از بین تمام غارهایی که در ایران وجود دارد هر کدام برای خود دارای زیباییها و ویژگیهای منحصر به فردی هستند. ما از بین تمام غارهای معروف ایران، میخواهیم درباره
غار قوری قلعه کرمانشاه برایتان بگوییم. غار قوری قلا (به زبان محلی کرمانشاه) یا قوری قلعه، بزرگترین غار آبی خاورمیانه است. این غار در دامنه کوه شاهو و در بین زیباترین و تماشاییترین درههای استان کرمانشاه قرار دارد. چشماندازهای بکر و طبیعی، چشمههای متعدد و پوشش جنگلی بلوط کرمانشاه گردشگران زیادی را هر ساله به سوی خود میکشاند. با
اسمارتیز همراه باشید تا با این غار استان کرمانشاه بیشتر آشنا شوید.
شاید اینها را هم بپسندید!
پیشینه غار قوری قلعه کرمانشاه
این غار به دلیل قدمت و پیشینهی 65 میلیون سالهی خود در بین غارهای ایرانی از اهمیت بالایی برخوردار است. از مهمترین ویژگیهای منحصر به فرد غار قوری قلعه، وسعت آن است که در میان دیگر غارهای آبی قارهی کهن در خاورمیانه، در رتبه اول قرار دارد. این غار میلیونها سال قدمت دارد ولی در سال 1355 یک گروه غارشناس انگلیسی و فرانسوی این غار را کشف کردند. اگرچه بعضیها میگویند محلیها قبلا غار را پیدا کرده بودند و در دهه 1360 نیز گروهی از غارنوردان کرمانشاهی بخشهای جدیدی از غار را تا عمق بیش از 3 کیلومتر اکتشاف و شناسایی کردند. طول غار بیش از 12 کیلومتر و عمقش حدود 3000 متر است. دمای داخل غار 7 تا 11 درجه است که در تمام فصلهای سال این دما ثابت بوده و رطوبتش 40 تا 60 درصد آن هوای خنک و معتدلی را به وجود میآورد. عدهای بر این باورند که در این غار، گبرها (افراد غیر مسلمان) دفن شدهاند و نام قوری (گوری) قلعه نیز از اینجا میآید. بر اساس باوری دیگر، قوری قلعه به قلعهای گلی گفته میشود که روی تپهای مشرف به این روستا که در دوران یزدگرد سوم بنا شد، قرار دارد. در موارد بیان شده وجه تسمیه این غار هیچکدام سندیت اثبات شدهای ندارند اما طبیعتا نام غار را از نام مکان قرار گرفتهاند.
متاسفانه بازدیدهای کنترل نشده باعث آسیب فراوان به داخل غار شده و در جای جای دیوارها میتوان یادگاری و شکستگی استلاگمیتها را دید. در جریان باسازی دهانه غار آثاری از اواخر دوره ساسانی در کف غار کشف شد که شامل 8 عدد ظرف نقرهای با نقش کبک و پرندگان شکاری و درنا، تکههای سفال و 15 سکه ساسانی مربوط به یزدگرد سوم است. بر روی دو ظرف نیز کتیبههایی به خط پهلوی میانی نوشته شده که توسط متخصصین ایرانی ترجمه شده و همچنین داخل غار نوعی خفاش به نام موش گوشی زندگی میکند که البته بسیار کمیاب و در خطر انقراض است. غارهای اطراف قوری قلعه هم بر اساس مطالعات باستانشناسی از حدود 50 هزار سال پیش تا حدود 12 هزار سال پیش مسکن شکارچیان عصر سنگ بود. بد نیست بدانید که غار قوری قلعه کرمانشاه جزو 7 اثر طبیعی ملی ایران به ثبت رسیده است.
غار قوری قلعه کرمانشاه
بهترین زمان رفتن به غار قوری قلعه کرمانشاه
در نوروز این غار میزبان گردشگران زیادی است، از اول بهار تا آخر تابستان زمان مناسبی است که برنامه سفر به این غار را بچینید اما دیدن کردن از این غار در سایر فصول سال نیز خالی از لطف نیست زیرا از آنجایی که برف ارتفاعات غار در زمستان ذوب شده و به داخل غار راه مییابد و رودخانهای را در کف غار ایجاد میکند. هوای غار به دلیل جریان دائمی رودخانه در تمام روزهای سال مرطوب و خنک میباشد و هوای دلپذیر و یکنواخت غار در زمستانها گرمتر از بیرون و در تابستان خنکتر است. این هوای اعتدال به شما این اطمینان را میدهد که همیشه در هر فصلی از سال میتوانید در هوایی مناسب از غار دیدن کنید. البته حواستان به سرمای زمستان منطقه هم باشد که میتواند تردد را برای شما سخت کند.
ورودی غار قوری قلعه
راههای دسترسی به غار قوری قلعه کرمانشاه
آدرس: کرمانشاه، روانسر، 25 کیلومتری شهر روانسر، دامنه کوه شاهو
غار قوری قلعه در میان سه شهرستان پاوه و روانسرا و جوانرود قرار دارد و فاصله آن از هر شهر در حدود 20 کیلومتر است. ولی برای رسیدن به قوری قلعه پراستفادهترین مسیر از شهرستان کرمانشاه میگذرد. وقتی به شهر کرمانشاه رسیدید خود را به جادهی کرمانشاه به سنندج برسانید. با گذشتن کمتر از 15 کیلومتر از جاده به ابتدای سه راهی "قزانچی،کرمانشاه و پاوه" میرسید. به سمت چپ یعنی روانسر حرکت کنید. با پشت سر گذاشتن 30 کیلومتر بعد از روانسر که در این صورت از جوانرود هم عبور میکنید، به غار قوری قلعه میرسید. سمت راست جاده یک مسیر آسفالت شما را تا غار همراهی میکند.
هزینه بلیط و ساعات دسترسی
غار قوری قلعه شگفتانگیزترین قلعه ایران است که شما هر چقدر برای دیدن این غار هزینه کنید ضرر نمیکنید و خاطرهای به یادمانی برایتان ایجاد میشود. هزینه ورودی این غار برای بازدیدکنندگان ایرانی و غیر ایرانی 10000 تومان است که با توجه به زیبایی و شهرت این قلعه بسیار مناسب میباشد. قطعا ساعت بازدید از این قلعه به ساعات خاصی از شبانه روز محدود میشود اما نگران نباشید شما میتوانید به مدت 3 تا 4 ساعت از این جاذبه بازدید کنید و نهایت لذت و شور و هیجان را در این غار تجربه کنید.
داخل غار قوری قلعه
دانستنیهایی در مورد غار قوری قلعه کرمانشاه
- غار قوری قلعه بزرگترین غار آبی خاورمیانه و جزو هفت اثر طبیعی ایران است.
- اسم غار برگرفته از نام روستاییست که غار در آن قرار دارد.
- این غار از نظر هندسی به یک تونل با برش سطح مقطع، شبیه است و فعالیت
آهکها موجب ظاهر شدن استالاگمیت و استالاکتیکهای بسیار زیبا و دیدنی
آراسته با قطرههای شفاف آبها میشود.
- این غار زیستگاه گونهای از خفاشان با نام خفاش گوشموشی است که البته بسیار کمیاب و در خطر انقراض قرار دارند.
- دمای داخل غار 7 تا 11 درجه است و در تمام فصول سال ثابت است.
- در عمق 1000 متری غار، تالاری وجود دارد که زیباترین حوضچه آبی جهان در آن توجه همه را به خود جلب میکند.
- در این غار قندیلهایی قندیلهایی به شکل پردهای وجود دارد که با دست زدن
به هر کدام از آنها صدایی شبیه به آلات موسیقی به گوش میرسد.
- از جاذبههای اطراف قوری قلعه میتوان به روستای هجیج پاوه، آبشار بل، چشمهریزه و طاق بستان اشاره کرد.
زیباییهای روستای قوری قلعه
راهنمای رفتن به غار قوری قلعه کرمانشاه
هر شخصی برای یکبار هم که شده حتما باید از این غار دیدن کند، در ادامه سعی کردیم بخشی از زیباییهای این غار را شرح دهیم تا انگیزه شما برای دیدن این غار چند برابر شود. در غار قوری قلعه بخشهای دیدنی نظیر تالار مریم، تالار کوهان شتر، تالار مسیر برزخ، تالار بلور و تالار عروس وجود دارد که میتوانید در هنگام بازدید از غار دیدن فرمایید. درون غار مسیرهای پیچدرپیچی وجود دارد. اولین محوطه وسیعی که در غار میبینید، اسمش تالار مریم است. دور تالار از قندیلهای خیلی زیبا پر شده که شکلهای مختلفی دارند و قندیلی در آنجا ظاهری شیبه به حضرت مریم (ع) دارد و به همین دلیل اسم این تالار را مریم گذاشتهاند. در عمق 1000 متری غار نیز قندیلهایی وجود دارد که اگر به آنها دست بزنید صدای ساز میدهند به همین دلیل اسم این تالار را بتهوون گذاشتهاند. تالار عروس نیز در عمق 1500 متری غار قرار دارد و زیبایی آن قابل توصیف نمیباشد. جنس سنگهای این محوطه از کریستال سفید و براق است و اگر کسی بخواهد از روی آن گذر کند جای پای او در این قسمت باقی میماند. در بخش دیگری از غار قوری قلعه با قسمتی به نام تونل برزخ مواجه میشویم که عنوان وحشتناکترین بخش غار را دارد.
زیباترین ویژگی غار، رودخانه دائمی آن است که در طی مسیر خود حوضچههای متعددی را تشکیل میدهد. عمق آب در بعضی قسمتهای غار به 14 متر هم میرسد. همین باعث امکان قایقرانی در بعضی از قسمتهای غار شده که انگار در شهر ونیز ایتالیا سیر میکنید البته این بار در زیر زمین. همچنین دیوارهی غار دارای استلاگمیتها و قندیلهای بسیاری است که اشکال مختلفی را پدید آورده است که انسان را به وجد میآورد. متولیان غار داخل قوری قلعه را با ایجاد راهها و احداث پلهای متعدد و همچنین با نورپردازیهای هنرمندانه ساختهاند تا بازدید شما از این غار به خاطرهای فراموش ناشدنی تبدیل شود. وقتی از غار بیرون میآیید درهای زیبا و بکر به چشم میخورد که گویا بهشتی دیگر این بار بر روی زمین انتظار شما را میکشد.
به منظور راحتی حال گردشگرانی که به سمت این غار سفر میکنند، امکانات رفاهی مناسبی برای راحتی سفرتان وجود دارد. از جمله این امکانات میتوان به رستورانها و هتلهایی که در اطراف این منطقه وجود دارد اشاره کرد تا شما هر چقدر که مایل بودید در این منطقه بمانید. اگر اهل خرید هستید نیز میتوانید در فاصله 45 دقیقهای غار به بازار مرزی جوانرود بروید. در این بازارچه غرفههای زیادی وجود دارد که لباس و خوراکی و وسایل برقی به قیمت مناسب میفروشند. و به عنوان حرف آخر میتوان گفت که در گوشهای از مرزهای غربی کشورمان طبیعت سنگ تمام گذاشته و غار قوری قلعه جلوهای از قدرت و هنر بیمثالش را به رخ میکشد و زیباییهایش را سخاوتمندانه در اختیار بازدیدکنندگان میگذارد.