کرونا چقدر به صنعت گردشگری ایران ضربه زده است؟!

28 فروردین، 1399
28 فروردین، 1399
مدت مطالعه :
سازمان جهانی گردشگری اعلام کرد به دنبال شیوع کرونا در سراسر دنیا حدود 50 میلیون نفر شاغل در صنعت گردشگری، شغل‌شان را از دست خواهند داد. گردشگری ایران هم از این پیشبینی، جدا نیست. بسیاری از استارتاپ‌ها و شرکت‌های گردشگری در ایران متحمل ضرر زیادی شدند و خیلی از شاغلین در این حوزه، در اضطراب از دست دادن شغل‌شان هستند. اما سوال اصلی این است که شیوع کرونا چقدر به گردشگری ایران ضربه زده و برای کمک به آن چه تدابیری در نظر گرفته شده؟!
ضربه فنی شدن گردشگری ایران با کرونا
قبل از اعلام رسمی شیوع کرونا در ایران، کسب و کارهای گردشگری به دلایل مختلفی مثل نوسانات ارز، قطعی اینترنت، سقوط هواپیما اوکراینی و تحریم‌ها دچار مشکلاتی شده بودند اما با حضور رسمی کرونا در ایران، شرایط به طور کلی تغییر کرد و حتی بدتر هم شد. خیلی از مشاغل مرتبط با گردشگری از صاحبان اقامتگاه‌های بوم‌گردی و هتل‌های سنتی تا راهنمایان تور و آژانس‌های بزرگ گردشگری متحمل خسارت‌های زیادی شدند. هنوز هم با وجود گذشت نزدیک به 3 ماه از شیوع کرونا در ایران (از بهمن 98 تا فروردین 99)، آینده گردشگری در ایران نامعلوم است.

“ماهنامه پیوست در مطلبی که راجع به کاهش سفرهای نوروزی 1399 نوشته، اعلام کرده که براساس داده‌کاوی‌های نقشه و مسیریاب نشان، سفرهای نوروزی امسال نسبت به سال گذشته (1398)، 71 درصد کاهش داشته است. ”


اگر می‌خواهید یک گزارش کلی راجع به کاهش سفرهای نوروزی در سال 1399 و مقایسه آن با سال گذشته داشته باشید، توصیه می‌کنم که حتما مطلبی که راجع به کاهش میزان سفرها در ایران به دنبال شیوع کرونا در اسمارتیز منتشر شده، را بخوانید.
مقایسه سفرهای نوروزی 98 و 99
می‌شود گفت که نمودار سفرهای نوروزی 1399، سقوط آزاد داشته.
علی بابا، الی گشت و اسنپ تریپ: 3 تعدیل‌کننده نخست
به دنبال شیوع ویروس کرونا در ایران و نابسامانی اوضاع گردشگری، مدیر عامل علی بابا، مسعود طباطبایی در بیانیه‌ای که در توییتر منتشر شد از تعدیل 182 نیروی علی بابا خبر داد. او دلیل این کار را لغو پروازها از سمت سیستم هوایی کشور و کاهش ثبت سفارش توسط مسافران اعلام کرد که به دنبالش، کاهش فروش را داشته.
بعد از علی بابا، الی گشت دومین شرکت گردشگری بود که خبر از تعدیل نیروهایش را داد. این بار هم مدیرعامل الی گشت، در توییتر خبر از تعدیل بیش از 80 نفر از نیروهایش را داد. امیر فنائیان، دلیل این کار را بروز مشکلات زیاد در صنعت هوایی و گردشگری ایران و شیوع ویروس کرونا اعلام کرد.
سومین استارتاپ گردشگری هم اسنپ تریپ بود که در اواخر اسفند 1398 اعلام کرد به خاطر رویایی با چالش‌های ناشی از نابسامانی وضعیت گردشگری و شیوع کرونا با 34 نفر از اعضایش خداحافظی کرده است.

“به جز ایران، کرونا باعث زمین‌گیر شدن صنعت گردشگری در 124 کشور دیگر هم شده که مهم‌ترین‌شان ایتالیا، چین و اسپانیا هستند.”

با اینکه شرکت‌های بزرگ و کوچکی به خاطر شیوع کرونا مجبور به تعدیل نیرو شدند، بعضی دیگر از شرکت‌ها اعلام آمادگی برای همکاری با افراد تعدیل شده دارند. مثلا شیپور و ایرانسل از کسب و کارها و شرکت‌هایی هستند که تمایل‌شان را برای جذب کارمندان سابق علی بابا و الی گشت اعلام کردند.
ضرر 3 هزار میلیارد تومانی به گردشگری ایران
ولی تیموری، معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در روز شنبه، 9 فروردین 1399 اعلام کرد که براساس برآوردهای کارشناسان، کرونا حداقل 3 هزار میلیارد تومان به صنعت گردشگری ایران ضربه زده است.
معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی ایران می‌گوید که این ضرر شامل همه بخش‌های وابسته به گردشگری از هتل‌ها و مراکز گردشگری تا آژانس‌های مسافرتی است. 3 هزار میلیارد تومان ضرری که برآورد شده فقط برای 3 ماه اسفند 1398 و فروردین و اردیبهشت 1399 است که به صورت کلی اعلام شده.
راهکار دولت برای کمک به صنعت گردشگری
ولی تیموری، معاون میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور، اعلام کرده که دولت تسهیلات 100 هزار میلیارد تومانی برای این صنعت در نظر گرفته که بخشی از آن بلاعوض و بخش دیگر با سود صفر درصد ارائه می‌شود. همچنین در جلسه‌ای که هیئت دولت (17 فروردین 1399) برگزار کرد، تصمیم گرفته شد که تمهیداتی برای حمایت از اماکن و فضاهای گردشگری در زمان تعطیلی کرونا در نظر گرفته شود که شامل بخشودگی کامل اجاره اماکن یا استمهال آن‌هاست. البته افزایش دوره بهره‌برداری براساس شرایط چهارچوب واگذاری هم از کارهای دیگری است که دولت برای حمایت کسب و کارها انجام دهد.
به جز اعطای تسهیلات به صاحبان مشاغل در صنعت گردشگری، دولت تصمیم گرفته که با دادن حق بیمه بیکاری (براساس حقوق پایه وزارت کار) برای اسفند 1398 و فروردین و اردیبهشت 1399 به افراد شاغل در این زمینه کمکی کرده باشد. مقرری بیمه بیکاری صرفا به افراد مشمول قانون کار، تامین اجتماعی و بیمه بیکاری تعلق می‌گیرد. برای ثبت‌نامه بیمه بیکاری، باید به سامانه ثبت بیمه بیکاری مراجعه کنید و با وارد کردن کد ملی، کد بیمه و کد کارگاه، درخواست خود را ثبت کنید.
اعطای وام 2 میلیاردی به کسب و کارهای آسیب‌دیده
سازمان نظام صنفی رایانه‌ای اعلام کرده که برای حداقل رساندن ضررهای اقتصادی و اجتماعی ناشی از شیوع کرونا ویروس در ایران، وام دو میلیارد تومانی به صاحبان کسب و کارهای آسیب دیده اعطا می‌کند. این وام با نرخ بهره 9 درصد تعلق می‌گیرد و در مدت زمانی 12 ماهه باید بازپرداخت شود.

“براساس دستورالعمل سازمان نظام صنفی رایانه‌ای ایران، به ازای هر نیروی انسانی با کد بیمه، مبلغ 10 میلیون تومان به شرکت‌های متقاضی، وام تعلق می‌گیرد. ”

این راهکار برای جلوگیری از تعدیل نیرو و تعطیلی کسب و کارهاست. شرکت‌ها نوپا می‌توانند 500 میلیون تومان تسهیلات دریافت کنند و شرکت‌های بزرگ یا غیر نوپا 2 میلیارد تومان.
برچسب(ها)

ایندیاناجونز از بچگی برام جذاب بود. برای همین رفتم سراغ باستان‌شناسی و تا فوق لیسانس ادامه‌ش دادم. از طرف دیگه سفر هم چیزی نیست که بتونم ازش دست بکشم؛ دوسش دارم. اصلا با سفر می‌تونی خودتو به چالش بکشی و اون قدرت پنهون درونتو بیاری بیرون. حیوانات، موسیقی، تکنولوژی، سریال و کتاب هم در لیست دوست‌داشتنی‌های منه و بدون اونا زندگیم یکنواخت و روتینه. من شیما هستم، الان و به وقت محلی 30 سالمه :)

امتیاز دهید 1 دیدگاه
نظرتو با ما مطرح کن
نظرات دیگران
ز_ک
31 فروردین، 1399

واقعا کروناخیر نده

پاسخ اسمارتیز :واقعا