آلمان از کشورهای مهم اروپایی محسوب میشود. شاید کمتر کسی فکر میکرد، آلمان پس از آن همه مشکل و خسارت در دو جنگ جهانی و بدهیها و غرامتهای کمرشکنی که به آن تحمیل شده بود، بتواند باز بر قلهی اروپا و جهان بایستد. آلمان امروزی ترکیبی از چیزهای مختلف است؛ فرهنگ، صنعت، تاریخ، توریسم و قدرت. هرساله سفرهای زیادی با دلایل مختلفی از ایران به سمت آلمان انجام میشود. ما برایتان 6
فیلم آلمانی یا مربوط به آلمان را جمعآوری کردهایم. قبل از
سفر به آلمان چه فیلمهایی ببینیم؟ پاسخ به این سوال در ادامه مطلب خواهد بود؛ پس با
اسمارتیز همراه باشید.
شاید اینها را هم بپسندید!
Der Baader Meinhof Komplex: اولی ادل این فیلم را بر اساس کتابی به همین نام از اشتفان آوست ساخت. عقدهی بادر مینهوف توانست در لیست بهترین فیلمهای غیرانگلیسی زبان اسکار و گلدن گلوب سال 2008 قرار بگیرد و خود را در میان بهترین فیلمهای آلمانی جای دهد. این فیلم داستان ظهور و سقوط گروهی شبهنظامی به نام فراکسیون ارتش سرخ است که با تفکرات چپگرای خود، از سال 1967 تا 1977 در آلمان فعالیت میکرده است. از سکانسهای جذاب این فیلم آلمانی میتوان به درگیری این گروه با طرفداران محمدرضاشاه پهلوی در سفر به آلمان اشاره کرد. اینکه بتوانید با دیدن فیلمی دو ساعت و نیمه، بخشی از تاریخ آلمان و حتی ایران را تماشا کنید میتواند برای خیلی از افراد جذاب و متفاوت باشد. میتوانید برای یک بعدازظهر کسل کننده روی دیدن این فیلم حساب کنید. البته در نظر داشته باشید به دلیل وجود صحنههای خشونت بار و گاهاً خونین (این گروه مسئول انجام امور تروریستی نیز در خاک آلمان بود) تماشای این فیلم آلمانی شاید برای همه افراد جذاب نباشد.
سرنوشت دختر قرمزپوش فیلم فهرست شیندلر، تنها گوشهای از اتفاقات ناگوار جنگ است
Schindler's List: دومین فیلم برای آن که بتوانید آلمان را بهتر بشناسید، فهرست شیندلر نام دارد. این فیلم اگرچه در آمریکا و توسط کارگردان بزرگ آمریکایی، استیون اسپیلبرگ کارگردانی شده اما از بهترین فیلمهای در مورد
جنگ جهانی دوم است. فهرست شیندلر در مورد فردی به نام اسکار شیندلر است که در ایام جنگ جهانی دوم، با استفاده از نفوذ خود، توانست بخشی از نیروی کار یهودی را برای کار اجباری ساخت قابلمه و دیگ به خدمت بگیرد. اما در این مسیر با دیدن ظلم و ستم سربازان آلمانی در قبال یهودیان، در رفتار خود دچار شک و تردید میشود. فیلم فهرست شیندلر تنها در سکانس ابتدایی (دعا خواندن خاخام یهودی) و انتهایی (نمایی از بازماندگان) تصاویر رنگی دارد و در بقیه طول فیلم با اثری سیاه و سفید طرف هستید. هرچند احتمالاً در اواسط فیلم دخترکی قرمز پوش، توجه شما را به خود جلب خواهد کرد. بازسازی صریح و بیپرده واقعیتهای جنگ در کنار موسیقی اعجابآور جان ویلیامز (که برای آن برنده بهترین موسیقی متن اسکار نیز شد)، روایتی هولناک و رعبآور را برایتان نقل میکند. البته در این بین نباید از بازی تحسینبرانگیز لیام نیسن و رالف فاینس به راحتی عبور کرد که توانستند نقش سفید و سیاه خوبی را برای تماشاگران خلق کنند. فهرست شیندلر اگرچه اثری تلخ و دردناک است ولی میتواند از ابتدا تا پایان شما را همراه خود بکشاند. حتی تیتراز پایانی فیلم نیز حساب شده و دقیق کار شده و احتمالاً بعد از دیدن این فیلم، آن را در بین بهترین فیلمهای عمرتان قرار خواهید داد.
تام کروز در نقش سرهنگ اشتفنبرگ
Valkyrie: فیلم والکیری، در مورد جنگ جهانی دوم است؛ اما نه یک روایت معمولی و ساده از جنگ. این فیلم اشاره به عملیات کودتای والکیری دارد که در آن تعدادی از افسران بلند مرتبه ارتش آلمان نازی، به دلیل سورفتارها و اعمال خشن هیتلر، علیه او دست به کودتا زدند و سعی در کشتن او داشتند. مشخص است که این عملیات با شکست مواجه شد ولی اگر به سرانجام میرسید، یقیناً تاریخ جهان جور دیگری رقم میخورد. این فیلم به کارگردانی برایان سینگر و با بازی تام کروز در نقش سرهنگ کلاوس فون اشتاوفنبرگ (طراح قتل
هیتلر) در سال 2008 اکران شد ولی به خاطر حساسیتهای عمومی بارها در حین اکران دچار دردسر شد. دانستن تاریخ واقعی جنگ جهانی میتواند برای هر کسی جذاب باشد، خصوصاً اگر بتوانید از درون جنگ و میان ارتشیان نازی این روایت را ببینید. جلوههای ویژه و خط داستانی خوش ساخت فیلم نیز قطعاً شما را سرگرم خواهد کرد.
برونو گانز در فیلم سقوط
Downfall: تا از حال و هوای آلمان نازی و جنگ جهانی دوم دور نشدهاید، بگذارید تا با فیلمی دیگر نیز در این باره شما را آشنا کنیم. فیلم سقوط محصول سال 2004 آلمان است و روایتی از روزهای آخر آدولف هیتلر نقل میکند. در این فیلم میتوانید به وضوح نتایج تصمیمات بد هیتلر را در روند جنگ مشاهده کنید؛ تصمیماتی که در نهایت به شکست المان نازی، مرگ خودش و معشوقهاش و دوپاره شدن خاک آلمان میانجامد. اگر تا به حال با دیدن بازی هیث لجر در فیلم شوالیه تاریکی بتمن شگفتزده شدهاید، به شما پیشنهاد میکنیم تا از بازی برونو گانز نیز در این فیلم لذت ببرید. به خیال بسیاری از بینندگان فیلم، برونو گانز چنان نقش هیتلر را بازی کرد، که خود او نیز نمیتوانست تا این حد شبیه به هیتلر باشد. سقوط فیلمی خوش ساخت و با داستانی گیرا و جذاب است. هر لحظه ای فیلم میتواند شما را شگفتزده و متحیر کند. با آنکه همه ما انتهای داستان جنگ جهانی و آدولف هیتلر را میدانیم، با این حال تا انتهای فیلم نمیتوانید چشم از تصویر بردارید.
خداحافظ لنین: پس از اتمام جنگ جهانی، خاک آلمان بین دو بلوک قدرتمند شرق و غرب تقسیم شد و دیواری عظیم و طولانی، این مرز را مشخص کرد. آلمان شرقی بر اساس تفکرات سوسیالیستی کمونیست و آلمان غربی با تفکرات لیبرالیستی غربی آمریکا اداره میشد. همین موضوع دستمایه فیلم طنز خداحافظ لنین شد. مادر الکس، زنی سوسیالیست و به شدت متعصب است که در بستر بیماری افتاده و الکس سعی میکند تا اتفاقات تخریب دیوار برلین و یکپارچه شدن آلمان را از او مخفی کند. این فیلم طنزی تلخ به همراه دارد و در تمامی تصاویر خود، تقابل کمونیسم و لیبرالیسم را به تصویر میکشد. جذابیت فیلم آن است که کارگردان، خود وارد تصمیمگیری و جبههگیری انتخاب بر سر این دیدگاهها نشده و در نهایت بیننده است که تصمیم میگیرد کدام یک از تفکرات برتر و بهتر هستند.
نمایی از فیلم زندگی دیگران
زندگی دیگران: از دیگر فیلمهای مهم و جذاب در مورد آلمان پس از جنگ جهانی، زندگی دیگران است. این فیلم که در سال 2006 توسط فلورین هنکل ساخته شد توانست جایزه اسکار را نصیب سازندهاش کند. داستان فیلم در مورد گروهی از نیروهای مخفی آلمان شرقی در برلین است که به نام استاسی شناخته میشوند. روایتهای تکان دهنده و خوفناک از آلمان شرقی آن روزها، سیاهی روزگار مردم آلمان را نشان میدهد. جالب است بدانید که اولرایش موهه، بازیگر نقش اول مرد فیلم، در زمان دوپاره بودن آلمان، خود قربانی توطئه و جاسوسی شد و 4 تن از همکارانش در گروه تئاتر و همسرش علیه او جاسوسی میکردند. وقتی از او دربارهی چگونگی آماده شدن برای نقش اول فیلم پرسیدند، تنها گفت: "فقط گذشتهام را به یاد آوردم"!