روستای رویین اسفراین اسم کاملا مناسبی با محیط جغرافیاییاش دارد؛ سرسخت در میان کوههای سخت و ستبر خراسان شمالی. اینجا روستایی 600 ساله است که توانسته در برابر زندگی ماشینی و مشکلات دنیای مدرن امروزی همچنان سرپا بایستند. این روستای خوش آب و هوا به خاطر بافت پلکانی خانههایش و کسب و کار مردمش خیلی معروف شده. اگر قصد سفر به خراسان شمالی را دارید و میخواهید روستاگردی کنید، اینجا را در برنامهتان بگذارید تا ببینید مردمش به چه کاری مشغول هستند و چرا اینجا انقدر معروف شده. با
اسمارتیز همراه باشید تا با این روستا بیشتر آشنا شوید.
شاید اینها را هم بپسندید!
بهترین فصل بازدید از روستای رویین اسفراین
روستای رویین اسفراین از مناطق خوش آب و هوای خراسان شمالی است. گردشگران معمولا فصل بهار را برای بازدید از این روستا انتخاب میکنند. چشمههای این منطقه در فصل بهار در اوج پر آبی خود قرار دارند و طبیعت سرسبز روستای رویین اسفراین در فصل بهار واقعا دلبری میکند. بهترین کاری که با تعطیلات نوروز میتوان انجام داد، گذراندن آن با خانواده و دوستان در محیطی صمیمی و خوش آب و هوا است.
کوچههای قدیمی و زیبای رویین | عکس: محمد نیکوکار
علاوه بر این، روستای رویین اسفراین در تعطیلات نوروز شلوغیای که معمولا در شمال کشور و نقاط گردشگری محبوب مشاهده میشود را ندارد و میتوان آرامش گم شده در زندگی شهری را بار دیگر در این روستا پیدا کرد. فصل تابستان و اوایل مهر نیز برای بازدید از این روستا مناسب هر چند ممکن است هوا به اندازه بهار دلپذیر نباشد. به دلیل قرار گرفتن در منطقهی کوهستانی، سفر به این روستا در فصل زمستان توصیه نمیشود. بسته شدن جاده و سرمای زیاد مشکلاتی است که ممکن است در فصل زمستان با آن مواجه شوید.
راه دسترسی به روستای رویین اسفراین
روستای توریستی رویین، از توابع شهرستان اسفراین استان خراسان شمالی است. برای رسیدن به روستا، باید جادهی آسفالتهی بجنورد-اسفراین را به اندازهی 7 کیلومتر طی کنید تا به خروجی منتهی به روستای رویین اسفراین برسید. پس از گذر از روستای عراقی و محمودی، به روستای رویین اسفراین میرسید. جادهی منتهی به روستا سراسر آسفالت است و امکانات حمل و نقل کاملا فراهم شده. شما میتوانید این مسیر را با اتومبیل شخصی خود، کرایه کردن ماشین از آژانسهای مسافربری داخل شهر و بخشی از مسیر تا ورودی جادهی روستای رویین را با اتوبوس طی کنید. در جاده با ترافیک مواجه نخواهید شد.
هزینهی بلیط و ساعات دسترسی
شما برای بازدید از روستای تاریخی رویین اسفراین به خرید بلیط نیازی ندارید و هر ساعتی از شبانهروز میتوانید بازدید خود را انجام دهید. امکانات اقامتگاه گردشگری در این روستا فراهم شده و شما میتوانید شب را در اقامتگاههای بومگردی روستای رویین اسفراین بگذرانید.
دانستنیهای قبل از دیدن روستای رویین اسفراین
روستای رویین اسفراین، بار سنگینی از تاریخ را به دوش میکشد. قدمت این روستای زیبا به قرن هشتم باز میگردد. معماری پلکانی، بافت قدیمی و کوچههای پر پیچ و خم روستای رویین اسفراین از ویژگیهایی است که هر ساله تعداد زیادی گردشگر را به خود جذب میکند.
اما تنها رنگ و بوی تاریخ نیست که گردشگران را جذب میکند. روستای رویین اسفراین، در زمینهی صنایع دستی حرفهای زیادی برای گفتن دارد. کارگاههای نساجی کاملا سنتی در سطح روستا پراکندهاند. در روستای رویین اسفراین، صحنهی پیرزنی 80، 90 ساله که پشت چرخ نساجی سنتی نشسته و کار میکند صحنهی معمولی است. مردم روستای رویین صنایع دستی خود را افتخار خود میدانند.
مردم رستا مهربان و خونگرم هستند | عکس: مرتضی برجسته
تنورسازی از سنتهایی است که از سالیان دور در روستای رویین اسفراین رواج داشته است. اما با ورود نانواییهای صنعتی، این سنت نیز از رونق میافتد. اما چادر شب بافی، سنتی است که روستای رویین اسفراین با آن شناخته میشود. این سنت قدیمی که صدها سال است در این روستا رواج دارد، منبع درآمد بزرگی برای روستاییان است.
بیش از 200 خانوار در روستای رویین اسفراین مشغول به کسب درآمد از طریق صنایع نساجی و فعالیتهای مربوط به آن هستند. تعلق خاطر این روستا به نساجی سنتی باعث شده در سال 1389 اولین روستای نساجی سنتی کشور لقب بگیرد. صنعت نساجی سنتی در این روستا مهر اصالت یونسکو نیز دریافت کرده است.
روستای رویین اسفراین، از لحاظ تولید محصولات باغی نیز بسیار قوی است. باغات این روستا از آب گوارای چشمهها آبیاری شده و محصولاتی مانند گردو، گلابی، گیلاس، سیب، انگور و ... به وفور تولید میشود.
کوندی سازی، از دیگر سنتهایی است که سالها نزد مردم رویین رواج داشته. کوندی در واقع منبع بزرگی است که برای ذخیرهی حبوبات، گندم، جو و ... استفاده میشده است. در قدیم برای محافظت از مواد غذایی، کوندی را در کوندیخانه قرار میدادند که از رطوبت و نور آفتاب در امان باشد.
“روستای رویین اسفراین در سال 1389 لقب اولین روستای نساجی سنتی کشور را گرفت.”
از مشاغلی که از گذشتههای دور تا کنون در روستای رویین اسفراین وجود داشته آسیابانی است که به دو روش آبی و آتشی انجام میشد. حاجی اسدی، خانواده جواهری و علی اکبر مختاری، اخیرا به این کار مشغول بودهاند.
از هر چه سخن بگوییم، سخن از نانهای محلی خوشتر است! بانوان روستای رویین اسفراین، در تنورهای گلی و سنتی خود، انواع نونهای محلی را میپزند و عطر شادی بخشی را در تمام روستا پخش میکنند. عطر نان همیشه نماد رونق و سلامتی است. فطیرهای محلی این منطقه با عسل که از تولیدات روستای رویین اسفراین است، وعدهای پر انرژی برای مردمان زحمتکش روستا است.
راهنمای بازدید از روستای رویین اسفراین
ورود به روستای رویین اسفراین، ممکن است صحنهی آشنایی را به یاد شما بیاورد. خانههای پلکانی در میان طبیعت سرسبز کوهستان و بافت قدیمی روستا، ماسوله را به خاطر آدم میاندازد.
قدم زدن در کوچه پس کوچههای قدیمی شهر، روبرو شدن با مردم محلی و کارگاههای مختلف نساجی، همهی اینها تنها بخشی از جذابیتهای گردشگری این روستا است که آن را منحصر به فرد میکند. روستای رویین اسفراین، معروف به روستای شکوفههای سیب است. عطر سیب که در کوچهها میپیچد سر آدمی از این همه حس خوب به دوران میافتد. مخصوصا اگر با عطر نان محلی همراه شود.
به یکی از کارگاههای محلی چادر شببافی سر بزنید. روستای رویین، چیزهای زیادی برای آموختن دارد. با دستگاههای سنتی که برای بافت چادر شب استفاده میشود، تقریبا تمام مراحل تولید قابل مشاهده است. از بافت چادر شب در خراسان برای پوششهای گوناگون نظیر شال و روسری استفاده میشود. تنوع رنگی این بافت به رنگهای قرمز، مشکی زرد و سفید است. شما میتوانید این نوع پارچه را، در دو نوع ابریشمی و پشمی در روستای رویین اسفراین تهیه کنید. نوع ابریشمی آن بسیار گران ولی به همان اندازه زیباست. از این نوع بافت نه فقط در خراسان، بلکه در لباس محلی سایر اقوام ایران نیز استفاده میشود. شال رنگی که زنان گیلانی در پوشش محلی خود به کمر میبندند، از همین جنس است. دستگاههای سنتی چادر شب بافی، پاچال نام دارند. از دستگاههای سنتی دیگری که در کارگاههای روستای رویین اسفراین به کار برده میشوند میتوان به ورد، شانه، دستگاه عاروس، تاریاتان و ارج اشاره کرد.
زنان روستا کاری کردهاند تا رویین حرف اول را در نساجی بزند | عکس: مرتضی برجسته
شما میتوانید با کیفیتترین و خوشنقشترین پارچههایی را که در شهر پیدا نمیشود، در مغازههای سنتی پارچه فروشی روستا پیدا کنید و مطمئن باشید که این همان پارچهای است که برای سالیان دراز ماندگار خواهد بود.
تجربهی
عکاسی در روستای رویین اسفراین تجربهی لذتبخشی است. درختان کهن، پارچههای رنگی و مردم خون گرم، میتوانند سوژههای بسیار خوبی برای یک عکاس باشند. طبیعت اطراف روستای رویین اسفراین برای
کوهنوردی و طبیعتگردی بسیار مناسب است. پیادهروی در هوای تازهی روستا تمام آلودگیهای فکری و جسمی ناشی از زندگی شهری را از بدن پاک میکند.
روستای رویین اسفراین از نظر آب و هوایی به دو قسمت « نسر» و « پیرو » تقسیم میشود. حاشیهی جنوبی رودخانه معروف به نسر که آفتاب کمتری به آن میرسد؛ نسبت به پیرو خنکتر و سر سبزتر است و برای پیادهروی بسیار باصفاست. پیرو که منازل مسکونی در آن قرار دارد، آفتابگیر و گرمتر است.
هر ساله مراسمهای سنتی مختلفی در این روستا برگزار میشود که برای گردشگران بسیار جذاب است. مردم روستا عید غدیر را به صورت مراسم خال ختک جشن میگیرند. به این صورت که در شب عید به دکان رنگرزی رفته و از هر رنگی که در خم باقی مانده مقداری برمی دارند و به خانه میآورند و با آن گونههای بچهها را رنگ میزدند. این حرکت به عنوان نمادی برای تجدید بیعت با امام علی شناخته میشود. مراسم مهره در تاس انداختن نیز در شب عید غدیر انجام میشود.
مراسم شب یلدا در روستای رویین اسفراین به مراسم چلگی معروف است. مراسم خاله خلطتنه نیز از جشنهای سنتی این روستاست که در شب و صبح عید نوروز برگزار میشود. در این مراسم بچههای روستا از پارچه خلیطه درست میکنند و آن را بر سر چوبی میبندند و از پشت بام خانهها بالا رفته و خلیطهها را از بخاری پایین میفرستند. بعد از آن شعر «خَلَه، خَلَه، دو مِرغَنَه، انگور باغ دِر غَلَه، اگه نوری ،یک مرغنه» را میخوانند و صاحبخانه پول، خوراکی یا عروسکی در خلیطه میگذارد و بچهها آن را بالا میکشند.
شما همچنین میتوانید از تفرجگاههایی همچون سرچشمه، چشمهکوه، ذوتنگ و گل میام استفاده کنید، به پیک نیک بروید و روز دلانگیزی را با خانواده و دوستان خود بگذرانید.