چند سالیست که تب
بیت کوین در میان مردم بسیار داغ شده است. در حال حاضر افراد زیادی به ذنبال پرسوجو و کسب اطلاعات پیرامون این موضوع هستند. در پاسخ باید بگوییم، بیت کوین هم مثل طلا یا نقره، که سالها قبل در تجارت و معاملات افراد استفاده میشد، نوعی پول به حساب میآید. البته هنوز بیت کوین نتوانسته به شکل رسمی در بین زندگی روزمره مردم جای خود را باز کند. جهت آشنایی کامل با بیت کوین و جزییات خرید و فروش آن، در این مطلب به ارائه توضیحات بیشتری میپردازیم؛ با
اسمارتیز همراه باشید.
شاید اینها را هم بپسندید!
بیت کوین چیست؟
در دنیای مدرن امروز شاهد این هستیم که رفته رفته پول هم، شکل و شمایل دیجیتالی به خود بگیرد. بیت کوین نوعی ارز یا پول دیجیتالیست که در بستر اینترنت میتوانید با آن کار کنید. برای استفاده از این پول، با هیچ محدودیتی مواجه نمیشوید. در واقع قادر خواهید بود که با آن خرید اینترنتی داشته باشید یا حتی به عنوان سرمایهگذاری روی آن حساب کنید. بیت کوین به دلیل سبک جدید درآمدزایی و پولسازیاش، مورد توجه بسیاری از افراد قرار گرفته است. چرخه تکامل پول در طی سالها، دچار تحولات زیادی شده و بازار معاملات جهانی نیز از این قاعده مستثنی نیست. در طول تاریخ انواع و اقسام کالاها، برای خرید مایحتاج افراد مبادله میشدند. این مبادلات کالا به کالا، مشکلات و دردسرهای زیادی به وجود میآمد. بعد از مدتی مردم تصمیم گرفتند سکه را به عنوان کالای مشترک، برای معاملات استفاده کنند اما حمل و نقل سکه کار دشواری بود. بنابراین مراکزی به وجود آمدند تا در ازای دریافت سکه، رسیدی به افراد تحویل بدهند. بدین ترتیب آنها میتوانستند در مراکز دیگر با اهدای این رسیدها، معادل آن سکه بگیرند. در نهایت ادامه این چرخه، منجر به اختراع اسکناس شد.
در گذشته برای تعیین ارزش اسکناس، از کالاها یا فلزاتی مثل طلا یا نقره استفاده میشد اما هم اکنون این روشها کنار گذاشته شده است. اسکناسهای امروزی که برای تهیه اقلام مورد نیازتان از آنها خرج میکنید یا در حسابهای بانکیتان اندوخته میکنید، بدون پشتوانهاند. ارزش هر اسکناس را دولتها تعیین میکنند. به عبارتی اعتبار پول هر کشور وابسته به دولت و حکومتش میباشد که کاملاً روی آن کنترل دارد. اما ورود بیت کوین به این چرخه پولی، تغییراتی را به وجود آورد. بیت کوین، آن اعتبار بیپشتوانه اسکناس را نیز از بین برد. در بیت کوین دیگر حتی با اسکناسهای کاغذی نیز طرف نیستیم و تنها با اعدادی مواجهیم که اعتبار و سرمایه ما را مشخص میکنند.
ارزهای دیجیتالی به زودی جای اسکناس را در معاملات روزانه خواهند گرفت
بیت کوین را چه کسی تحت کنترل میکند؟
هیچ نهاد یا مرکز کنترل مشخصی برای بیت کوین وجود ندارد. با استفاده از خاصیت بلاکچین، اطلاعات بیت کوین در دست تمامی افراد صاحب بیت کوین وجود دارد و شخص خاصی مالک تمامی موجودیتها نیست. همین موضوع مشکل میکند که بیت کوین برخلاف دیگر ارزهای رایج حقیقی، هیچ پشتوانه و اعتباری از خود ندارد و تنها میزان کاربرد آن در ببن مردم و مقبولیت آن، اعتبار و ارزش بیت کوین را مشخص میکند. به همین نسبت، هر چه تعداد کاربران و خریداران بیت کوین بیشتر باشد، قیمت آن نیز بیشتر خواهد بود. بیت کوین موجودیتی فیزیکی و قابل لمس ندارد، بلکه طبق قواعد برنامهنویسی در دنیای دیجیتال تعریف میشود. به عبارتی یک شبکه برای انتقال و کنترل بیت کوین وجود دارد که افراد زیادی در آن عضو میشوند. همه اعضای حاضر در گروه، قوانین وضع شده را میپذیرند و هر یک از اعضا، میتواند در فضای اینترنت این قوانین را مشاهده کند.
چندین نوع گروه در شبکه بیت کوین فعالیت میکنند. از جمله این گروهها میتوان به توسعه دهندگان (مسولیت بهبود و توسعه نرمافزار را بر عهده دارند)، استخراجکنندگان (موظف به تایید نهایی تراکنشها هستند) و در نهایت دستگاههای متصل به شبکه (تاریخچه تراکنشها را ذخیره میکنند) اشاره کرد. شاید برایتان سوال پیش بیاید که چه نقصی در سیستم سنتی مالی وجود دارد که توجه ما به سمت بیت کوین جلب شده است؟ بیت کوین به عنوان یک ارز رایج دیجیتالی چگونه در این چرخه نقش موثری ایفا میکند؟
هدف از به وجود آمدن بیت کوین
میتوان اینطور بیان کرد، که بیت کوین برای ایجاد امنیت در نقل و انتقال و ذخیره سازی پول، وارد چرخه مالی شد. با یک مثال ساده، بیشتر با اثرات مثبت و تاثیرگذار بیت کوین در شبکه مالی آشنا میشویم. فرض کنید مقداری از پولتان را صرف خرید یک وسیله مثل تلویزیون کردهاید. پس دیگر اجاره ندارید دوباره با همان پول اقدام به خرید وسیله دیگری کنید. چون دیگر مالک آن نیستید و فقط همان یک بار میتوانستید از آن استفاده کنید. به عبارتی شما مجاز نیستید همزمان یک مقدار ثابت از پولتان را، در دو جای متفاوت هزینه کنید. اما این مساله در دنیای دیجیتال متفاوت است. مشکلی که همیشه در رابطه با ارزهای دیجیتالی وجود داشته، همان معضل دو بار خرج کردن پول است. زیرا این امکان وجود دارد که شخصی بتواند تا قبل از اطلاع فروشندگان، با ارز دیجیتالی خود، همزمان چند خرید انجام دهد. یک هدف مهم از خلق بیت کوین مبارزه با این معضل، یعنی دو بار خرج کردن است. در رابطه با اسکناس همانطور که توضیح دادیم این اتفاق غیر ممکن است. اما در شبکه ارز دیجیتالی باید صحت تراکنشها کنترل شود. هیچ سازمان یا شخص خاصی صحت تراکنشها را تحت کنترل ندارد و خود اعضا این بررسی را انجام میدهند. به افرادی که این تراکنشها را تایید میکنند، در اصطلاح ماینر میگویند. ماینرها در واقع نقش توسعه دفترکل حسابداری بیت کوین را بر عهده دارند. این اشخاص با به دست آوردن بلوکهای مختلف، بر صحت تراکنشها، مُهر تایید میگذارند.
نمونهای از ماینرهای بیت کوین
بیت کوین توسط چه کسی ابداع شد
ساتوشی ناکاموتو در سال 2008، برای اولین بار ایده بیت کوین را مطرح نمود. در همه جای دنیا این فرد را به عنوان خالق بیت کوین میشناسند. البته هویت واقعی ساتوشی ناکاموتو، تا امروز نامعلوم بوده است و این اسم، صرفاً یک نام مستعار میباشد. شاید این شخص دلایل محکم و محرزی برای ناشناخته بودن هویت واقعی خود، داشته باشد. با پیدایش این نوآوری اقتصادی، تا حدی بانکها و موسسات بانکی در حاشیه میروند و همین میتواند خطراتی برای سازنده بیت کوین به همراه داشته باشد. هر چند فرضیاتی مبنی بر اینکه دولت آمریکا سازنده این ارز دیجیتالیست مطرح شده، اما هنوز صحت و سقم این جریان اثبات نشده است. ساتوشی ناکاموتو دلیل اصلی خود را برای به اجرا در آوردن این طرح، ضعف در سیستم مالی و بانکی موجود اعلام کرد. در سیستم پولی رایج که امروزه مردم بیشتر با آن سر و کار دارند، همیشه پای شخص ثالثی در میان خواهد بود که به عنوان دلال یا واسط از آن یاد میشود. این واسط، همان بانکها و موسسات مالی هستند، که تمام نقل و انتقالات و جابجاییهای مالی در حساب افراد زیر نظر آنها، امکان پذیر است.
امروزه مردم اعتمادشان را به نهادهای مالی تا حدی از دست دادهاند. این بیاعتمادی میتواند به دلیل ورشکستگی بانکها یا مثلا طولانی بودن امور اداری برای فعالیتهای روزمره مردم باشد. همچنین با توجه به رویدادهای اقتصادی و سیاسی، ارزش پول تحت میتواند تاثیر قرار بگیرد. در همین راستا بیت کوین برای رفع مشکلاتی این چنینی مطرح شد و کنترل ارزش پول را از دسترس نهادهای خاص خارج کرد. در این شبکه دیگر بانک معنا و مفهومی ندارد و همه چیز تحت کنترل مردم خواهد بود.
کیف پول بیت کوین
خیلی از افراد برای نگهداری اسکناسهایشان از کیف پول استفاده میکنند. بیت کوین هم به عنوان یک نوع پول، باید در جای خاصی نگهداری شود. اما بیت کوین یک پول دیجیتالیست، پس باید کیف پول آن هم از همین جنس باشد. کیف پولهای ارز دیجیتالی دارای دو نوع کلید عمومی و خصوصی هستند. برای اینکه این مطلب را بهتر متوجه شوید اجازه بدهید با یک مثال آن را شرح دهیم. هر کارت بانکی، یک شماره 16 رقمی روی خود دارد. این شماره نقش همان کلید عمومی را دارد. علاوه بر این، شما یک رمز اینترنتی هم دارید که آن هم معادل کلید خصوصی کیف پولتان قلمداد میکنیم. باید دقت داشته باشید، که کلید خصوصی شما به هیچ عنوان در اختیار دیگران قرار نگیرد. دسترسی به کلید خصوصی، معادل است با دسترسی به بیت کوینهای شما. پس در حفظ و نگهداری آن کوشا باشید. برای ساخت کیف پول دیجیتالی میتوانید به سایتهای خاصی (رایگان و پولی) مراجعه کنید. شاید برایتان سوال پیش بیاید که تعداد بیت کوینهای حساب شما چگونه محاسبه میشود. سرویسدهندهها بعد از دریافت کلید عمومی شما تراکنشهای کیف پولتان را بررسی میکنند. با محاسباتی خاص، میتوان میزان ورودی اولیه بیت کوین به کیف پولتان و همینطور تعداد بیت کوینهای خارج شده از آن را بدست آورد.
نمونهای از کیف سختافزاری ارز دیجیتال
آیا تراکنشهای بیت کوین برگشت پذیر است؟
فرض کنید قرار است از طریق دستگاه عابربانک، مبلغی پول به حساب یکی از آشنایانتان منتقل کنید. اگر هنگام تایپ شماره کارت، روی دستگاه اشتباهی صورت بگیرد، نام شخص ناشناسی به شما نمایش داده میشود. اگر بدون چک کردن اطلاعات، کار انتقال وجه را نهایی کنید، پول به حساب شخص دیگری وارد میشود. در این مواقع میتوانید با مراجعه به بانک (و البته در موارد حاد هم با پیگیریهای قضایی) پولتان را پس بگیرید. اما در رابطه با بیت کوین این مساله صادق نیست. پس از ثبت یک تراکنش در شبکه، پیغامی برای همه اعضا فرستاده میشود. بعد از ارسال این پیام دیگر قادر به پس گرفتن پولتان نخواهید بود. به یاد داشته باشید، این مساله یک ویژگی منفی به حساب نمیآید. زیرا مخترع بیت کوین، قول داده بود تا پولهای مردم تحت نظارت یک نهاد خاص نباشد و خود اعضای شبکه بیت کوین را اداره کنند. در واقع با این سیستم، خاصیت غیرمتمرکز بودن بیت کوین حفظ میشود که در نهایت باعث امنیت بیشتر سرمایه شما خواهد شد.