مرگ ناشناختهترین واقعیت زندگی انسانهاست. ناشناختهای که با افسانههای فراوان در پس چهرهی سیاه خود، در زندگی همه جریان دارد. مرگ هم مانند هر چیز دیگری در این دنیا خانه ای دارد. خانه ای که در تهران، بهشت زهرا نام دارد. بهشت زهرا تهران از سال 1349 تا به حال آرامگاه اموات تهران بوده است و روزانه میزبان حدود 170 مهمان همیشگی در قطعههای خود است. آرامگاه ابدی بهشت زهرا با وسعت 584 هکتار، در حال حاضر نه تنها بزرگترین مدفن مردگان در تهران، بلکه در کل ایران است.
شاید اینها را هم بپسندید!
زمان رفتن به بهشت زهرا
پنجشبهها، بر پایهی سنتهای به جا مانده از قدیم، روز رفتن بر مزار درگذشتگان است. روزی که بهشت زهرا پر از سیاهپوشان عزادار میشود. و بر اساس این سنت، روز پنجشنبهی آخر سال، شلوغترین روز بهشت زهرا میباشد. اگر به دنبال سکوت و آرامش در بهشت زهرا هستید بهتر است روزی غیر از پنجشنبه را برای رفتن به بهشت زهرا انتخاب کنید.
نمایی از بهشت زهرا
آدرس و راههای دسترسی به بهشت زهرا
آرامگاه بهشت زهرا در شهرستان ری واقع در جنوب تهران قرار دارد. برای رفتن به بهشت زهرا اگر با ماشین شخصی میروید باید بزرگراه سعیدی را به سمت جنوب ادامه دهید و بعد از نعمتآباد نیز مسیر را از بزرگراه کاظمی ادامه دهید و وارد آزادراه خلیج فارس شوید، وقتی به
حرم امام خمینی رسیدید وارد جاده علامه اصغری شوید تا به بهشت زهرا برسید. مسیر دیگر نیز جاده قدیم قم میباشد. اما راحتترین راه رفتن به بهشت زهرا استفاده از متروی خط یک و پیاده شدن در ایستگاه حرم مطهر و یا ایستگاه متروی شاهد میباشد و یا ایستگاه متروی کهریزک میباشد که انتخاب ایستگاه مقصد بستگی به قطعهی مورد نظر دارد.
آدرس بهشت زهرا: جاده قدیم قم، نرسیده به کهریزک
ساعات دسترسی به بهشت زهرا
آرامگاه بهشت زهرا همه روزه از اذان صبح تا اذان مغرب به روی بازدیدکنندگان و عزاداران باز است.
دانستنیهای قبل از دیدن بهشت زهرا
1- آرامگاه بهشت زهرا در تهران 49 سال پیش با دفن محمدتقیخیال، افسر بازنشستهی ارتش، در قطعهٔ 1، ردیف 1، شمارهٔ 1 بهشت زهرا، افتتاح شد.
2- در حال حاضر بهشت زهرا تنها گورستان فعال شهر تهران است.
3- تا به امروز در بهشت زهرا بیشتر از یک میلیون و سیصد هزار متوفی دفن شده است.
4- به گفتهی مدیرعامل سازمان بهشت زهرا تا 5 سال آینده ظرفیت دفن اموات به پایان میرسد.
5- در حال حاضر ظرفیت پذیرش روزانهی بهشت زهرا در شرایط عادی به 240 نفر رسیده است و این در حالیست که روزانه 85 مراسم در بهشت زهرا برگزار میشود.
6- بهشت زهرا ابتدا 314 هکتار وسعت داشت که در سال 1376 بخش شمالی به مساحت 110 هکتار و در سال 1387 بخش شرقی به مساحت 160 هکتار خریداری و به آن اضافه شد.
7- روزانه امورات مربوط به 150 تا 170 متوفی انجام میشود که 58 درصد آنها مرد و 42 درصد زن بوده اند.
آرامگاه شهدا در بهشت زهرا
راهنمای بازدید از بهشت زهرا
از بین تمام روشهای برخورد با میت در دنیا، روشهایی مثل سوزاندن و خاکستر به آب سپردن در رودخانههای هند تا دخمههای زرتشتی یزد، از به آب سپاری به سبک ملاحان و دریانوردان تا شهر مردگان و مومیایی کردن در مصر باستان و آرامگاههای هرمی شکل، ما ایرانیان روش به خاک سپاری اموات را پیش گرفته ایم و برای این منظور آرامگاهی در نظر میگیریم با ملاحظاتی از قبیل جنس خاک، دوری از آبهای جاری و زیرزمینی، نزدیکی به شهرها و روستاها و البته مجاورت با قبور افراد مشهور و محبوب یا مقدس. بهشت زهرا در تهران تمام این شرایط را داراست و سالهاست که معروفترین و بزرگترین آرام گاه تهران است. تهران آرامگاههای دیگری نیز داشته است. از آرامگاه باغ فیض در مجاور قبور امامزدگان سید جعفر و حمیده خاتون در غرب تا آرامگاه خاوران در شرق و از آرامگاه ظهیرالدوله در شمال تا ابن بابویه در جنوب تهران، از جمله این آرامگاهها هستند. با تمام این احوال، بهشت زهرا سالهاست خاطر زندگان را از بابت وجود آرام گاهی مجتمع و در حاشیه راحت کرده است.
قبل از رفتن به بهشت زهرا بهتر است
نقشهی بهشت زهرا را سایت رسمی بهشت زهرا چک کنید و یا از لینک نقشهی بهشت زهرا آن را دانلود نمایید. علاوه بر این امکان
دانلود اپلیکیشن اندروید بهشت زهرا برای کاربران اندروید وجود دارد که به راحتی میتوان با آن آدرس قطعهی متوفی مورد نظر را پیدا کرد. میتوانید این اپلیکیشن را از لینک توضیحات و دریافت اپلیکیشن بهشت زهرا دریافت کنید. سامانه جستجوی متوفی نیز راهی دیگر برای پیدا کردن سریع آدرس و شماره قطعهی متوفی است. بعد از پیدا کردن مکان دقیق قطعه بر روی نقشه باید تصمیم بگیرید از کدام درب ورودی بهشت زهرا وارد شوید. اگر نقشه را در تلفن همراه خود داشته باشید امکان ندارد در بهشت زهرا گم شوید زیرا تمام خیابانها و میادین بهشت زهرا نامگذاری شده است. همچنین تمام مجموعهی بهشت زهرا به وسیله دوربینهای مدار بسته کنترل میشود. از دیگر تکنولوژیهای بهکار رفته در بهشت زهرا وجود بارکد مخصوص بر مزارهای جدید است که به وسیلهی اپلیکیشن بهشت زهرا به راحتی میتوان اطلاعات مربوط به متوفی آن مزار را مشاهده نمود.
بهشت زهرا
در بهشت زهرا قطعاتی هستند که متفاوت از بقیهی قطعههای اطراف خود میباشند. قطعاتی مثل قطعه 33 که آرامگاه جمعی از مبارزان انقلاب است. و یا قطعهی 17 که یادمان محل سخنرانی امام خمینی در کنار آن وجود دارد. در مقابل این یادمان، مزار آیتالله طالقانی وجود دارد و در همین اطراف نیز آرامگاههای بیش از 30 هزار شهید در این بهشت زهرا به چشم میآید. قطعات هنرمندان نیز از دیگر قطعههای ویژه بهشت زهرا هستند. قبرهایی مثل مزار محمدعلی فردین، خسرو شکیبایی و مرتضی پاشایی را هر بار که به آن جا پا بگذارید، شسته و تمیز مییابید. بر مزار ناصر چشمآذر، آهنگساز به نام کشورمان بهجای تاریخ تولد و وفات نوشته شده «1349-هرگز». اینجا نیز مانند بقیهی بهشت زهرا، بعضی قبرهای دوطبقه نیز دیده میشوند؛ مثل مزار حمید سمندریان و هما روستا و یا نادر گلچین و نادیا گلچین. قطعههایی نیز در نزدیکی قطعه هنرمندان وجود دارد که گذشتن از میان آنها را گاهی دل انسان تاب نمیآورد. قطعه فرشتگان، بخشی از بهشت زهرا است که با قبرهایی کوچکتر و باریکتر، به نوزادان و کودکان اختصاص دارد. عکسهای روی قبرها، تزئینات کودکانه، رشتههایی آویز تولدهای گرفته شده در این قطعات خارج از تحمل آدم است. در همین اطراف اما، قطعه مخصوص متوفیانی که اعضایشان را به دیگران احیا کردهاند تنها جایی در بهشت زهرا است که نسیم زندگی در آن میوزد.