حتما نباید در موزهها به دنبال اشیا و آثار قدیمی و کهنه گشت که سالیان دراز از ساخته شدن و کشف آنها میگذرد. گاهی میتوان در میان دستساختههای جدید هم اثری هنری و زیبا را دید که بیانگر روح لطیف مولف باشد.
موزه هنرهای معاصر تهران مکان خوبی برای دیدن آثار هنرمندانیست که هنوز زنده هستند یا مدت زمان زیادی از مرگشان نمیگذرد. در ادامه با
اسمارتیز همراه باشید تا با این موزه بیشتر آشنا شویم.
تاریخ و تاسیس موزه هنرهای معاصر
موزه هنرهای معاصر تهران را میتوان در میان سرشناسترین و معتبرترین موزههای فعال در سراسر دنیا قرار دارد. دلیل آن هم، آثار گرانبها و فوقالعادهایست که در انبار موزه وجود دارد. این موزه با ابتکار و پیشنهاد مستقیم فرح دیبا تاسیس شد و از سال 1356 با اتمام ساخت و ساز ساختمان آن، افتتاح شد و شروع به کار کرد. ساختمان موزه هنرهای معاصر را کامران دیبا (طباطبایی) پسرعموی فرح دیبا طراحی کرده است و در ساخت آن از الگوی بادگیرهای کویری
یزد الهام گرفته است.
موزه هنرهای معاصر، موزهای جهانیست. با در نظر گرفتن میزان قیمت آثار و تعداد آنها به راحتی میتوان به خاص بودن این موزه در مقایسه با موزههای دیگر جهان پی برد. نکتهای که در پس همه این حرفها نهفته مانده، این است که هنوز هم که هنوزه جایگاه مشخصی برای هنرهای تجسمی و آثاری از این دست در کشور ما وجود ندارد.
موزه هنرهای معاصر دقیقا مجموعهای کامل از تمامی هنرهای نمایشی مانند مجسمهسازی، عکاسی، تراش فلز و سنگ، نقاشی (در سبکهای مختلف) و گرافیک است. بعد از درگذشت کمالالملک که مولفی تحسین برانگیز بود، ایده تاسیس موزه توسط فرح دیبا و با همراهی جمعی از هنرمندان ایرانی اجرا شد. وجود استادانی چون آندره گدار فرانسوی در دانشگاههای ایران هم به رشد هنرهای تزئینی در بین دانشجویان ورودی جدید دانشکده هنر کمک شایانی کرد.
مکان قرار گیری زمین موزه درون فضای بوستان لاله (پارک فرح سابق) قرار دارد و ساختمان آن جزیی از پارک به حساب میآید. خیلی از آثار به جا مانده از هنرمندان ایرانی و خارجی در فضای باز واقع شدهاند و به همین دلیل برای راهاندازی موزه نیاز به فضایی بزرگ و با گنجایش بالا بود. این کار از طرف دفتر مخصوص فرح دیبا با دادن زمینی در فضای بوستان فرح انجام شد. در بیرون قرار داشتن بسیاری از آثار این ویژگی را دارد که شما در هر گوشه و کنار این مجموعه میتوانید آثاری بدیع و جذاب را ببینید.
نمای ورودی موزه هنرهای معاصر به همراه نورگیرها
بهترین زمان بازدید از موزه هنرهای معاصر
برای بازدید از موزه هنرهای معاصر ابتدا باید خوب بودن هوا را در نظر داشته باشید. مهم نیست که هوا سرد باشد یا گرم، مهم این است که بتوانید در میان فضای باز موزه قدم بزنید و بدون نگرانی از بابت خیس شدن در هوای بارانی و یا سوختن در هوای خشک آفتابی تهران، از دیدن آثار لذت ببرید. بهترین زمانی از روز که بتوانید به موزه بروید هم زمانیست که هنوز خورشید در آسمان است و روشنایی روز به دیدن آثار کمک میکند. البته بر سر هر اثر، چراغی افراشته شده که بتواند کار نورپردازی را انجام دهد اما بهتر است برای رفتن به موزه روز را انتخاب کنید.
در هنگام بازدید از آثار موزه میتوانید ساختمان خود موزه هنر را هم به عنوان اثری بدیع و منحصر به فرد در نظر بگیرید. نورپردازی بسیاری از مناطق درون موزه توسط نورگیرهایی صورت میگیرد که در بالای سقف موزه قابل مشاهده هستند. این نورگیرها که با الهام گرفتن از بادگیرهای شهر یزد طراحی شدهاند، از جهات مختلف نور را به درون موزه هدایت میکنند. زاویه آینه گذاری درون نورگیرها به طوریست که بیشترین میزان نور را از ساعات روشن روز دریافت میکند.
موزه هنرهای معاصر از حدود دو سال پیش برای انجام مرمت و بازسازی ساختمان و تغییر دکوراسیون و افزایش گنجایش نمایشگاه گنجینهها بسته شده و هنوز برای باز شدن مجدد آن تاریخ دقیقی اعلام نشده است. متولیان موزه، آن چه که باز شدن مجدد موزه را به تعویق انداخته را، گرانتر شدن وسایل بازسازی بنا در پی نوسانات قیمت و فرسایشی شدن پروژه بازسازی عنوان کردهاند.
راههای دسترسی به موزه هنرهای معاصر
از طریق بزرگراههای کارگر شمالی، دکتر فاطمی، کشاورز و خیابان حجاب میتوانید به پارک لاله برسید. به هر طریقی اگر وارد پارک لاله شوید، آنوقت کار شما برای رسیدن به موزه هنرهای معاصر آسانتر از همیشه خواهد بود. دسترسی مستقیم به موزه نیز از طریق خیابان کارگر شمالی ممکن است. با توجه به نبود پارکینگ عمومی و خصوصی برای موزه، پیشنهاد نمیکنیم که از خودروی شخصی برای رسیدن به موزه استفاده کنید. این امکان وجود دارد که درگیر محدودیتهای ترافیکی تهران شوید.
نزدیکترین ایستگاه مترو به بوستان لاله در فاصله 1300 متری موزه قرار دارد. برای کسانی که میخواهند از مترو استفاده کنند، بهتر است که در ایستگاه میدان انقلاب اسلامی از قطار پیاده شده و با کمی پیادهروی به موزه برسند. اما راحتترین گزینه از طریق اتوبوسهای BRT خواهد بود. از جنوب میتوانید گزینههایی مانند ایستگاه میدان انقلاب اسلامی و دانشگاه تهران، میدان فلسطین و ولیعصر را در اختیار داشته باشید. از شمال هم با پیاده شدن در ایستگاه دکتر فاطمی، تنها 500 متر با موزه فاصله دارید.
هزینهی ورودی و ساعات دسترسی
قیمت بلیط موزه هنرهای معاصر به ازای هر نفر 20000 تومان است که در همان ابتدا آن را پرداخت میکنید و وارد محوطه موزه میشوید. بلیت خود را تا زمانی که در موزه هستید باید نزد خود نگه دارید زیرا امکان دارد که چندین بار در طول بازدید آن را به نگهبانان نشان دهید. ساعات دسترسی موزه نیز بین 9 صبح تا 18 عصر است که در تمامی روزهای هفته به جز جمعه (ساعت 14 تا 18 عصر) باز خواهد بود. تنها تعطیلیهای موزه هنرهای معاصر مربوط به ایام سوگواری یا تعطیلیهای رسمی سالانه است. در نظر داشته باشید که هماکنون موزه هنرهای معاصر تهران از طرف نهاد متولی آن برای مرمت و بازسازی داخلی بسته شده و نمیتوانید به آن ورود کنید.
نقشه هوایی از موزه هنرهای معاصر به همراه راهنمای آثار
دانستیهایی در مورد موزه هنرهای معاصر
- موزه هنرهای معاصر تهران دارای گنجینهای باارزش و منحصر به فرد در دنیاست.
این موزه مالک 5 تا 10 مجموعه مهم آثار نوگرای معاصر جهان است.
- ساخت بنای موزه 9 سال به طول انجامید.
- زیربنای موزه هنرهای معاصر نزدیک به 5 هزار مترمربع است.
- تعداد آثار موزه هنرهای معاصر به بیش از 3000 عنوان میرسد.
- آثاری از جنبشهای مختلف هنری معاصر مانند انتزاعی، پاپ آرت، مینیمالیسم،
مفهومی، و فوتورئالیسم در موزه هنرهای معاصر ایران یافت میشود.
- از هنرمندانی که دارای اثر در مجموعه موزه هستند میتوان به گوگَن، رُنوار،
پیکاسو، ماگریت، ارنست، پولاک، وارهول، لُویت، و جاکومتی اشاره کرد.
راهنمای رفتن به موزه هنرهای معاصر
به هر شاخهای از هنر که علاقه داشته باشید، باز هم اثری از آن را در موزه هنرهای معاصر تهران خواهید دید. دیدن آثار این موزه برخلاف دیگر موزهها نیاز به زمان و تفکر زیادی دارد. در موزههای معمولی تنها با نیمنگاهی انداختن به آثار و خواندن توضیحات اثر میتوانید به اصل هنر و موضوع آن پی ببرید اما در موزه هنرهای معاصر شاهد آثاری خواهید بود که حاصل یک عمر تجربه یا جرقهای از ایده در ذهن هنرمند است. برای فهمیدن موضوع اثر گاهاً باید دقایق زیادی را صرف نگاه کردن و فکر کردن درباره شکلگیری اثر کنید. در دیدن آثار مجموعه عجله به خرج ندهید و اجازه دهید که روح و جان اثر در شما نفوذ کند.
نکته دوم و مهمتر آن است که عمده آثار موزه هنر معاصر در معرض مستقیم عموم است. یعنی شما میتوانید مجسمهها را لمس کنید یا روی کاغذ تابلوها دست بگذارید. این امکان وجود دارد که هیچکسی متوجه کار شما نشود اما یقین داشته باشید که کار شما از عمر اثر کم خواهد کرد. تمامی آثار اگرچه از جنس برنز و آهن هم باشند، نباید توسط اشخاص لمس شوند یا تکان داده شوند. به حریم آثار هنری احترام بگذارید و تنها به تماشای زیبایی آنها بپردازید.
اگر پس از بازدید موزه هنرهای معاصر هنوز هم وقت در اختیار دارید میتوانید به گشتزنی و استراحت در بوستان لاله بپردازید. موزه فرش، کلیسای سنت آبراهام و موزه هنرهای معاصر فلسطین در نزدیکی محل بوستان لاله هستند و میتوانید به آنها نیز سری بزنید. هتلهای لاله، ورزش، بولوار و اسپیناس هم در دسترس کسانیست که برای اقامت در نزدیکی بوستان لاله مشتاق هستند.
قصد سفر به تهران را دارید؟ پیشنهاد اسمارتیز به شما، خواندن مطلب «
جاهای دیدنی تهران» است تا با جاذبههای گردشگری پایتخت بیشتر آشنا شوید.