شهر زیبای الیگودرز در شرق استان لرستان و در دامنهی کوهستانی باشکوه جای گرفته است. این شهر قدیمی و کوهستانی- که به شهر آبشارها و لالههای واژگون مشهور است- جاذبههای طبیعتی شگفتانگیزی در دل دارد. پیش از سفر به الیگودرز دیدنیهای این شهر را به خوبی بشناسید تا از هیچ کدام از جاذبههای حیرتانگیزِ آن غافل نشوید.
بهترین فصل سفر به الیگودرز
فصلهای بهار و تابستان بهترین زمان برای سفر به الیگودرز هستند. در این فصلها، آب و هوای این منطقه بسیار خنک و روحافزاست. برای دیدن لالههای واژگون الیگودرز، فصل بهار را انتخاب کنید، در این فصل، میتوانید تکههایی از بهشت را در این منطقه ببینید.
شیرهای سنگی
تندیسِ شیرهای سنگی از جاذبههای تاریخی الیگودرز و نماد ایل بختیاری هستند و بیش از چهارصد سال قدمت دارند. مجسمههای شیر سنگی الیگودرز نماد شجاعت، دلیری و رشادت هستند و بر مزار چهرههای سرشناس و بزرگان ایل ساخته میشدند. اندازهی شیرها و نمادهایی مثل تسبیح و اسب که روی بدنهی آنها حکاکی شده، حرفهای جالبی برای گفتن دارند. مثلا هرچقدر شیر سنگی بزرگتر باشد یا روی آن تسبیح حک شده باشد، شخص صاحب سنگ موقعیت اجتماعی بالاتری داشته است. برای دیدن شیرهای سنگی لرستان میتوانید هر ساعت از شبانهروز به اینجا بروید و نیازی به تهیهی بلیط هم نیست. با این حال اگر میخواهید عکسهای خوبی از این منطقه بگیرید، صبح زود بهترین زمان است.
آدرس: لرستان، 207 کیلومتر بعد از الیگودرز، شیرهای سنگی
تلفن تماس: 06633243665
شیرهای سنگی الیگودرز
آبشار آب سفید
70 متر ارتفاع، آبشار آب سفید در جنوب شرقی لرستان را در لیست بلندترین آبشارهای ایران قرار داده. این آبشار لقب عروس آبشارهای ایران را از آن خود کرده و منظرهای زیبا به طبیعت اطراف بخشیده. بیشتر محلیها به این آبشار، «او اسپید» هم میگویند اما کسانی هم هستند که با «آبشار سفید آب» معرفیاش میکنند. همجواری آبشار با کوهستان و طبیعت فوقالعاده زیبای اطراف، محل ایدهآلی را برای تفریحات ایجاده کرده. بهار و تابستان بهترین زمان برای دیدن آبشار آب سفید است چون در این زمان از سال، آب و هوای منطقه بسیار خنک و دلچسب است. در حوالی این آبشار، درختان بلوط و گردوی بسیاری وجود دارد. در مسیر رسیدن به آبشار هم زیارتگاه «مومد حسن» (محمد بن حسن) قرار دارد و سد خان آباد لرستان هم در نزدیکی آن است. دو واحد نمازخانه، بیش از 100 سکوی استراحت و غرفههای فروش مواد غذایی در اطراف آبشار ساخته شدند تا کسانی که به دیدن آب سفید میآیند راحت باشند. از آن طرف هم عشایر بختیاری، سیاهچادرهایی در نزدیکی آبشار برپا کردند و شیر، ماست و سرشیر تازه میفروشند. از نمایشگاه فرهنگی مردم لر و عشایر که در نزدیکی آبشار هست میتوانید دیدن کنید و سوغاتی بخرید. برای رسیدن به آبشار آب سفید به 75 کیلومتری الیگودرز بروید. خوشبختانه، از الیگودرز تا نزدیکی آبشار جاده آسفالت است و نیازی به نگرانی برای سختی دسترسی به محل نیست. حدود 2 ساعت زمان میبرد تا با ماشین به محوطهی آبشار برسید و بعد از آن باید با پیادهروی 15 دقیقهای در مسیر سنگفرش خودتان را به آبشار آب سفید برسانید.
آدرس: لرستان، شهر الگودرز، جاده امامزاده مومد حسن
آبشار زیبای آب سفید
دشت لالههای واژگون
دشت لالههای واژگون الیگودرز بزرگترین دشت لالهی واژگون جهان است که هر بهار، دامنهی باشکوه زاگرس را با رنگهای سرخ و زرد میآراید. این دشت زیبا از 35 کیلومتری جنوب شرقی الیگودرز شروع میشود و تا دامنههای زاگرس امتداد دارد. دشت دالانی الیگودرز، با وسعت 2900 هکتار، در دامنهی اشترانکوه قرار دارد و رویشگاه لالهی واژگون است. «سوسن چلچراغ» و «اشک مریم» دو نوع کمیاب از گلهای لاله واژگون، در این دشت میرویند. برای رسیدن به دشت دالانی باید از مسیر جاده شولآباد بروید. پس از گذر از روستاهای چشمه پر و خلیل آباد به این دشت خواهید رسید. اگر از ما میپرسید که دقیقا چه زمانی بهترین موقع برای دیدن لالههای واژگون است، ما اردیبهشت را انتخاب میکنیم. به جز لالههای واژگون، موسیر و گون هم در این دشت میروید.
آدرس: لرستان، الیگودرز، روستای دالانی، دشت های لاله واژگون
تلفن تماس: 06633243665
لالههای واژگون دشت دالانی
آبشار برنجه (تاف)
لرستان به آبشارهایش معروف است و آبشار برنجه یا تاف هم یکی دیگر از آنهاست. این آبشار از از فراز کوه 3500 متری برنجه بر دل بیشه تاف سرازیر میشود و 500 متر ارتفاع دارد. بنابراین ارتفاعش از آبشار سفید آب بیشتر است و به خاطر بستری که دارد، جزو آبشارهای پلکانی محسوب میشود. برای رسیدن به این آبشار باید به روستای چند هزارسالهی پیر امام بروید که در 97 کیلومتری الیگودرز قرار گرفته و دسترسیاش از راه محور الیگودرز به شولآباد است. در شولآباد از راه فرعی پیر امام به روستان خواهید رسید که 2 کیلومتر با آبشار فاصله دارد. از اینجا مسیر دسترسی به آبشار تا حدی ناهموار میشود؛ برای همین صندلهای طبیعتگردی یادتان نرود. از طرف دیگر اگر شخصی کمتوان یا ناتوان هستید یا اینکه همسفرتان این شرایط را دارد، باید با احتیاط بیشتری به اینجا بروید.
آدرس: لرستان، الیگودرز، آبشار تاف
تلفن تماس: 06633243665
آبشار برنجه لرستان
دریاچه گهر
دریاچهای در دل کوهستان! عنوانی که تصور آن در ذهن کمی مشکل است اما واقعا وجود دارد. دریاچهی گهر شاید معروفترین جاذبهی لرستان باشد که پای ثابت تورهای بهاری و تابستانی غرب ایران است. این دریاچه در پایین اشترانکوه قرار گرفته و به «نگین اشترانکوه» هم معروف است. آب دریاچه به خاطر گذر از سنگهای کوهستانی منطقه آنقدر زلال و شفاف است که اگر کنارش بایستید، ماهیهای دریاچه را میبینید. ساحل این دریاچه در برخی قسمتها صخرهای و در برخی دیگر ماسهای است. در قسمت بالا و پایینش دریاچه هم پوشش گیاهی بینظیری وجود دارد که شامل درختهای بلوط، بید، بادام، پسته وحشی، گلابی وحشی، چنار، نارون، بلوط مازو، گردو، انجیر، زبان گنجشک، سیب، زالزالک، ارژن، کنار کهور، انار و گز است. گلهای لاله واژگون، شقایق، زنبق، لاله و تاج خروسی هم از گلهایی است که به یمن وجود دریاچه رشد میکنند.
اگر اهل ماهیگیری باشید، میتوانید تجهیزات ماهیگیری را بردارید و به این دریاچه بروید. اینجا زیستگاه ماهی قزل آلاست و با اخذِ مجوز صید ماهی، میتوانید ماهیگیری کنید. تفری دیگری که میتوانید در دریاچه گهر داشته باشید، شنا و تیوب سواری روی آب است. البته یادتان بماند که تا 15 خرداد هر سال شنا کردن در اینجا ممنوع است.
بهترین زمان سفر به دریاچه گهر، تیر و مرداد است. در این زمان کمپینگ و چادر زدن در کنار دریاچه متداولترین کاری است که هر فرد عاشق طبیعتی میتواند داشته باشد. اگر شما هم تصمیم به اقامت در اطراف دریاچه گرفتید باید به چند نکته توجه کنید؛ اول اینکه میتوانید مایحتاجتان را از سوپرمارکت کنار دریاچه بخرید، دوم اینکه مسیر دسترسی به دریاچه تاحدی دشوار است پس با ماشینهای آفرود یا شاسیبلند بهتری است که به اینجا بروید، سوم اینکه برای چادر زدن قسمت غربی دریاچه را انتخاب کنید چون این سمت نگهبانی، سکوی چادر و برق دارد. با این حال اگر دوست نداشتید سمت غربی دریاچه بمانید، باید به این نکته توجه کنید که شبها گرازهای منطقه در این حوالی پرسه میزنند و بیرون از چادر ماندن کار ایمنی نیست.
دریاچه زلال گهر
برای رسیدن به دریاچهی گهر با به الیگودرز بروید. در این راه، از روستاهای جوشان، ززم، برم، خان آباد، چشمه پر و دشت لالههای واژگون عبور میکنید و به تپه تاپله میرسید. این مسیر حدود 3 ساعت و نیم طول میکشد. بعد از رسیدن به تپه تاپله، باید از ماشین پیاده شوید، آن را در پارکینگ دریاچه گهر پارک کنید و حدود 7 کیلومتر پیادهروی کنید تا به دریاچه برسید. در مسیر پیادهروی، پس از پشت سر گذاشتن روستای طیان به دریاچه خواهید رسید.