به شهر رنگی رنگی و کارتونی روسیه خوش آمدید: اینجا «سنت پترزبورگ» است، جایی که با معماری ساختمانهای رنگارنگش شناخته میشود و دومین شهر مهم روسیه بعد از مسکو است. به دستور «پِترکبیر» در سال 1703م. این شهر در کنار دریای بالتیک و در شمال غرب روسیهی امروزی ساخته شد و به همین دلیل اولین اسمش «پتروگراد» بود. بعدا در زمان انقلاب بولشویکی «لنینگراد» نام گرفت و بالاخره در سال 1991م. به «سنت پترزبورگ» یا «سن پترزبورگ» تغییر نام داد.
اینجا سنت پترزبورگ است که بعضیها به آن سن پترزبورگ هم میگویند.
سنت پترزبورگ؛ از اینجا تا پِتِل پُرت خیلی راه است
اهمیت این شهر آنقدرها زیاد بود که در زمان قاجار برای وصف کردن دورترین نقطهی جهان از آن استفاده میشد. مثلا میگفتند «از اینجا تا پتل پورت (سنت پترزبورگ) راه است.»
برای گشت در شهر سنت پترزبورگ با لیست بلندبالایی از کلیساها، کاخها، موزهها و کلی فعالیت هیجانانگیز دیگر روبرو هستید که مسلما انتخاب را برای شما سخت میکند. شاید بهتر باشد که بگوییم این شهر شبیه موزهای بدون سقف است که هر روز فرصتی دارید در آن بچرخید و چیز تازهای کشف کنید. با این حال سعی کردیم با اطلاعات دقیقی که داریم و پرس و جو از مسافرانی که قبلا به روسیه رفتهاند، بهتر راهنماییتان کنیم.
اهمیت سنت پترزبورگ آنقدرها زیاد بود که در زمان قاجار برای وصف کردن دورترین نقطهی جهان از آن استفاده میشد. مثلا میگفتند «از اینجا تا پتل پورت (سنت پترزبورگ) راه است.»
چند نکتهی جالب و کاربردی از سنت پترزبورگ قبل شروع سفر:
1. مسکو در مقایسه با سنت پترزبورگ شهری مدرنی به حساب میآید و شاید برای شمایی که دنبال بافت تاریخی شهری باشید، سنت پترزبورگ گزینهی مناسبتری است.
2. به طور کلی در شهرهای توریستی روسیه از جمله سنت پترزبورگ ایرانیهای زیادی خواهید دید و احساس غریبگی نمیکنید. حتی راننده تاکسیهای مسکو و سنت پترزبورگ تاجیک هستند و بهتر میتوانید با آنها ارتباط بگیرید.
3. در مترو تنها سالمندان و کودکان حق نشستن روی صندلیها را دارند و اگر شما بنشینید ممکن است روسها نگاه متعجب و شاید ناخوشایندی به شما داشته باشند.
4. هنرمندان خیابانی خیلی زیادی در سطح شهر فعالیت میکنند که میتوانیم به نوازندگان و کسانی که صنایع دستی میفروشند اشاره کنیم.
5. تا زمانی که در شهر هستید، انتظار بارشهای رگباری را داشته باشید. البته بعد از چند دقیقه باریدن قطع میشود و تنها دو کار از دست شما برمیآید: یا مثل اهالی شهر به زیر سرپناهی در کوچه و خیابان بروید و منتظر بمانید که باران تمام شود یا اینکه لذت زیر باران ماندن و خیس شدن را ترجیح دهید.
از خیابان نِفسکی شروع کنید
اولین نکتهای که باید دربارهی گشت شهری در سنت پترزبورگ بدانیم این است که بیشتر بناهای تاریخی و جاذبهها در خیابان نِفسکی (Nevsky Prospekt) و اطراف آن است. بنابراین اگر هتلتان در این قسمت شهر باشد خیلی خوششانس هستید؛ چون خیلی راحت میتوانید به جاذبههای مهم شهر برسید و بعد از پایان گشت به به هتل برگردید.
هر ساله جشن سال نوی شهر سنت پترزبورگ در خیابان نفسکی برگزار میشود.
این خیابان قبل از اینکه تبدیل به مهمترین بلوار شهر شود، جنگل و مامنی بود برای گرگهای این منطقه. وقتی که پتر کبیر دستور ساخت شهر را داد، معماری فرانسوی به اسم «لوبلون» را استخدام کرد تا بلوار یا خیابان نفسکی را طراحی کند. درختان این قسمت شهر قطع و مهمترین ساختمانهای اداری و کاخهای شهر در همینجا ساخته شد. حتی بیشتر ثروتمندان و افراد فرهیختهی شهر در اینجا زندگی میکردند که میتوانیم به «چایکوفسکی» و «نیکولای گوگول» نویسندهی طنزپرداز و سبک رئالیسم انتقادی اشاره کنیم.
این خیابان 4 کیلومتری به خاطر داشتن بیشترین مغازههای برند پوشاک به شانزلیدزه سنت پترزبورگ معروف است، یک سرش به موزهی هرمیتاژ (آرمیتاژ) میرسد و سر دیگرش به صومعهی لاورا. ساختمانهایی که در این خیابان و کوچههای اطراف خواهید دید شامل موزهی هرمیتاژ (Hermitage winter palace/museum)، قلعهی پتروپائول (Peter and Paul Fortress)، کلیسای اسحاق مقدس (St. Isaac’s Cathedral)، کاخ استروگانف (Stroganov Palace) و تئاتر مارینسکی (Mariinsky Theater) است.
وقتی در حال قدم زدن در خیابان نفسکی هستید، به دیوارهای ساختمانها خوب نگاه کنید.
اگر بخواهیم فقط به منظور دیدن بناهای تاریخی در سنت پترزبورگ بگردیم شاید گشتی کسلکننده و تکراری در پیش داشته باشیم اما وقتی داستانهای هیجانانگیز، بامزه و غمانگیز ساخت هرکدامشان را بشنویم، شرایط تغییر میکند.
در خیابان نفسکی میتوانید از مغازهها سوغاتی روسی بخرید.
از ایستگاه متروی «میدان الکساندر نفسکی» میتوانید به نفسکی برسید. خطهای نارنجی و سبز متروی سنت پترزبورگ شما را به اینجا میرساند. البته ایستگاه متروی «آدمیر التسکایای» در خط بنفش مترو هم گزینهی دیگر شما میتواند باشد. با این حال به شما توصیه میکنیم که پیادهروی را برای رسیدن به نفسکی انتخاب کنید تا بهتر بتوانید از گشت خود لذت ببرید.
? موزهی هرمیتاژ (Hermitage Musuem)
کمتر کسی است که اسم فرش پازیریک را نشنیده باشد؛ قدیمیترین فرش دنیا که در درهی پازیریک روسیه پیدا شد و از یادگارهای هنر دورهی هخامنشیان است. این فرش در موزهی هرمیتاژ در اتاق هنر و فرهنگ قبایل آلتایی، نگهداری میشود و قویترین دلیل برای بازدید ایرانیها از این موزه است. این فرش زیبا با 3600 گره در ابعاد 89/1*98/1 متر بافته شده و در اتاق شمارهی 26 طبقهی اول موزه در معرض نمایش عموم قرار گرفته است.
این موزه از غنیترین و قدیمیترین موزههای جهان است که مالک بیش از 3 میلیون اثر و شی تاریخی است.
اگر تصمیم بگیرید تمام اشیای این موزه را ببینید و برای هرکدامشان یک دقیقه وقت بگذارید نزدیک 50 هزار ساعت طول میکشد که با توجه به ساعات کار موزه حدود 11 سال باید به آرمیتاژ بروید. با این حال حتما به فرش پازیریک سر بزنید.
روزها و ساعات کار موزه:
سهشنبه، پنجشنبه، شنبه و یکشنبه از ساعت 10:30 صبح تا 6 بعدازظهر
چهارشنبه و جمعه از ساعت 10:30صبح تا 9 شب
روزهای تعطیل: دوشنبههای هر هفته و اول ژانویه و نهم مِی
? کلیسای اسحاق مقدس (Saint Isaac’s Cathedral)
چهار کلیسای بزرگ در جهان ساخته شده که کلیساهای «پتر مقدس» در واتیکان، «پاولوف مقدس» در لندن و «مریم مقدس» در فلورانس ایتالیا رتبههای اول تا سوم را از آن خود کردهاند. چهارمین کلیسای بزرگ جهان «اسحاق مقدس» است که گنبدی بزرگ و طلاکاری شده دارد که هرجای سنت پترزبورگ باشید میتوانید آن را ببینید. ساخت این کلیسا 40 سال طول کشید؛ به طوریکه عمر معمارش کفاف نداد تا طرح نهایی کلیسا را ببیند.
گنبد طلایی این کلیسا در روزهای جنگ جهانی دوم با رنگ طوسی پوشیده شد تا هواپیماهایی آلمانی نتوانند بمبارانش کنند.
? قلعهی پتروپائول (Peter and Paul Fortress)
وقتی پتر کبیر شهر سنت پترزبورگ را ساخت، دستور ساخت این قلعه را هم داد. شاید دیدن چنین قلعهای برای شما پیشپا افتاده و عادی باشد و فقط از دیدن معماری عظیم آن حیرت کنید؛ اما اینجا داستانهای تلخی هم دارد که به جذابیت بازدید از آن اضافه میکند. بعد از مدتی کارکرد قلعه تغییر کرد و تبدیل به زندان سیاسی شد. مثلا پتر کبیر دستور داد پسرش «الکسی» در همینجا زندانی باشد که در اخر زیر شکنجهها و در حضور پدرش جان داد. حتی آزادیخواهان و روشنفکرانی مثل «داستایوفسکی» و «ماکسیم گورکی» خالق رمانهای جنایات و مکافات و مادر در اینجا زندانی بودند.
اگر هم دوست داشتید به مزار همهی پادشاهان و شاهزادگان روس از جمله پتر کبیر سر بزنید به کلیسای قلعه بروید که به کلیسای پتروپائولوفسکی معروف است.
در این عکس هوایی بهتر میتوانید ساختمانهای قلعه را ببینید.