"در کوچهها مردم ترانه میخوانند"؛ شاید همین عبارت کوتاه کافی باشد تا با ماهیت "کوچه فستیوال موسیقی بوشهر" بیشتر آشنا شویم. جشنوارهای از جنس موج و موسیقی که به مدت یک هفته کوچههای بوشهر را پر از شور ترانه میکند. اگر دوستدار موسیقی نواحی، جشنوارههای خیابانی و مهمتر از همه شور جمعی هستید، در ادامه با
اسمارتیز همراه باشید تا با
فستیوال موسیقی بوشهر آشنا شوید.
شاید اینها را هم بپسندید!
موسیقی به روایت کوچهگردها
موسیقی از هر نوعی که باشد روحنواز است و پیوند عمیقی با احساسات ما برقرار میکند. حالا فرض کنید این موسیقی از جنس نوای پرشور سازهای جنوبی باشد که محال است با شنیدنش به وجد نیایید. این موسیقی پرشور ارتباط مستقیمی با فرهنگ بومی مردمان جنوب و به ویژه نزدیکی آنها به دریا دارد. مردم ساحلنشین طبق رسمی نانوشته عادت داشتند حکایات و افسانههای خود را از دریچهی موسیقی به گوش دیگران برسانند. از طرف دیگر موسیقی و آواز، همراه همیشگی دریانوردان و ماهیگیران بوده و انگیزه و محرکی برای تمام فعالیتهای صیادی آنها محسوب میشده.
فستیوال موسیقی بوشهر؛ نمایی از شبهای موسیقیایی جشنواره | عکس: مهدی خرمایی
فستیوال موسیقی کوچه بوشهر، میخواهد شور ترانه را به میان کوچههای شهر بیاورد. دستِ آواهای محلی را بگیرد و گوش کوچههای شهر را پر از ترانه کند. زمزمهای همگانی که امروز آوازهاش به تمام ایران رسیده و علاقهمندان بسیاری را در روزهای پایانی اسفندماه روانهی بوشهر میکند. کوچه موسیقیها معتقدند: "ملودیهای پس کوچههای جهان خویش یکدیگرند، پارههایی از یک پیکر". به همین دلیل در جشنواره موسیقی بوشهر فرصتی فراهم شده تا آواهای سرزمینی گوشهگوشهی ایران جانی دوباره بگیرند و احیا شوند. دستاوردی که به ادعای تیم برگزارکنندهی کوچه موسیقی مهمترین ماحصل این جشنواره به شمار میرود.
“احیای موسیقی نواحی از بزرگترین دستاوردهای فستیوال موسیقی کوچه بوشهر به شمار میرود”
در فستیوال موسیقی بوشهر گروههای مختلفی از سراسر ایران به بوشهر میآیند تا در یک رقابت دوستانه آوای بومیشان را به گوش مشتاقان موسیقی برسانند. گروه هیرون و شبدیز از بوشهر، گروه کماکان از
خوزستان، گروه وحید اسداللهی از آذربایجان، گروه نغمهدوستان از
خراسان شمالی، گروه سورنای از
لرستان، گروه داماهی از
هرمزگان و همچنین گروههای موسیقی عربی در فستیوال موسیقی بوشهر، موسیقی اجرا میکنند. کوچه موسیقیها میگویند: "فستیوال موسیقی کوچه، میخواهد زمزمههای زیر لب، ترانههای پشت پنجرهها و آوازهای آخر شبِ رهگذرانِ پس کوچههای همه خانههای ایران و جهان را بشنود. تلاش دارد در روزهای برگزاریاش، موسیقی ناب را، ساده و بی تکلف، برای ارتقای زیستنِ انسانی به گوش و قلب مخاطبانی برساند که هجوم صداهای سطحی و نازل محاصرهشان کرده".
فستیوال موسیقی بوشهر؛ خوانندگان مختلف در قالب گروههای موسیقی نواحی در این فستیوال به اجرا میپردازند | عکس: حسین حیدرپور
فستیوال موسیقی بوشهر که به صورت مستقل و توسط جمعی از هنرمندان برگزار میشود، دو سال است که روزهای پایانی اسفندماه کوچههای بوشهر را پر از شور موسیقی نواحی مختلف ایران میکند. این رویداد هنری، کاملا مستقل بوده و از هیچ سازمانی کمک مالی دریافت نمیکند. با اینکه برای اجراها باید بلیت ورودی تهیه کنید، اما هزینهی به دست آمده از بلیتفروشی صرف برگزاری مراسم و پرداخت دستمزد گروههای موسیقی میشود. احسان عبدیپور از برگزارکنندگان این جشنواره معتقد است که در روزهای جشنواره
"بوشهر یک ایران ترانه خوان میشود، یک ایران خوشآواز". علاوه بر اجرای گروههای موسیقی که نیازمند تهیهی بلیط است، برنامههای دیگری در کنار برنامههای اصلی برگزار میشود که برای شرکت در آنها نیازی نیست هزینهای پرداخت کنید؛ از جمله موسیقی حنابندان، موسیقی بندری و بوشهری و خیامخوانی.
ایدهی فستیوال موسیقی کوچه بوشهر از کجا شکل گرفت؟
"همه چیز از یک کافه شروع شد"! این جوابی است که احسان عبدیپور در پاسخ به چگونگی شکلگیری ایدهی این جشنواره به آن اشاره کرده. از لحظهی تولد این جشنواره اگر بخواهید بدانید، باید برویم به کافهای در تهران درست یک سال قبل از برگزاری اولین دورهی جشنواره. جمعی از هنرمندان محلی هرمزگان در این کافه دور هم جمع شدند و ایدهی اولیهی چنین جشنوارهای را مطرح کردند. در این گردهمایی قرار شد فراخوانی برای هنرمندان سراسر ایران بفرستند تا در این گردهمایی موسیقی شرکت کنند. هدف این جشنواره تقویت جایگاه موسیقی و آشنایی مردم با آهنگهای محلی نواحی مختلف ایران و حتی جهان است که در طول 2 سال از برگزاری آن به خوبی به آن دست پیدا کرده.
زمان برگزاری کوچه فستیوال موسیقی بوشهر
این جشنواره دو سالی میشود که در روزهای پایانی اسفندماه میزبان علاقهمندان موسیقی از سراسر ایران شده است. اولین دورهی این جشنواره در سال 1396 و همزمان با روز ملی بوشهر از تاریخ 19 تا 25 اسفند در کافه حاج رئیس بوشهر برگزار شد. برگزاری موفقیتآمیز اولین دوره و استقبال بینظیر از آن موجب شد تا در اسفندماه سال 1397 (از تاریخ 20 تا 26) دومین دورهی آن هم با موفقیت برگزار شود. کوچه فستیوال در دو سانس 19 و 21:30 در کافه حاج رئیس بوشهر برگزار میشود و ساعت 23 هم فرصتی برای بداههنوازان فراهم میآورد تا به بداههنوازی بپردازند.
فستیوال موسیقی بوشهر؛ گروههای مختلف از سراسر ایران در این جشنواره فرصت اجرای موسیقی خود را دارند.
کارگروه آموزشی بداهه نوازی شامل شب هرات، شب جنگ، شب اصفهان، شب موسیقی خیابانی، شب موسیقی شیراز، شب موسیقی بردستان، شب موسیقی هرمز، شب موسیقی عرب و شب موسیقی بوشهری به صورت جداگانه در بخش بداههنوازی به اجرا میپردازند. در این بازهی زمانی 6 روزه، هنرمندان در قالب گروههای محلی مختلف با هم به رقابت میپردازند و در نهایت گروه برگزیده با آرای مردمی در روز اختتامیه (26 اسفند) معرفی میشود.
محل برگزاری کوچه فستیوال موسیقی بوشهر
کوچه فستیوال موسیقی بوشهر هر ساله در کافهی حاج رئیس بوشهر برگزار میشود. این کافهی با اصالت در بوشهر تنها جایی برای نوشیدن چای و قهوه نیست، بلکه به مرکزی برای حفظ آیینهای بوشهر و برگزاری مراسم فرهنگی تبدیل شده است. برای مثال مراسم خیامخوانی که از مراسمهای آیینی بوشهر محسوب میشود، تقریبا هر آخر هفته در این کافه برگزار میشود. حالا دو سالی میشود که این کافه میزبان کوچه فستیوال موسیقی بوشهر هم شده و اسفندماه شلوغ و پرشوری را تجربه میکند.
آدرس دقیق کافه حاج رئیس: بوشهر، خیابان انقلاب، خیابان کلیسا، کوچه روبهروی نانوایی، کافه حاج رئیس
آدرس وب سایت و صفحه اینستاگرام
خوشبختانه این رویداد هنری هم
وبسایت رسمی دارد و هم
صفحهی اینستاگرام. بنابراین میتوانید با مراجعه به این
وبسایت از قبل بلیط ورودی تهیه کنید و از آخرین اخبار جشنواره مطلع شوید.
بعد از خواندن این مطلب احتمالا در حال نگاه کردن تقویم و حساب کردن مرخصیهایتان هستید تا بتوانید برای این جشنوارهی بینظیر جایی خالی کنید. آن هم در روزهای پایانی اسفند که شلوغی سال نو فرصت سفر کردن را محدود میکند. اما از اسمارتیز میشنوید شرکت در این جشنواره حسن ختام بسیار جذابی برای سال 98 خواهد بود. اگر قبلا در این جشنواره شرکت کردهاید، خوشحال میشویم از حسوحال روزهای جشنواره برای اسمارتیز بنویسید.