شهرستان تاریخی اهر با قدمتی هزار ساله، در 90 کیلومتری شمال شرقی تبریز قرار دارد. این شهر توریستی به عنوان بزرگترین شهر در منطقه سرسبز ارسباران شناخته میشود. برخی اهر را با نام قدیمش یعنی "میمند" میشناسند. به دلیل تنوع زیاد در پوشش گیاهی و جانوری، تنوع آثار تاریخی و همچنین آب و هوای بسیار مساعد، اهر همواره مورد توجه گردشگران و توریستهای زیادی قرار گرفته است. در این مطلب شما را با
جاهای دیدنی اهر، بیشتر آشنا میکنیم؛ با
اسمارتیز همراه باشید.
شاید اینها را هم بپسندید!
بهترین زمان سفر به اهر
استان آذربایجان شرقی به دلیل موقعیت کوهستانی و عرض جغرافیاییاش، آب و هوایی سرد و خشک دارد. شهرستان اهر نیز به دلیل مجاورت با قلههای مرتفع رشته کوه قره داغ، از همین شرایط جوی تبعیت میکند. همان طور که گفتیم، این شهر در منطقه ارسباران، با پوششی سرسبز و جنگلی قرار دارد. حضور کوههای بلند علاوه بر به وجود آوردن شرایط آب و هوایی سردسیر، چشماندازی زیبا و بکر، برای این شهر به ارمغان آوردهاند. اهر، شهری عشایر پذیر است و معمولاً برای ییلاق عشایر انتخاب میشود تا از خنکای نسیم فصل تابستان، در ارتفاعات سرسبز و طبیعت بینظیرش، بهرهمند شوند. شاید با توصیفاتی که تا الان داشتیم، تصمیم گرفته باشید برای بازدید از جاهای دیدنی اهر، در آینده به این شهر سفر کنید. توصیه میکنیم هنگام برنامهریزی برای مسافرت شرایط آب و هوایی و جوی را در نظر بگیرید. اینگونه با خیالی آسوده به گشت و گذار در شهر میپردازید. از آنجا که اهر جزو مناطق کوهستانی میباشد، احتمال سرد و خشک بودن هوا در بیشتر فصول سال وجود دارد. بنابراین بهترین گزینه این است که در تابستان، وقتی از گرمای زیاد رنج میبرید، عازم سفر به این شهر شوید. بیشتر اقامتگاههای بومگردی و عشایری شهر نیز، از اردیبهشت تا مهر ماه فعال هستند و در دیگر ماههای سال به دلیل برودت بیش از حد هوا، فعال نیستند. همچنین در فصل پاییز و زمستان، به دلیل بارش برف و بوران، راههای شهر دچار انسداد میشود و تردد به سختی صورت میگیرد. به همین دلیل، بهترین زمان
سفر به اهر، اردیبهشت تا مهر هر سال است.
راههای دسترسی به اهر
برای بازدید از مکان های دیدنی اهر، لازم است با موقعیت جغرافیایی و راههای دسترسی به این شهر، آشنایی داشته باشید. این شهرستان در شمال شرقی استان، مابین تبریز و کلیبر قرار دارد. به طور دقیقتر، اهر از سمت شمال با شهرستانهای هوراند و کلیبر، از سمت شرق با مشکینشهر، از غرب با ورزقان و از جنوب با شهرستان هریس همسایگی دارد. اگر میخواهید با وسیله نقلیه شخصی یا اتوبوس به اهر سفر کنید، مسیرهای جادهای متفاوتی از شهرستانهای اطراف به سمت اهر منتهی میشود. برای دسترسی به ترمینال مسافربری شهر، میتوانید به خیابان جمهوری، مراجعه کنید. اگر اهل مسافرت با قطار هستید، این نوید را به شما میدهیم که قرار است به زودی راهآهن تبریز به اهر احداث شود. حادثه خیز بودن جاده تبریز به اهر، باعث شد که وزارت راه به فکر احداث راه ریلی به اهر کند. به دلیل وضعیت نامطلوب جاده تبریز به اهر، ما هم به شما توصیه میکنیم، هنگام رانندگی در این مسیر جوانب احتیاط را رعایت کنید. البته ممکن است شما بر حسب بودجه مالی و درآمدتان، ترجیح دهید با هواپیما مسافرت کنید. برای این کار باید ابتدا بلیت هواپیما تا تبریز را تهیه کرده و سپس از مسیر جادهای تبریز به اهر، به این شهر بروید.
جاذبههای دیدنی اهر
جاهای دیدنی اهر؛ آرامگاه شیخ شهابالدین اهری
بقعه شیخ شهابالدین اهرییکی از جاهای دیدنی اهر، بقعه شیخ شهابالدین اهریست. این مقبره در دوره صفویه و احتمالا زمان پادشاهی شاه عباس اول بر سر مزار شیخ شهابالدین بنا شده است. البته آثاری هم از دوران قبلتر از صفویه مثل دوره ایلخانی نیز در گوشه و کنار مقبره به چشم میخورد. این خانقاه در سال 1374 تحت عنوان موزه ادب و عرفان اهر، نامگذاری شد و از این لحاظ در ایران منحصر به فرد میباشد. بقعه شیخ شهابالدین، تنها موزه عرفان در ایران است. این بنای تاریخی از سال 1311 در لیست آثار ملی ایران و استان آذربایجان شرقی قرار دارد.
جاهای دیدنی اهر؛ بازار سرپوشیده اهر
بازار سرپوشیده اهراز دیگر جاهای دیدنی اهر، میتوان به بازار سرپوشیده قدیم اهر اشاره کرد که در سال 1321 ساخته شد. این بازار با نام نصیربیگ هم شهرت دارد و از جاذبههای گردشگری مهم این شهر محسوب میشود. بازار قدیم اهر، دارای تزیینات گچبری زیباییست که در بدو ورود توجه هر بینندهای را جلب میکند و نشان از ذوق و سلیقه معماران و سازندگان آن دارد. سقف بازار اهر از جنس چوب بوده و دیوارهای حجرهها آجری هستند. همین سبک معماری را میتوان در میان مساجد و بازار قدیم تبریز و دیگرهای مهم آذربایجان مانند مراغه نیز مشاهده کرد. این بازار شامل بازار مسگران، راسته آهنگران، بازار کلاهدوزان، میدان ترهبار و میدان دواب است که هر کدام یک ورودی به مخصوص به خود را دارند و در نهایت به راسته اصلی بازار منتهی میشوند.
جاهای دیدنی اهر؛ مسجد جامع اهر
مسجد جامع اهرمسجد جامع اهر، به عنوان یک اثر ملی در سال 1381 ثبت شده است. این مسجد در اصل در دوره ایلخانی و صفوی بنا شده اما به دلیل تمام نشدن ساخت و ساز آن، تا مدتها بعد از این دو دوره نیز، تکمیل بنا ادامه داشت. شواهد قدیمی نشان میدهد، در دورههای بعد هم کار ساخت گنبدها ادامه داشته است. این مسجد دارای 21 گنبد و 12 پایه از جنس آجر میباشد که نظیر این گنبدها در مساجد دیگر کشورمان یافت نمیشود. این اثر باستانی، دارای صحن روباز و همینطور شبستانی با ستونهای بزرگ و کتیبههای ارزشمند تاریخیست. اگر قصد سفر به شهر اهر را دارید پیشنهاد میکنیم از این اثر ماندگار دیدن کنید.
جاهای دیدنی اهر؛ قلعه بابک در شهرستان اهر
قلعه بابکبه نقل از گذشتگان و نیاکانمان
قلعه بابک در زمانهای قدیم به عنوان سنگر دفاعی بابک خرمدین استفاده میشده است. این قلعه بنایی بسیار زیبا و باشکوه بر سر قله کوه بابک شهرستان اهر است. قبل از این که به دروازه اصلی و مهم دژ وارد شوید، باید مسیری را طی کنید که شرایط تا حدودی رعبانگیز دارد. این گذرگاه صعب العبور، یک دالان باریک با سنگهای منظم را تشکیل میدهد که ظرفیت بیشتر از یک نفر را ندارد و در گذر از این مسیر دو نفر نمیتوانند به راحتی از کنار هم عبور کنند. برای اینکه بتوانید به داخل این قلعه نفوذ کنید باید حتما از دروازه اصلی آن وارد شوید و راه دیگری وجود ندارد. پس از طی این مسیر باید از گذرگاهی که حدودا 100 متر ارتفاع دارد، رد شوید تا در نهایت به دژ اصلی که هدفتان بود برسید. در دامنه این کوه باعظمت، اقامتگاه بومگردی اوبا قرار دارد که میتواند جذابیت یک زندگی عشایری را برای شما تداعی کند.
جاهای دیدنی اهر؛ روستای آقداش از توابع دهستان اسپیران اهر
آقداشآغداش یا آقداش، نام مرتعی بسیار زیبا و سرسبزی، از توابع شهرستان اهر است. گفته شده که توپخانه عباس میرزا هنگام جنگ ایران و روسیه، در این منطقه مستقر بوده و شاید بتوانید آثار جنگ و جدل را در مرتع ببینید. آقداش در میان مکانهای دیدنی طبیعی و تاریخی اهر قرار دارد و همه ساله، توریستهای زیادی را به سمت خود جذب میکند. بیشتر مسافران تابستان گرم و طاقت فرسای استان، چند شبی را در این اردوگاه خوش آب و هوا سپری میکنند. پیشنهاد میکنیم شما هم خود را از دیدن این جاذبه توریستی محروم نکنید و چند شبی را در این طبیعت بینظیر بگذرانید.
جاهای دیدنی اهر؛ قلعه پشتاب اهر
قلعه پشتاباز جذابترین و ارزشمندترین جاهای دیدنی اهر، قلعه پشتو یا پشتاب است که بر کوه مرتفعی مابین دو روستای پشتاب و کوجان (در 50 کیلومتری شمال شرق شهرستان اهر) قرار دارد. قدمت این اثر تاریخی به دوره اشکانیان برمیگردد و تا دوره ساسانیان هم از این بنای تاریخی استفاده میکردند. قلعههای بسیاری در سرتاسر کشور وجود دارند که هر کدام بیان کنندهی تمدن و حکایت روزگار خود میباشند. برای اینکه متوجه کارکرد هر کدام از این قلعهها و بناهای تاریخی کهن شویم، باید به موقعیت جغرافیایی و جایگاه آن توجه داشته باشیم. بعضی قلعهها جهت اسکان والی یک شهر احداث شدند، برخی دیگر برای اداره شهر و بعضیها از آنها در گذشته خاصیت دفاعی و نظامی داشتند. قلعه پشتاب در ردیف دژهای نظامی قرار دارد. با رفتن به قلعه پشتاب، میتوانید اکثر قلعههای همجوار را ببیند. میتوان حدس زد که این دژها، در ادواری، به واسطه ارسال علائمی خاص با همدیگر ارتباط برقرار میکردند. بد نیست بدانید که دره رود قرهسو و قلعه قهقهه از نزدیکی این دژ قابل رویت است. نکته جالب دیگر این جاست که این دژ نظامی با دیگر قلعههای بابک نیز راه ارتباطی دارد. بنا به دلایل امنیتی این قلعه دارای پلههای زیاد و همینطور مسیر ورودی بسیار باریک میباشد.
جاهای دیدنی اهر؛ خانه دکتر قاسم اهری
خانه دکتر اهریخانه دکتر قاسم اهری مربوط به زمان قاجار و پهلویست که در خیابان شیخ شهابالدین شهرستان اهر واقع شده است. این بنای تاریخی ارزشمند در آبان ماه سال 1382 به عنوان یک اثر ملی در ایران ثبت شد. قاسم اهری اولین چشم پزشک ایران بوده و به دلیل ساخت مدارس فراوان در شهرستان اهر شهرت دارد. منزل ایشان به دلیل زیبایی ساده و جزییات به کار رفته در معماری بنایش، در نوع خود بینظیر به حساب میآید.
قصد سفر به استان آذربایجان شرقی را دارید؟ شاید خواندن مطلب «
جاهای دیدنی تبریز» برای شما جذاب باشد.