دزفول شهر عجایب است که سازههای طبیعی بسیاری در دل خود پنهان دارد. بزرگترین قلعه طبیعی ایران،
قلعه شاداب، در این شهر قرار گرفته است. این قلعه که بر اثر فرسایش لایههای زمینشناسی ایجاد شده، پیشینهای تاریخی دارد و ما را به دوران ساسانیان میبرد. ظاهر منحصر به فرد قلعه و دالانهای تودرتوی آن همگی آن را به مکانی اسرارآمیز تبدیل میکند. با
اسمارتیز همراه باشید تا از میان دالانهای پیچدرپیچ قلعه شاداب دزفول، به داستانهای هیجانانگیز آن گوش دهیم.
شاید اینها را هم بپسندید!
شاداب، قلعهای طبیعی و اسرارآمیز
این قلعه طبیعی که در دل کوهها کنده شده است، با قلعههای دیگر بسیار متفاوت است. ظاهر بیرونی قلعه که بر اثر فرسایش لایههای زمینشناسی در دراز مدت ایجاد شدهاند، آن را همچون کوهی عظیم نشان میدهد.
شاید اگر قلعه را نشناسید در نگاه اول قادر به تشخیص آن نباشید! کوهی عظیم با 10 کیلومتر طول و 4 کیلومتر عرض که دالانهایی تودرتو در دل خود دارد.
این قلعه اسرارآمیز که قدمت آن به دوران ساسانیان و حتی دورتر از آنها برمیگردد، پناهگاه مردمان زیادی در طول تاریخ بودهاست.
در زمان ساسانیان آن را دژ انوشبرد یا دژ فراموشی مینامیدند. موقعیت خاص و استراتژیک قلعه که تنها 2 ورودی دارد؛ آن را به پناهگاهی امن در زمان جنگاوری تبدیل میکردهاست.
این مکان پیشتر به عنوان قلعه شاه حسین شناخته میشد. شاه حسین از زمینداران معروف این ناحیه بود. بعدها نام قلعه از کدخدای طایفه که شاداب عبدل نام داشت، گرفته شد.
در روزگاران مختلف از قلعه شاداب استفادههای گوناگونی شده است. آنجا محل ذخیره آذوقه و زمانی آبانبار بوده است. علاوه بر این، از این قلعه به عنوان محلی برای استراحت سربازان و کمینکردن استفاده میکردند.
بسیاری از اهالی روستا افسانههای مختلفی از قلعه شنیدهاند. آنها اعتقاد دارند زمانی آنجا محل حکومت سرو گل، فلک ناز، خورشید آفرید و اغتشان شاه بوده که تاریخ آن به پیش از اسلام برمیگردد. تا چند دهه گذشته نیز این قلعه مسکونی بود و از آن برای نگهداری دامها استفاده میشد.
قلعه شاداب دزفول
در دل و اطراف قلعه شاداب دزفول چه خبر است؟
برای رسیدن به ورودی قلعه باید از دیوار صخرهای آنکه از سنگها پوشیدهشده بالا بروید. قلعه 2 ورودی دارد که مسیر یکی از آنها بسیار صعبالعبور است. برای رسیدن به درب ورودی دیگر باید از مسیری باریک و سنگی بالا رفت.
برای ورود باید با کسی همراه شوید که کلید درب ورودی را دارد. درب قلعه معمولاً در بیشتر ایام سال بسته است و در تعطیلات نوروزی برای تماشای گردشگران باز میشود.
با ورود به قلعه از مسیرهایی پیچدرپیچ میگذرید و به اتاقکهای مختلفی میرسید. هریک از اتاقکها برای هدفی خاص طراحی شدهاند و نامی مخصوص خود دارند. در قسمتی از قلعه، مسیری دستساز و چوبی وجود دارد که اهالی روستا آن را ساختند. بدون وجود این مسیر صعود به بالای قلعه امکانپذیر نبود.
درون قلعه نیز چند چشمه کوچکی وجود دارد که افسانههای زیادی درباره آنها به گوش میرسد. تجربه تماشای مناظر طبیعی اطراف از درون قلعه یا بالای آن لذتی فراموشنشدنی خواهد داشت. ارتفاع قلعه در بالاترین قسمتها به 800 متر و در کوتاهترین آنها به 30 متر میرسد.
قلعه شاداب از ضلع غربی مشرف به
رودخانه دز و از شرق به روستاهای بیشهبزان و بازارگه است. تماشای مناظر طبیعی از ضلع شمالی قلعه، نمایی از روستای اسلام آباد و پامنار و از جنوب دره کول خرسان را نشان میدهد.
لذت تماشای طبیعتی سبز در زیر پا و آسمانی آبی و پاک در بالای سر با صعود به بالای قلعه شاداب تجربه میشود.
پوشش گیاهی و جانوری خاص این منطقه باعث شد تا اداره محیطزیست آن را منطقه شکار ممنوع اعلام کند. کنارستان زیبایی از بالای قلعه جذابیتی خاص به مناظر اطراف بخشیده است. اگر شانس داشته باشید چندین تیهو و پازن تیزپا را روی صخرهها و کوههای اطراف خواهید دید.
در پای قلعه نیز قبرستانی قدیمی با سنگهای منقش دیده میشود. طرحهای برجسته روی سنگ قبر هرکدام حکایتی از فرد درون قبر دارند و تجربه تماشای آنها بسیار جالب خواهد بود.
چطور به قلعه شاداب برویم؟
آدرس: استان خوزستان، دزفول، روستای اسلام آباد، قلعه شاداب
برای ورود به قلعه شاداب باید به دروازهای که در ضلع شمالی آن قرار دارد برسید. این دروازه در مجاورت روستای اسلام آباد و 40 کیلومتری شمال دزفول قرار گرفتهاست. برای رسیدن به قلعه، از طریق بلوار شهدا به جاده دزفول-شیهون بروید. مسیر جاده شیهون را تا رسیدن به جاده دریاچه باید بپیمایید.
این مسیر تقریباً 30 کیلومتر است و حدود نیمساعت زمان میبرد. بعد از گذشتن از روستای بیشهبزان به جاده دریاچه میرسید که به سمت رودخانه دز میرود. با ورود به جاده دریاچه 11 کیلومتر تا روستای اسلام آباد مسیر دارید.
برای رسیدن به قلعه از میان روستای اسلام آباد، جادهای خاکی وجود دارد که تابلوی "مرغداری برادران کاید گپ" را در ابتدای آن میبینید. انتهای این جاده خاکی شما را به قلعه شاداب میرساند. وسایل حمل و نقل عمومی نیز شما را به روستای اسلام آباد میرسانند.
کوه شاداب
بهترین زمان سفر
برای تماشای بهشت اطراف قلعه، فصل بهار بهترین زمان سفر است. طبیعت سرسبز روستاهای اطراف در فصل بهار با لباسی سبز و زیبا به استقبال شما میآیند. با این حال اواخر زمستان تا شهریورماه نیز، روزهای خوبی برای سفر به این روستا است. فراموش نکنید، درب قلعه شاداب تنها در زمانهای خاصی بسته نیست. بنابراین تعطیلات نوروزی بهترین زمان برای تماشای اسرار درون دل آن است.
کلام آخر
قلعه شاداب، قلعهای طبیعی و زیبا است که اسراری از گذشتههای دور در دل خود پنهان دارد. این قلعه زیبا پناهگاه و محرم اسرار بسیاری از مردمان در طول تاریخ بوده است.
تماشای زیباییهای درون قلعه و طبیعت سرسبز اطراف آن از بهترین تجربههای طبیعتگردی است که لذتی فراموشنشدنی خواهد داشت.