• اینستاگرام اسمارتیز
  • ویزاکار
  • اکو کمپ کویری متین آباد

چگونه هنگام سفر سالم بمانیم؟

17 فروردین، 1399
4 آذر، 1398
مدت مطالعه :
ماجراجویی در سفر خوب است، اما مطمئناً هیچ‌کس نمی‌خواهد به محض پاگذاشتن در یک سفر ماجراجویانه به بیماری‌های مختلف مبتلا شود. اما چطور باید در مقاصد مختلف مواظب سلامتی‌مان باشیم؟ نمی‌شود که یک کیسه‌ی بزرگ قرص و دارو را با خودمان از این شهر به آن شهر یا از این کشور به آن کشور ببریم؟ چاره چیست؟ اگر می‌خواهید بدانید برای حفظ سلامتی در سفر باید چه کنید، در ادامه مطلب با اسمارتیز همراه باشید.

درباره مقصد تحقیق کنید
همیشه قبل از سفر این کار را انجام دهید. راجع به جایی که می‌خواهید بروید بخوانید. مراکز کنترل و پیشگری از بیماری (Centers for Disease Control and Prevention) و سازمان جهانی بهداشت (World Health Organization) همواره اطلاعاتی درباره همه کشورها در خصوص بیماری‌های رایج و واکسن‌های لازم روی سایت خود قرار می‌دهند. با چک کردن این سایت‌ها می‌توانید راه‌کارهایشان برای حفظ سلامتی در سفر را هم بخوانید.
با پزشک مشورت کنید
با پزشکی که درباره بیماری‌های شایع و نحوه‌ جلوگیری از آن‌ها اطلاعات دارد، مشورت کنید. برخی از این پزشک‌ها می‌توانند دقیقاً بر اساس مقاصدتان شما را راهنمایی کنند. یادتان باشد هیچ مقصدی را از قلم نیندازید و نسخه‌های دارویی خود را هم به پزشک نشان دهید.
واکسن بزنید
واکسن بسیاری از بیماری‌ها باید چند ماه قبل از تاریخ سفر زده شود. البته برخی از واکسن‌ها هم باید قبل، هنگام و بعد از سفر زده شوند. پس از انجام واکسیناسیون، از پزشک خود یک گواهی با اعتبار بین‌المللی مبنی بر تأیید تزریق واکسن بگیرید.
وسایل بهداشتی و جعبه کمک‌های اولیه بردارید
حفظ سلامتی در سفر؛ کیف کمک‌های اولیه هر چه کامل‌تر باشد بهتر است. اصلاً نگران سنگینی آن نباشید.
•    قبل از سفر حتماً جعبه یا کیف کمک‌های اولیه را بررسی کنید و اگر وسیله یا دارویی منقضی یا تمام شده، آن را جایگزین کنید. داروهای نسخه‌دار (در جعبه‌ اصلی)، کپی‌ نسخه‌های پزشکی و سوابق واکسیناسیون را در کیف کمک‌های اولیه قرار دهید. قبل از مسافرت بد نیست کیف کمک‌های اولیه را به پزشک خود نشان دهید تا مطمئن شوید چیزی از قلم نیفتاده است.
 
•    بانوان لوازم بهداشتی مخصوص خود را بردارند. در کشور غریب شاید نتوان اقلام مورد نیاز را تهیه کرد. در نتیجه قبل از حرکت همه آن‌ها را به تعداد مناسب برای کل سفر بردارید.
•    ضدعفونی‌کننده دست فراموش نشود. آب گرم و صابون کار را راه می‌اندازد. اما اگر به هیچ یک دسترسی نداشتید چه؟! همراه داشتن ضدعفونی‌کننده می‌تواند در مواقع ضروری به کار بیاید.
•    کمک‌های اولیه را یاد بگیرید. یکی از بهترین مهارت‌هایی که همه باید یاد بگیرند کمک‌های اولیه است. به ویژه اگر قصد سفر به مناطق دوافتاده دارید، حتماً با شرکت در کلاس‌های کمک‌های اولیه، این مهارت‌ها را یاد بگیرید و اگر هم بلدید، آن‌ها را مرور کنید.
پرواز زدگی را به حداقل برسانید
عبور از چند منطقه زمانی مختلف ساعت بدن را به هم می‌ریزد و در نهایت به سیستم ایمنی بدن آسیب می‌رساند. راستش را بخواهید هیچ‌ راه گریزی از آن نیست، اما می‌توان با چند راه‌کار ساده میزان پرواز زدگی را به حداقل رساند.  
حفظ سلامتی در سفر؛ ساعت خواب بدن را باید مدت‌ها قبل از سفر و به تدریج تنظیم کرد.
•    ساعت خواب بدنتان را با روز و شب کشور مقصد تنظیم کنید. پس از رسیدن به مقصد، حتی اگر از فرط خستگی در حال بیهوش شدن هستید، تا شب صبر کنید سپس بخوابید. برای این که بدنتان این تغییر را راحت‌تر بپذرید، قبل از سفر به تدریج ساعت خواب‌ بدن‌تان را با ساعت شبانه‌روز مقصد تنظیم کنید. چند روز مانده به تاریخ سفر، هر شب 30 تا 60 دقیقه زودتر یا دیرتر بخوابید.
•    پس از رسیدن به مقصد روز اول را استراحت کنید یا حداقل چند روز اول را به فعالیت‌های سبک اختصاص دهید. این کار به تغییر ساعت بدن‌تان کمک می‌کند. در سفر بدن‌تان به آن‌جا عادت می‌کند و پس از بازگشت دوباره حالت پرواز زدگی به سراغ‌تان می‌آید. در نتیجه پس از بازگشت نیز یک روز استراحت کنید.
•    راه‌کارهای یک خواب مناسب را تمرین کنید. شاید در خانه‌ی خود هم این‌ها را انجام داده‌ یا حداقل شنیده‌اید. چند دقیقه قبل از خواب صفحه گوشی را خاموش کنید. از مصرف کافئین در آخر شب پرهیز کنید. قبل از سفر ببینید چه چیزهایی برای داشتن یک خواب راحت به شما کمک می‌کند. در صورت نیاز آن‌ها را هم با خود ببرید. خواب خوب در سفر، عملکرد سیستم ایمنی بدن‌تان را بهبود می‌بخشد.
در هواپیما کمی به فکر خود باشید
در جایی مانند هواپیما که مسافران کیپ به کیپ هم نشسته‌اند و جریان هوا نیز به خوبی صورت نمی‌گیرد، احتمال انتقال بیماری‌های مختلف از راه تنفس و یا تماس پوستی زیاد است. هرچند که نمی‌توان کاملاً آن را به صفر رساند، اما با رعایت نکات زیر می‌توان خطرات آن را کاهش داد.
•    مایعات زیاد بنوشید. کابین مسافران معمولاً از رطوبت کمی برخوردار است. از طرف دیگر، دهان و مخاط بینی برای جلوگیری از ورود ذرات و غبارهای ریز باید به اندازه کافی مرطوب باشند. با نوشیدن زیاد مایعات، رطوبت مورد نیاز آن‌ها را فراهم می‌کنید.
•    دست‌هایتان را مرتب بشویید. اگر هم به آب دسترسی ندارید، با همان ضدعفونی‌کننده‌ای که قبلاً گفتیم دست خود را پاکیزه کنید.
•    صندلی کنار پنجره بگیرید. با این کار یک نفر را از کنار خود حذف کرده و احتمال گرفتن بیماری از او را کاهش می‌دهید.
فقط از آب مطمئن بنوشید 
حفظ سلامتی در سفر؛ نوشیدن آب سالم به مقدار زیاد جلوی ابتلا به بسیاری از بیماری‌های رایج در سفر را می‌گیرد.
علاوه بر نوشیدن زیاد مایعات باید یادتان هم باشد که از آب سالم و مطمئن بنوشید. هنگام تحقیق درباره مقصد، میزان سلامت آب شرب آنجا را هم بررسی کنید. با این حال، چند نکته کلی برای دوری از بیماری‌های ناشی از آب ناسالم را به شما یادآوری می‌کنیم.
•    اگر شک دارید آب سالم است یا ناسالم، جانب احتیاط را گرفته و از آن صرف نظر کنید. از آب تصفیه و ضدعفونی‌شده بنوشید. در غیر این صورت از آب معدنی استفاده کنید.
•    در مناطق غیر قابل اعتماد، در نوشیدنی یخ نیندازید. سرمای آب باکتری‌ را از بین نمی‌برد. پس اگر می‌خواهید از یخ استفاده کنید، اول اطمینان حاصل کنید که آن یخ از آب سالم درست شده باشد.
•     از خوردن میوه و سبزیجات که با آب آلوده شسته شده‌اند پرهیز کنید. باکتری و انگل فقط از طریق نوشیدن مستقیم آب آلوده وارد بدن نمی‌شود، بلکه از طریق میوه‌ها و سبزیجات شسته شده با آب آلوده نیز وارد می‌شوند. بهتر است از خیر سبزیجات و میوه‌هایی که نمی‌توان کامل پوست گرفت، بگذرید.
•    برای شستن دهان بعد از مسواک، از آب تصفیه‌شده استفاده کنید.
•    از شنا در آب آلوده جداً پرهیز کنید.
غذای سالم بخورید
خوردن غذاهای محلی یکی از لذت‌های اصلی سفر است. اما نباید بیش از اندازه از آن‌ها مصرف کرد، چون سیستم گوارشی بدن شما به غذاهای خودتان عادت دارد. تغییر ناگهانی و مواجهه با حجم زیادی از غذای ناآشنا برای سیستم گوارش‌ خوب نیست. به هر حال منعی برای استفاده از غذاهای محلی نیست، فقط کافی است حواستان به نکات زیر باشد:
•    در انتخاب خوراکی‌های خیابانی سخت‌گیر باشید. مراحل پخت و درست کردن خوراکی را زیر نظر بگیرید.
•    غذاهایی که مدت زیادی بیرون مانده‌اند را نخورید. گرم کردن دوباره غذا باکتری‌ها را از بین نمی‌برد.
•    در مناطقی که به سیستم سرمایشی‌شان اعتبار نیست، از لبنیات استفاده نکنید. همچنین در مناطق گرمسیر از خیر محصولات لبنی بگذرید.
•    اگر بچه همراه‌تان است، غذایش را قبل از سفر درست کنید و با خود ببرید.
از دفع‌کننده‌ی حشرات استفاده کنید
حفظ سلامتی در سفر؛ با استفاده از دفع‌کننده حشرات حشرات خطرناک و مزاحم را از خود دور کنید.
پشه و مگس ناقل تعداد زیادی از ویروس‌ها و انگل‌ها از جمله مالاریا، تب زرد، زیکا، ویروس نیل غربی، بیماری خواب و غیره  هستند. کنه نیز بسیاری از بیماری‌ها مانند بیماری لایم را منتقل می‌کند. هنگام تحقیق درباره مقصد خواهید فهمید که از چه حشراتی بیش‌تر باید ترسید. برای جلوگیری از این حشرات، از مواد دافعه حشرات استفاده کنید.
از خود در مقابل آفتاب‌سوختگی حفاظت کنید
هیچ چیز به اندازه آفتاب‌سوختگی در روز اول سفر حال آدم را نمی‌گیرد. برخی شرایط محیطی مانند ارتفاع، یا بازتاب نور خورشید از برف روی زمین یا سطح آب شدت اشعه فرابنفش را افزایش می‌دهد. بهترین راه برای در امان ماندن از آن، پوشاندن پوست است.
برای محافظت، کفش بپوشید
گاهی‌اوقات راه رفتن با پای برهنه در جاهایی مانند ساحل وسوسه‌کننده است، اما یقیناً هیچ‌کس دوست ندارد پایش زخمی یا گزیده شود. به علاوه، پاها در خانه در معرض نور خورشید نیستند، در نتیجه سریع آفتاب‌سوز می‌شوند. (راهنمای انتخاب کفش سفر)
مورد زیر به جلوگیری از ابتلا به بیماری کمک نمی‌کنند، اما بایستی پیش از سفر آن‌ را انجام داد تا در صورت ابتلا به بیماری هنگام سفر به مشکل جدی برنخورید.
بیمه سفر بگیرید
با شرکت‌های بیمه که بیمه‌ سفر ارائه می‌کنند تماس بگیرید و از جزیئات طرح‌هایشان باخبر شوید. انتخاب بیمه سفر به مقصد، نوع سفر و اولویت‌های شخصی‌ بستگی دارد. پس بگردید و بیمه مناسب خود را پیدا کنید. مثلاً شاید مقصدتان دورافتاده یا امکانات پزشکی ضعیفی داشته باشد. در این صورت احتمالاً نیاز است در هنگام آسیب‌‌دیدگی، شما را با بالگرد به مراکز پزشکی مجهز انتقال دهند. با تهیه بیمه مناسب می‌توان از شر هزینه‌های گزاف پزشکی در غربت خلاص شد.  

برچسب(ها)

توی دوران مدرسه همیشه از انشاء متنفر بودم. شاید مثل توی فیلم‌ها از فرط نفرت عاشقش شدم. دوست‌دار ایده‌ها و ایده‌پردازی و یا شاید به قول خیلی قدیمی‌ها سر در جیب فرو بردن هستم. رشته مترجمی باعث شد تا در سطح جهانی با فرهنگ‌ها و ایده‌ها مواجه شم. هیچ چیزی به اندازه شناختن و یادگرفتن تحت تأثیرم قرار نمی‌ده.

امتیاز دهید نظری تا کنون ثبت نشده است ۵ / 4.6 22 نفر
نظرتو با ما مطرح کن
نظرات دیگران
اولین نفری باشید که در مورد این مطلب نظر می‌دهد.