همهی ما درخت دیدهایم و اگر از ما بخواهند درختی بکشیم کار سختی نداریم. یک تنه، چند شاخه و انبوهی از برگ. اما
درخت انجیر معابد قشم بیشتر از این حرفهاست. ریشههایی بیشمار که تبدیل به تنهای در هم پیچیده شدهاند و برگهای چتری که هیچگاه زرد نمیشوند. اگر فکر میکنید درختها تکراری هستند و ارزش بازدید ندارند، حتما با دیدن درخت انجیر معابد قشم نظرتان عوض خواهد شد. چون این درخت نه تنها زیبایی کمنظیری دارد بلکه تاریخ جالبی هم با آن همراه شده. با
اسمارتیز همراه باشید تا درباره درخت انجیر معابد قشم بیشتر بدانید.
شاید اینها را هم بپسندید!
بهترین زمان دیدن درخت انجیر معابد قشم
شاید فکر کنید چون قرار است به دیدن یک درخت بروید، حتما باید در فصل بهار یا تابستان باشد تا سرسبزی و شکوفایی آن را ببینید؛ اما
درخت انجیر معابد دقیقا به همین معروف است که در
تمام سال سرسبز و سرزنده است، پس از این بابت نگران نباشید. چیزی که باید در هنگام
سفر به قشم و همچنین برنامهریزی برای دیدن درخت انجیر معابد در نظر بگیرید دمای هوا است. اگر بتوانید سفر خود را طوری تنظیم کنید که در فصلهای پاییز و زمستان باشد، مشکلی از بابت گرمای هوا ندارید. البته هوای قشم در پاییز هم تا اواسط آبان گرم است اما به هر حال میشود در ساعات خنک روز به دیدن درخت انجیر معابد رفت. اما اگر به هر دلیلی سفرتان در عید نوروز، اردیبهشت و یا تابستان بود، حتما بازدید خود را در ساعتهای اولیهی صبح و یا نزدیک به غروب خورشید انجام دهید تا دمای هوا اذیتتان نکند.
درخت انجیر معابد قشم؛ تمام این پیچیدگیها تنها از یک بذر کوچک انجیر بوجود آمدهاند!
راههای رسیدن به درخت انجیر معابد قشم
برای رسیدن به درخت انجیر معابد قشم باید ابتدا از شهر قشم به سمت شهر درگهان حرکت کنید. قبل از درگهان و از طریق کمربندی وارد آزادراه خلیج فارس شوید. با توجه به تابلوهای راهنما به سمت بخش رَمکان مسیر خود را ادامه دهید. در این مسیر ابتدا از روستای گیاهدان عبور میکنید و بعد از 10 دقیقه به باغ بالا میرسید. از خروجی سمت راست وارد روستای باغ بالا شوید تا بعد از مسافت نسبتا کوتاهی به درخت انجیر معابد قشم برسید. سرتاسر مسیر آسفالت است و با هر ماشینی میتوانید به مقصدتان برسید. از بابت پارکینگ هم نگرانی نداشته باشید چون فضای باز به اندازهی کافی در آن جا وجود دارد.
دانستنیهای قبل از دیدن درخت انجیر معابد قشم
- برای دیدن این درخت زیبا نیازی به پرداخت هزینه وجود ندارد و از لحاظ ساعات بازدید هم محدودیتی ندارید.
- درختان انجیر معابد سابقهی تاریخی و شگفتانگیزی دارند. قدیمیترین نمونهی این درخت در معبد ماهابودی هندوستان هست که مربوط به مذهب بودایی است و گفته میشود عمر آن به 288 سال قبل از میلاد مسیح برمیگردد؛ یعنی بیش از 2300 سال!
- به این دلیل اسم این نوع درختها، انجیر معابد است که از آنها در مراسم و آیینهای مذهبی بودایی استفاده میکردند. بوداییها برای این درخت و میوهی آن ارزش و احترام زیادی قائلاند.
- این درخت تنها در مناطقی رشد میکند که گرما و رطوبت هوا بسیار بالا باشد؛ پس طبیعتا تنها چند شهر در ایران آمادگی رشد آن را دارند. شهرهایی مثل بندرعباس، چابهار و قشم نمونههایی از این درخت کمنظیر را در خود پرورش دادهاند.
- اولین نمونههای این درخت در جنوب و جنوب شرق آسیا و به خصوص کشور هند مشاهده شده است. قرنها بعد به دلیل بیشتر شدن معاملات میان ایران و هند از طریق اقیانوس هند و دریای عمان، قلمههایی از این گیاه زیبا به ایران وارد شد.
- به غیر از انجیر معابد این درخت را با نامهایی مثل درخت لول، درخت لور و درخت سبز هم میشناسند.
راهنمای بازدید از درخت انجیر معابد قشم
درختها موهبتهای بینظیری هستند؛ سرشار از زیبایی و زندگی. مهم نیست در شمال کشور و در قلب جنگلهای انبوه هیرکانی زندگی میکنید یا در کویر زیر آفتاب سوزان و شنهای روان؛ درخت همیشه شایستهی احترام است و مراقبت از آن واجب. شاید به همین دلیل باشد که در مناطق گرمسیر کشور که پوشش گیاهی کم پشت است و درختان تنوع و تعداد زیادی ندارند، درخت انجیر معابد چنین شایستگی و احترامی پیدا میکند که مردم بر آن دخیل میبندند و از سراسر ایران برای دیدن زیبایی و هیبت آن به قشم میآیند.
“گفته
میشود عمر این درخت باشکوه در روستای توریان قشم بیش از 600 سال است و
این یعنی در زمان تیموریان شروع به رشد کرده و هنوز نفس میکشد.”
نحوهی شکلگیری و رشد آن هم بسیار جالب و منحصربهفرد است. ابتدا بذر این درخت از راههای مختلفی مثل فضلهی کبوتران بر روی یک درخت مناسب قرار میگیرد. اگر شرایط فراهم شود این بذر جوانه میدهد و به تدریج رو به پایین حرکت میکند. در این زمان ریشهها از درخت میزبان یا مادر تغذیه می کنند و به مسیر خودشان رو به زمین ادامه میدهند تا به خاک برسند. بعد از رسیدن و فرو رفتن در خاک، این ریشهها به تدریج تنومند میشوند و پوستهی آنها خشک و محکم میگردد. این ریشهها انقدر به رشد خود ادامه میدهند که درخت اول را کاملا در خود میبلعند و هر کدام تبدیل به تنهای محکم میشوند با برگهایی سرسبز، قامتی خمیده و میوههایی خوشرنگ و خوش طعم.
باغ زیبایی که درخت انجیر معابد در مرکز آن قرار دارد.
گفته میشود عمر این درخت باشکوه در روستای توریان قشم بیش از 600 سال است و این یعنی در زمان تیموریان شروع به رشد کرده و هنوز نفس میکشد. وقتی به این درخت عجیب نگاه میکنید، پیر فرزانهای را میبینید که گوشهای به خواب رفته ولی همچنان سرشار از زندگی است. این درخت چتری، که سایهاش را بر زمین خشک اطرافش گسترانده یکی از زیباترین درختان مناطق حارهای است که به آن درخت انجیر پرتغالی یا انجیر هندی هم میگویند.
“شکل برگهای درخت انجیر معابد قشم شبیه قلب است و دلیل اینکه آن را مقدس
میدانند این است که بودا در پای این درخت به مراقبه میپرداخته و بصیرت او
در همین زمان بر او الهام شده است. ”
دخیلهای بسته شده به ریشههای درخت انجیر معابد قشم.
حتما در برنامهی سفر به قشم، دیدن درخت انجیر معابد را هم مدنظر داشته باشید. بازدید از این درخت زمان زیادی از شما نمیگیرد، پس میتوانید آن را در بین راه بازدید از دیگر
جاذبه های قشم ببینید. در نزدیکی این درخت، بقعهای به اسم زیارتگاه پیر هم هست. برای اینکه گرمای هوا مشکلی برایتان ایجاد نکند حتما کلاه و عینک آفتابی همراه داشته باشید. در ضمن گرفتن عکسهای خلاقانه از درخت انجیر معابد قشم را فراموش نکنید. تعداد کل این درختها در ایران به تعداد انگشتان دو دست هم نمیرسد!