8 جای دیدنی همدان که باید رفت

13 شهریور، 1398
13 شهریور، 1398
مدت مطالعه :
همدان از قدیمی‌ترین شهرهای ایران است و با توجه به موقعیت جغرافیایی خاص و قرار گرفتن در انتهای رشته کوه‌های زاگرس و البرز از آب و هوای بسیار خوبی در فصل‌های تابستان و بهار برخوردار است. برای همین خیلی‌ها برای فرار از گرمای تابستان به این شهر سفر می‌کنند. از طرف دیگر چون همدان قدمت زیادی دارند و کلی آثار و بنای تاریخی دارد که روزهای زیادی نیاز دارید تا آن‌ها را ببینید.
بهترین فصل سفر به شهر همدان با توجه به کوهستانی بودن و آب و هوای سرد و خنکی که دارد، بهار و تابستان است.

 غار علی‌صدر همدان
غار علی‌صدر همدان که در سنگ‌های کربناته دوران زمین‌شناسی ژوراسیک قرار گرفته، از بزرگ‌ترین غارهای آبی ایران و جهان است. این غار در 70 کیلومتری شمال غربی همدان و در نزدیکی روستای علی‌صدر قرار گرفته است. دالان‌های پیچ و خم که از آن‌ها تنها با قایق امکان‌پذیر است حس و حال عجیبی به گردشگر می‌دهد.
مسیر دسترسی به این غار کاملاً مناسب و آسفالت است. امکانات رفاهی و گردشگری از جمله غذاخوری، رستوران، سرویس‌های بهداشتی و فروشگاه در نزدیکی این تفریحگاه در شهر کوچک علیصدر نیز در اختیار گردشگران قرار دارد. هزینه بلیط این غار بین 30 تا 40 هزار تومان است. ساعات بازدید از غار علیصدر در فصل تابستان از 8 صبح تا 9 شب و در فصل زمستان از 8 صبح تا 4 بعد از ظهر است. برای بازدید کامل تقریبا 2 ساعت زمان نیاز دارید. در ضمن، از پارکینگ اطراف محوطه غار می توانید برای پارک ماشین استفاده کنید.
 
اینجا یکی از دریاچه‌های داخلی غار علیصدر همدان است.
اینجا یکی از دریاچه‌های داخلی غار علیصدر همدان است.
 
آرامگاه بوعلی سینا
این آرامگاه که طراحی‌اش الهام گرفته از برج گنبدکاووس است  با باغچه‌ها، آب‌نماها و حوض‌هایی از معماری اصیل ایرانی تزیین شده است. قدمت آرامگاه به دوران قاجاریه بر می‌گردد که قسمت داخلی‌اش شامل دو تالار جنوبی و شمالی است. تالار جنوبی محل نگهداری سکه، سفال و سایر اشیای تاریخی است و تالار شمالی به کتاب‌های ایرانی و خارجی قدیمی اختصاص داده شده.
این آرامگاه در داخل شهر همدان و میدان بوعلی سینا قرار گرفته است. بازدید همه روزه از ساعت 8 صبح تا 17 به غیر از روزهای جمعه و تعطیل رسمی امکان پذیر است. نرخ بلیط برای ایرانیان 3000 تومان و برای گردشگران خارجی 20000 تومان است. اگر میدان شلوغ نباشد می‌توانید از جا پارک‌های اطراف میدان استفاده کنید. در غیر این صورت باید از پارکینگ عمومی اطراف استفاده کنید.
معماری بسیار زیبای  آرامگاه بوعلی سینا که یادآور گنبد کاووس هم است.
معماری بسیار زیبای  آرامگاه بوعلی سینا که یادآور گنبد کاووس هم است.
حمام تاریخی قلعه
حمام تاریخی قلعه از جاهای دیدنی دیگر همدان است که زیربنایش 1500 متری است. این حمام هم مثل هر حمام قدیمی دیگری شامل دو بخش سرد و گرم است که در سال 1380 و با تغییر کاربری به موزه‌ی مردم‌شناسی تبدیل شده.
به جز دیدن فضای داخلی حمام می‌توانید به سفره‌خانه سنتی‌اش هم سر بزنید. اگر خوش‌شانس باشید برخی اوقات گروه‌های موسیقی محلی هم در این موزه حمام اجرا دارند. دسترسی به این حمام از خیابان شریعتی است. ساعات بازدید از 9 صبح تا 10 شب است و بلیطش برای ایرانیان 3000 تومان است. اگر با ماشین شخصی به اینجا می‌روید می‌توانید از پارکینگ عمومی نزدیک حمام استفاده کنید.
 
تصویری از فضای داخلی حمام تاریخی قلعه
تصویری از فضای داخلی حمام تاریخی قلعه
 
گنج‌نامه
گنج‌نامه سنگ‌نوشته‌ای روی سنگ‌های سخت کوه الوند و به جا مانده از دوره‌ی داریوش و خشایارشا شاه است. در مجموعه‌ی تفریحی گنجنامه امکانات متنوع و زیادی در دسترس گردشگران قرار گرفته که می‌توان به تله‌کابین، ورزش‌های تفریحی و هیجانی، شهربازی سرپوشیده، باغ گیاهان، سالن بولینگ، پیست اسکی، پیست سورتمه‌سواری، کافی‌شاپ و رستوران اشاره کرد.
این مجموعه‌ی تفریحی در پنج کیلومتری همدان در انتهای دره عباس‌آباد و ابتدای مسیر جاده همدان به تویسرکان قرار گرفته و مسیر دسترسی به آن کاملاً آسفالت و بسیار راحت است. سرویس بهداشتی ایرانی و فرنگی مناسبی نیز جهت رفاه حال گردشگران در نظر گرفته شده که نیازی به پرداخت هزینه هم ندارد. برای دیدن سنگ‌نبشته‌ی گنجنامه نیازی به بلیط ورودی نیست اما برای استفاده از پارکینگ پایین محوطه گاهی اوقات هزینه‌ای گرفته می‌شود.
 
کتیبه‌ی  گنج نامه
کتیبه‌ی  گنج نامه
 
آرامگاه باباطاهر
این آرامگاه برگرفته از سبک معماری هفتم و هشتم هجری است که تا امروز بارها تخریب و بازسازی شده است. با این حال ساخت نهایی آرامگاه در سال 1349 به پایان رسید. در فضای داخلی آرامگاه 24 بیتی معروف این شاعر روی دیواره‌ها نقش شده که فضای خاصی را ایجاده کرده است. این آرامگاه در میدان باباطاهر قرار گرفته و فاصله‌ی کمی با موزه صنایع دستی همدان دارد. روزهای جمعه هم درویش‌های همدانی طی مراسمی به مزار باباطاهر می‌آیند و به یاد او دوبیتی می‌خوانند. از ساعت 9 صبح تا 10 شب وقت دارید به این آرامگاه سر بزنید که هزینه‌ی ورودی‌اش برای ایرانی‌ها 2500 تومان است اما گردشگران خارجی باید 15000 تومان بپردازند.
 
معماری زیبای  آرامگاه باباطاهر
معماری زیبای  آرامگاه باباطاهر
تپه هگمتانه
شهر تاریخی هگمتانه که قدمتی 3000 ساله دارد و در زمان خود یکی از باشکوه‌ترین و بزرگ‌ترین پایتخت‌ها بوده، امروزه به تپه‌ی هگمتانه معروف شده. می‌گویند شهر هگمتانه 1700 سال قبل از میلاد در همین منطقه و توسط قوم ماد ساخته شده. به جز دیدن تپه می‌توانید از موزه‌ی هگمتانه و کلیسای سنت استپانوس هم دیدن کنید. در موزه‌ی هگمتانه با تاریخ همدان به خوبی آشنا خواهید شد. قیمت بلیط تپه هگمتانه 3000 تومان است و از ساعت 9 صبح تا 2 بعدازظهر وقت دارید تا به اینجا سر بزنید.
 
بناهای به جامانده در تپه هگمتانه
بناهای به جامانده در تپه هگمتانه
دشت میشان
دشت میشان از زیباترین مناطق طبیعی همدان است که فضایی بسیار دل‌باز و خوش آب و هوا دارد. چشم انداز اینجا به دشت‌های سرسبز و کوه‌های سر به فلک کشیده الوند، حس و حال هر آدمی را جا می‌آورد.
دشت میشان یک هکتار مساحت دارد و در مسیر صعود به قله الوند است. برای همین اگر کوهنورد هستید یا می‌خواهید قسمتی از دشت الوند را ترکینگ کنید باید از دشت میشان هم عبور کنید. پیاده‌روی در این بخش تقریبا نیمه‌سنگین است و آمادگی جسمانی بالایی می‌طلبد. در دشت میشان جهت رفاه حال گردشگران، پناهگاه و کمپ‌هایی در نظر گرفته شده که می‌توانید اقامت کنید. به جز پیاده‌روی می‌توانید از تله کابین هم برای رسیدن به این دشت استفاده کنید.
 
طبیعت زیبای دشت میشان
طبیعت زیبای دشت میشان
 گنبد علویان
گنبد علویان هم اثر تاریخی دیگری است که باید حتما آن را ببینید. آجرکاری این گنبد خیلی شاخص است و بسیاری از معماران و باستان‌شناسان، عاشق آجرکاری‌های شاخص گنبد علویان هستند. مسیر دسترسی به این گنبد، میدان امامزاده عبدالله شهر همدان است که باید از آن به سمت میدان باباطاهر بروید.
می‌گویند خاندان علویان همدان، اینجا را به عنوان مسجد ساختند اما بعدها تبدیل به آرامگاه خاندان‌شان شد. از ساعت 9 تا 5 بعدازظهر می‌توانید اینجا را ببینید که بلیطش 2500 تومان است اما گردشگران خارجی باید 15000 تومان بپردازند.
 
معماری منحصر به فرد  گنبد علویان
معماری منحصر به فرد  گنبد علویان
 
برج قربان
 برج قربان آخرین بنای پیشنهادی ما برای دیدن در همدان است. این برج که می‌گویند محل دفن امرای سلجوقی و صفوی بوده از قرن 7 و 8 ه.ق به جا مانده. با این حال داستان نام‌گذاری برج جالب است.  
نمای آجری  برج قربان
نمای آجری  برج قربان

می‌گویند وقتی محمود افغان به ایران حمله می‌کند شخصی به اسم قربان این برج را به عنوان سنگرگاه خود انتخاب می‌کند و جلوی افغان‌ها می‌ایستد. برای همین بعدها اینجا را به یاد او برج قربان نام‌گذاری می‌کنند. برای دیدن این برج باید مبلغ 2000 تومان بپردازید. اگر هم دوستی خارجی دارید که می‌خواهد برج قربان را ببینید باید 8000 تومان بپردازد.


دانش آموخته دانشگاه تهران هستم. زمین شناس هستم با کمی استعداد در نوشتن. نوشتن و یادگرفتن زبان تازه رو دوست دارم. دوست دارم بنویسم و فرقی نمی‌کنه به فارسی باشه یا انگلیسی یا کردی یا ترکی. الان هم افتخار نصیبمون شد و عضوی از اسمارتیز هستم.

امتیاز دهید نظری تا کنون ثبت نشده است ۵ / 4.8 22 نفر
نظرتو با ما مطرح کن
نظرات دیگران
اولین نفری باشید که در مورد این مطلب نظر می‌دهد.