همه ی ما شمال کشورمان را با طبیعت زیبایش میشناسیم. در 15 کیلومتری جنوب دریای مازندران و در جوار رشتهکوه البرز، شهری سرسبز با لقب "شهر بهارنارنج" واقعشده که دومین شهر پرجمعیت استان مازندران تلقی میشود. همچنین میزبان اولین جشنوارهی بهارنارنج بود. در گذشته نامهایی نظیر "مامطیر" و "مه میترا" داشتهاست اما اکنون با نام "بابل" شناخته میشود. بابل به معنای "جایی که فراوانی آب دارد" است. با ما همراه باشید برای شناسایی جاهای دیدنی بابل و نکات سفر به آن.
جاهای دیدنی
1- جنگل لفور
2- روستای فیلبند
3- آبگرم ازرود
4- هفتآبشار (آبشار تیرکن)
5- دریاچه کامیکلا
6- سد شیاده بابل
7- موزه بابل
این اماکن جزو برترین جاهای دیدنی بابل هستند که از تجربه سفر نویسنده انتخاب شدند و در Google Maps نیز بازخورد خوبی دارند. در ادامه مطلب به آنها میپردازیم.
بابل آب و هوای بسیار مطلوبی دارد و بهترین زمان برای سفر به آن، فصلهای بهار و پاییز است.
جنگل لفور:
واقع در جنوب شرقی شهرستان بابل است و انتخاب اول من برای بازدید در سفر به بابل. شاید سلیقههای ما فرق کند اما وقتی بحث طبیعتگردی میشود اولین گزینهی من جنگلهایی با انبوه درختان سر به فلک کشیده، نفس عمیق لذت بخش و حک شدن عطر گیاهان در مغزم است. جنگل لفور مملو از درختان، آبشارها، چشمه سارها و رودهاست و یکی از بهترین انتخابهای دوستداران طبیعت و طرفداران کمپینگ در دل جنگل میباشد. جنگلهای هیرکانی این منطقه از دوران ژوراسیک به جاماندهاند و حدود 40 میلیون سال قدمت دارند. همچنین 80 گونه گیاه چوبی در این جنگل رشد میکند.
در این جنگل حدود 3 ساعت پیادهروی خواهید داشت سپس در زمین شیبدار جنگلی در میان درختان تنومند به هفتآبشار میرسید و میتوانید در این منطقه به استراحت بپردازید. در صورتی که از آمادگی جسمانی برخوردار نیستید پیادهروی طولانی ممکن است باعث گرفتگی عضلاتتان بشود. هنگام بارندگی، زمین بسیار لغزنده میشود و احتمال لیز خوردن وجود دارد پس حتما باتوم کوهنوردی همراهتان باشد. اگر بدون تورلیدر سفر میکنید حواستان به نشانهگذاری در جنگل برای پیداکردن مسیر باشد. در این جنگل امکانات سرویس بهداشتی وجود ندارد اما سرویسهای بهداشتی صحرایی در این جنگل هستند و لیدرهای محلی میتوانند به راحتی شما را راهنمایی کنند. برای دسترسی به این جنگل پس از گذر از فیروز کوه و پلسفید، باید خود را به شیرگاه برسانید. مسیر جنگل در راستای جاده سد البرز است. از سد البرز، نزدیک دو ساعت جاده خاکی در جنگل پیش روی شماست. در این جنگل ممکن است با فروشندگانی مواجه شوید که دوغ، رب و دیگر محصولات محلی را میفروشند.
- آدرس: مازندران، سوادکوه شمالی، روستای لفور
- بازدید از این مکان رایگان و مدت زمان بازدید نصف روز.
دریاچه سد البرز در جنگلهای لفور
روستای فیلبند:
روستای فیلبند دومین قدم شما به سوی رویایی شدن سفر بابل میباشد. نام اصلی آن، فلبند است. فل در گویش مازنی به معنای خستگی و بند هم به معنای بندآمدن است. مرتفعترین روستای ییلاقی در مرکز استان مازندران میباشد و معروف است به بام شرقی مازندران. مسافران فیلبند بر فراز ابرها میروند. گویی که در نوک کوه، از اقیانوس ابرها، بهشتی بهنام فیلبند، سر برآورده باشد و در هوای صاف، مناظر زیبای اطراف نیز قابل رصد هستند. حس و حال لطافت آفرینش و هارمونی طبیعت در این روستا موج میزند. ارتفاع آن از سطح دریا 2700 متر است. فیلبند دارای چندین چشمه میباشد. چشمهی لار یکی از آنهاست و دارای املاح معدنی زیادی است.
مسیر دسترسی به آن از جاده هراز، 25 کیلومتری جنوب آمل به سمت شرق و به سمت سنگچال دارای فرعی است. طول جاده فرعی تا سنگچال 18 کیلومتر و فاصله پرشیب سنگچال تا فیلبند نیز حدود 12 کیلومتر است. شهر خود را به سمت جاده هراز ترککنید. مسیرتان را به چلاو ادامه دهید تا قبل از ظهر به روستای فیلبند برسید. پس از گشتوگذار در روستا به سمت جنگلهای چلاو و سنگ چال بروید و از کوهپیمایی در این مناطق لذت ببرید. این مسیر حدود 4 ساعت جنگلپیمایی در مسیر شیبدار خواهد بود. ناهار را در دامان طبیعت میل کنید. زمان مناسب برای برای دیدن این ییلاق از انتهای اردیبهشت تا ابتدای مهرماه است. اما این موضوع بدین معنا نیست که زیبایی این ییلاق در بقیه سال کاهش مییابد بلکه به علت شرایط جوی رفتن به این منطقه سخت میشود. زمستان این روستا همیشه دیر تمام میشود. جالب است حدود 7 ماه از سال را این روستا با برفها سپری میکند. البته از آنجایی که با بارش برف راهبندان شدیدی میشود در زمستان این ییلاق تقریبا بدون سکنه روزگار میگذراند.
- آدرس: مازندران، جنوب بابل، بخش بندپی غربی
- بازدید از این مکان رایگان و مدت زمان بازدید نصف روز.
گویی که در نوک کوه، از اقیانوس ابرها، بهشتی بهنام فیلبند، سر برآورده است. | عکس: حمیدرضامحمدزاده
آبگرم ازرود:
همهچی تمام! منظرهای خاص در دل جنگلهای یاقوتی. آب فیروزهای رنگ و درمانی در مجاورت رودخانه و جوشش از دل زمین. به هیچ وجه از دست ندهید. بخصوص اگر بیماریهای پوستی، درد مفاصل و روماتیسم دارید و میخواهید در آغوش طبیعت درمان شوید.
جاده دسترسی به آن از شهر بابل، جاده شهید صالحی آغاز میشود و پس از طی مسافت 30 کیلومتر به آبادی گلوگاه مرکز بخش بندپی میرسد و با عبور از پل سجادرود وارد جاده دهستان فیروزجاه شده و پس از طی حدود 30 کیلومتر وارد روستای زیبا و سنتی آری میشود که آب معدنی زیبا را در خود جای دادهاست و همچنین با مجموعه اطراف خود یکی از بهترین جاذبههای توریستی و طبیعی شهرستان بابل به شمار میرود. این مجموعه به صورت شبانهروزی باز است و همچنین استراحتگاههای کوچکی در آن هستند. روستاییان و محلیها نیز بهترین راهنما و میزبانان شما در آنجا هستند.
- آدرس: مازندران، 33 کیلومتری جنوب شرقی بابل، بخش بندپی شرقی، روستای آری
- بازدید از این مکان رایگان و مدت زمان بازدید 2 الی 3 ساعت.
آبگرم ازرود، منظرهای خاص در دل جنگلهای یاقوتی
هفتآبشار (آبشار تیرکن):
هفتآبشار یا آبشار تیرکن، شامل هفت آبشار کوچک میشود و یکی از زیباترین و خارقالعادهترین جاذبههای طبیعی در شهرستان بابل است. این آبشار در روستایی به همین نام، در مراتع کالبکوشت و در بخش بابلکنار قرار دارد و دارای ارتفاعی بالغ بر 9 متر است. برای دسترسی به آبشار باید ابتدا به روستای تیرکن بروید و از آنجا تا مجموعه آبشارها حدود دو ساعت پیادهروی کنید.
برای دسترسی باید به استان مازندران و شهر بابلکنار آن بروید و از آن جا مسیر جاده پادگان به سمت روستای تیرکن را درپیش بگیرید. از این روستا تا آبشار، حدود 2 ساعت پیادهروی درپیش دارید. موقعیت جغرافیایی این منطقه در گوگلمپ نیز قابل رویت است.
- آدرس: مازندران، شهرستان بابل، بخش بابلکنار، روستای تیرکن
- بازدید از این مکان رایگان و مدت زمان بازدید 2 الی 3 ساعت.
آبشار تیرکن
دریاچه کامیکلا:
اولین افرادی که در این منطقه سکنی گزیدند طایفهای به نام کامی بودند. شغل اصلی مردم این طایفه دامداری به شکل سنتی بودهاست اما طایفه کامیکلا برای تأمین آب آشامیدنی خود و همچنین برای تأمین آب کشاورزی در حاشیه رودخانه این منطقه ساکن شدند و روستای کامیکلا را بهوجود آوردند. با ساکنشدن این طایفه در کنار رودخانه، کشاورزی نیز به مشاغل اصلی آنها افزودهشد به طوریکه امروزه بیشتر آنها برنجکار هستند. از دیگر مشاغلی که اهالی روستا به آن مشغول هستند ساخت کورههای ذغال در جنگل و تهیه و فروش ذغال در شهر میباشد. از لحاظ محدودهی جغرافیایی، دهکده کامیکلا از شمال به روستای کاردیلا، از جنوب به جنگل، از شرق به رودخانه و از غرب نیز به جاده روستای پلنگدره محصور میگردد. دهکدهی زیبا و خوش آب و هوای کامیکلا دارای جاذبههای طبیعی دیدنی بسیاری میباشد.
یکی از این زیباییهای این منطقه وجود دریاچه کامیکلاست.
چشمانداز زیبایی از کوه و جنگل. دریاچه کامیکلا فصلی است و در مرداد عموما خشک میشود. در سایر فصلها بهخصوص بهار، گردشگران زیادی به سمت این دریاچه روانه میشوند. بافت این منطقه کاملا روستایی است و عمده فعالیت مردم آن به کشاورزی و دامداری سنتی اختصاص دارد. دریاچه کامیکلا در بخش بندپی غربی شهرستان بابل و در اطراف کوههای البرز قرار دارد.
برای دسترسی به دریاچه کامیکلا می بایست به استان مازندران، شهرستان بابل، روستای کامیکلا، بندپی غربی سفر کنید.
- آدرس: مازندران، بابل، بخش بندپی غربی، اطراف کوههای البرز
- بازدید از این مکان رایگان و مدت زمان بازدید 2 الی 3 ساعت.
دریاچه کامیکلا
سد شیاده بابل:
شیاده در جنوبغربی بابل و روستای شیاده قراردارد. سد، روی رودخانه چلیم، یکی از سرشاخههای رود بابلرود ساختهشده و از آبش بیشتر برای آبیاری شالیزارهای اطراف استفاده میشود. ضمنا هر چهار طرف سد، توسط جنگل محاصره شدهاست. منطقهای گردشگری است بنابراین مجهز به سرویس بهداشتی و آلاچیق میباشد. اگر ماهیگیری هم بلدید پس چوبماهیگیری فراموش نشود.
مسیر سد شیاده، در پشت روستای شیاده و در دل مناطق جنگلی، از طریق جاده خشرودپی به گلوگاه بندپی و با یک مسیر فرعی به سد میرسد. در حاشیه این جاده فرعی تفرجگاههایی برای استراحت و تفریح وجود دارد.
- آدرس: مازندران، 32 کیلومتری جنوب غربی بابل، بخش بندپی غربی، روستای شیاده، بر روی رودخانه چلیم
- بازدید از این مکان رایگان و مدت زمان بازدید 2 الی 3 ساعت.
دریاچه سد شیاده
موزه بابل:
آیا شما هم مثل من بعد از دیدن اینهمه طبیعت بکر، هوس موزه و تاریخ میکنید؟ پس بازدید از موزه فراموش نشود. موزه بابل، موسوم به گنجینه بابل تنها موزه مردمشناسی استان مازندران است. ساختمان این موزه در سال 1307 هجری شمسی به عنوان شهرداری بنا شده و در فهرست آثار ملی ایران ثبت شدهاست. این بنا در اسفند ماه 1374 با کاربری فرهنگی در اختیار سازمان میراث فرهنگی مازندران قرارگرفت و در بهمن ماه سال 1375 پس از احیا و مرمت، تحت عنوان موزه بابل گشایشیافت.
موزه بابل، موسوم به گنجینه بابل تنها موزه مردمشناسی استان مازندران است.
از طبقه همکف موزه به عنوان نمایشگاه موقت آثار فرهنگی و هنری استفاده میشود و در طبقه دوم آن آثار باستانشناسی و مردمشناسی، قابل مشاهده است. بسیاری از وسایل چوبی قدیمی، وسایل کشاورزی اقوام مختلف، کوزههای سفالی و حتی مجسمههای قدیمی را میتوان در این موزه مشاهده کرد.
- آدرس: مازندران، بابل، ساختمان شهرداری
- مدت زمان بازدید از این جاذبه بین 1 تا 2 ساعت.