• اینستاگرام اسمارتیز
  • ویزاکار
  • اکو کمپ کویری متین آباد

حمام کرناسیون دزفول

5 تیر، 1399
5 تیر، 1399
مدت مطالعه :
دزفول شهری در جنوب‌غربی ایران است که در دامنه زاگرس میانی قرار دارد. دزفول جاذبه‌های گردشگری زیادی دارد که شامل زیارتگاه‌ها و اماکن مذهبی، موزه‌ها، مناطق تاریخی و دیدنی و جاذبه‌های طبیعی می‌شود. از میان تمامی جاذبه‌های شهر، حمام کرناسیون دزفول اثری متفاوت است. بازدید از این حمام تاریخی و قدیمی که امروزه به موزه مردم شناسی دزفول نیز تبدیل شده، می‌تواند به شما چیزهای زیادی را از مشاغل قدیمی و کهن شهر بیاموزد. علاوه بر آن، شما بنایی قدیمی و باستانی را نیز خواهید دید. با اسمارتیز همراه باشید تا با هم سری بزنیم به حمام کرناسیون دزفول.
تاریخچه و پیشینه حمام کرناسیون دزفول
درفول از شهرهای پرجمعیت ایران و خوزستان است. این شهر در کنار رودخانه دز قرار دارد و از سمت شمال به لرستان و از شرق به چهارمحال ‌و بختیاری متصل می‌شود. این شهر دیدنی از نظر تاریخی به زمان ساسانیان بازمی‌گردد. دزفول به دلیل آب ‌و هوای کوهستانی و جلگه‌ای که دارد، طبیعتی زیبا و جذابی نیز دارد. دزفول فرهنگ و تاریخی غنی و آثار طبیعی و تاریخی بسیاری را در خود جای داده ‌است. از جاذبه‌های دیدنی و تاریخی آن که همواره مورد توجه گردشگران بوده و جزو آثار ملی و تاریخی ایران به ثبت رسیده است، حمام کرناسیون دزفول را می‌توان نام برد.
این حمام از بناهای اواخر دوره زندیه و اوایل دوره قاجار است. حمام کرناسیون دزفول در سال 85 بازسازی شد و پس از بازسازی توسط سازمان نوسازی و میراث فرهنگی به موزه مردم شناسی تغییر کاربری داد و با بازدید از آن می‌توانید با انواع مشاغل قدیم دزفول آشنا شوید. نام کرناسیون مربوط به محله‌ای‌ست که حمام در آن قرار دارد. کرناس نام کوهستان‌های شمالی دزفول و همچنین نام عشایری‌ست که حدود یک قرن پیش از این کوهستان به منطقه‌ای در مجاورت رودخانه دز مهاجرت کردند. حمام کرناسیون در حدود 880 مترمربع مساحت دارد. در ابتدای ورود به این حمام با در بزرگ چوبی حمام و کتیبه سردر با تزئینات آجری ساده مواجه می‌شویم. در قدم اول راهرویی کوچک می‌بینیم که در کنار آن یک دار قالی قدیمی و چندین کوزه سفالی قدیمی به چشم می‌خورند و 90 درجه آن طرف‌تر به فضای اصلی حمام می‌رسیم. عناصر معماری ایرانی نیز اینجا کامل به چشم می‌خورد. با اولین گام در این راهرو برجستگی سنگ‌فرش‌های ورودی توجه شما را جلب می‌کند که در محله‌های قدیمی این سبک خیلی زیاد می‌بینیم. جالب است بدانید این سنگ‌فرش‌ها مشابه با ماساژور پا عمل می‌کنند و خستگی پاها را از بین می‌برند.
خزینه‌ی حمام کرناسیون دزفول
خزینه‌ی حمام کرناسیون دزفول
بهترین زمان رفتن به حمام کرناسیون دزفول
به دلیل آب و هوای گرم استان خوزستان در هر فصلی امکان بازدید و سفر را دارید. البته در گرمای طاقت‌فرسای تابستان رفتن به آن‌جا چندان توصیه نمی‌شود و لذا بهترین زمان رفتن به آن‌جا و بازدید از این حمام تاریخی و جذاب سه ماه اول سال است که بهترین آب و هوا را دارد و مانع از این نمی‌شود که شما نتوانید به درستی همه‌ جا را بگردید و به خاطر گرمای هوا خیلی زود خسته و کلافه نشوید. می‌توانید در سفر خود به دزفول، از صبح تا عصر بسیاری از جاهای دیدنی شهر از جمله حمام کرناسیون را ببینید. اگر می‌خواهید برای بازدید از این حمام تاریخی و دیدنی بروید باید به شمالی‌ترین بافت قدیم شهر دزفول مراجعه کنید.
راه‌های دسترسی به حمام کرناسیون دزفول
آدرس: خوزستان، دزفول، خیابان ساحلی، حمام کرناسیون
برای رفتن به دزفول اگر می‌خواهید با هواپیما به آنجا سفر کنید باید بدانید که دزفول دارای یک فرودگاه است که تنها فرودگاه شمال خوزستان محسوب می‌شود. این فرودگاه در شمال دزفول در بزرگراه دزفول به اندیمشک قرار دارد. پروازهای این فرودگاه در مسیر پروازی تهران به دزفول، به صورت روزانه بین 2 یا 3 پرواز است. پرواز مشهد به دزفول نیز 2 روز در هفته انجام می‌شود و به تازگی پروازهای دزفول به شیراز نیز اضافه شده‌ است. سفر به دزفول با ماشین می‌تواند گزینه مناسبی باشد و حتی داخل شهر نیز بیشتر به شما برای گشتن کمک کند. بهترین گزینه برای گشتن در سطح شهر و رفتن به مکان‌های تاریخی و دیدنی دزفول با خودروی شخصی خود شماست، البته به دلیل قرار گرفتن بسیاری از مراکز دیدنی در بافت باستانی بهتر است نقشه گردشگری شهر را تهیه کنید و همراه خود داشته باشید. اگر شما ماشین ندارید می‌توانید از تاکسی‌های درون‌شهری نیز استفاده کنید، هزینه‌های آژانس بین 3 تا 10 هزارتومان است. شروع کار اتوبوس‌ها در دزفول از ساعت 5 صبح تا ساعت 1 ظهر و بعدازظهر از ساعت 5 عصر تا 9 شب است.
انواع پوشش قدیمی مردان و زنان دزفولی
انواع پوشش قدیمی مردان و زنان دزفولی
هزینه و ساعات دسترسی
برای بازدید از این حمام تاریخی و زیبا بین 2 تا 3 ساعت زمان پیشنهاد می‌شود. ساعات دسترسی به حمام کرناسیون همه روزه به غیر از جمعه‌ها از ساعت 8 صبح تا 6 عصر است و روزهای جمعه نیز حمام بسته می‌شود. جالب است بدانید، هیچ هزینه‌ای برای ورود و بازدید از حمام کرناسیون از شما گرفته نمی‌شود و بازدیدتان تماماً رایگان است. می‌توانید این حمام را به شکل خانوادگی و گروهی بازدید کنید زیرا دیدن این حمام می‌تواند برای تمامی گروه‌های سنی جذاب و منحصر به فرد باشد.
دانستنی‌هایی در مورد حمام کرناسیون دزفول
  • این حمام تاریخی در حال‌ حاضر به موزه مردم‌شناسی تبدیل شده است.
  • اگر قصد آشنا شدن با انواع مشاغل قدیم دزفول را دارید حتما به حمام کرناسیون سر بزنید.
  • نام‌گذاری این حمام به دلیل محله‌ای است که حمام کرناسیون در آن واقع شده و نام آن کرناس است.
  • معمار این حمام زیبا و تاریخی استاد معزی است.
  • حمام کرناسیون در نزدیکی اماکن دیدنی دزفول قرار گرفته و از این جهت علاوه بر این حمام می‌توانید از خانه‌های قدیمی شهر و همچنین مقبره‌ی سید عبداله داعی (از عرفا و شعرای بزرگ دزفول) دیدن نمایید.
  • قدمت حمام به اواخر دوره زندیه و اوایل دوره قاجاریه برمی‌گردد.
  • در گذشته آب مورد نیاز این حمام توسط حلقه چاهی که در زیر سایبان قرار داشت، تامین می‌شد.
  • در اطراف حمام کرناسیون می‌توانید به پل دزفول، خانه تیزنو و پل ساسانی (پل تاریخی دزفول) سر بزنید.
  • از اقامتگاه‌های اطراف حمام کرناسیون می‌توان به هتل جهانگردی دزفول، هتل دز دزفول و هتل آوان دزفول اشاره کرد.
  • این حمام دارای بوفه خوراکی و آب آشامیدنی برای گردشگران و بازدیدکنندگان است.
  • در قدیم حمام کرناسیون را با نام‌های حمام نو و حمام حاج نصیر می‌شناختند.
ورودی حمام کرناسیون دزفول
ورودی حمام کرناسیون دزفول
راهنمای رفتن به حمام کرناسیون دزفول
این حمام از دو بخش زنانه و مردانه تشکیل شده است که بخش مردانه به موزه مردم شناسی و بخش زنانه گاهی محلی برای به نمایش گذاشتن صنایع دستی دزفول استفاده می‌شود. هر کدام از این فضاهای تفکیک شده‌ی زنانه و مردانه، خودشان دارای فضاهایی به نام‌های دالان ورودی، سربینه و گرمخانه هستند. عبور از قسمت زنانه جهت ایجاد محرمیت از پشت‌بام و از طریق پلکان صورت می‌گیرد. قبل از ورود به حمام، یک حلقه چاه به چشم می‌خورد که در زمان‌های گذشته آب موردنیاز حمام را تامین می‌کرده است. آب چاه نیز از حفره‌هایی که به رودخانه اتصال داشتند، تامین می‌شد. آب به دست آمده نیز توسط چرخ‌چاهی و از طریق کانال‌هایی سفالی به مخازن آب حمام هدایت می‌شد. فضای داخلی حمام از چند بخش مجزا تشکیل شده که هریک از آن‌ها ویژگی مخصوص به خود دارند. در ابتدای ورود، سربینه‌ای شش ضلعی با چندین حجره به چشم می‌خورد که محلی برای تعویض لباس بود. در وسط این بخش 6 ضلعی حوضی قرار دارد که حجره‌ها در دور تا دور آن قرار گرفته‌اند. در کنار بخش زنانه و مردانه در داخل حمام آتشدان‌ها و مخازن آب گرم و سرد قرار دارند. به منظور گرم‌ شدن فضای داخلی گربه‌رودهایی ایجاد شده‌اند که مانند کانال هستند و موجب گرم‌شدن کف فضای داخلی می‌شوند. در گربه‌رودها گازهای سمی ایجاد شده همچون دی‌اکسیدکربن به وسیله مجراهایی مانند دودکش که در دیوارها تعبیه شده‌اند، به سمت بیرون هدایت می‌شوند.
سقف سربینه و گرمخانه‌های حمام گنبدی شکل است و در بالای آن‌ها دریچه‌ای وجود دارد که با استفاده از نور طبیعی و همچنین تهویه هوا تعبیه شده که توسط درپوشی معروف به گلجام جهت کنترل عبور هوا مسدود می‌شود. پس از عبور از طاق آجری که کوتاه و کم‌عرض است به مخزن‌های آب سرد و گرم می‌رسیم این بخش از حمام کف آن با کاشی‌های آبی‌رنگ تزئین شده و در این بخش می‌توانید مشاغل مردم دزفول را مشاهده کنید. از جمله آن مشاغل می‌توان به نمدمالی، آهنگری، و نخ‌ریسی اشاره کرد. گرمخانه‌ی حمام کرناسیون در راهرویی بزرگ که دارای طاق‌هایی زیبا است قرار دارد. در کنار دیواره‌های این بخش قفسه‌هایی چوبی قرار دارد که در آن دست‌ نوشته‌هایی از شخصیت‌های قدیمی دزفول است، همچنین زیورآلات قدیمی و ابزارهایی که در آن زمان مورد استفاده بوده مشاهده می‌شود. در کنار سردر حمام و در نزدیکی چاه، پلکانی قرار دارد که با بالا رفتن از آن به پشت‌بام حمام می‌رسید. در بام این حمام دو گنبد آجری منحصر به‌ فرد قرار دارد. یک کدام از این گنبدها گنبد آجری کوچک است که چهارطاقی‌های دوران ساسانی را یادآوری می‌کند. بام این حمام ارتفاع زیادی ندارد ولی با همه این‌ها دورنمایی از شهر به چشم می‌خورد. با تمام این اوصاف، بازدید از این حمام تاریخی می‌تواند چیزهای زیادی را به شما بیاموزد و برای ساعتی شما را سرگرم کند.

قصد سفر به دزفول را دارید؟ در سفرتان حتما از آبشار شوی و آسیاب های آبی دزفول دیدن کنید.
برچسب(ها)
موقعیت(ها)

اگر برای خیلی از افراد خواندن و نوشتن در همان دوران مدرسه به اتمام رسید، برای من اما تا همین حالا ادامه دارد. یکی از لذت‌های من در زندگی نوشتن است و این کار را 7 سال است که به طور مداوم انجام می‌دهم. همان مسیری که از نوشتن روزنگاری‌ها شروع شد، حالا به تخصص و راهی برای گذران اوقات بیکاری تبدیل شده است.

امتیاز دهید نظری تا کنون ثبت نشده است ۵ / 3.4 9 نفر
نظرتو با ما مطرح کن
نظرات دیگران
اولین نفری باشید که در مورد این مطلب نظر می‌دهد.