مشتاق هستی بهشت روی زمین را ببینی؟ پس این مطلب را تا آخر بخوان. در غرب استان گیلان و در میان کوههای تالش، ییلاق ماسال است که به آن "بهشت گمشده گیلان" میگویند. ماسال انبوهی از کلبههای چوبی، جنگلهای یاقوتی و زیباییهای آفرینش را در خود جای داده است که تعدادی از آنها را در مطلب
جاهای دیدنی ماسال معرفی کردیم. وقتی به ارتفاعات میروید ابرها را روی صورت خود لمس میکنید. ماسال حس زنده بودن به شما میدهد. به ماسال بروید و نفس عمیق بکشید چون این گوهر واقعا کمیاب است. با ما همراه باشید برای روستاگردی در ماسال.
شهرستان ماسال روستاهای بسیاری دارد اما تعداد اندکی از
روستاهای ماسال قابلیت سفر و امکانات پایهای دارند. روستاهای فوق براساس استانداردی که ذکر شد، انتخاب شدهاند.
بهترین وقت سفر به این منطقه اردیبهشت تا مهرماه است. در باقی سال میزان مه در ماسال بالاست و چیز زیادی دیده نمیشود.
چون میخواهید به روستاها سفر کنید پس درباره محصولات کشاورزی و روستایی مردم آن منطقه نیز بدانید. محصولات کشاورزی شامل برنج و محصولات لبنی دامی است. در این منطقه به کارهایی چون: باغداری، پرورش دام و طیور، زنبورداری، شیلات و پرورش آبزیان و کرم ابریشم نیز مشغول هستند. پس شما میتوانید از روستاییان، عسل طبیعی، پنیر تالشی، مرکبات، حلواهای محلی نیز خریداری کنید.
روستای اولسبلنگاه
معروفترین روستای شهرستان ماسال، روستای اولسبلنگاه است. اولسبلنگاه (اولسبلانگاه) روستایی ییلاقی درغرب گیلان است. این روستا از ییلاقات میانکوه است. بیشتر ساکنین این ییلاق از اهالی ماسالاند که برای گذراندن فصل گرما به آنجا رفتهاند.
اولسبلنگاه نامی تالشی است و از دو بخش اولَس و بِلَنگاه تشکیل شدهاست. اولس به معنی درخت مَمرَز و بِلَنگاه به معنی جای بلند است. اولسبلنگاه یعنی جایگاه رویش درخت ممرز.
در بالای اولسبلنگاه، ارتفاعات آلاله است. گلههای گاو و گوسفند را در بین راه خواهید دید. اسبهای اهلی و وحشی در دشتها میدوند. این مسیر را با خودرو نیز میتوانید بروید اما اگر پادرد یا مشکل خاصی ندارید بهتراست پیادهروی کنید تا لذت ببرید. اگر اطرافتان را مه نگرفته باشد، شهر ماسال و حتی دریا را میبینید. غروب و طلوع آفتاب در این منطقه، فراموش نشدنیست. صبحهای زود ابرها میآیند و فرشی زیبا در آسمان میبافند. درهها عمیق و کوهَها سر به فلک کشیدهاند.
آلو جنگلی و فندق از درختان میوهدار این ییلاقاند. چه بهتر که فصل میوهدهی به این منطقه سفر کنید. آلوها اواسط اردیبهشت و خرداد میرسند و فندقها اوایل شهریور تا مهر.
جاده ماسال به گیلَوان که به سمت این ییلاق میرود، مسیری کوهستانی و پر پیچ و خم است که از دل جنگل عبور میکند. درختان در دو طرف مسیر انبوه و درهم تنیدهاند. مسیری سبز که شما را مبهوت خود میکند و گذر زمان را از یادتان میبرد. در نیمی از مسیر ماسال به اولسبلنگاه، رودخانه خالکایی همراهیتان میکند. اگر میل داشته باشید میتوانید خودرو خود را متوقف کرده و اوقاتی را کنار رود بگذرانید. در کنار راه آلاچیقهایی برای استراحت وجود دارد.
ماسال در 50 کیلومتری غرب رشت واقع شده است. برای رفتن به اولسبلنگاه بهترین راه، جاده جنوبی خروجی از ماسال است. مسافت این جادهی آسفالته تا اولسبلانگاه تقریبا 25 کیلومتر است و به راحتی میتوان از آن گذر کرد. ضمنا اگر ماشین شخصی ندارید، تاکسیهایی از ماسال یا رشت شما را به این منطقه خواهند برد. همچنین فاصلهی ماسال از شهر تالش 60 کیلومتر و از راه صومعه سرا با رشت 55 کیلومتر فاصله دارد. تمامی این مسیرها آسفالت هستند و شما میتوانید با توجه به مبدا و مقصد بعدیتان یکی از آنها را انتخاب کنید. اقامتگاههای مناسبی نیز در این ییلاق برای گردشگران ساخته شده که میتوانید یکی از آنها را برای شبمانی انتخاب کنید. در نزدیکی اولسبلنگاه، یکی دیگر از روستاهای ماسال به نام روستای شالما قرار دارد که به آن میپردازیم.
ورود هر ماشین در روزهای پربازدید سال 7500 تومان است و مدت زمان پیشنهادی بازدید 3 الی 4 ساعت است. بهترین فصل سفر به آن اواخر بهار و اواخر تابستان است. آنتن دهی موبایل در آنجا بسیار محدود است. مسیر نسبتا آسانی دارد و پمپ بنزین در 20 کیلومتری هست.
اولسبلانگاه، روستایی ییلاقی درغرب گیلان
روستای شالما
دهکده شالما از روستاهای ماسال، در 12 کیلومتری غرب ماسال قرار دارد و یکی از مقاصد بکر و بینظیر است که هر ساله گردشگران بسیاری را به خود جذب میکند. از مسیر ییلاق اولسبلنگاه میتوانید به دهکده شالما برسید و ساعاتی را در آنجا به استراحت بپردازید و از سکوت طبیعت نهایت لذت را ببرید. در دهکده شالما که توسط کوههای البرز احاطه شده است، 5 چشمه در دل روستا از زمین و در میان انبوه درختانی سر به فلک کشیده میجوشد و زندگی را به روستا هدیه میدهد. دو رود شالما و چسلی در این روستا به هم میپیوندند و طراوت را به منطقه میآورند. برای رسیدن به رودخانه باید از میان شالیزارها عبور کنید، بوی برنج در تمام فضا پیچیده و روح شما را با خود به پرواز بر فراز کوههای جنگلی میبرد.
رودخانه شالما رودخانهای وحشی است اما مشکلی بین طبیعتدوستان و رودخانه نیست و حتی در فصل گرم سال، مسافرانی را به همراه خانواده در این رودخانه میبینید.
فاصله شالما تا هتل بالا دستی تنها سه کیلومتر و همینطور با توجه به نزدیکی به شهر ماسال مسافران میتوانند شب را در اقامتگاههای درون شهر بگذرانند. در نزدیکی شالما، روستای چسلی هست که به آن میپردازیم.
شالما در 9 کیلومتری ماسال است، برای دسترسی به آن، از سمت غرب شهرستان ماسال 12کیلومتر ادامه داده و در مسیر اصلی جاده ییلاقی اولسبلنگاه قرار بگیرید. بازدید رایگان و زمان تقریبی بازدید 3 الی 4 ساعت است.
دهکده شالما یکی از مقاصد بکر و بینظیر است که هر ساله گردشگران بسیاری را به خود جذب میکند.
روستای چسلی
روستایی بکر و جنگلی که به دو بخش پایکوه و دره تقسیم میشود. قهوه خانه، مغازه، غذاخوری و مدرسه در داخل روستا میباشد. خانه ها بصورت خانه باغ و پراکنده هستند. در کنار رودخانه چسلی استخر پرورش ماهی احداث شده است.
مناظر روستایی این منطقه در کنار طبیعت زیبایش در فصل پاییز و بهار مناظر سحرانگیزی را به نمایش میگذارد. بنای امامزاده چسلی مربوط به دوره قاجار است و در شهرستان ماسال، بخش مرکزی، دهستان ماسال، روستای چسلی واقع شده است که در سال 1386 به عنوان اثر ملی نیز ثبت شده است. در نزدیکی بنای امامزاده مسجدی بنا شده است که بنا بر شنیده ها بیش از صد سال قدمت دارد.
برای رفتن به چسلی باید از جاده اصلی شالما به سمت ییلاق به سمت چپ مسیر حرکت را ادامه داده و پس از ورود به مرکز شالما راهی روستای بسیار خوش آب و هوای چسلی شد. بازدید رایگان و زمان تقریبی بازدید 3 الی 4 ساعت است.
شاید اینها را هم بپسندید!
روستای اسبه ریسه
اسبه ریسه از دیگر روستاهای ماسال است؛ روستایی عجیب که ترکیبی از طبیعت دلپذیر و تاریخ غنی است. روستایی که دو دوره تاریخی را سپری کرده است. دوره عصر آهن و دوره هخامنشیان. به نزدیکی روستا که میرسید صدای آب و پرندگان طنین انداز هستند. سرچشمه آب از ارتفاعات اسب ریسه است و جایی بسیار زیباست که میتوانید در آنجا چای صرف کنید.
از مصالح بکار رفته در منطقه باستانی اسبه ریسه میتوان به ملات گل، سنگهای رودخانهای و سنگهای زاویهدار اشاره کرد. در حفاریهای صورت گرفته اشیایی همچون لوازم نساجی، کاسه، خمره و کوزههای سفالی کشف شده است. در این روستا، بقایای استودان و دخمههای سنگی وجود دارد که از دوران ایران باستان، مردگان در این مکانها دفن میشدند و نمونه گورها را در همانجا در صخره ای بهنام تراورتن مشاهده خواهید کرد. در اولین کاوشی که پژوهشگران در این صخره داشتند بقایای مادر و فرزندی که در دوره هخامنشی در این مکان دفن شده بودند را پیدا کردند. قدیمیترین و تنهاترین دخمه و استودان استان گیلان در روستای اسبه ریسه است. گورها را ابتدا با ابزار فلزی حجاری میکردند و وقتی مراسم آیینی تدفین را انجام میدادند، تخته سنگی روی قبر میگذاشتند که جای تخته سنگها بر اطراف گودال قبرهای این مکان مشخص هست. در صخره تراورتن 28 گور تاریخی هست.
روستایی عجیب که ترکیبی از طبیعت دلپذیر و تاریخ غنی است.
اسبه ریسه دارای یکی از صخرههای بلند سنگنوردی کشور است. وجود رودخانه خروشان در دامنۀ دیوارۀ سنگی اسبه ریسه، قابلیت قایقسواری و کایاکسواری در آبهای خروشان را فراهم میکند. این رودخانه، از بالادست و از جنگل خون آغاز شده و تا روستای شالما ادامه دارد. این رودخانه و مسیر آن به جنگلهای بالادست، آخرین راهی هست که "میرزا کوچک خان" به سمت ارتفاعات ماسال میرود.
یکی دیگر از جذابیت های منطقه اسبه ریسه، باغ پرندگان است.
بازدید رایگان و جای پارک نیز موجود است. بعد از هتل رامینه جاده انحرافی خاکی به سمت چپ (دره) باز میشود که به روستای ماسولهخانی و اسبه ریسه میرود. ابتدا روستای ماسولهخانی قرار دارد. پس از آن و با فاصله 3 کیلومتر روستای اسبه ریسه قراردارد. روستا به دره نزدیک است.