شیروانی در کتاب «بستان سیاحه» که حاصل سفر 37 ساله او به سرتاسر جهان است، در وصف شهریار چنین مینویسد:
«شهریار بلوکی است فرخنده آثار از بلوکات طهران و در یکمنزلی آن واقع است و قریب شصتپاره قریه معموره در اوست، آبش فراوان و هوایش معتدل و خاکش نیکوست، باغات فراوان و غلات ارزان دارد، فواکه سردسیری ممتاز، خوشسیما، انگورش با امتیاز است و باد شهریار جانگداز است.»
آبوهوای معتدل، باغهای سرسبز و پربار و جاهای دیدنی شهریار، این شهر را به مقصد گردشگری ایده آلی تبدیل کرده است. شهریار همواره در ذهن تهرانیها و تمام مسافرانش، خاطرات خوش یک سفر تفریحی جذاب را زنده میکند. نفس کشیدن در شهری که با داشتن درختان فراوان و دشتهای سرسبز، ریه سبز شهر تهران است؛ قطعاً فرحبخش و دلانگیز است. با سفر به شهریار، علاوه بر لذت بردن از هوایی مفرح و پاک در باغهای سرسبز و طبیعتی زیبا، میتوانید از تمدنی 4000 ساله هم دیدن کنید. روستاهای تاریخی، آثار باستانی و آتشکدههای زیادی که نشاندهنده قدمت تاریخی شهریار هستند. با ما همراه باشید تا بیشتر با جاهای دیدنی شهریار آشنا شوید.
شهریار در قدیم «علیشاه عوض» نام داشت. شهریار مرکز استان شهریار، در غرب استان تهران واقع شده است. عروس شهر تهران، حدود 40 کیلومتر با تهران فاصله دارد. تهرانیها در کمتر از یک ساعت میتوانند به این شهر ییلاقی با ویلاها و باغهای سرسبز برسند. برای رفتن به شهریار میتوانید از بزرگراه فتح به جاده شهریار بروید.
1- دشت شقایق
طبیعت بکر دشت شقایق یکی از زیباترین جاهای دیدنی شهریار است. دشتی وسیع با گلهای شقایق، که با دیدن زیبایی منحصربهفردش، احساس رهایی و سبکی بودن در طبیعت را با تمام وجود درک خواهید کرد. دشت شقایقهای وحشی، از دشتهای شقایق نادر جهان، واقع در دامنه جنوبی کوههای جارو است. اگر نیمه اردیبهشتماه به دامنه کوهها و تپههای زیبای اخترآباد ملارد سری بزنید، قرمزی خیرهکننده شقایقها را از کیلومترها دورتر، میتوانید ببینید. دشتی با وسعت 500 هکتار با زیباترین شقایقهای وحشی که یکی از جذابترین قابهای طبیعت را به رخ میکشد. غیر از دشت شقایق، 30 رشته قنات و بسیاری آثار باستانی و تاریخی دیگر در این منطقه وجود دارد. دشت شقایق در 40 کیلومتری غرب شهریار و 25 کیلومتری جنوب غربی شهر صفادشت واقع شده است. دشت شقایقهای وحشی از بکرترین جاهای دیدنی شهریار است. شما میتوانید تنها با 20 دقیقه رانندگی از محدوده بیبی سکینه، به این طبیعت ناب و زیبا برسید.
دشت شقایقهای وحشی از بکرترین جاهای دیدنی شهریار است.
2- باغها و باغچههای خانوادگی
شهریار یکی از خوش آب و هواترین مناطق نزدیک تهران است. مقصد بیشتر گردشگرانی که به شهریار میآیند، باغها و باغچههای خانوادگی سرسبز و باصفای آن است. طبیعت زیبا و هوای پاک و مفرح، بیشترین دلیل آمدن گردشگران به شهریار است. شهریار، منطقهای ییلاقی و سرسبز با باغهای میوه، ویلاهای فراوان، باغهای خانوادگی، هتل، رستورانهای سنتی و فست فود، باغ رستوران، کافیشاپ، بوستانهای زیبا، باشگاه سوارکاری و تنیس، سینما، مراکز خرید و سایر امکانات رفاهی و تفریحی، بهترین مقصد شما برای یک سفر مفرح و جذاب است. طبیعت زیبا و باغهای سرسبز از بهترین جاهای دیدنی شهریار هستند. برای یک تفریح خانوادگی یا یک سفر شاد و بهیادماندنی با دوستان، شهریار یک انتخاب ایده آل است. اگر قصد ماندن چندروزه دارید، هر امکاناتی که بخواهید فراهم است. شهریار به دلیل نزدیکی به تهران برای یک سفر یکروزه، از انتخابهای پرطرفدار تورهای گردشگری است.
مقصد بیشتر گردشگرانی که به شهریار میآیند، باغها و باغچههای خانوادگی سرسبز و باصفای آن است.
3- آتشکده تخت رستم و کوه تخت رستم
شاید آنقدر طبیعت سرسبز شهریار شهره شده است که بسیاری ندانند، چه تمدن کهنی در این شهر خفته است. آثار باستانی و تاریخی که قدمت برخی از آنها به هزارههای قبل از میلاد برمیگردد، از شگفتانگیزترین جاهای دیدنی شهریار به شمار میآیند. «دکتر نگهبان» در کتاب «شهرنشینی و شهرسازی از هزاره چهارم تا هزاره اول قبل از میلاد»، با اشاره به کاوشهای باستانی مربوط به تخت رستم، تپه جوقین و تخت کیکاووس، شهریار را به لحاظ انسان زیستی از مناطق نادر جهان میداند. «آندره گدار» و «ماکسیم سیرو» از باستان شناسان معروفی هستند که کاوشهای وسیعی در شهریار انجام دادهاند. آندره گودار در کتاب خود درباره اثر باستانی تخت رستم چنین مینویسد:
«نمای کلی تخت رستم مانند سایر بناهای مشابه است که در مذاهب و کیشهای باستانی وجود داشته است. هدف از ساخت این بنا انجام مراسم آتش در آن بوده است؛ که فقط موبدان زرتشتی بدان راه داشتهاند.»
قدمت آتشکده تخت رستم به دوران ساسانی نسبت داده میشود. کوه مخروطی شکل تخت رستم، مرتفعترین کوه شهریار و از مهمترین جاهای دیدنی شهریار است. آتشکده تخت رستم شهریار، روی کوه تخت رستم، در دهستان جوقین، در حدود 20 کیلومتری غرب شهریار، در نزدیکی روستای قجر واقع شده است.
آتشکده از دو سکوی کوچک و بزرگ تشکیل شده است. سکوی کوچک مخصوص مغها و موبدان زرتشتی بوده است و در نوک قله قرار دارد. سکوی بزرگ به همراه یک بنای چهارطاقی، ویژه مردم عادی بوده است و در دامنه کوه قرار دارد. در آتشکده تخت رستم، یک محوطه مدور سنگی وجود داشته که در حجرههای وسط آن، آتش روشن میکردند. وسعت و شدت آتش بهقدری بوده که در شب و از فاصله 150 کیلومتری، قابلدیدن بوده است. هنوز هم مردم محلی، جشنها و مراسمهای ملی مثل جشن سده را دور این بنای باستانی برگزار میکنند. برای دیدن این بنای تاریخی نیاز به تهیه بلیت نیست. تا پای کوه هم میتوانید با ماشین بروید. برای بالا رفتن از کوه که اکثراً شنی است، وسایل موردنیاز را همراه داشته باشید.
اگر میخواهید از سرسبزی و زیبایی کوه تخت رستم لذت ببرید و یک پیکنیک تفریحی در دل طبیعت داشته باشید، باید فروردین و اردیبهشت به کوه رستم بروید. منظره زیبا و آبوهوای تمیز کوه تخت رستم، آن را تبدیل به یکی از محبوبترین جاهای دیدنی شهریار برای علاقهمندان به کوهنوردی و پیادهروی کرده است. با سفر به کوه تخت رستم شهریار، میتوانید از جادهی کوهستانی و زیبا، رستورانهای عالی با موسیقی زنده و هوای مفرح و پاک لذت ببرید.
آتشکده تخت رستم که به دوران ساسانی نسبت داده میشود.
3- تپه و قلعه جوقین
تپه جوقین در 10 کیلومتری جنوب غربی شهریار، در شهر وحیدیه واقع شده است. قدمت قلعه و اشیا کشفشده از آن به دوره یزدگرد سوم ساسانی برمیگردد. مردم محلی هم این تپه را با نام قلعه یزدگرد سوم میشناسند. قلعه جوقین تماماً خشتی است. تپه و قلعه جوقین از کهنترین آثار باستانی و جاهای دیدنی شهریار است. تپه جوقین درواقع یک قلعه نظامی بوده که حالا به شکل تپه درآمده است.
بهرام چوبین نام یکی از سرداران ایرانی در زمان خسروپرویز ساسانی است. این نام بعدها در دوره یزدگرد سوم رونق گرفت و از اسامی مورداستفاده بین مردم شد. بعضی معتقدند که نام جوقین از نام این سردار ایرانی گرفته شده است.
متأسفانه توجه و مراقبت جدی از این بنای ارزشمند تاریخی نمی شود. در اطراف این بنای باستانی، فضای سبزی احداث کردهاند که مجهز به وسایل ورزشی است. برای دیدن این بنای باستانی نیاز به تهیه بلیت نیست. تپه و قلعه جوقین از جاهای دیدنی شهریار است که موردعلاقه دانشجویان باستانشناسی است. اگر به دنبال یک جای دنج و آرام میگردید، سری به این قلعه بزنید.
تپه و قلعه جوقین از کهنترین آثار باستانی و جاهای دیدنی شهریار است.
4- تخت کیکاووس
تخت کیکاووس در 18 کیلومتری شهریار در روستای بیدگنه قرار دارد. اگر سری به تخت رستم زدید، تخت کیکاووس در 12 کیلومتری غرب آن واقع شده است. قدمت این اثر باستانی به دوره ساسانی برمیگردد.
کاوشهای باستانی در این کوه، نشان میدهد که تخت کیکاووس درواقع محلی برای برگزاری آیینهای مذهبی در دوران باستان بوده است. تخت کیکاووس از آثار باستانی و جاهای دیدنی شهریار است که برای دیدن آن نیاز به تهیه بلیت ندارید. این اثر تاریخی شامل سه بنا است. هر سه بنا در پای یک تپه بلند 100 متری قرار گرفتهاند. در نوک تپه سکویی به شکل ذوزنقه وجود دارد. شما میتوانید از جادهی در دل کوه به این سکو بروید. این سکوی سنگی با ملات مخصوصی از گچ به هم متصل شده است. چهارطاقی مربعی شکل تخت کیکاووس در پایین تپه قرار دارد و محل نگهداری آتش مقدس بوده است.
قدمت این اثر باستانی به دوره ساسانی برمیگردد.
کلام آخربخش مهمی از جاهای دیدنی شهریار را، آثار و ابنیه تاریخی تشکیل میدهند. شهریار با وجود آب و هوایی پاک و مفرح، طبیعت زیبا، باغها پربار، دشتهای سرسبز، امکانات رفاهی و تفریحی عالی و آثار باستانی فراوان، یک انتخاب فوقالعاده برای یک سفر تفریحی بهیادماندنی است.
بهترین فصل سفر به شهریار، بهار و تابستان است. دشتهای زیبا و باغهای فراوان شهریار، در بهار غرق شکوفه و زیبایی میشوند. در تابستان هم برای لذت بردن از هوایی خوش و طبیعتی زیبا، شهریار بهشتی دیدنی میشود. جاهای دیدنی شهریار، خوردنی هم هستند! میوههای شهریار معروفاند. سیب کهنزی، یکی از میوههایی است که به نام یکی از محلات شهریار، معروف گشته است. انگور، گوجهسبز، آلبالو، گیلاس، هلو، توتفرنگی و هر میوه خوش آب و رنگی که بخواهید، در شهریار تولید و صادر میشود. شهریار بهشتی زیبا و خوشمزه برای تعطیلات تابستانی است.