قلعه بابک چیزی فرای قلعهای جنگی و تعدادی سنگ بر فراز کوه است. در اینجا باید چشمهای خود را ببندید و سفر کنید در تاریخ، در کنار سربازان
بابک خرمدین قرار بگیرید و در برجهای دیدبانی در انتظار شبیخونهای دشمنان باشید. در طول بازدید خود از قلعه بابک نباید تنها به معماریاش دقت کنید، اینجا قصههای تلخ و شیرین زیادی دارد که باید با گوش جان بشنوید. با
اسمارتیز همراه باشید تا با این قلعه بیشتر آشنا شویم.
بهترین فصل بازدید از قلعه بابک
به علت قرار گرفتن قلعه بابک در منطقهی کوهستانی و سردسیر، بهتر است در فصول گرم سال از این منطقه دیدن کنید. آب و هوای منطقه کلیبر در بهار و تابستان نسبتا معتدل است اما با وجود مسیر پیادهروی طولانی، پیشنهاد میشود بازدیدتان را به فصل بهار یا اواخر تابستان و اوایل مهرماه موکول کنید تا آفتاب شما را اذیت نکند. بازدید خود از قلعه بابک را از صبح زود آغاز کنید تا پیادهروی خود را در خنکای اوایل صبح انجام دهید، تا بعد از ظهر بتوانید از تمام بخشهای قلعه دیدن کنید و برای بازگشت به تاریکی نخورید.
نمایی از قلعه بابک بر فراز کوه
راه دسترسی به قلعه بابک
قلعه بابک در 55 کیلومتری شهرستان اهر قرار دارد و چند کیلومتر با شهر کلیبر از توابع آذربایجان شرقی فاصله دارد. برای ورود به قلعه بابک چند راه در پیش روی شماست. مسیر اول جادهای 8 کیلومتری است که از شهرستان کلیبر آغاز میشود. پس از طی این مسیر، شما به جادهای میرسید که گذر از آن با اتومبیل شخصی به جلوبندی ماشین بسیار آسیب میرساند ولی پاترولهایی در اول این مسیر قرار دارند که مسافران را تا ایستگاه اوبا که محل زندگی عشایر چلبیانلو است پیش میبرند. باقی مسیر نیازمند پیادهروی است. معماری این بنا بر اساس ممانعت از حملهی دشمنان ایجاد شده و در 200 متر آخر بسیار باریک میشود. اگر تمایل دارید از پله برای صعود به بالای کوه و قلعه بابک استفاده کنید، از گذرگاه هتل بابک استفاده کنید. این مسیر بیش از هزار پله سنگی دارد که شما را تا قلعه بابک میرساند و بوفه و کافههایی در مسیر قرار دارند که نوشیدنیهای خنک، خوراکی و چای میفروشند و در صورتی که برای رسیدن به قلعه عجلهای ندارید و میخواهید از پیادهروی لذت ببرید مسیر خوبی است. اگر اهل ماجراجویی و خطر هستید، مسیری دیگر نیز وجود دارد که بسیار زیباست ولی خوب است بدانید هر زیبایی خطرات خاص خودش را نیز دارد! این مسیر از قلعه درسی و از جنگل شروع میشود. برای طی کردن این مسیر حتما از قبل تحقیقات خود را انجام دهید و یا از یک راهنمای محلی کمک بگیرید. بیگدار به آب نزنید که احتمال گم شدن در جنگل زیاد است. از هر مسیر که عبور کنید نیاز به طی کردن بخشی از مسیر (حدود 1.5 ساعت) به صورت پیاده دارید که افراد سالمند یا کمتوان ممکن است با مشکل مواجه شوند.
ساعات بازدید و هزینهی بلیط
برای بازدید از قلعه بابک لازم نیست مبلغی برای ورودی بپردازید. همچنین بازدید از قلعه بابک محدودیت زمانی خاصی ندارد ولی باید بازدید خود را در روشنایی روز انجام دهید. بازدید از قلعه در شب بسیار خطرناک است و لطف خاصی هم ندارد. نه مناظر زیبا را میشود مشاهده کرد و نه معماری شگفت انگیز قلعه را. صبح زود بهترین زمان برای آغاز بازدید از قلعهی بابک است.
دانستنیهای قبل از دیدن قلعه بابک
- قلعه بابک در ارتفاع 2300 متری قرار گرفته و ساخته شدن چنین قلعهای در دوران اشکانی یا ساسانی بدون امکانات امروزی بسیار شگفتانگیز است.
- شیوهی معماری قلعه شباهت زیادی به معماری مجموعهی تخت سلیمان دارد. برای همین باستانشناسان میگویند اینجا در زمان ساسانیان یا حتی قبلتر در زمان اشکانیان ساخته شده.
- قلعه بابک محل استقرار بابک خرمدین بود. او سرداری ایرانی بود که برای 22 سال رهبری جنبش خرمدینان را برعهده داشت. آنها کسانی بودند که در مقابل ظلم خلفای عباسی سکوت نکردند و تمام تلاششان را برای مقابله با عباسیان انجام دادند.
- معماری قلعه بابک برای عباسیان آنقدر گیجکننده بود که نمیتوانستند به قلعه راه پیدا کنند. برای همین خیلی از افراد لشکر عباسی در جنگلهای انبوه قلعه سرگردان میشدند.
- بابک خرمدین بالاخره با خیانت افشین که سردار ایرانی بود و در دربار مامون خدمت میکرد، به دام افتاد. افشین او را به دربار عباسی تحویل داد و آنها هم او را مثله کردند.
- روایت کشته شدن بابک خرمدین خیلی معروف است. منظورمان همانی است که میگویند: پس از قطع شدن دست راستش، خونش را با دست چپ به صورت مالید و وقتی علتش را پرسیدند گفت: از مرگ نمیترسد و نمیخواهد فکر کنند دلیل زردی صورتش به خاطر ترس است.
- به جز ارزش تاریخی منطقهی قلعه بابک، اینجا برای کوهنوردی و طبیعتگردی هم مناسب است. جنگل ارسباران که پوشش گیاهی این منطقه را تشکیل میدهد، ویژگیهای خاص خود را دارد و متفاوت از چیزی است که معمولا در جنگلهای شمال کشور مشاهده میکنید. آواز پرندگان همواره در این جنگلها شنیده میشود و محل زندگی پرندگانی همچون کبک، شاهین و ... است.
کوهنوردان در حال طی کردن مسیر به سمت قلعه بابک
راهنمای بازدید از قلعهی بابک
پس از گذراندن ساعتی به پیادهروی و لذت بردن از منظرهی زیبای جنگل از فراز پیچ و خمهای کوه، کم کم به ورودی قلعه میرسیم. در هنگام مواجه شدن با ورودی قلعه، کاملا متوجه میشویم که چرا در منابع این تاریخی نفوذ به این قلعه را بسیار دشوار میدانند. راه باریکی که تنها فضای کافی برای عبور یک نفر را دارد و گذر دو نفر از آن بسیار مشکل است. پس از گذر از این ورودی، مسیری 200 متری به سمت دروازهی اصلی قلعه وجود دارد که دو برج دیدبانی در اطراف آن قرار دارند که در گذشته حرکت هر جنبندهای را زیر نظر داشتهاند. دروازه اصلی تنها راه ورود به فضای داخلی قلعه است. پس از گذر از دروازه همچنان 100 متر تا دژ اصلی فاصله است. یک طرف این مسیر مشرف به دره است و برای گذر از آن باید احتیاط زیادی به خرج داد.
شاید اینها را هم بپسندید!
ساختمان دژ دو و در بعضی مکانها سه طبقه است. تالار اصلی که بعد از دژ قرار گرفته، فضایی وسیع است که در اطراف آن 7 اتاق قرار گرفته که به تالار اصلی راه دارند. اتاقهای دیگر و آب انبارها در قسمت شرقی دژ قرار دارند. معماری آب انبارها به شکلی است که محوطه داخلی آنها غیر قابل نفوذ بوده و در فصول سرد آب باران و برف در آن انباشته شده و در بهار و تابستان در پی گرم شدن هوا از این آبها برای مصارف مختلف استفاده میشده.
از جذابیتهای بازدید از قلعهی بابک منظرهی جنگل از فراز قله کوه است. سرسبزی که تمام کوهستان را پوشانده و زیبایی نفسگیری به آن بخشیده است. علاوه بر آن، در بعضی روزهای سال در این مکان مراسمی مثل شعرخوانی، رقص لزگی و اجرای موسیقی سنتی هم برگزار میشود که برای گردشگران بسیار جذاب است. همچنین هر ساله در زادروز بابک خرمدین، در این مکان مراسمی برای بزرگداشت این شخصیت برگزار میشود.
گردشگران در کنار برجهای دیدهبانی قلعهی بابک
شما میتوانید قبل از آغاز بازدید خود از قلعه بابک از عشایر منطقه لبنیات محلی مثل ماست، دوغ و شیر بخرید و نیروی لازم برای پیادهروی را تامین کنید! این محصولات محلی را به عنوان سوغاتی نیز میتوانید استفاده کنید.