در
سفر به دزفول و شوش، از جاهای مهمی که حتما باید ببینید،
آرامگاه یعقوب لیث صفاری است. این آرامگاه محل دفن مردی است که حکومت صفاریان در ایران را ایجاد کرد و برای اولین بار بعد از ورود اسلام به ایران، زبان فارسی را به عنوان زبان رسمی حکومتش انتخاب کرد. برای اینکه بدانید در سفر به جنوب ایران و دیدن آرامگاه یعقوب لیث به چه چیزهایی دقت کنید، این مطلب برای شما مفید خواهد بود؛ با
اسمارتیز همراه باشید.
شاید اینها را هم بپسندید!
بهترین زمان بازدید از آرامگاه یعقوب لیث صفاری
معمولا گردشگرانی که از آرامگاه یعقوب لیث صفاری دیدن میکنند، مقصد اصلی سفرشان دزفول و شوش است. این شهرها هم پاییز و زمستان مطبوعی دارند، البته بهترین زمان اوایل بهار است که هنوز همه جا سبز است و هوا دلانگیز. توصیه میکنیم که تابستان را برای دیدن آرامگاه یعقوب لیث انتخاب نکنید چون هوا به شدت گرم و طاقتفرساست.
راههای دسترسی به آرامگاه یعقوب لیث صفاری
آدرس: استان خوزستان، 10 کیلومتری جاده دزفول به شوشتر، سمت راست جاده، روستای شاه آباد
به جز سفر به دزفول با ماشین شخصی یا اتوبوس، میتوانید با قطار هم به جنوب ایران سفر کنید که مسیر بسیار زیبایی را خواهید داشت به خصوص خط ریلی سمت لرستان.
هزینه بلیط و ساعات دسترسی به آرامگاه یعقوب لیث صفاری
هزینه بازدید رایگان است و در تمام ساعات روز میتوان به دیدن مقبره رفت.
دانستنیهای قبل سفر به آرامگاه یعقوب لیث صفاری
- اسم اصلی یعقوب لیث صفاری، رادمان پسر ماهک بود. البته به رادمان ماهکان هم
معروف بود که شکلی رایجتر برای این اسم بود. رادمان در روستایی به اسم
قرنین بدنیا آمد و چون پدرش رویگر بود، به یعقوب لیث معروف شد. لیث یعنی
رویگر.
- بعد از اینکه یعقوب سلسله صفاریان را شهر زرند سیستان ایجاد کرد، دستور داد
که در دربار حکومتیاش همه افراد به زبان فارسی مکاتبه و صحبت کنند.
بنابراین او اولین کسی به حساب میآید که بعد از ورود اسلام به ایران، زبان
پارسی دری را به عنوان زبان رسمی انتخاب کرد.
- معماری گنبد آرامگاه یعقوب لیث از نوع گنبد مخروطی و دندانه دار (مضرس) است
که با رنگ سفید ساخته شده. به جز گنبد که از خشت خام و ملات گچ و خاک است،
هسته اصلی بنا از سنگ ساخته شده. گفته میشود که این بنا در زمان تیموریان
ساخته شده و مشخص نیست که از همان ابتدا و بعد از مرگ یعقوب لیث چه نوع
معماری روی مقبره او بوده.
- در دی ماه 1378 آرامگاه یعقوب لیث صفاری، ثبت ملی شد.
راهنمای بازدید از آرامگاه یعقوب لیث صفاری
اگر در اواخر اسفند یا اوایل فروردین به دیدن آرامگاه یعقوب لیث صفاری میروید، درختها و زمینهای سرسبز منظره زیبایی در اطراف آرامگاه ایجاد کردهاند. گنبد به نسبت بزرگی است و از فاصلههای دور این گنبد دندانهای را میبینید. اگر به مقبره دانیال نبی رفته باشید شباهت زیادی به گنبد مقبره دانیال نبی دارد. در اطراف آرامگاه قبرستانی میبینید که نشان از قدمت و تاریخ منطقه دارد.
گنبد آرامگاه یعقوب لیث در دزفول شبیه سایر گنبدهای آرامگاهی این منطقه مثل مقبره دانیال نبی در شوش است.
آرامگاه یعقوب لیث صفاری چندین بار مرمت شد و گویا اولین بار پیمانکار نابلدی مسئولیت مرمت بنا را به عهده گرفت که باعث تخریب یکی از دیوارهها (دیواره ضلع جنوبی آرامگاه) شد. بعد در مرحله دوم مرمت با مصالح سنتی ادامه پیدا کرد که جنبه تاریخی خود را کاملا از دست داد. برای همین وقتی این آرامگاه را میبینید متوجه تفاوت یک ضلع با سایر ضلعهایش خواهید شد.
در سالهای بعد پیمانکاران دیگری مسئولیت مرمت بنا را به عهده گرفتند که خوشبختانه در این دفعات، بنا به خوبی مرمت شد. در مجموع آرامگاه یعقوب لیث صفاری وضعیت مساعدی ندارد، روی دیوارهای قدیمی آجری آرامگاه حتی تار عنکبوت نیز دیده میشود. در سال 60 نیز الحاقاتی برای آرامگاه صورت گرفت که جنبه تاریخی ندارد و طاق آرامگاه نیز در همان سالها گویی تخریب شده و از بین رفته است. مرمتهایی چون سبک سازی پشت بام و آجر فرش و مرمت دیواره غربی نیز انجام شده است.
محلیها میگویند حدود 25 سال قبل کتیبهای روی گنبد بوده که نوشتهای به خط عربی روی آن بود که به نام یعقوب لیث صفاری اشاره کرده. زمانی حدودا 1 ساعت برای بازدید از این بنا کافیست. از آنجایی که مقبره در بین جاده است، دسترسی به پمپ بنزین کمی سخت است و با نزدیکترین پمپ بنزین 12 دقیقه فاصله دارید پس از پر بودن باک بنزین خود تا حدودی مطمئن باشید. همچنین از غذا خوریها هم فاصله دارید یعنی چیزی حدود 20-25 دقیقه با اولین غذاخوری. آرامگاه پارکینگ اختصاصی ندارد اما به دلیل وسیع بودن اطراف آرامگاه و خلوت بودن آن، برای پارک ماشین جای نگرانی نیست.