میتوانید بادگیری کنار دریا و ساحل تصور کنید یا همیشه بادگیر را وسط کویر دیدهاید؟ در کیش شانس دیدن آب انباری را دارید که بادگیر هم دارد. در قدیم، آب برای مردم جزیره کیش بیشتر از الان اهمیت داشت، برای همین از هر بارشی استفاده میکردند و آنها را در آبانبار ذخیره میکردند. اگر کنجکاو شدید که بدانید روند کار ذخیره آب و طرز کار
آب انبار دوقلو کیش چطور بوده، با خواندن این مطلب متوجه میشوید. با
اسمارتیز همراه باشید.
شاید اینها را هم بپسندید!
بهترین زمان دیدن آب انبار دوقلو کیش
هر جایی که دریا باشد رطوبتش بالاست و رطوبت در تابستان هوا را شرجی میکند. هوای شرجی هم که میدانید، هوایی عرق ریزان است و کلافهکننده. پس تابستانش را به شما پیشنهاد نمیکنیم. بگذارید هوا خنک شود. اگر بهترین زمان ممکن را میخواهید بگذارید پاییزش هم بگذرد. زمستانش بیاید از اول دی تا اوایل فروردینش زمان خوبی برای دیدن آب انبار دوقلو کیش است.
راههای دسترسی به آب انبار دوقلو کیش
مقصد سفر را رو به جنوب تنظیم کنید. به جزیره پر زرق و برق کیش که رسیدید رو به شمالش حرکت کنید تا مرکز شهر به نسبت دور میشوید. بروید به سمت
شهر تاریخی حریره، به حریره که برسید از هر که بپرسید آب انبار دوقلو را میشناسد و در نهایت در کنار مجموعه درخت سبز به یک آب انبار دوقلو با پنج بادگیر میرسید.
هزینه بلیط و زمان بازدید
هزینه بلیط: رایگان
ساعات بازدید: 9 صبح تا 10 شب
دانستنیهای قبل از رفتن به آب انبار دوقلو کیش
- بگذارید کمی از علت ساخت آب انبار بگوییم تا به آب انبار دوقلو کیش برسیم.
از آنجایی که اقلیم ایران، اقلیم گرم و خشکی بود و هست و کم آبی همیشه از
دغدغههای ما ایرانیها بوده، ساخت آب انبار مهمترین عنصر برای رفع این
دغدغه است. از هزاره دوم قبل از میلاد و در چغازنبیل، آب انبار ساخته
میشده که متناسب با اقلیم آن منطقه بوده. به طور کلی معماری آب انبار به
صورت مخزنی چهارگوش، مدور و گنبدی است و جنوبیها مثل مردم کیش از آب
انبارهای گنبدی استفاده میکردند.
- جزیره کیش با وجود رطوبت بالا، بارندگی کمی دارد. بنابراین مردم جزیره،
ناچارا نیاز به تعبیه محیطی و سازهای برای ذخیره اندک بارانهای فصلی،
آبهای سطحی و خنک ماندن آب پیدا کردند.
- آب انبار دوقلو کیش در سال1372 با الگو از معماری سنتی یزدی ساخته شده
است. البته چیزی که در حال حاضر وجود دارد، از دوره معاصر به جا مانده.
میگویند که این آب انبار روی بقایای آب انبار قدیمیتری ساخته شده. برای
خنک نگه داشتن آب و تهویه فضای داخلی آب انبار هم از پنج بادگیر استفاده
شده است.
- با گذشت زمان، شکل زندگی مردم جزیره مدرنتر شد و رنگ و شکلی متفاوت به خود
گرفت. در راستای توسعه صنعت در مسیر آبهای سطحی، ساخت و سازهای زیادی
صورت گرفت به طوریکه در حال حاضر، آب انبار دوقلو کیش کاربرد خود را
بهعنوان یک آب انبار از دست داده و کاملا خالی از آب است و فقط مخصوص ورود
بازدید است!
آب انبار دوقلو کیش در میانه روز
نمیتوان از آب انبار دوقلو کیش گفت و از شهر حریره نگفت. از آنجایی که برای دیدن آب انبار دوقلو باید به سمت شهر قدیمی حریره بروید، بد نیست که راجع به حریره هم کمی حرف بزنیم. حریره، که جزیره کیش سند تاریخیاش را به این شهر مدیون است، زمانی شهری پر هیاهو و پر زرق و برق بوده؛ شهری که دوران طلاییاش به پایان رسیده و حالا فقط محلی برای رفت و آمد گردشگران است.
در مورد نامش افسانههای زیادی هست. میگویند اینجا آنقدر سرسبز و ثروتمند بوده، که به همین خاطر، اسم حریره را برایش انتخاب کردند. در جایی دیگر هم آمده، ملکهای بهنام حریره این شهر را اداره میکرد و نام شهر از او گرفته شده است. بعضیها میگویند بهدلیل تبادل پارچههای حریر بین ایران و آسیای شرقی از این مکان، اینجا به حریره معروف شده.
یک نکتهی جالب دیگر هم شباهت خانهای اعیانی در اینجا با سازههای دوره ایلخانی در سایر نقاط ایران است. در این خانه، کاشیهای ستارهای شکل ایلخانی استفاده شده که در سلطانیه هم پیدا میشود.
““میگویند زمانی که بندر سیراف در سده چهارم هجری ویران میشود تاجران در
پی رویای یافتن مکانی امن برای تجارت و بازرگانی، شهر حریره را میسازند.””
همینطورکه قدمزنان به سمت آب انبار دوقلو میروید از هیبت افسانهای درخت سبز عبور میکنید. درخت سبز، کهنسالترین درخت انجیر جزیره است. بعد از درخت، بنایی را میبینید با دو گنبد و پنج بادگیر. بدون شک، شهر بادگیرهای ایران یعنی یزد در ذهنتان میآید.
آب انبار دوقلو کیش 5 تا بادگیر دارد که این نشان از اهمیت اقتصادی آب انبار دارد. چون تقسیم بندی آب انبار براساس تعداد بادگیر است و در یزد هم آب انبار مهم امیر چخماق را داریم که آن هم تعداد بادگیرهایش 5 تاست.
برای ورود به بادگیر از سردر وارد میشوید و از راه پله عمیقی عبور میکنید به محض ورود، خنکی خاصی احساس میکنید و هر چه به داخل آب انبار بروید فضا خنکتر میشود. آب انبار دوقلو چیزی شبیه به یک حوض یا استخر سرپوشیده است. اگر به بالای سرتان نگاهی بیندازید در قسمت بالای ورودی آب انبار، روزنههایی را میبینید که برای متعادلسازی هوای داخلی آب انبار، مخصوصا در فصل تابستان قرار داده شدهاند. هوا از یک طرف بادگیر وارد آب انبار میشد و به قسمت پایینی منتقل میگشت و آب در حوضهای پایین با برخورد با هوا خنک میشد. همیشه هوای داخل آب انبار خنک و مرطوب بوده است. این یک ترکیب هوشمندانهای از باد و آب برای خنکسازی محیط و آب بوده است.
نمایی از داخل آب انبار دوقلو کیش
اکنون سالهاست آبی در حوض نیست ولی بادگیرها همچنان میزبان بادها هستند. بادها همچنان میآیند بدون اینکه آب را ببیند، بهقول شاعر بدون دیدن روی دوست میروند. میتوانید در آب انبار بنشینید سرتان را به بالا بگیرید و به روزنههایی که نور و هوا عبور میکند خیره شوید. از آب انبار که خارج شدید گونههایی از کاکتوس را در اطراف آب انبار میبینید. میتوانید برای استراحت به کافه و رستورانی در حریره بروید یا در چایخانه حریره بنشینید.
نمایی از کاکتوسهای محوطه آب انبار دوقلو کیش
فکر کنید اگر ساخت و ساز نبود و هنوز آب انبار دوقلو استفاده میشد، در همین چایخانه میشد چایی بخورید که با آب آب انبار دوقلو پنجگانه دم شده!