با دور شدن از روزهای اوج گسترش کرونا در کشور و پس از کاهش چشمگیر
آمار ویروس کرونا در ایران، به تدریج شاهد بازگشایی اماکن مختلف هستیم. بنابر تصمیمات دولت و ستاد ملی مقابله با کرونا، روند بازگشایی مجدد اماکن و مراکز فرهنگی و ورزشی با رعایت پروتکلهای بهداشتی در حال انجام است. در این بین نوبت به
موزهها و اماکن تاریخی رسیده که پس از حدود سه ماه تعطیلی مجددا فعالیتهای خود را از سر بگیرند. آقای روحانی رئیس جمهور کشور، ابتدای هفته جاری اعلام کرد که موزهها از روز یکشنبه 4 خرداد میتوانند با رعایت موارد بهداشتی و ایمنی فعالیت خود را آغاز کنند. با اسمارتیز همراه باشید تا در مورد
بازگشایی موزه ها و اماکن تاریخی بیشتر بدانید.
شاید اینها را هم بپسندید!
بسته شدن موزهها و اماکن تاریخی به دلیل شیوع کرونا
بعد از اینکه در ابتدای اسفند 98 نمونه آزمایش اولین افراد مشکوک به
ویروس کرونا در ایران مثبت شد، نگرانیهای زیادی پیرامون مراکز اجتماع مردم در کشور به وجود آمد. برخی از اماکن پرتردد و مشاغل پرخطر به سرعت تعطیل شدند. موزهها نیز حدود بیست روز پس از اعلام اولین موارد ابتلا به کرونا در کشور و از روز 20 اسفند 98 تعطیل شدند. درخواست تعطیلی موزهها از سوی موزهداران و مسئولان میراث فرهنگی کشور به دولت ارائه شد که باعث بسته شدن موزهها به مدت سه ماه شد. البته تعطیلی موزههای ایران در راستای بسته شدن اکثر موزههای دنیا انجام شد و در ابتدا برنامهای برای تعطیلی مراکز تاریخی وجود نداشت.
بازگشایی موزه های ایران
بالاخره پس از سه ماه تعطیلی، رئیس جمهور در جلسه ستاد ملی مقابله با ویروس کرونا اجازه بازگشایی موزه ها و اماکن تاریخی را از روز یکشنبه 4 خرداد صادر کرد. پیش از این هم وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در مورد بازگشایی موزه ها و مراکز تاریخی در هفته جاری خبر داده بود. به این ترتیب فعالیت موزهها و اماکن تاریخی روباز به شرط رعایت پروتکلهای بهداشتی و موارد ایمنی، مجاز خواهد بود. موزهها و مراکز تاریخی که فعالیت خود را آغاز میکنند موظف هستند که از پروتکلهایی که توسط وزارت بهداشت و پژوهشکده حفاظت و مرمت آثار تاریخی تدوین شدهاند، به طور کامل پیروی کنند تا سلامت مردم در خطر نباشد. همچنین از مردم خواسته شده که اگر قصد بازدید از این اماکن را دارند حتما موارد بهداشتی و
فاصلهگذاری اجتماعی را رعایت کنند و از حضور در اماکن پرجمعیت خودداری شود.
بازگشایی موزه ها؛ موزه ارتباطات تهران یکی از موزههای دیدنی کشور است که در محل ساختمان قدیم اداره پست ایران واقع شدهاست.
پس از ابلاغ دستور بازگشایی موزه های کشور، محمدرضا کارگر مدیر اداره کل موزهها اعلام کرد که دستور رئیس جمهور باید ابتدا به این نهاد برسد و سپس این دستور به تمام موزههای کشور ابلاغ شود. باتوجه به تعطیلات عید فطر و بسته بودن ادارات، تاکنون دستور بازگشایی به موزهها صادر نشده و انتظار میرود که در روزهای آینده روند اداری آغاز فعالیت موزهها انجام شود. با توجه به صحبتهای آقای کارگر، پروتکلهای تهیه شده برای موزهها و مراکز تاریخی در طول هفته گذشته به مسئولان و مدیران این مراکز ابلاغ شده و نگرانی بابت شرایط بازگشایی موزه ها وجود ندارد. وی همچنین تاکید کرد که در برنامه تدوین شده برای ادامه فعالیت موزهها، به سلامت و ایمنی سه گروه آثار تاریخی، بازدیدکنندگان و کارکنان مراکز توجه شدهاست. به این ترتیب باید منتظر شرایط بازگشایی موزه ها و پروتکلهای بهداشتی درنظر گرفته شده برای بازدید از موزهها باشیم.
خسارات وارد شده به موزهها در دوران کرونا
دکتر مونسان وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی چند روز قبل و به مناسبت
روز موزه و میراث فرهنگی مصاحبهای رادیویی در مورد صنعت گردشگری و خسارات وارد شده به این حوزه در طول شیوع کرونا داشت. وی در این مصاحبه اعلام کرد که صنعت گردشگری کشور باید پس از مهار کرونا در کمترین زمان ممکن فعالیت خود را آغاز کند. مشاغل آسیب دیده از کرونا باید با کمک دولت به تدریج خسارات وارد شده را جبران کنند و دوباره شاهد رونق این صنعت و اشتغالزایی بیشتر در این حوزه باشیم. دکتر مونسان همچنین گفت: "شیوع ویروس کرونا در ایران و جهان موجب شد تا صنعت گردشگری بیشترین آسیب را نسبت به سایر صنایع متحمل شود. گردشگری داخلی به مرور در حال توسعه و بازگشت به شرایط عادی است و وزارت بهداشت نیز همکاری خوبی با مراکز فعال در این زمینه دارد. "
موزههای کشور پس از چند ماه تعطیلی بالاخره باز میشوند اما شرایط دیگر مثل سابق نخواهد بود. طبق اعلام مسئولان،
موزه ملی ایران در طول مدت تعطیلی اجباری به دلیل شیوع کرونا بیش از یک میلیارد تومان زیان دیده است. به سایر موزهها و مراکز تاریخی کشور هم ضررهای سنگینی وارد شدهاست. حالا که دوباره فعالیت این مراکز آغاز میشود، جبران این خسارات، اولویت اول موزهها به شمار میرود. مدیران میراث فرهنگی کشور معتقدند که تعطیلی اجباری ناشی از کرونا نه تنها باعث بیتوجهی مردم به موزه نمیشود، بلکه عطش مردم را نیز افزایش دادهاست. مدیران موزهها معتقدند که احتمالا با بازگشایی موزه ها و اماکن تاریخی شاهد سیل عظیم بازدیدکنندگان خواهیم بود. آقای نوکنده مدیرکل موزه ملی ایران، در مصاحبهای اعلام کرد که صحبتهایی با مدیر موزههای مطرح دنیا داشتهاست و با همفکری هم توانستند راهکارهایی برای دوران پسا کرونا و جذب بازدیدکننده بیشتر ارائه دهند.
با بازگشایی موزه ها امکان بازدید از موزههای سراسر کشور با رعایت اصول بهداشتی و فاصله اجتماعی بعد از سه ماه تعطیلی میسر شد.
برنامههای موزه ملی ایران برای بازگشایی مجدد
آقای نوکنده صحبتهایی هم در مورد شرایط موزهها پس از بازگشایی داشتند. وی در ادامه گفت: "موزه ملی ایران تمامی اقدامات لازم جهت ایمنی کارکنان و بازدیدکنندگان را انجام خواهد داد. تمام بازدیدکنندگان و کارکنان موزه ملی ایران پیش ورود به موزه با تبسنج ارزیابی میشوند. سرویسهای بهداشتی کارکنان و بازدیدکنندگان جدا میشود و به رعایت فاصله اجتماعی مردم نظارت خواهد شد." همچنین تمام موزههای کشور با همکاری کارشناسان پژوهشکده حفاظت و مرمت میراث فرهنگی و گردشگی به طور مرتب و با رعایت اصول و شرایط نگهداری از آثار باستانی، ضدعفونی خواهند شد. آقای نوکنده در ادامه اشاره کرد که در زمان تعطیلی موزه ملی ایران، 40 فیلم از این موزه در سایت آپارات و تصاویر و ویدیوهایی هم در شبکههای اجتماعی منتشر کردیم. هدف از این کار آشنایی و تشویق مردم به بازدید از موزهها پس از مهار کرونا بود.
آقای نوکنده معتقد است که دوران تعطیلی موزهها زمان بسیار مناسبی برای تقویت موزهها و رفع ایرادات بود. وی اشاره کرد که در این مدت از فرصت استفاده شد و برخی از قسمتهای موزه تعمیر و برخی از کاستیها رفع شدند. وی همچنین گفت که زیرساختهای سایبری موزههای کشور ضعیف هستند و کرونا بهانهای شد تا بیشتر به اهمیت فضای آنلاین و تورهای مجازی پرداخته شود. باتوجه به شرایط ایجاد شده به واسطه شیوع کرونا، به نظر میرسد که اهمیت وجود زیرساختی مطلوب برای
بازدید مجازی از موزهها بیشتر از گذشته احساس میشود. در حال حاضر بسیاری از موزههای بزرگ و مطرح دنیا امکان بازدید مجازی را در اختیار علاقهمندان قرار دادهاند.