نهاوند شهر چشمههای خروشان، شهر کوچکی قرار گرفته در جنوب همدان که سرچشمه بزرگترین رودهای ایران مانند کارون و کرخه است. باور نمیکنید، یک آخر هفته وقت بگذارید، بروید و ببینید که چه سرابهای بزرگ و خروشانی دارد این شهر. نهاوند سرسبز و خوش آب و هوا علاوه بر جاذبه های طبیعی، مملو از آثار و بناهای تاریخی است که نشان از سابقه طولانی زندگی در این سرزمین سبز دارد. قبل از تصمیم به دیدن نهاوند بد نیست که با
جاهای دیدنی نهاوند کمی آشنا شوید؛ پس با
اسمارتیز همراه باشید.
بهترین فصل سفر به شهر نهاوند
شهر نهاوند که در نزدیکی رشته کوههای زاگرس و ایران مرکزی قرار گرفته و به دلیل ارتفاع بالای آن دارای آب و هوای خنکی است، البته در فصل تابستان گاهی گرمای هوا آزاردهنده میشود. بهترین فصل سفر به شهر نهاوند برای لذت بردن از آثار و بناهای تاریخی و تفریحی مسلماً فصل بهار و در درجه دوم فصل تابستان است.
حمام حاج آقا تراب
این حمام قرار گرفته در محله علی آباد شهر نهاوند یکی از زیباترین معماریهای شهر را به خود اختصاص داده. حمام حاج آقا تراب که قدمت آن به سال 1230 هجری شمسی و دوران ناصرالدین شاه قاجار بر میگردد، چند سالی است با تغییر کاربری به موزه مردم شناسی تبدیل شده و در به روی گردشگران گشوده است. هموطنان 2000 تومان و گردشگران خارجی 8000 تومان برای بازدید از این موزه باید بپردازند. زمان بازدید از ساعت 9 تا ساعت 16 است. با ماشین خودتان میتوانید به این حمام بروید و در پارکینگ عمومی اطراف این بنا پارک کنند.
جاهای دیدنی نهاوند؛ نمایی زببا از تالار مرکزی حمام حاج آقا تراب
مقبره نعمان بن مقرن یا همان بابا پیر
مقبره نعمان بن مقرن یا همان بابا پیر متعلق به یکی از فرماندهان و سرداران عرب در دوران جنگ میان ایران و اعراب به نام نعمان بن مقرن است. قدمت این بنا به سال 21 هجری قمری یا 642 میلادی برمیگردد. برای دیدن این بنا وارد جاده نهاوند به کرمانشاه شوید و پس از طی تقریبا 8 کیلومتر از جاده خارج و خود را به روستای قشلاق برسانید.
این مقبره نمای آجری دارد و به سادهترین شکل ممکن بنا نهاده شده و تنها جنبه تاریخی آن است که گردشگران را به سوی خود جلب میکند. دسترسی به این مقبره از طریق وسایل نقلیه امکانپذیر است و گردشگران میتواند خودروی خود را در اطراف مقبره پارک کنند. بازدید از این مقبره رایگان است.
مسجد جامع نهاوند
اصولاً مساجد جامع شهرها به دلیل معماری خاص و تاریخی بودنشان توجه زیادی را به خود جلب میکنند. مسجد جامع نهاوند نیز از این قضیه مستثنا نیست. سر در مسجد جامع با رنگآمیزی فیروزهای اصیل خود از همان بدو ورود، چشمها را به خود خیره میکند. معماری داخل مسجد بر خلاف سردر آن بسیار ساده است و در واقع معماری قدیمی و ساده خود را حفظ کرده است.
بنا بر کتیبهای که در این مسجد قرار گرفته، در دوران سلجوقیان ساخته شده. کتیبه دیگری نیز در مسجد قرار دارد که نشان از بازسازی آن در دوران صفویه دارد. به مانند هر مسجد جامع دیگری بازدید از این مسجد نیز رایگان است و ماشینتان را میتوانید در پارکینگهای اطراف مسجد پارک کنید.
جاهای دیدنی نهاوند؛ تصویری قدیمی از سردر زیبای مسجد جامع نهاوند
مقبره شیخ ابوالعباس نهاوندی
این مقبره متعلق به شیخ ابوالعباس احمد بن محمد بن فضل نهاوندی یکی از عارفان معروف قرن چهارم هجری قمری بوده که در دوران حکمروایی عضد الدوله دیلمی زندگی میکرد. علیرغم اینکه این بنا قدمت هزار ساله دارد اما کارشناسان عنوان کردهاند که قدمت سنگ قبری که در این مقبره وجود دارد به دوران قاجاریه برمیگردد. این مقبره در سال 1395 به طور کامل بازسازی و به روی گردشگران گشوده شد. بازدید از این اقامتگاه از ساعت 9 تا 18 و دسترسی به آن با ماشین شخصی امکانپذیر است. اطراف مقبره نیز محلهایی برای پارک خودرو وجود دارد.
جاهای دیدنی نهاوند؛ نمایی کلی از مقبره شیخ ابوالعباس نهاوندی
موزه تاریخ و فرهنگ نهاوند
موزهها هر چه باشند از مهمترین اماکن تاریخی و گردشگری شهرها محسوب میشوند. موزه تاریخ و فرهنگ نهاوند که در سال 1392 آغاز به کار کرده در محله درب شیخ و در نزدیکی مقبره شیخ ابوالعباس نهاوندی قرار گرفته است.
قدیمیترین آثار تاریخی که در این موزه برای بازدید عموم قرار گرفته تقریباً به بیش از هفت هزار سال قبل بر میگردد. از مهمترین آثار تاریخی میتوان به انواع سفالها و سکههای مربوط به دورههای قاجاریه، صفویه و سلجوقی اشاره کرد. در بخش دیگری از این موزه تندیس مفاخر مذهبی این شهرستان در عصر معاصر دارد. هزینه بازدید برای هموطنان 2500 تومان و برای گردشگران خارجی 15000 تومان است. مکانهای مناسبی نیز در اطراف موزه برای پارک ماشین وجود دارد.
جاهای دیدنی نهاوند؛ نمونه ای از آثار موجود در موزه تاریخ و فرهنگ نهاوند
تپه باستانی گیان
تپه باستانی گیان که در 20 کیلومتری غرب نهاوند قرار گرفته قدمتی تقریباً 7 هزار ساله دارد. در عملیات باستانشناسی مشخص شد که تمدن نهاوند حداقل به 3700 سال قبل از میلاد مسیح برمیگردد. این منطقه در واقع محل سکونت قوم آریایی بوده است. آثار تاریخی زیادی حین اکتشافات باستانشناسی به دست آمدهاند و در موزه ایران باستان قرار گرفتهاند.
جاهای دیدنی نهاوند؛ تصویری از باقیمانده های تپه باستانی گیان
سراب گیان
سراب در واقع به معنی سرچشمه آب است. همانطور که در بالا نیز به آن اشاره شد شهرستان نهاوند در نزدیکی رشته کوههای آهکی زاگرس و ایران مرکزی قرار دارد. این منطقه به دلیل انحلالهای صورت گرفته در بستر آهکی، پر شده با چشمه های ریز و درشت.
در 20 کیلومتری جنوب غرب نهاوند و در نزدیکی تپه باستانی گیان وجود یک چشمه بزرگ باعث سرسبزی و خوش آب و هوا شدن منطقه وسیعی شده. در مسیر دسترسی به این سراب جنگلهای کاملاً طبیعی به وسعت بیش از 100 هکتار قرار گرفتهاند که درختهای آن بسیار قدیمی هستند. این منطقه سرسبز و خوش آب و هوا از مراکز تفریحی اصلی شهرستان نهاوند است و مسافران زیادی را از گوشه و کنار استان و ایران به خود جلب میکند. دسترسی به این سراب از طریق جاده آسفالته و مناسبی امکانپذیر است. امکان چادرزدن در این منطقه وجود دارد.
جاهای دیدنی نهاوند؛ فضای زیبا و سرسبز سراب گیان
سراب گاماسیاب
حجم آب خارج شده از سراب گاماسیاب بسیار زیاد است و رودخانههای بسیاری را تغذیه میکند که از مهمترین آنها میتوان به کرخه اشاره کرد. در بالادست این سراب در دل تختهسنگهای آهکی غارهای بزرگ و کوچک زیادی قرار گرفته. و خوب است بدانید دسترسی به این منطقه خوش آب و هوا از طریق جاده آسفالته امکانپذیر است.
جاهای دیدنی نهاوند؛ تصویری زیبا از طبیعت خاص سراب گاماسیاب
دیگر سرابهای نهاونداز دیگر سرابهای زیبای شناخته شده شهرستان نهاوند میتوان به
سراب فارسبان،
ملوسان و
کنگاور کهنه اشاره کرد. سراب فارسبان در 30 کیلومتری نهاوند و مسیر جاده آورزمان به سمت فارسبان و در نزدیکی روستایی به همین نام قرار گرفته است. سراب ملوسان در 17 کیلومتری شمال نهاوند و سراب کنگاور کهنه در 45 کیلومتری غرب تهران و در نزدیکی روستایی به همین نام قرار دارد.