طبیعت همان کنج دنجی است که میتوانیم به آن پناه ببریم و زمانی را با خود خلوت کنیم. طبیعت همیشه ما را به اصلمان نزدیکتر میکند. در این سفر به درهای میرویم پر از جنگلهای انبوه، در دل جنگل به آبشار خزهای کبودوال میرویم. به جنگلی با ترکیبی از صداهای آبشار و پرندگان. در سفر به
آبشار کبودوال با
اسمارتیز همراه باشید.
شاید اینها را هم بپسندید!
بهترین زمان دیدن آبشار کبودوال
آبشار کبودوال در یکی از معتدلترین مناطق آب و هوایی واقع شده است؛ هر فصلی از سال را میتوان برای رفتن به این آبشار انتخاب کرد و از زیباییاش لذت برد. در نیمهی اول سال فصول بهار و تابستان، جنگل تماما سبز و چشمنواز میشود و از بهترین زمانها برای رفتن به آبشار کبودوال است. در فصل تابستان و تعطیلات، طبیعتگردان و گردشگران زیادی برای رفتن به آبشار کبودوال برنامهریزی میکنند؛ چرا که مسیر پیادهروی جنگل به سمت آبشار در کنار سرسبزیاش در تابستان، امنیت بیشتری هم خواهد داشت. اگر قصد رفتن به آبشار کبودوال در نیمهی دوم سال را دارید، قبل از رفتن از همراه داشتن تجهیزات و لباس مناسب اطمینان حاصل کنید. در فصل پاییز جنگل غرق در رنگ شده و میان اعجاز رنگها مسیر رسیدن به آبشار دیدنیتر است. هوا کمی سرد میشود، با پوشیدن لباس گرم و مناسب میتوانید از این منطقه گردشگری لذت ببرید. فصل زمستان هم طبیعت این منطقه میزبان گردشگران و طبیعتگردان است؛ طبیعت غرق سفیدی میشود و میتوان بار دیگر در زمهریر زمستان به تماشای طبیعت رفت. تنها باید به یاد داشته باشید در زمستان مسیر پیادهروی در جنگل یخ زده و پوشیده از برف است، پیمودن مسیر سخت و کمی خطرناک است و نیاز به کفشهای مناسب، لباس گرم و تجهیزات موردنیاز است تا در امنیت بیشتری از مسیر لذت ببرید.
راه دسترسی به آبشار کبودوال
آبشار کبودوال واقع در استان گلستان، در 5 کیلومتری جنوب شرقی علیآباد کتول قرار دارد. آبشار کبود وال در 11 کیلومتری جنوب علیآباد کتول، در پارک جنگلی واقع شده است. اگر با ماشین شخصی میروید، پس از رسیدن به پارک جنگلی میتوانید ماشین خود را در پارکینگ پارک کرده و ادامه مسیر جنگلی را پیاده طی کنید. برای رسیدن به آبشار کبودوال، مسیر سنگفرش و پلکانیای را به مدت 20 دقیقه طی خواهید کرد. همچنین مسیر به روشنایی موردنیاز هنگام پیادهروی مجهز میباشد.
آبشار کبودوال
دانستنیهای قبل از دیدن آبشار کبودوال
- آبشار کبودوال روی دامنه کوه هارون، در عمق درهای در دل جنگل واقع شده
است. اکثر اوقات آب و هوای معتدلی دارد اما باید به خاطر داشت که آب و هوای
این مناطق عمدتا سرد است؛ برای رفتن به آبشار تجهیزات لازم نظیر یک دست
لباس اضافی، کفش مناسب جنگلنوردی، چراغ قوه، جعبه کمکهای اولیه، طناب،
دستکش ضخیم، خوراکیهای سبک و آب را به همراه داشته باشید.
- کبودوال به معنی جوی یا نهر آبی رنگ است. کتول به معنی، مجموعه آبادیهای درون دره گفته میشود.
- در نزدیکی آبشار کبودوال، آبشارهای کوچک و بزرگ فراوانی وجود دارند. تنها
ویژگیای که این آبشار را از باقی آبشارها متمایز و خاص کرده، تمام خزهای
بودن آن است و تنها آبشار تمامخزهای ایران به شمار میآید.
- تنوع و تراکم گیاهی در جنگل کبودوال بالاست، به طوری که یکی از زیستگاههای گیاهی با ارزش محسوب میشود.
- دریاچه سد زرینگل یا همان سد کبودوال در ابتدای مسیر رفتن به آبشار کبودوال قرار دارد. این سد به تنهایی از جاذبههای گردشگری شهر علی آباد کتول
است؛ سدی با حجم مخزنی 17 میلیون متر مکعب که مثل دریاچهی مصنوعی در میان
جنگل محصور شده است. اینجا چشمانداز زیبایی از جنگلهای کبودوال دارد و
اهالی علیآباد معمولا تعطیلات خود را در آن میگذرانند.
- آبشار کبودوال، در سال 1394 در لیست فهرست آثار ملی طبیعی ثبت شد.
راهنمای بازدید از آبشار کبودوال
باید به دل جنگل سرسبز گلستان بزنید و به دیدن تنها آبشار خزهای کبودوال بروید. کفش یا کتانی مناسب پیاده روی جنگلی بپوشید، شاید هوا بارانی یا ابری باشد، لباس گرم همراهتان باشد. کمی تنقلات و خوراکی در طول مسیر با خود ببرید.
از جنگل (پارک) کبودوال تا خود آبشار یک پیاده روی هیجان انگیز پیش رو دارید. در مسیر جنگلی از پلهای کوچکی که روی رودخانههای کوچکی در دل جنگل بنا شده عبور میکنید. جای خوبیست برای عکاسی، دوربین عکاسی فراموش نشود. هر چه در دل جنگل میروید سرسبزی میبینید و صدای پرندگان جنگلی و گه گاهی صدای موسیقی آب.
در امتداد آبشار کبودوال، آبشارهای کوچک و بزرگی در مسیر میبینید که حوضچههایی در پایین آبشار تعبیه شده است و اگر هوا مناسب باشد میتوانید در حوضچهها شنا کنید. حوضچهها عمق زیادی ندارند و آب حوضچهها قابل شرب است. معمولا در فصل تابستان که هوا گرم است حوضچهها، جای خوبی برای آب تنی است. حوله و لباس اضافه برای آب تنی همراهتان باشد. اگر خواستید کمی استراحت کنید و اصلا دلتان خواست کنار همین آبشارها بنشینید میتوانید همانجا کمپ کنید و ساعاتی را در کنار این آبشارهای در مسیر بگذرانید و هر وقت دلتان خواست راهتان را به سمت آبشار کبودوال ادامه دهید.
حوضچههای آب در مسیر آبشار کبودوال
در مسیر رفتن به آبشار کبودوال، سکوهایی تعبیه شده برای نشستن و همچنین اگر ترجیح میدهید در فضایی جنگلی بنشینید، آلاچیقهای زیادی در مسیر آبشار هستند که میتوانید در آلاچیق هم
کمپ کنید. در جنگل، گردشگران زیادی را میبینید که به صورت گروهی یا غیر گروهی به سمت آبشار میروند. کم کم به آبشار کبودوال نزدیک میشوید. صدای آبشار خروشان از دور به گوش میرسد، فضا پر شده از صدای آب، آبشار به بزرگی 12 متر ارتفاع، از فاصله دور لحظاتی بایستید و آبشار را ببینید.
آب آبشار به حوضچهای به عمق 2 متر و عرض 550 متر میریزد. حوضچه در تمام فصول پر آب است. آبی زلال و شفاف و قابل شرب. بهار و تابستان، دور تا دور آبشار سبزی است و پاییزش دور تا دور درختانی با برگهای زرد و قرمز، خزههای همیشه سبز آبشار و آبشاری خروشان و همیشه جاری، زمستانش همهجا یکدست سفید است و پوشیده از برف، بدون اغراق هر چهار فصل این جنگل زیباست.
آبشار کبودوال پوشیده از برف و یخ در فصل زمستان
برای رسیدن به سرچشمه آبشار مسیر حدود 320 پله را طی میکنید و رودخانهای به موازات این پلکان که از آبشار کبودوال سرچشمه میگیرد، همراه با صدای آرام آب، پیادهروی دلچسبتری به ارمغان میآورد. مسیر رفتن به سرچشمه، چون شیب بیشتری دارد، اندکی سختتر است اگر مشکل تنفسی یا قلبی دارید، رفتن به سرچشمه توصیه نمیشود.
مسیر پلکانی رسیدن به آبشار کبودوال
در ابتدای مسیر پیادهروی به آبشارتفرجگاهی احداث شده است که امکانات رفاهی نظیر سرویس بهداشتی، سکوها و چادرهای انفرادی و گروهی، آلاچیقها، پارکینگ، بوفه، سوپرمارکت و نمازخانه راحتی مسافران و گردشگران را فراهم میآورد. برای کسانی که میخواهند نزدیک آبشار کبودوال اقامت کنند تفرجگاه جای مناسبی است اما اگر شرایط شبمانی در تفرجگاه نزدیک به آبشار را نداشتید، محلیها، خانههایشان را برای اقامت اجاره میدهند. یا اگر ترجیح میدهید به شهر برگردید، شهر علیآباد فاصله کمی با آبشار دارد، میتوانید با زمان کمی رانندگی به علیآباد بروید و از اقامتگاه، هتل، خانههای ویلایی اجارهای در شهر استفاده کنید.
علی آباد کتول شهر آبشارهاست، میتوان فقط برای دیدن آبشارها به علی آباد رفت، 60 آبشار کوچک و بزرگ دارد، آبشار 7 طبقه دوآب و شادان، باران کوه، زیارت، لوه، شیر آباد، گلستان، چهجا، آلامن از دیگر آبشارهای معروف علی آباد کتول است.
از آنجایی که این شهر تنوع اقلیمی بسیاری دارد، از معتدلترین مناطق استان گلستان به شمار میآید. موزه مردمشناسی، آبشار چلی واقع در روستای چلی سفلی، روستاهای افراتخته، چوب پیرزن، چینو و نرسو از مناطق دیدنی زیبای این شهر به شمار میآیند.
از دیگر جذابیتهای هر سفری، چشیدن طعمهای خاص آن منطقه است. ترشه پلا، شامی ترشه، حلیم بادمجان، سلف خورشت، شامی ترشه و ماش پلو از غذاهای لذیذ و محلی علیآباد کتول به شمار میآیند. که باید به علی آباد بیایید و این طعمها را امتحان کنید.
اگر اهل خرید سوغات در سفر هستید، میتوانید صنایع دستی علیآباد کتول را به یادگار از مردم خونگرم این شهر با خود داشته باشید. از صنایع دستی این شهر میتوان به قالیبافی، بافت پارچههای ابریشمی، نمد مالی، لباسهای محلی، چادرشب بافی و سوزن دوزی اشاره کرد.