برای ملاقات بهشت کویر، خود را به سمنان برسانید. از سمنان به سمت شمال حرکت کنید. پس از کمتر از نیم ساعت رانندگی در دل کویر، شهری سرسبز با درختانی انبوه و تنومند پیش چشمتان ظاهر میشود. احتمالاً در اولین نگاه این حجم از رنگ و سرسبزی را در دل جادهای کویری باور نمیکنید. اما اینجا همان بهشت کویر،
شهمیرزاد، است. شهمیرزاد شهری است که حضورش در دل کویر هر رهگذر و گردشگری را متعجب میکند. این شگفتی به حدی رسیده که شهمیرزاد شهرت جهانی یافته و چند سالی است که به عنوان منطقه نمونه گردشگری بین المللی شناخته میشود.
شاید اینها را هم بپسندید!
شهمیرزاد سمنان از آن شهرهایی است که حداقل یک بار در عمرتان باید آن را ببینید. وگرنه چند ساعت زندگی با اوج لذت در دل شگفتیهای طبیعت را از دست میدهید. این شهر علاوه بر جاذبههای طبیعی مشهورش، قدمت بسیار بالایی دارد و از نظر تاریخی نیز ارزش بسیار بالایی دارد. پس حتماً برای سفر بعدی خود بازدید از شهمیرزاد را در نظر بگیرید. برای آشنایی بیشتر با بهشت کویر در ادامه با
اسمارتیز همراه باشید.
شهمیرزاد در پاییز به بهشتی رنگارنگ تبدیل می شود و در بهار همچون نگینی سر سبز در دامنه کویر می درخشد.
بهترین زمان برای دیدن شهمیرزاد
شهمیرزاد با اینکه در استان سمنان قرار دارد، اما آب و هوایی کاملاً متفاوت با شهرهای این استان دارد. اکثر شهرهای استان سمنان مانند شاهرود و خود سمنان آب و هوایی خشک دارند. زمستانها بسیار سرد و خشک و تابستانهای گرم با آفتاب نیز از مشخصههای بارز اقلیم این شهرهاست. اما شهمیرزاد درست برعکس این هوا را دارد. دلیل تفاوت زیادش نیز اختلاف ارتفاع زیاد از سطح دریا نسبت به شهرهایی مانند سمنان است. شهمیرزاد زمستانهایی بسیار مطلوب و تابستانهایی خنک دارد. نسیمهای خنک و روح افزا پای ثابت این شهر هستند. (
وضعیت آب و هوای شهمیرزاد)
با این اوصاف شهمیرزاد در هر فصلی زیباییهای طبیعی خود را دارد. اما فصلی که همه چیز در این شهر میدرخشد بهار است. مخصوصاً ماه اردیبشهت که شکوفههای گردو در آمده و جلوه خاصی به شهر میبخشند. البته در فصل پاییز و ماه آبان که شهر پر از رنگهای گرم میشود نیز شهمیرزاد دیدنی است.
آدرس و راههای دسترسی به شهمیرزاد
آدرس: استان سمنان، 28 کیلومتری جنوب سمنان، منطقه سنگسر
نزدیک مبدأ به شهمیرزاد سمنان است. با ماشین کمتر از نیم ساعت از سمنان تا این شهر راه است. اما از شهرهای دیگر مانند دامغان، گرمسار و قائم شهر نیز میتوان در مدت کمی به این شهر دسترسی داشت. در ادامه مسیرهای منتهی به شهمیرزاد از شهرهای نام برده را شرح میدهیم.
سمنان: از مرکز شهر وارد بلوار بسیج و سپس بزرگراه شهید شوکتپور شوید. این بزرگراه شما را به سمت مهدیشهر هدایت میکند. پس از ورود به مهدیشهر وارد بلوار نماز شوید. از این بولوار وارد بولورا دربند مهدیشهر شوید. این بولوار مستقیم شما را به داخل شهر زیبای شهمیرزاد میبرد.
قائم شهر: از این شهر تا شهمیرزاد دو ساعت و نیم راه است. از قائم شهر باید به سمت پل سفید حرکت کنید. برای این کار وارد جاده فیروزکوه شوید. این جاده را تا رسیدن به دور برگردان به سمت جاده خطیرکوه ادامه دهید. حدود 62 کیلومتر از ابتدای جای تا بریدگی خطیرکوه فاصله است. پس از ورود به جاده خطیرکوه تا جاده چشمه راه را ادامه دهید. پس از 38 کیلومتر به این جاده میرسید. از جاده چشمه نیز 25 کیلومتر تا شهمیرزاد فاصله است.
دامغان و گرمسار: برای دسترسی به شهمیرزاد کوتاهترین راه رفتن به سمنان و ادامه مسیر از سمنان است. هر دو شهر نیز به سمت سمنان جاده مستقیم دارند. فاصله تقریبی دو شهر تا شهمیرزاد نیز حدود 1 ساعت و 40 دقیقه است.
ساعات دسترسی
شهمیرزاد شهری پر از نعمتهای طبیعی و تاریخی است که بازدید از آنها برای همه رایگان است. هیچ یک از این جاذبههای طبیعی نیز محدودیت برای ساعت بازدید ندارند. البته که اگر قبل از تاریک شدن هوا برای بازدید از بقایای تاریخی این شهر مانند قلعهها اقدام کنید قطعاً منظره زیبایی انتظار شما را خواهد کشید.
کوه های برف گرفته و منظره ای شگفت انگیز با آب و هوایی نسبتا مطبوع در زمستان، شهمیرزاد را به انتخاب مناسبی در فصل زمستان تبدیل می کند
دانستنیهای قبل از دیدن شهمیرزاد
دیدن شهمیرزاد خود به اندازه کافی شگفتی آفرین است. دیدن این سرسبزی و زیبایی آن هم در میانه جادههای کویری استان سمنان هوش از سرتان خواهد برد. اما فکر نکنید اینها انتهای ماجراها و شگفتیهای شهمیرزاد است. این شهر در پیشینه و تاریخ خود روایاتی دارد که ارزش زیادی به آن داده است. در ادامه این روایات را بازگو میکنیم تا هرچه بیشتر با این شهر اصیل و تاریخی آشنا شوید.
شهمیرزاد قدمت بسیار زیادی دارد. پایههای این شهر چنان در تاریخ کشورمان ریشه دوانده که به آن قدمتی 3000 ساله نسبت دادهاند.
عده زیادی از محققین معتقدند شهمیرزاد حتی قبل از مهاجرت آریاییها به ایران منطقهای آباد و سرسبز بوده است. در زمان اشکانیان نیز برخی از چشمههای این شهر ارشک و اشکش نام گرفت.
در زمان حکومت
هخامنشیان شهمیرزاد تحت حکومت طبرستان (مازندران کنونی) بود که از آمل تا شمال سمنان را شامل میشد.
نامهای قدیمی متعددی به شهمیرزاد نسبت دادهاند که هرکدام از آنها از اسناد تاریخی مختلفی استخراج شده است. براساس مستندات کتاب سفرنامه ابن بطوطه، شهمیرزاد در گذشته چهارکوه نام داشته و برخی نیز معتقدند این شهر در گذشته "کهر" نام داشته است.
شهمیرزاد به درختان گردو تنومند و تاریخیاش مشهور است. اما این شهرت تنها به کشور خودمان ختم نمیشود. این شهر با دارا بودن باغ گردوئی به مساحت750 هکتار، بزرگترین باغ گردو جهان را در خود جای داده است.
محصولات گردو این شهر علوه بر تأمین نیاز داخلی، به سایر کشورهای آسیایی نیز صادر میشود.
جالب است بدانید گویش مردم شهمیرزاد که به شامیرزایی معروف است، شباهت بسیار زیادی به گویش مازندرانی دارد. دلیل این شباهت این است که در گذشته، اکثر مردم شهمیرزاد در فصل زمستان به شهرهای مختلف مازندران مانند ساری سوادکوه، قائمشهر، بابل، نکا و بهشهر سفر میکردند. با پایان فصل زمستان این جمعیت دوباره به شهر خود باز میگشتند. البته که از دیگر دلایل شباهت زبانی پیوستگی تاریخی این شهر با مردم مازرندان میباشد.
از دیگر محصولات مشهور شهمیرزاد آلو است. در کشور حدود 165 هکتار زمین کشت آلو وجود دارد که 135 هکتار آن در شهمیرزاد قرار دارد. آلوچه، گلابی، سیب درختی، قطره طلا، برغابی، بیدمشک، سیب و... از دیگر محصولات این شهر است.
از آنجا که باغهای گردو منبع اصلی درآمد مردم شهمیرزاد است، درخت گردو برای مردم این شهر نماد روزی هستند و ارزش بسیار زیادی برای آن قائل هستند. از این رو اکثر درختان گردی شهمیرزاد دارای شناسنامه هستند.
بیش از 20 هزار اصله درخت گردو در شهمیرزاد وجود دارد که هر سال حدود 16 هزار اصله از آنها محصول میدهند. برخی از درختان سن بسیار بالایی دارند. سن برخی از آنها به بیش از200 سال میرسد. یک درخت گردوی مشهور در این شهر وجود دارد که قدمت آن حدود 13 قرن تخمین زده شده است.
درخت گردو ریشه محکمی در فرهنگ شهمیرزاد دارد. طوری که مردم این درختان را به نوعی مقدس و خوش یمن میدانند. از رسمهای مردم شهمیرزاد این است که درختان گردو را مهریه درختان خود در زمان ازدواج میکنند تا ازدواجشان پایدار و پر از برکت باشد.
راهنمای بازدید از شهمیرزاد
اگر قصد سفر به شهمیرزاد را دارید، به شما توصیه میکنیم زمانی بیش از یک روز را برای دیدن زیباییهای شهر وقت بگذارید. زیرا این شهر هر کوچهاش یک جاذبه گردشگری محسوب میشود و نباید آن را از دست داد.
در ابتدای ورود به شهمیرزاد پس از اینکه اقامتگاه خود را مشخص کردید معطل نکنید و خود را به باغهای زیبای گردو برسانید. اولین شگفتی شهر را در عظمت این درختها خواهید یافت. در مسیر بازدید از باغهای گردو، دیدن کمان رستم را فراموش نکنید.
کمان رستم همان درخت گردویی است که بیش از 13 قرن قدمت دارد. دلیل این نامگذاری شکل ظاهری درخت است که از تنه اصلی به دو شاخه تقسیم شده و به شکل کمان درآمده است.
بعد از اینکه یک دل سیر گردوی تازه و ناب شهمیرزاد را نوش جان کردید، در طبیعت زیبای این شهر به سمت قلههای معروف شهر حرکت کنید. قله نیزوا معروفترین قله این شهر است که از نام آن به معنی باد نیز است.
قلعههای تاریخی شهمیرزاد از دیگر دیدنیهای این شهر است. شیر قلعه، قلعه شیخی و قلعه دژ وهل از جمله مهمترین قلعههایی هستند که دیدن آنها خالی از لطف نیست.
این قلعهها در زمان جنگهای اسلامی و قبلتر از آن پناهگاههای مستحکم و دژهای نظامی ارزشمندی بودهاند که اکنون دیدن آنها به ما هوش و زکاوت ایرانیان در ساخت قلعههای نظامی را نشان میدهد.
راه رفتن بر روی این قلعهها به شما این امکان را میدهد که منظرهای زیبا از دشتهای اطراف را زیر پای خود داشته باشید. بالا رفتن از کوههای اطراف قلعه راحت است. اما برای راحتی بیشتر بهتر است کفش کتانی یا کوهنوردی سبک بپوشید.