر شوشتر نباشد زیرا گرما و شرجی بودن هوا مانع از آن میشود که ایام خوبی را در شهر سپری کنید. البته غروب و شب گردیهای تابستانه مردم خونگرم شوشتر میتواند باز هم برای هر مسافری جذاب باشد. در پاییز و زمستان نیز، شهر خلوتتر شده و با وجود افزایش بارشها و خنکتر شدن هوا، میتوانید انتظار سفر دلچسبی را داشته باشید.
فردوسی
همی برد هر سو برانوش را بدو داشتی در سخن گوش را
یکی رود بد پهن در شوشتر که ماهی نکردی بر او برگذر
برانوش را گفت گر مندسی پلی سازی آنجا چون رسی
که ما بازگردیم و آن پل به جای بماند به دانایی رهنمای
راههای دسترسی به بند قیصر شوشتر
آدرس: خوزستان، شوشتر، 300 متری ضلع جنوبی بند میزان، شاخه اصلی رود کارون
برای رفتن به شوشتر میتوانید راههای زیادی را امتحان کنید. از خوردوی شخصی گرفته تا قطار و هواپیما و اتوبوس، برای شما فراهم است. مهم نیست که از چه طریقی میخواهید به شوشتر سفر کنید، راههای زیادی برای شما وجود دارند. میتوانید با هواپیما خود را به اهواز رسانده و از آنجا با تاکسی و اتوبوس به شوشتر بیایید. با اتوبوسهای بین شهری نیز میتوانید مستقیما خود را به شوشتر برسانید. برای تردد ریلی نیز میتوانید با قطار به اهواز بیایید و ادامه مسیر را یا با عوض کردن خط ریلی یا با تردد جادهای به شوشتر بروید. البته بهترین راه رفتن به شوشتر و بازدید از پل شادروان این شهر، استفاده از خودروی شخصیست، هرچند نبود امکانات اقامتگاهی و پارکینگ در ساحل رود و نزدیک پل، میتواند کمی برای شما مشکل نیز ایجاد کند. اما میتوانید اگر مسافرتتان را با خودروی خودتان انجام میدهید، علاوه بر این پل، از دیگر جاهای دیدنی شوشتر نیز دیدن کنید.
آجرکاریهای بند قیصر شوشتر
هزینه و ساعات دسترسی
برای رفتن و بازدید از پل شادروان شوشتر از شما هیچ هزینهای دریافت نمیشود. شما میتوانید هر زمان که خواستید به نزدیکی پل بروید و از آن بازدید کنید و حتی عکسهای یادگاری زیادی را بگیرید. نبود هزینه برای دیدن بند قیصر میتواند به دلیل نبود هیچگونه امکانات تفریحی و گردشگری نیز باشد. بازدید از این پل برای تمامی ساعات شبانه روز امکان پذیر است و میتوانید هنگام رفتن به این مکان، با خود زیرانداز و وسایل پیک نیک ببرید و ساعاتی را در کنار رود بشینید. البته از نکات منفی بند قیصر این است که هیچگونه امکانات رفاهی و گردشگری در نزدیکی آن وجود ندارد و برای هر چیزی باید به شهر بیایید. اما به هر صورت، با وجود امکان بازدید رایگان و نبود هیچ گونه هزینهی اضافه، میتوان بازدید از پل شادروان را در میان تفریحات اقتصادی و خانوادگی قرار داد، زیرا بسیاری از کودکان نیز از دیدن این بنای قدیمی و باستانی به شوق میآیند و گاهاً در آب رودخانه بازی میکنند.
تماشای غروب در بند قیصر شوشتر
دانستنیهایی در مورد بند قیصر شوشتر
- نوع این مرکز دیدنی به عنوان مکان تاریخی به ثبت رسیده است.
- در استان خوزستان و شهرستان شوشتر قرار دارد.
- این مکان تاریخی علاوه بر بند قیصر، به پل بند شادروان نیز شناخته میشود.
- بند قیصر (پل بند شادروان) قدیمیترین پل جهان است.
- بند قیصر مربوط به دوران ساسانی است.
- پل شادروان شوشتر 44 دهنه دارد و حدود 50 درصد آن بازسازی شده است.
- ساختن بند قیصر 3 سال طول کشید.
- برای ساختن این پل مسیر رودخانه را توسط سنگهای تراش و منظم فرش کرده و به وسیله بستهای فلزی به هم محکم کردهاند.
تفاوت نقاشی بند در 1880 و عکس امروزی بند قیصر شوشتر
راهنمای رفتن به بند قیصر شوشتر
خوزستان از قدیمیترین استانهای ایران است و به همین دلیل در تمامی شهرهای آن، جاذبههای متعدد و زیادی میتوان یافت. شوشتر نیز از این قاعده مستثنی نیست و بیشتر آن را با سازههای آبی منحصر به فردش میشناسند. شوشتر نه فقط در ایران، بلکه در سراسر جهان شهرت دارد و قطعاً بازدید از آن میتواند برای هر گردشگر علاقهمند به سفر جذاب و خاطره انگیز باشد. بند قیصر این شهر که به قدیمیترین پل جهان مشهور است، از دسته آثاریست که حتماً باید یکبار از آن دیدن کنید. با وجود مرمت بخش زیادی از این پل، هنوز هم جای کار بسیاری برای تبدیل شدن به پل قدیمی وجود دارد و همچنان بسیاری از دهانههای پل خراب هستند. بنا بر آخرین بازسازی پل که در سال 1380 انجام شد، تاکنون حدود نیمی از پل بازسازی شده ولی هنوز برنامهی درستی برای ادامه بازسازیها وجود ندارد و باید دید که چه زمان پل به همان حالت قبل از خرابی و جنگ بازمیگردد.
یقینا! اگر بتوانیم این پل و دیگر سازههای آبی قدیمی خوزستان را احیا کنیم، علاوه بر کاربرد آن در زندگی روزمره مردم، میتوان انتظار ورود گردشگرهای داخلی و خارجی زیادی را داشت. از معایب عمدهی این مکان دیدنی، نبود هیچگونه امکانات تفریحی مانند رستوران، آلاچیق و سرویس بهداشتی در نزدیکی آن است که با رفع این مشکلات و ایجاد فضاهای توریستی، میتوان به جذب شدن بیشتر مسافران به شوشتر امیدوار بود.