چقدر اهل تجربه کردن مقاصد متفاوت در سفرهایتان هستید؟ به شما اطمینان میدهم جنوبشرقی ایران با فرهنگ کمتر شناختهشدهاش میتواند مقصدی جذاب برای دور شدن از سفرهای تکراری این روزها باشد. پس پیش به سوی زاهدان!
مسجد جامع مکی؛ ایاصوفیهی سفید
معماری شگفتانگیز مسجد جامع مکی در نگاه اول شما را مجذوب خواهد کرد. این مسجد با الهام از مساجد اهل سنت، مشهورترین مسجد پیروان این مذهب در ایران به شمار میرود. جالب است بدانید بخش زیادی از این مسجد با کمکهای مردمی ساخته شده و هنوز قسمتهایی از آن تکمیل نشده باقی مانده است. پس اگر مشتاق دیدن جاذبههای معماری-مذهبی هستید، حتما مسجد جامع مکی را در لیست جاهای دیدنی زاهدان که باید ببینید، قرار دهید. برای رفتن به این مسجد به خیابان خیام زاهدان بروید و در گذری از معماری، فرهنگ و آیین مردمان زاهدان قدم بزنید.
این مسجد هم در شب و هم در روز زیبایی خاص خودش را دارد!
موزهی بزرگ منطقهای جنوب شرقی کشور
بازدید از موزهها مشتاقان خاص خود را دارد، اگر ترکیبی از آثار تاریخی و مردمشناسی باشد که چه بهتر! موزهی بزرگ زاهدان با معماری منحصربهفردش، هم تاریخ در دل خود دارد هم فرهنگ و افسانه. آنچه که در نگاه اول چشم هر بینندهای را خیره میکند، معماری ویژه و چشمنواز بنای این موزهی تازه تأسیس است که الهام گرفتن از معماری قلعهای باستانی درشهرستان سراوان آن را خواستنیتر میکند.
ساختمان زیبایی است، نه؟
برای سفر در دل تاریخ به بخش باستانشناسی این موزه بروید؛ جایی که آثار بازمانده از شهر سوخته، کوه خواجه، دهانهی غلامان و آثار دیگری از منطقهی جنوب شرقی ایران شما را به وجد خواهد آورد. حالا بیایید از دل تاریخ، سفر کنیم به دیار فرهنگی مردمان سیستان و بلوچستان. در بخش مردمشناسی موزهی زاهدان میتوانید با آداب و رسوم ساکنان جنوب شرقی ایران آشنا شوید، لباسها و صنایع دستیشان را ببینید و مشاهیرشان را بشناسید. پس بخش مردمشناسی این موزه را اصلا از دست ندهید. اگر همراه با کودکانتان از این موزه بازدید میکنید و نگرانید حوصلهیشان سر برود به بخش همکف رمپ بروید تا با دیدن ویترینهای تاکسیدرمی گونههای حیوانی و گیاهی منطقه در کنار آکواریوم بزرگ این موزه حسابی سرگرم شوند. بخشی که برای بزرگسالان هم خالی از جذابیت نخواهد بود. علاوه بر این 3 بخش جذاب، یک کتابخانهی بزرگ با 5 هزار جلد کتاب در کنار آرشیوی از اسناد، عکس، اسلاید و فیلم از آثار این منطقه، این موزهی بزرگ را غنیتر میکند.
برای بازدید از این موزه میتوانید از ساعت 7-18 به تقاطع خیابان مطهری و امداد زاهدان بروید. برای کسب اطلاعات بیشتر هم میتوانید از طریق شماره تماس 05433225301 با این موزه در تماس باشید.
موزهی پست و ارتباطات زاهدان
چه چیزی یک بنا را ویژه و متفاوت میکند؟ آدمها به دلایل مختلفی شیفتهی ساختمانها میشوند، من اما دل در گرو روح جاری و هویت بازمانده از حیات پیشین آنها دارم. موزهی پست زاهدان، یک موزهی معمولی خواهد بود، اگر آن را ترکیبی از آجر و خشت و تیرچوبی بدانیم. اما اگر مثل من شیفتهی هویت ساختمانها هستید، موزهی پست زاهدان همان جایی است که میتوانید به دل قصههای کاغذی آدمها سفر کنید. انواع تمبرها را ببینید و با ابزار آلات پست آشنا شوید. شاید هم دلتان بخواهد دوباره نامه بنویسید یا از پستچی محله یک نامه دریافت کنید، جذاب نیست؟
چه راه درازی آمده این دنیای ارتباطات!
ساختمان قدیمی این بنا در آستانهی 90 سالگی آماده است تا با ترکیب خشتی خود شما را به دل دنیای کاغذها ببرد. پس برای بازدید از این اثر ملی، به خیابان طالقانی زاهدان بروید. ساعات بازدید از این موزه، در 6 ماههی اول سال از 8-12 و 16-20 است. اما اگر در نیمهی دوم سال به دیدار این موزه میروید از ساعت 8-12 و 15-19 عصر میتوانید از این موزه دیدن کنید. همچنین برای کسب اطلاعات دقیقتر میتوانید با شماره 05433216078 در تماس باشید.
بازار رسولی؛ از شیر مرغ تا جان آدمیزاد
یک زاهدان است و یک بازار رسولی! بازاری که با اجناس متنوع و قیمتهای باورنکردنیاش میتواند هوس سفر به زاهدان را به سرتان بیندازد. در مغازههای این بازار رنگارنگ هر آنچه تصورش را بکنید میتوانید بخرید: از موبایل، لپتاپ و وسایل برقی گرفته تا پارچه، کفش، لباس و حتی اجناس تاناکورا! اگر شانس با شما یار باشد حتی میتوان اجناس مارکدار هم با قیمتهای بسیار ارزان در این بازار خریداری کرد.
این بازار مکاره همه جوره شما را سر ذوق میآورد!
بازار رسولی زاهدان جان میدهد برای پرسه زدن در فرهنگ زندهی مردمان این شهر! پس اگر عشق خرید هم نیستید بازار رسولی برایتان کسل کننده نخواهد شد. یادتان باشد خوشمزهترین غذاهای محلی زاهدان را فقط در این بازار میتوانید امتحان کنید. پس چه تنها سفر کردهاید، چه با خانواده و چه دوستان، بازار رسولی را از دست ندهید چرا که هیج جوره شما را ناامید نخواهد کرد!
مسجد زرنج
شاید برای شما هم بازدید از مسجدی که قدمتش به قرن اول و دوم پس از اسلام برمیگردد، جالب باشد. مسجد جامع زرنج، مسجدی بازمانده از دوران تمدن اسلامی است که توسط حسن بصری از عالمان آن زمان بنا شد. در این مسجد و حوزهی علمیه، علاوه بر انجام مناسک دینی، مسائل مذهبی هم آموزش داده میشد. بنای مسجد جامع زرنج که در مقابل زندان زرنج ساخته شده بوده، دو منارهی متفاوت دارد. منارهی اول همزمان با تأسیس این مسجد ساخته شد اما منارهی دوم بعدها توسط یعقوب لیث صفاری ساخته و با مس پوشانده شده است. متأسفانه قسمت زیادی از این بنا تخریب شده، و مراقبت درستی هم از بقایای آن صورت نمیگیرد. اما قدمت تاریخی آن بسیاری را مجاب به بازدید از آن در اطراف زاهدان میکند.
کاروانسرای نصرت آباد
کاروانسراها معمولا نشان از رونق اقتصادی یک منطقه دارند. وجود بقایای تاریخی کاروانسرای نصرت آباد در شمال شهر نصرت آباد زاهدان هم حکایت از رونق اقتصادی و تجاری زاهدان در گذشته دارد. اگرچه ساختمان این کاروانسرا تا حد زیادی تخریب شده و هنوز برای مرمت آن کاری صورت نگرفته اما ارزش تاریخیاش به اندازهای بوده که به ثبت ملی برسد. بنابراین اگر مشتاق دیدن این کاروانسرای تاریخی هستید به جادهی اهواز-بم بروید و در 4 کیلومتری شمال نصرت آباد از آن دیدن نمایید.
خانهی ایوبی
عمارتهای بومی همچون آیینهای؛ فرهنگ، آیین و رسوم مردمان یک منطقه را منعکس میکنند. خانهی ایوبی زاهدان از همین دست بناهاست که در سال 1311 و به همت استاد محمدعلی محمودی بنا شده. این عمارت پس از مرمتهای متعدد تبدیل به کارگاهی برای هنرهای سنتی زاهدان شد تا چرخ صنایع دستی در جای درستش بچرخد! پس بازدید از این اثر ملی را که هم فال است هم تماشا از دست ندهید.
قله تفتان؛ کوهستان در دل کویر
اگر به کوهنوردی علاقهمندید و از دیدن یک آتشفشان نیمه فعال در منطقهای با آب و هوای گرمسیری هیجانزده میشوید، صعود به قلهی تفتان را از دست ندهید. برای رسیدن به دامنهی کوه تفتان باید با خودروی شخصی یا ماشین دربستی تا روستای تمندان بروید. زمانبندی در صعود به قلهی تفتان اهمیت زیادی دارد. بنابراین باید کاملا مراقب ساعت باشید و در صورت نیاز بعد از پیمایش قسمتی از مسیر با هماهنگی کلیددار پناهگاه تفتان کمی استراحت کنید. اگر هوا رو به تاریکی رفت یا پایین دامنه در محوطهی درهگل بمانید، یا در پناهگاه نیمهی راه، چرا که صبح زود تنها زمان مناسب برای صعود به این قله به حساب میآید. یک شب میهمان پناهگاه تفتان شدن و دیدن غروب از ارتفاع 3500 متری این پناهگاه به شما ثابت خواهد کرد که رهتوشه را درست برداشتهاید و آسمان هر کجا یکرنگ نیست!
برای فتح این قلهی متفاوت آمادهاید؟
یادتان باشد بهتر است در تمام مراحل پیمایش از راهنمایی محلی کمک بخواهید و ترجیحا برای این صعود تنها نباشید. صعود به این قلهی چهار هزار و پنجاه متری حدود سه الی پنج ساعت زمان نیاز دارد و به گفتهی بومیان آن منطقه بهتر است که تا قبل از ساعت دو بعدازظهر این صعود تمام شده باشد چرا که هوای کوهستان اصلا قابل پیشبینی نیست. نکتهی مهمتر آنکه برای شبمانی در پناهگاه یا دامنهی کوه، حتما وسایل گرمایشی با خود به همراه داشته باشید چرا که شب سردی در انتظارتان خواهد بود.
تمندان؛ بهشتی ناشناخته در دل زاهدان
نمیشود به قلهی تفتان رفت اما از تمندان زیبا دیدن نکرد. روستایی که در سایهی این کوه نیمه آتشفشانی تقریبا ناشناخته مانده اما چیزی کم از بهشت ندارد. طبیعت متمایز تمندان با جاذبههای باستانی اسرارآمیزش حکایتی نانوشته از تمدنی دیرینه در جنوب شرقی کشورمان دارد. علاوه بر معماری صخرهای و سنگنگارههای رمزگشایی نشده که بافت ویژهای به این روستا بخشیده، بقایای قلعه دز بر فراز رودخانهی تمندان شگفتیهای آن را دوچندان کرده است. حکایتها خبر از آن دارد که فرمانروایان سیستان در این قلعهی صخرهای سکونت داشتند و از موقعیت استراتژیک آن در جنگها بهرهی زیادی میبردند. قبرستان تاریخی تمندان، با سنگقبرهای متفاوتش شگفتی دیگر این روستای تاریخی به شمار میرود. حاشیهی این سنگقبرها با آیات قرآنی تزیین شده و علاوه بر نام متوفی، دین و زبان هر فرد هم میشود روی سنگ قبرش مشاهده کرد.
شگفتی تمندان اما به آثار تاریخیاش ختم نمیشود و دهان شما از تعجب باز خواهد ماند زمانی که جاذبههای طبیعی آن را بشناسید. غار آبچکان، آبشار تنگ و دریاچهی سردریا از جملهی این جاذبههاست که تا حد زیادی از خشکسالیهای اخیر مصون مانده و دیدنشان چهرهی جدیدی از این استان کمتر شناختهشدهی کشورمان را در ذهنتان ماندگار میکند.
قبرستان هفتاد ملا
در فهرست جاذبههای گردشگری، همیشه پای یک قبرستان در میان است! قبرستان هفتاد ملا، در شهرستان میرجاوه(تمین) با قرارگیریاش در دل کوه و شکل ویژهی قبرهایش در بین مسافران سیستان و بلوچستان حسابی معروف شده. معماری این سنگ قبرها در نگاه اول شما را به یاد آرامگاه کوروش میاندازند. چون قبرها همیشه در سایه قرار دارند، این قبرستان 800 ساله در تمام این سالها از گزند باد و باران در امان مانده است.
این قبرستان متفاوت ارزش پیمودن راه نه چندان راحتش را دارد!
قبرهای قبرستان هفتاد ملا شکلی مستطیلی دارند که دو طرف آن با خشت خام بالا آورده شده و اجساد داخل آن قرار میگرفتهاند. بر روی هر کدام از قبور، هشت سوراخ تعبیه شده که احتمال میرود برای عبور جریان هوا باشد. اهمیت تاریخی این قبرستان تاریخی به حدی بود که در سال 1380 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
غار لادیز
طرفداران طبیعتگردی؛ خیالتان آسوده باشد که شگفتیهای زاهدان شما را بینصیب نخواهد گذاشت. بعد از قلهی تفتان که کوهنوردان را در دل اقلیم ویژهی این منطقه غافلگیر کرد، حالا نوبت غار دوستهاست که در زاهدان به مراد دلشان برسند!
برای غارنوردی در دل سرزمین آفتاب آمادهاید؟
غار لادیز ، در 10 کیلومتری شهر میرجاوه با طول 15 کیلومتر پکیج شگفتیهای سیستان و بلوچستان را برایتان کامل میکند. علیرغم وجود خشکسالیهای پیاپی چند سال اخیر، در تمام طول سال از سقف و دیوارههای غار لادیز قطرات درشت آب به کف میچکد. این پدیده موجب شده تا در کف این غار یک جریان آب دائمی تشکیل شود و انعکاس صدای قطرات آب، بودن در این غار را برایتان به تجربهای به یادماندنی بدل کند.
برای آشنایی با مراکز خرید زاهدان، مطلب «
خرید در زاهدان» و برای شکمگردی در این شهر، مطلب «
رستوران های زاهدان» را بخوانید.