میگویند
کویر بشرویه از شگفتانگیزترین مناطق کویری در خراسان جنوبی است. این کویر نسبت به سایر کویرهای ایران، بکرتر مانده و هنوز مثل
کویر مرنجاب پای خیلی از علاقمندان کویر به آن باز نشده. برای همین اگر میخواهید در سفر خراسان جنوبی و شهرهایی مثل طبس یا بشرویه، کویرگردی هم کنید، کویر بشرویه انتخاب خوبی است. برای آشنایی با این کویر ایران، با
اسمارتیز همراه باشید.
شاید اینها را هم بپسندید!
بهترین زمان دیدن کویر بشرویه
مثل هر کویرگردی دیگری، بهترین زمان سفر به کویر بشرویه، فصلهای سرد سال است. در اواسط ماه آذر خورشید به ملایمترین زاویه تابش خود میرسد و گرمای کمتری، کویر را میسوزاند. اوایل بهار هم زمان خوبی برای کویرنوردی است اما اگر بعد از آن قصد رفتن دارید، لطفا بیخیال بشوید! کویر بشرویه در این زمان شدیدا گرم و غیرقابل تحمل است.
سفر گروهی به کویر هیجان متفاوتی با سفر تنهایی به کویر دارد.
البته یک نکته هم باید راجع به رصد بارشهای شهابی بگوییم. اگر قصد دارید که چنین تجربهای داشته باشید، بهتر است قبل از سفر به کویر بشرویه، سری به سایتهای ستارهشناسی یا نجوم بزنید تا از زمان دقیق بارش شهابی مطلع شوید.
راه دسترسی به کویر بشرویه
آدرس: استان خراسان جنوبی، بشرویه، شرق بشرویه
مسیر دسترسی: کویر بشرویه در شرق شهرستان بشرویه قرار دارد. این کویر از شمال به کاشمر، از جنوب به رود کال شور و از شرق به کویر نمک بشرویه میرسد. شما احتمالا از سمت طبس وارد استان خراسان جنوبی میشوید. پس از طبس باید روستاهای کریت، دیهوک و ارسک را رد کنید تا به بشرویه برسید. سپس باید جاده بشرویه – فردوس را در پیش بگیرید. در این جاده تابلوهای راهنمای کویر بشرویه قرار دارند که باید آنها را دنبال کنید.
کویر بشرویه، بکرترین رملهای شنی را دارد.
معمولا مسیرهای جادهای خراسان جنوبی با توجه به کویری بودن جغرافیای منطقه، طولانی و یکنواخت به نظر میرسد. مثلا اگر قرار باشد مسیری 30 کیلومتری را با ماشین طی کنید و در خراسان جنوبی باشید، خستگی بیشتری خواهید داشت تا اینکه همین مسیر را در یکی از جادههای شمالی پر پیچ و خم طی کنید. برای همین قبل از سفر به کویر بشرویه حتما استراحت کافی داشته باشید تا خسته نشوید.
هزینه بلیط و ساعات دسترسی
برای دیدن کویر بشرویه لازم نیست که مبلغی بپردازید. این مورد برای گردشگران خارجی هم صد میکند. در هر زمانی از شبانهروز هم میتوانید به کویر بروید. با این حال اگر قصد کمپینگ یا شبمانی دارید باید به تجهیزاتش هم فکر کنید. مدت زمانی هم برای دیدن کویر به شما پیشنهاد نمیکنیم، چون همه چیز بستگی به خودتان دارد.
دانستنیهایی قبل از دیدن کویر بشرویه
تا چشم کار میکند، کویر بشرویه ریگزار دارد. به دلیل ریگزارها و نداشتن مراکز جمعیتی، شبکه ارتباطی محدودی با شهر دارد. همین امر باعث بکر بودن و دستنخوردگی کویر بشرویه است.زیستشناسان، زمینشناسان، کویرنوردان و گردشگران همگی از کویر بشرویه بهعنوان طلا یاد میکنند.
در کویر بشرویه، رملها، تل ماسهها و قورتهای زیبا در کنار گیاهان شورپسند، شورهزارها و نمکزارها تشکیل طبیعتی زیبا را دادند. این همه زیبایی را با رودخانه دائمی کال شور، جنگل تاغ، دقهای باتلاقی و هزاران جذابیت معنوی دیگر ترکیب کنید تا متوجه شوید که چرا اینجا را به عنوان یکی از شگفتانگیزترین مناطق کویری خراسان جنوبی معرفی میکنند.
موش کانگرویی، مار افعی شاخدار، هوبره و انواع سوسمار در این کویر زندگی میکنند.
وقتی هوا در تابستان به اوج گرما میرسد، در کویر بشرویه شورهزنی آغاز میشود. شورهزنیها منجر به انباشت نمک روی خاک بیابان میشوند.
نمک کویر بشرویه خواهان زیادی دارد. برای همین چند چاله بهصورت آزمایشی حفر شده تا در آینده برای بررسی فرصت استخراج نمک صنعتی روی آنها آزمایش شود. این نمک مقادیر زیادی پتاسیم و ید دارد.
وجود سنگهای آذرین مانند کوارتزیت و بازالت در بعضی از نقاط کویر بشرویه باعث تعجب زمینشناسان شده است.
کویر بشرویه مکان مناسبی برای برگزاری مسابقات رالی خودرو و موتورسواری است.
راهنمای بازدید از کویر بشرویه
در نزدیکی کویر بشرویه روستایی به نام غنی آباد قرار دارد. مسیر دسترسی به این روستا آسفالت و امکانات پایهای روستا را دارد. اگر نخواستید در کویر کمپ کنید، میتوانید به روستا بازگردید و خانه کرایه کنید. روستاییان شما را بهتر راهنمایی میکنند که شب کجا بمانید.
چای نوشیدن در یک روز پاییزی در کویر، یکی از لذتبخشترین دلایل سفرکردن است. | محمدرضا شاهپسند
متاسفانه کویر بشرویه کمپ دائمی ندارد و در روزهایی که همایش ملی کویرنوردی در شهرستان بشرویه برگزار میشود، کویر نیز کمپ موقت دارد. اما نگران نباشید. اگر چند نفر گروه بشوید و به کویر بروید میتوانید در امنیت کامل کمپ کنید. اگر حواستان به مارهای افعی هست، کویر بشرویه، کویر امنی است! با این حال، اگر هنوز آنقدر در کمپینگ در کویر حرفهای نیستید یا میخواهید با تجهیزات سفر کویری آشنا شوید، لیستی از وسایل مورد نیاز برایتان نوشتهایم که مطمئنا به دردتان میخورد:
1. چراغ قوه
2. داروهای شخصی
3. کرم ضد آفتاب
4. وسایل نظافتی و بهداشتی شخصی
5. کفش پیادهروی، صندل کوهنوردی و دمپایی
6. فلاسک چای و لیوان شخصی
7. لباس مناسب مناطق کویری: گشاد، رنگ روشن و سبک
8. پتوی مسافرتی
9. قمقمهی آب
10. کوله پشتی سبک
11. کیسه زباله
12. زیرانداز
13. آجیل و شکلاتهای مغزدار
14. عینک آفتابی، کلاه آفتابی
15. کیسه خواب
16. چادر مسافرتی
حالا که از کویر بشرویه گفتیم، بد نیست کمی هم دربارهی شهر بشرویه حرف بزنیم. بشرویه، شهری باستانی با آثار تاریخی فراوان است که قدمت تعدادی از آنها به قبل از اسلام برمیگردند. قلعه دختر، آسیاب هفتگانه بشرویه و خانه مستوفی از معروفترین جاهای دیدنی شهر هستند که بد نیست اگر سری به بشرویه زدید، آنها را هم ببینید.
قلعه دختر، قدیمیترین جاذبهی شهر بشرویه است که در بالای قلهای مخروطی شکل به ارتفاع 400 متر از سطح زمین قرار دارد و از سه طرف رو به پرتگاه است. پس باید از سمت جنوب وارد قلعه شوید که این ورودی هم مسیر سختی دارد. به خاطر همین ورودی و موقعیت قرارگیری قلعه، امنیت قلعه دختر در زمان خودش یعنی دورهی ساسانیان بسیار بالا بود.
بعد از قلعه دختر، اگر وقت داشتید بهتر است به آسیاب هفتگانه بشرویه هم سر بزنید که در جاده قدیم بشرویه – طبس قرار دارد. به محض اینکه وارد این جاده میشوید، کاملا ناخودآگاه جذب بزرگی این آسیابها میشوید. آسیابهای هفتگانه بشرویه در مسیر قدیمی قناتهای شهر و به موازات آبهای زراعی ساخته شدند. در حال حاضر، 3 تا آسیاب از 7 آسیاب هنوز فعال هستند و گندم را آرد میکنند. کیفیت آرد این آسیابها و نانی که از آنها تولید میشود، هنوز هم زبانزد است.
در آخر هم میرسیم به خانه مستوفی که از خانههای اعیانی شهر بوده. در زمان قاجار، خاندان ثروتمند مستوفی در اینجا زندگی میکردند. با توجه به اینکه خاندان مستوفی به قول قدیمیها برای خودش«کیا و بیا»یی داشته، پس خانهاش هم باید معماری شاخصی داشته باشد تا درخورد شان اسم خانواده و مهمانها باشد.
خانه مستوفی و بادگیرهایش که با گچ مزین شدند و مهمترین عنصر تزئین این خانه محسوب میشوند
از دیگر جاذبههای این شهر میتوان به دیوار تاریخی شهربند، کوچه پی جلد، حسینیه میان ده، مدرسه علمیه، امام زاده هوگند و پل ترناو اشاره کرد.