میدان انقلاب از میدانهای اصلی شهر تهران است که تقریباً در مرکز این شهر قرار گرفته است. این میدان در تقاطع خیابانهای آزادی، کارگر و انقلاب قرار دارد. همین موضوع باعث شده تا میدان انقلاب در لیست پر رفت و آمدترین مناطق تهران قرار گیرد. این میدان که قدمتی بیش از نیم قرن دارد، به یکی از نمادهای مهم شهر تهران تبدیل شده است. البته این روزها به دلیل ساخت و سازهای جدید کمی ظاهر آن به هم ریخته به نظر میرسد، اما هنوز اعتبار خود را در بین مردم تهران حفظ کرده و برای بسیاری از دانشجویان مقصدی برای دور هم جمع شدن به حساب می آید. در ادامه با
اسمارتیز همراه باشید تا شما را با میدان انقلاب بیشتر آشنا کنیم.
میدان انقلاب قبل از شکلگیری انقلاب در ایران با نام 24 اسفند شناخته میشد
تاریخچه
میدان انقلاب تهران قبل از شکلگیری انقلاب در ایران با نام 24 اسفند شناخته میشد. تاریخی که یادآور روز تولد رضاشاه پهلوی، مؤسس سلسله پهلوی، بود. علاوه بر این، مجسمهای از رضاشاه نیز در وسط این میدان وجود داشت که پس از وقوع انقلاب در ایران هم مجسمه و هم نام این میدان تغییر کرد. میدان انقلاب تهران برای مدتی پذیرای مجسمهای که در واقع برای مصلی تهران طراحی شد، بود. اما در سال 86 به دلیل ساخت مترو در این منطقه مجسمهی آن به مکان دیگری منتقل شد.
پس از اعتراضهای شدیدی که در پی خالی ماندن یکی از اصلیترین میدانهای شهر به شهرداری تهران وارد شد، سرانجام مسئولین تصمیم به ساخت مجسمهای دیگر گرفتند. پس از برگزاری نشستها و بررسیهای طرحهای مختلف سرانجام به جای مجسمه طرحی گنبدی و شش ضلعی در سال 88 تصویب شد. اکنون نیز مراحل ساخت و تکمیل این طرح به پایان خود نزدیک است. سالهاست که میدان انقلاب در دست تعمیر و ساخت قرار دارد؛ با این حال وجود دانشگاه تهران در نزدیکی این میدان از اهمیت و هیاهوی اطراف این میدان کم نکرده است و هنوز هم در بین خیابانهای قدیمی و پرطرفدار تهران جای دارد.
نمایی از میدان انقلاب و طرح گنبدی آن در یک روز بارانی
راههای دسترسی به میدان انقلاب
میدان انقلاب تهران به دلیل حضور تعداد زیادی فروشگاه کتاب و مراکز آموزشی به قطب فرهنگی تهران تبدیل شده است. بسیاری از دانشجویان و دانشآموزان برای یافتن کتابهای کمیاب به میدان انقلاب مراجعه میکنند. این موضوع به علاوه نزدیک بودن دانشگاه تهران، دسترسی به میدان انقلاب را بسیار ساده کرده است. بنابراین اگر قصد دارید برای خرید کتاب یا رفتن به یک کافه دانشجویی خود را به میدان انقلاب برسانید، اصلاً نگران نباشید زیرا راههای مختلفی برای رسیدن به این میدان وجود دارد.
دسترسی به میدان انقلاب تهران با خودرو شخصی: به جز خیابان کارگر شمالی که در ضلع شمالی میدان قرار دارد، سایر خیابانهای اطراف میدان انقلاب یعنی خیابانهای آزادی، کارگر جنوبی و انقلاب دو طرفه هستند. این نکته، دسترسی به میدان انقلاب را راحتتر میکند. البته باید به این نکته نیز توجه داشته باشید که این خیابانها در طرح زوج و فرد و طرح ترافیک تهران قرار دارند. بنابراین قبل از بیرون آوردن خودرو خود حتماً به این نکته دقت کنید.
دسترسی به میدان انقلاب تهران با مترو: برای استفاده از مترو میتوانید سوار خط 4 شوید. این خط شما را از سمت خیابان آزادی به میدان انقلاب میرساند. ایستگاه مقصد نیز همان ایستگاه انقلاب اسلامی است که پس از ایستگاه مترو توحید قرار دارد.
دسترسی به میدان انقلاب تهران با اتوبوس: اگر اتوبوس را برای دسترسی به میدان انقلاب انتخاب کردید، راههای متنوعتری در پیش خواهید داشت. در واقع از هر نقطه از شهر شما میتوانید با خطهای مختلف به این میدان دسترسی داشته باشید. اما پر رفت و آمدترین خط اتوبوس خط میدان آزادی – تهرانپارس است. این خط بی آر تی شما را در کمترین زمان به مقصد میرساند.
سینما پارس که در دهه 40 ساخته شده یکی از اصلی ترین نماد های میدان انقلاب است
دیدنیهای اطراف میدان انقلاب تهران
همانطور که قبلتر نیز اشاره کردیم، میدان انقلاب قطب فرهنگی تهران و محل مورد علاقه کتاب بازهاست. در اطراف این میدان و خیابانهای انقلاب و آزادی کافههای مختلفی برای دورهمیهای دانشجویی و کتابخوانی به وجود آمده است. علاوه بر این، برای افراد اهل فیلم نیز میدان انقلاب جای مناسبی است. زیرا دور میدان انقلاب سه سینما وجود دارد. در ادامه دیدنیهای اطراف میدان انقلاب را به شما معرفی خواهیم کرد.
سینما بهمن
سینما بهمن تهران با بیش از 50 سال سابقه در سال 1344 با دو سالن و ظرفیت 1170 ساخته شد. این سینما در زمان افتتاح خود جزو بهترین سینماهای ایران بود. اما اکنون با اینکه بازسازی شده اما هنوز هم قدیمی است و کیفیت مطلوب سینماهای مدرن و جدید امروزی را ندارد. سینما بهمن درست در ابتدای خیابان انقلاب و کنار نانوایی سخاوت قرار دارد.
سینما مرکزی
سینما مرکزی در سال 1341 توسط بنیاد خیریه کامرانی ساخته شد. هرچند این سینما نسبت به سینما بهمن قدیمیتر است. اما سالنهای 2، 3، 4 و 5 این سینما به طور کامل بازسازی شدهاند و کیفیت مطلوبی نیز دارند. صندلیهای مدرن و کیفیت صدای خوب باعث شده مراجعهها به این سینما بیشتر از سینما بهمن باشد. علاوه بر این، تمامی هزینههای دریافتی این سینما به معلولین و زنان بی سرپرست اختصاص داده میشود. سینما مرکزی در ضلع شرقی میدان انقلاب، ابتدای خیابان آزادی و در کنار انتشارات مدرسه قرار دارد.
سینما پارس
این سینما نیز مانند دو سینمای دیگر در اوایل دهه 40 و در سال 1342 ساخته شده است. نکته جالب در مورد سینما پارس این است که زیر نظر یک مهندس روسی ساخته شده و قبل از انقلاب نیز با نام سینما اونیورسال شناخته میشد. این سینما نیز در سالهای اخیر بازسازی شده و اکنون مکان خوبی برای دیدن یک فیلم در کنار دوستان است.
کافه کتاب دورهمی
کافه کتابها که جدیداً در همه شهرها دیده میشوند، در واقع ترکیبی از کتابخانه و کافی شاپ هستند. جایی که شما برای کسب کمی آرامش میتوانید کتابی برای خود از مجموعه کتابهای کافه کتاب انتخاب کنید و دمنوش مورد علاقه خود را سفارش دهید. در هوای آزاد و یا محیط پر از آرامش کافه بنشینید و در هنگام خواندن کتاب مورد علاقه خود از خوردن خوراکی مورد علاقه خود نیز لذت ببرید.
کافه کتاب دورهمی علاوه بر داشتن کتابخانهای تقریباً کامل و فضایی دلنشین در داخل کافه، فضای باز با صندلیهای چوبی نیز دارد. بد نیست اگر به میدان انقلاب رفتید سری به این کافه نیز بزنید. این کافه در خیابان کارگر شمالی و کوچه ادوارد براون قرار دارد.
دانشگاه تهران
دانشگاه تهران و سر در آن دیدنیترین مکان در اطراف میدان انقلاب است. محال است کسی به میدان انقلاب برود اما از جلوی در این دانشگاه عبور نکند. دانشگاهی که جزو اولین و برترین دانشگاههای ایران است و بسیاری از جوانان آرزوی رفتن به این دانشگاه را دارند.
رستوران خوارزمی
رستوران خوارزمی در ابتدای خیابان انقلاب قرار دارد. این رستوران در میان رستورانهای دور میدان انقلاب طرفداران بسیاری دارد. هرچند رستورانهای جنوب تهران به خصوص اطراف میدان انقلاب ظاهر مدرن و پر زرق و برقی ندارند. اما کیفیت غذاهای آنها مطلوب است و اکثر مراجعه کنندگان نیز از آن راضی هستند. اگر قصد دارید در هنگام حضور خود در محدوده میدان انقلاب وعدهای غذا میل کنید میتوانید به رستوران خوارزمی بروید.
سفره خانه خورشید
سفره خانه خورشید در مقایسه با سایر رستورانهای اطراف میدان انقلاب از ظاهر بهتر و مقبولتری برخوردار است. در این سفره خانه شما هم میتوانید در فضای باز و هم بسته غذای خود را میل کنید. غذاهای سفره خانه خورشید نیز از کیفیت بسیار خوبی برخوردار هستند. اگر مهمانی با خود به همراه دارید و قصد دارید به سراغ یکی از رستورانهای اطراف میدان انقلاب بروید، سفره خانه خورشید میتواند انتخاب خوبی باشد.
رستوران سنتی یادگاری
اگر به رستورانهای سنتی با محیطهای سنتی و پر رزق و برق علاقه دارید، رستوران یادگاری برای شما مناسب است. این رستوران شما را به دهه 50 ایران میبرد. دههای که لوسترهای بزرگ و سقفهای تزئین شده باب بود. علاوه بر فضا، غذاها نیز در این رستوران باب میل و ذائقه ایرانی هستند.
در مراکز خرید اطراف میدان انقلاب علاوه بر کتاب فروشی های بزرگ می توانید سایر اقلام مورد نیاز خود را نیز تهیه کنید.
مراکز خرید میدان انقلاب تهران
اگر در میدان انقلاب تهران به دنبال کتاب هستید نیازی نیست به دنبال مرکز خرید باشید. زیرا در اطراف این میدان و در هر 4 خیابان اطراف قدم به قدم کتابفروشیهای بزرگ و کوچک هست که میتوانید برای خرید کتاب مورد نظر خود به آن مراجعه کنید. اما اگر قصد خرید کالاهای دیگری مانند پوشاک یا لوازم تزئینی را دارید میتوانید به مجتمع تجاری اداری مهسان مراجعه کنید. مرکز موبایل و کامپیوتر انقلاب دیگر مرکز خرید بزرگ اطراف میدان انقلاب است که برای خرید وسایل الکترونیکی انتخاب خوبی است.
مجتمع اداری تجاری فروزنده از دیگر مجتمعهای خوب و متنوع اطراف میدان انقلاب است. البته که اکثر فروشگاههای این مجتمع نیز به کتابفروشی اختصاص دارد. به طور کلی به دلیل فضای فرهنگی که در اطراف میدان انقلاب وجود دارد، اکثر مراکز خرید این منطقه نیز پر از کتابفروشی هستند.