به نظر من هر شهری که در کنار آب قرار گرفته و ساحل داشته باشد خیلی زیباتر و چشمنوازتر از شهرهای دیگر است؛ چون میتوانید غرق شدن خورشید در کرانههای آبی خلیج را ببینید؛ یا لنجهای پر از ماهی و بازرگانان سراسر جهان را. این زیبایی برای سدهها سرنوشت شهر حریرهی کیش بوده و اکنون باقیماندههای آن در گوشهای خلوت از ساحل خلیج فارس به خوابی ابدی فرو رفته. اگر به تاریخ علاقهمندید و دنبال تجربهای خاص و فراموش نشدنی هستید، بازدید از
شهر حریره کیش را به شما پیشنهاد میکنیم. با
اسمارتیز همراه باشید تا با شهر باستانی حریره بیشتر آشنا شوید.
شاید اینها را هم بپسندید!
بهترین زمان دیدن شهر حریره کیش
بازدید از شهر حریره کیش یعنی پرسه زدن در کوچه پسکوچههای تنگ آن و غرق شدن در داستانهای تاریخی باقی مانده از خرابههای آن. اینجا نه سایبانی هست که شما را از تیغ تیز آفتاب رها کند و نه محیط بستهای که بتوان رطوبت و گرمی هوا را با استفاده از کولر از بین برد. پس اگر در تابستان یا بهار به جزیرهی کیش سفر میکنید کار سختی در پیش دارید. در این فصلها بهتر است بازدید خود را در ساعتهای اولیهی صبح انجام دهید تا هوا هنوز گرمای طاقتفرسایش را نداشته باشد و زاویهی تابش خورشید آن قدری تند و مستقیم نباشد که ماندن در کنار شهر حریره کیش را برای شما سخت کند.
در مجموع سفر به نواحی جنوبی کشور عزیزمان و بخصوص جزیرههای قشم و کیش بهتر است در فصلهای پاییز و زمستان انجام شود. هوای مطبوعتر که هم دمای پایینتری دارد و هم شرجی و رطوبت کمتر؛ دیگر فرقی ندارد که چه زمانی به دیدن شهر حریره کیش بروید. میتوانید با خیال راحت برنامهی سفر روزانهی خود را تنظیم کنید و بازدید از شهر حریره را متناسب با دیگر بازدیدهای خودتان در برنامه بگنجانید؛ هرچند بهتر است این کار را قبل از تاریکی هوا انجام دهید تا بتوانید لذت بیشتری از دیدن و پرسه زدن در باقیماندههای این شهر تاریخی ببرید.
راههای دسترسی به شهر حریره کیش
این شهر تاریخی در سواحل شمالی جزیرهی کیش قرار دارد و از توابع بندر لنگه به حساب میآید. میتوانید با استفاده از سفرهای هوایی، دریایی، زمینی و احتمالا ترکیبی از اینها خودتان را به جزیرهی کیش برسانید. اما برای رسیدن به شهر حریره کیش باید ابتدا خودتان را به میدان المپیک برسانید و از آنجا وارد بلوار المپیک شوید؛ این مسیر را تا رسیدن به میدان حریره ادامه دهید (در سمت چپ شما در این بلوار دهکدهی ورزشی المپیک کیش قرار دارد). در میدان حریره مسیر سمت راست به نام خیابان کرانه را انتخاب کنید تا پس از چند دقیقهی کوتاه به شهر باستانی حریره برسید. مسیر رسیدن به محوطهی شهر حریره آسفالت است و با هر ماشینی میتوانید به آنجا بروید. برای رسیدن به خود شهر باید ماشینتان را در جای مناسب پارک کرده و حدود 50 متر را در مسیر همواری که تدارک دیده شده پیاده بروید.
تصویری زیبا از نمای بیرونی شهر حریره
هزینهی بلیط و ساعات دسترسی
بازدید از شهر حریره کیش رایگان است و در هر ساعتی از روز میتوانید به دیدن این جاذبه بروید.
دانستنیهای قبل از دیدن شهر حریره کیش
- قدمت شهر حریره کیش به حدود 800 سال پیش بازمیگردد. این شهر در ابتدا با هدف اقتصادی ساخته شد. یعنی مثل بندرگاهی بود که بازرگانان در آن رفت و آمد داشتند و تا چند سده از رونق چشمگیری برخوردار بود. در حقیقت این شهر پس از نابودی بندر سیراف ساخته شده تا نیازهای بازرگانان را رفع کند.
- وسعت شهر حریره بیشتر از 3 کیلومتر مربع است و گفته میشود جمعیت شناور آن احتمالا نزدیک به 10 هزار نفر بوده. این جمعیت در آن زمان نشان میدهد که شهر حریره به هیچ عنوان یک آبادی دور افتاده نبوده و اهمیت زیادی داشته.
- متاسفانه بخش زیادی از این شهر باستانی در طی چندین سده به تدریج از بین رفته ولی از همین باقیماندهها هم میتوان شکوه خاص معماری آن را تصور کرد.
- در سال 1376 شهر حریره کیش به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده و از آن زمان مراقبت بیشتری از این اثر تاریخی زیبا میشود.
- یکی از نکات جالبی که در مورد شهر حریره وجود دارد این است که از لحاظ جغرافیایی جای بسیار مناسبی برای ساختن آن انتخاب شده. دماغهها و خلیجهای کوچک اطراف نشان میدهد که این بخش از جزیره کمترین نوسانات دریایی را دارد و نسبت به بخشهای دیگر ساحلی، خطر کمتری آنجا را تهدید میکند. علاوه بر این خود شهر هم روی یک تپه با ارتفاع تقریبی 10 متر ساخته شده که امنیت آن را افزایش میدهد.
- باستانشناسان با توجه به کاوشهایی که انجام شده معتقدند به احتمال زیاد شغل بیشتر مردم این شهر صید ماهی و مروارید، فروش شیرهی خرما و بازرگانی بوده چون سکههای چینی و هندی زیادی هم در این شهر پیدا شده که نشان میدهد ارتباط مردم با بازرگانان خارجی زیاد بوده.
- دلیل تخریب و تخلیهی شهر در قرن دهم هجری به احتمال زیاد زلزلههای شدید و متوالی بوده که مردم را ناچار به رفتن از شهر حریره کرده.
باقیماندههای شهر حریره کیش در کنار خلیج بینهایت زیبای فارس
“یکی از نکات جالبی که در مورد شهر حریره وجود دارد این است که از لحاظ جغرافیایی جای بسیار مناسبی برای ساختن آن انتخاب شده. دماغهها و خلیجهای کوچک اطراف نشان میدهد که این بخش از جزیره کمترین نوسانات دریایی را دارد”
راهنمای بازدید از شهر حریره کیش
جاذبههای گردشگری تاریخی همیشه جذابیتهای خاصی دارند که در کمتر جایی میتوانید پیدا کنید. البته نباید با بیتوجهی فقط به آنها نگاه کنید و سریع از کنارشان بگذرید. وقتی به دیدن یک جاذبهی تاریخی میروید باید کمی فکر خود را آزاد کنید و احساسات و خیالاتتان اجازهی پرواز بدهید. دیوارهای نیمه فروریختهی شهر حریرهی کیش را با آجرهای خیالتان تکمیل کنید و رنگ سفید آهکهای دیوار که از گرما و رطوبت زیاد خشکیده و زرد شدهاند را دوباره بازسازی کنید. طاق سنگی بازار و سقفهای خانهها که از برگهای خشکشدهی درختان نخل ساخته شدهاند را دوباره برپا کنید و لابلای صدای ماهیفروشان، مرغان دریایی و رفتوآمد و ازدحام زیاد بازرگانان غرق شوید.
سنگها و آجرهای دستساز آهکی بکار رفته در دیوارهای شهر حریره
اگر روی این باقیماندههای شهر رو به دریای بیکران بایستید میتوانید روزی را تصور کنید که تمام منظرهی روبرویتان پر از کشتیها و لنجهای کوچک و بزرگ بوده که در تمام سال میرفتند و میآمدند. و در نهایت شهر حریره کیش، که 600 سال پیش هرگز خواب و آرامش نداشته، اکنون در خواب عمیقی فرو رفته تا خستگی چند سده تلاش را از تنش به در کند. در اطراف شهر منظرهی برجهای بلند دهکدهی المپیک نشان میدهد که دوران باشکوه حریره مدتهاست که پایان یافته.
شهر از قسمتهای مختلفی تشکیل شده که شاید مهمترین آنها خانهی اعیانی باشد. این خانه که وسعت زیادی دارد معماری مشابهی با خانههای ساخته شده در شهرهای مرکزی ایران مثل یزد دارد. دلیل اینکه به آن خانهی اعیانی میگویند این است که نوع کاشیهای ستارهای به کار رفته در آن و گسترده بودن داشتن اتاقهای زیاد نشان می دهد که احتمالا مالک آن فرد ثروتمند و احتمالا یکی از تاجرین بزرگ شهر بوده. نمونه های این تزئینات در مجموعههای تاریخی مهم دیگری مثل
تخت سلیمان و
سلطانیه هم پیدا شده.
بخش مهم بعدی که هنوز بعد از کاوشها و تحقیقات زیاد کارکرد آن به طور قطعی مشخص نیست بخش کارگاهی و صنعتی است. در این بخش که نزدیکترین قسمت شهر حریره کیش به ساحل دریا است، کانالهای افقی زیادی در کف اتاقها و چاههای متعددی در قسمتهای مختلف دیده میشود که هیچ نمونهی مشابه دیگری در ایران ندارند و به همین دلیل به طور دقیق مشخص نیست برای چه کاری استفاده میشدهاند. برخی باستان شناسان آن را مربوط به حرفهی ماهیگیری و صیادی میدانند و برخی هم معتقدند ممکن است برای پناهگاه استفاده میشدهاند؛ اما قویترین حدسی که زده میشوند این است که این شیارها مربوط به کارگاههایی برای تولید شیرهی خرما بودهاند.
حمام شهر حریره کیش هم یکی از قدیمیترین حمامهای تاریخی باقیمانده از اوایل دوران اسلامی است که در نوع خودش بسیار منحصربهفرد و پیشرفته است. این حمام دارای سربینه و گرمخانه است و با سیستم «تون» گرم میشده. مساحت تقریبی آن 500 متر است و دو خزینهی کوچک و بزرگ مجزا دارد. در شهرهای ساحلی و به خصوص در آن دورههای تاریخی حمام خیلی مرسوم نبوده و احتمال میرود این حمام هم مربوط به خانهی اعیانی و در واقع حمامی خصوصی باشد.
کارگاه تولید شیرهی خرما در شهر حریره زیر آسمان آبی جزیرهی کیش.
چاههای زیادی در تپههای اطراف شهر وجود دارد که کاربری آنها به صورت دقیق مشخص نیست اما میتوانستند برای جمع آوری آب باران استفاده شوند. معماری شهر حریره کیش برونگرا است؛ یعنی برخلاف بسیاری از شهرهای تاریخی ایرانی در دور آن حصاری ساخته نشده و بخشهای اصلی شهر در مرکز قرار ندارند.
چند نکته را برای راحتی بیشتر هنگام بازدید از شهر حریرهی کیش در نظر بگیرید. بیرون شهر و در محوطهی آن نیمکتهایی برای نشستن قرار داده شده و غرفههایی وجود دارد که نیازهای اولیهی شما را رفع میکند پس از این بابت نگرانی نداشته باشید. اگر در روز به بازدید حریره میروید حتما کلاه و عینک آفتابی همراه داشته باشید و از کرم ضد آفتاب استفاده کنید. حواستان باشد که ناخواسته به دیوارها و دیگر باقیماندههای شهر آسیبی وارد نکنید تا نسلهای آینده هم بتوانند به دیدن این عروس زیبای خلیج فارس بیایند.