در سفرهایتان به اماکن تاریخی هیچ وقت به داستانهای مخوف دل یک شهر فکر کردهاید؟ شده با خودتان بگویید کدام ثروتمندان در این خانههای اعیانی زندگی میکردهاند؟ یک خانم اشرافزاده چهجور اتاقی داشته؟ کوچه و عمارتهای مربوط به چند صد سال پیش چرا تبدیل جاهای دیدنی برای ما شده؟ پادشاهها و خانوادههایشان تا ابد در قصرهایشان در عیش و نوش بودند یا سرنوشتی ترسناک داشتند؟ رمز و رازهای چنین داستانهایی در
جاهای دیدنی اردکان قابل مشاهده است. با
اسمارتیز همراه باشید تا دیدنیهای اردکان را با هم بشناسیم.
شاید اینها را هم بپسندید!
کی و با چی به اردکان برویم؟
اردکان شهری کویری با آب و هوای گرم و خشک در استان یزد است. این شهر جاهای دیدنی تاریخی زیادی را در خود جای داده است. برای سفر به اردکان از تهران یک مسافت 568 کیلومتری را باید طی کنید یعنی حدود 6-7 ساعت رانندگی در جاده که برای شروع باید وارد جاده قم، سپس کاشان و در نهایت جاده یزد و اردکان شوید.
ترمینال آزادی به اردکان اتوبوس دارد اما برای اینکه بدنتان خشک نشود توصیه میکنیم بلیط قطار تهیه کنید البته ایستگاه راه آهن اردکان خارج شهر است و میتوانید با یک تاکسی 10 دقیقهای به اردکان برسید. اگر نوروز به اردکان بروید تمامی جاهای دیدنی اردکان شلوغ است؛ تابستانها هم گرمای هوا کلافهتان میکند بهترین فصل سرف به اردکان پاییز و زمستان است. یادتان باشد هنگام بازگشت از اردکان روغن کنجد و حلوا ارده معروف این شهر را هم تهیه کنید.
پیر سبز چک چک
پیر سبز چک چک که از عبادتگاههای مشهور زرتشتیان است، میان کوههای اردکان و انجیره در 43 کیلومتری شرق اردکان قرار دارد. جاده چک چک دو طرفه است و آسفالتش هم بد نیست؛ اگر با خودروی شخصی سفر نمیکنید میتوانید از اردکان یک ماشین کرایه کنید و به این مقصد برسید. اگرچه در استان یزد زیارتگاههای زرتشتی بسیاری وجود دارد اما عبادتگاه چکچک به دلیل موقعیت جغرافیایی و تاریخی بیشتر مورد توجه است.
یکی از داستانهای تاریخی جذاب درباره این مقصد گردشگری قصه دختران یزدگرد است. بعد از شکست یزدگرد به مسلمانان، پارس بانو و نیک بانو دختران پادشاه به همراه کنیزشان مروارید، به حوالی یزد گریختند و در حوالی کوه این زیارتگاه ناپدید شدند. درخت چنار تنومندی در این شکاف هست که میگویند این درخت عصای نیک بانو بوده که به شکاف کوه زده و با چکیدن آب از شکاف کوه سبز شده است وجه تسمیه پیر سبز از اینجا میآید. سنگهای مرمر پوشیده بر کف زیارتگاه و آبی که سقف چکه چکه میکند وجه تسمیه خوبی برای این عبادگاه هستنند؛ اینجا کاسههایی برای جمع آوری آب چکیده شده وجود دارد که مسئولین زیارتگاه برای تبرک از این آب به بازدید کنندگان هم تعارف میکنند.
جاهای دیدنی اردکان؛ پیر سبز چک چک
برای ورود به پیر سبز چک چک نیازی به تهیه بلیط ندارید اما یادتان باشد که به شما برشور نمیدهند و بهتر است اطلاعات مورد نیاز را پرینت کنید یا در گوشیتان داشته باشید. ساختار این زیارتگاه مانند ساختمان یک مسجد معمولی نیست و سربالاییهای خیلی تند دارد؛ پلههایش هم زیاد است؛ بنابراین اگر بیماری قلبی عروقی، تنگی نفس یا پادرد دارید ممکن است اذیت شوید. این مکان همچنین برای تردد معلولین و سالمندانی که ویلچیر دارند یا مادرانی که فرزندشان را با کالسکه جابهجا میکنند مناسب نیست.
از آنجا که زیارتگاه چکچک از شهر دور است بازدیدکنندگان تصور میکنند که با امکانات رفاهی نسبتا خوبی روبهرو میشوند و بعد از آنکه از راه تقریبا دشوار عبادتگاه بالا و پایین رفتند، میتوانند کمی استراحت کنند اما متاسفانه در این جاذبه گردشگری دکه، فروشگاه، سوپر یا رستورانی وجود ندارد. در مورد سرویس بهداشتی هم باید بگوییم که در حد رفع نیاز است و نباید انتظار توالت شیک داشته باشید؛ در صورتی که عادت به استفاده از توالت فرنگی دارید در عبادتگاه چک چک خبری از این مورد نیست اما خبر خوب اینکه موبایل در این کوهستان آنتن میدهد.
جاهای دیدنی اردکان؛ در چکچک اردکان شیرهای آب آشامیدنی تعبیه شده
در چکچک اردکان شیرهای آب آشامیدنی تعبیه شده اما بهتر است بطری آب معدنی همراه داشته باشید. اگر عصر هنگام از اردکان راه افتادهاید و برای برگشت دیر است میتوانید با هماهنگی مامورین زیارتگاه در محوطه پیر سبز چکچک چادر بزنید زیرا نزدیکترین هتلهای این عبادتگاه در اردکان و میبد واقع شدهاند. امنیت این منطقه خوب است اما اگر در فصلهای توریستی به این زیارتگاه سفر نکردهاید بهتر است شبهنگام در جاده نباشید.
یادتان باشد که در این عبادتگاه باید کفشهایتان را درآورید؛ کلاه سرتان بگذارید و اگر خانم هستید و در عادت ماهانه خود قرار دارید وارد این مکان نشوید.
به خاطر بسپارید که همه ساله از 24 تا 28 خرداد پیر سبز چک چک خیلی شلوغ است زیرا زرتشتیان کشور برای راز و نیاز گرد هم جمع میشوند و اگر کنجکاوید که از این مراسم سر درآورید، باید بگوییم در این ایام اگر کارت دعوت نداشته باشید شما را به پیرسبزچکچک راه نمیدهند. بهترین زمان بازدید ماههای فروردین، اردیبهشت، مهر و آبان است. بازدید از این جای دیدنی، در کل بیشتر از 1 ساعت زمان نمیبرد.
پیر سبز هریشت
این زیارتگاه یکی دیگر از مکانهای مقدس زرتشتیان است؛ در 15 کیلومتری اردکان در دامنه کوه قرار دارد و کنیز بانوی یزدگرد ساسانی- گوهربانو یا مروارید در آن ناپدید شده است. تقدس این منطقه برای زرتشتیان به این داستان باز میگردد که میگویند سالها بعد مروارید یا گوهربانو بر کودکی ظاهر شده و از او خواسته که با کمک پدرش پیر هریشت را بنا کند. همه ساله در 18 نوروز زرتشتیان در این جاذبه گردشگری به زیارت و جشن میپردازند. یکی از جشنهای مهم زرتشتیان جشن «هیرومبا» است که طی آن آتشی برپا میشود و رسم است که زرتشتیان برای جمع آوری هیزم این آتش به پیر هریشت میروند.
جاهای دیدنی اردکان؛ پیر سبز هریشت در کوه واقع شده
برای دسترسی به بنا باید از پلههایی که پای کوه بنا شده بالا بروید. اگرچه تعداد پلهها زیاد نیست اما وجود پله تردد برای معلولین را دشوار ساخته است. بعد از رسیدن به ساختمان اتاقی را میبینید که همیشه در آن آتشی مقدس روشن است همچنین یادتان باشد پستویی که گوهربانو در آن ناپدید شده را هم ببینید. در کل برای دیدن این جاذبه گردشگری به کمتر از 1 ساعت زمان نیاز دارید و لازم هم نیست ورودیه بپردازید. از آنجا که پیر سبز هریشت در کوه واقع شده کنارش نمیتوان کنار آن چادر زد اما در دامنه کوه اگر چند نفر هستید میتوانید یک چادر برپا کنید تا امنیتتان بیشتر شود. متاسفانه خود این بنای کهن امکاناتی از قبیل آلاچیق یا سوپر مارکت و دکه خوراکی و آب معدنی ندارد و قبل از رفتن به این منطقه باید خوردنی و آشامیدنی دلخواهتان را از سوپرمارکتهای شهر یا کنار جاده بخرید.
مسجد جامع اردکان
یکی از بناهای مشهور خشتی اردکان که 500 سال سن دارد، مسجد حاج محمد سعیدا یا مسجد جامع اردکان است که به اواخر دوره تیموریان و اوایل دوره صفویان تعلق دارد. این مسجد به دلیل واقع شدن در محله چرخاب به «مسجد چرخاب» نیز معروف است و چهار در دارد. مسجد جامع اردکان دو بخش تابستانی و زمستانی دارد و ارتباط این دو بخش از طریق کوچهای که مرز 2 قسمت است امکان دارد.
جاهای دیدنی اردکان؛ مسجد جامع اردکان
بخش تابستانی مسجد که 30 سال بعد از بخش زمستانی ساخته شده 3 بادگیر زیبا دارد. مقابل بخش زمستانی حوالی ورودی شبستان دارای تویزههای کوتاهی است که گرما را برای فصل زمستان فراهم میکند. در ورودی مسجد 8 قطعه فلز مربعی داشته که 4 تای آن باقی مانده و روی آنها عبارات «الله» و «محمد» حک شده است. معمارهای مشهور مسجد جامع اردکان را نگینی در دل کویر مینامند و توصیه میکنند در گردش خود به محراب کاشی کاری شده، گنبد خانه، ایوان و رواقهای بخش تابستانی دقت داشته باشید.مسجد جامع اردکان را همه روزه میتوانید با صرف یک ساعت وقت از ساعت 9:00 الی 17:00 بازدید کنید. اگر دوست دارید شب را در اردکان بمانید و تجربه اقامت در بافت تاریخی شهر را داشته باشید هتل بهار اردکان برایتان مناسب است که در نزدیکی این مسجد واقع شده است. یادتان باشد که محله چرخاب در حوالی خیابان امام خمینی اردکان قرار دارد و اگر وقت کردید میتوانید به حمام و بازار قدیمی شهر هم که در همین حوالی هستنند سری بزنید. ورودی مسجد جامع اردکان برای ایرانیها رایگان است اما گردشگران خارجی برای بازدید از این مسجد باید بلیط تهیه کنند.
خانه تقدیری اردکان
این عمارت 250 ساله در اصل خانه یک تاجر ثروتمند و مشهور در دوران قاجار بودده است. در این خانه معماری سنتی یزدی به صورت بنای چهار وجهی و اتاقهای 3 و 5 دری و شیشههای رنگی به وضوح مشاهده میشود. عمارت تقدیری 2 طبقه است و دو بخش اعیان نشین و نوکر نشین دارد. بادیگر بلند این خانه نیز زیبایی آن را بیشتر کرده است. خانه تقدیری همچنین دارای پایابی است که قنات مشهور بهاالدین از آن میگذرد. پایاب بخشی از رود است که در مسیر خود گود میشود. پایاب خانه تقدیری هوای خشک خانه را تعدیل میکرده و در تابستانها فضای خنک و با طراوتی به ساختمان میبخشیده است. داستان تاریخی این خانه که توسط خاندان تقدیری رقم خورده قدمتی 153 ساله دارد؛ این خانواده در دوره پهلوی از خانه آبا و اجدادیشان نقل مکان کردند و در سال 1377 خانه تقدیری به عضورت میراث فرهنگی اردکان درآمد.
جاهای دیدنی اردکان؛ خانه تقدیری اردکان
با اختصاص 2 ساعت وقت میتوانید کل خانه تقدیری را بررسی کنید. این عمارت زیبا همه روزه (به جز تاسوعا، عاشورا، 21 و 23 رمضان، شهادت امام جعفر صادق و 14 خرداد) از ساعت 9 الی 16 پذیرای گردشگران است. در این خانه میتوانید از غرفه صنایع دستی برای عزیزانتان سوغاتی نیز تهیه کنید. آدرس دقیق عمارت تقدیری در خیابان حائری اردکان است که بعد از پیاده شدن از ماشین باید 400 متر پیاه روی کنید تا به در خانه برسید. برای بازدید از خانه باید 3 هزار تومان پرداخت کنید البته برای گردشگران خارجی ورودیه 15 هزار تومان در نظر گرفته شده است. در ضمن اینجا سرویس بهداشتی هم دارد. در ورودی خانه و اتاقها چند پله وجود دارد و چون سطح شیبدار موجود نیست؛ افراد معلول برای عبور از پلهها نیاز به کمک دارند.
کوچه ضیایی
این کوچه در محله قدیمی اردکان قرار دارد در قدیم محل اعیان نشینها بوده است و دو جاذبه گردشگری مسجد چرخاب و خانه ضیایی را بهم وصل کرده است. نمای کلی کوچه به شکل مسقف یا ساباط است که فضای زیبای با اصالتی را برای زمینه عکسهای توریستیتان فراهم میکند. برخی جاذبههای دیگر از قبیل خانه انصاری (هتل)، خانه ضیایی (رستوران)، خانه سروری (بخش اداری) و خانه سنایی (خدمات) نیز در این کوچه هستنند که در کنار هم «مجموعه پردیس اردکان» را تشکیل میدهند. اگر به مراسم عزاداری امام حسین (ع) علاقه دارید در ماه محرم و صفر میتوانید سفری به اردکان داشته باشید زیرا عزاداران حسینی اردکانی حتما از این کوچه عبور میکنند. کوچه ضیایی 3 وروردی دارد که به دروازه سیف، علی بیک و مرکز بسیج منتقل میشوند. برای رسیدن به این کوچه باید به محدوده خیابان آیت الله خامنهای و خیابان مصطفی خمینی بروید.
کوچه ضیایی
قصد سفر به اردکان را دارید؟ شاید خواندن مطلب «
سفر به اردکان و میبد» برای شما جذاب باشد.