برنامه ریزی سفر واقعاً لذتبخش است، مخصوصاً وقتی که داریم درباره شهرها و جاهای دیدنی و کارهایی که قرار است در مقصد انجام دهیم، تحقیق میکنیم. ولی اگر حواسمان نباشد، در باتلاق برنامهریزی فرو خواهیم رفت. به این معنی که کلی از وقتمان را بیهوده پای وبگردی تلف میکنیم و آخر سر هم به هیچ نتیجهای نمیرسیم. با یک برنامه ریزی سفر خوب میتوانیم همه چیز را از قبل پیشبینی و در نهایت از سفر خود لذت ببریم. برای یک برنامه سفر باید همه چیز را از مقصد گرفته تا هتل و تورهای گردشی لحاظ کنیم. با این حال، خیلی از ما نمیدانیم برای برنامه ریزی سفر باید چه کنیم. به همین منظور ما اسمارتیزیها، 8 مرحله زیر را به شما پیشنهاد میدهیم.
شاید اینها را هم بپسندید!
1. ایدهی اولیهی سفر
نوشتن ایدهی اولیه بهترین راه برای تهیه یک برنامه ریزی سفر عالی است. در این ایده لازم نیست همه چیز دقیق و حساب شده باشد. چند کلیدواژه، عبارت یا در نهایت چند جمله کوتاه کفایت میکند. اما نکته مهم این جاست که در این مرحله باید تا جایی که میتوانید همه چیز را روی کاغذ بیاورید. از خود بپرسید جند روز وقت دارید؟ آیا به شهرهای شلوغ علاقه دارید یا شهرهای خلوت و دورافتاده؟ آیا بیشتر میخواهید از جاهای تاریخی و فرهنگی دیدن کنید یا برای تخلیه هیجان به شهربازی بروید. همه اینها را در حد یکی دو کلمه روی کاغذ بیاورید تا برای مراحل بعدی، یک ایده اولیه داشته باشید. در این مرحله بیشتر به کنکاش خودتان میپردازید.
2. جمعآوری اطلاعات
در مرحله جمعآوری اطلاعات فقط باید موارد مختلف را صرف نظر از هرگونه معیار و ملاکی مانند فاصله، هزینه و غیره پیدا کرد. هرجایی را که میتوانید پیدا کنید. کار سختی نیست، فقط باید اینترنت را شخم بزنید. از گوگل و یوتیوب گرفته تا شبکههای مجازی مانند اینستاگرام نهایت استفاده را ببرید. برای راحتتر کردن کار از عبارتهایی مانند: بهترین جاهای دیدنی شهر (کشور) فِلان، بهترین زمان برای سفر به شهر (کشور) بَهمان و بهترین تورهای گردشی در شهر (کشور) استفاده کنید. سپس اسامی آنهایی را که در نگاه اول میپسندید در یک لیست وارد کنید و جلویشان بعضی جزئیات مانند آدرس یا شماره تلفن را یادداشت کنید. این مرحله را خیلی کش ندهید. قرار نیست همه دنیا را در لیست خود وارد کنید.
3. غربالگری
مرحله جمعآوری اطلاعات بدون قضاوت بود. اما در این مرحله از برنامه ریزی سفر باید قضاوت و انتخاب کرد. نمیتوان که همه جا را دید. از طرف دیگر نباید زمان زیادی را در مسیر تلف کنیم. در این مرحله شهرها یا جاذبههای دیدنی نزدیک به هم را در یک دسته قرار دهید و هر یک را براساس میزان اهمیتش اولویتبندی کنید. جاهایی را که باید صددرصد ببینید ستارهدار کنید. باز هم یادتان باشد قرار نیست همه جا را ببینید، پس بیش از حد انتخاب نکنید. اگر دیدید جایی خیلی دور است، از لیست حذفش کنید. مطمئن باشید از دست شما ناراحت نخواهد شد. برای دستهبندی حواستان به وسایل حملونقل و تعطیلی برخی مکانهای توریستی مانند موزه باشد.
4. زمانبندی سفر
زمانبندی یکی از مهمترین نکات در برنامه ریزی سفر است. اغلبِ ما مجبوریم سفرمان را در چند روز مرخصیای که گرفتیم، خلاصه کنیم. پس بهتر است اول از همه بدانیم چقدر وقت داریم. سپس به زمانبندی بازدیدها و هر یک از کارهایی که میخواهیم در طول سفر انجام دهیم میپردازیم. این مرحله تا حد زیادی به شما و البته به نوع سفرتان بستگی دارد. اگر از مناطق زمانی عبور میکنید یا به عبارت سادهتر به کشورهای نسبتاً دور سفر میکنید، حواستان به ساعت کشور مقصد و مدتی که بدنتان خود را با شرایط وفق میدهد، باشد. لازم نیست بعضی اماکن تاریخی را با دقت و جزئیات ببینید. همچنین برخی را هم میتوان حذف کرد. پیشنهاد میشود در یک روز یک مکان دیدنی بزرگ مانند موزه و یکی دوجای کوچک مانند پارک یا پلهای معروف دیده شود. تورهای گردشی یکروزه هم که یک روز کامل میخواهند. اگر در نهایت دیدید که به یک ماه نیاز دارد، نگران نباشید. مراحل بعدی به کمکتان خواهد آمد.
5. تهیهی برنامهی اولیه
اکنون که جاهای دیدنی مورد نظر را تعیین کردید و فهمیدید که چقدر زمان دارید، وقت آن است که به لیستتان سروشکلی تازه دهید. برای این کار برای هر گروه از شهرها یا محلهها زمانی خاص مشخص کنید. مثلاً به فلان شهر سه روز و برای بهمان شهر 2 روز اختصاص دهید. سپس برای دقت بیشتر، شهرها و کارهایی را که میخواهید انجام دهید در یک تقویم یا سالنامه وارد کنید. به این شکل دقیقاً میدانید که کِی به کدام شهر وارد و کِی آن را ترک خواهید کرد. دوباره تأکید میکنم، مراقب روزهای تعطیل باشید. در انتهای این مرحله لیستتان ظاهر یک برنامه ابتدایی سفر به خود میگیرد. پس از تهیه برنامه اولیه، باید به سراغ حملونقل بروید.
هنگام برنامه ریزی سفر همیشه یک تقویم کنارتان باشد.
6. حمل و نقل
در این مرحله از برنامه ریزی برای سفر، سعی میکنیم به این سؤال پاسخ دهیم؛ آیا واقعاً میتوانیم به جاهایی که تعیین کردهایم برویم؟ البته در این مرحله مسئله دو قسمت است: اول رسیدن به مقصد، دوم گشتوگذار در مقصد. پس قبل از هر چیزی باید دید چگونه میتوان به مقصد رسید. آیا میتوان با هواپیما رفت؟ در این صورت آیا پرواز مستقیم موجود است؟ پروازهای به آن مقصد در چه ساعاتی است؟ هزینه پرواز به آنجا چقدر تمام خواهد شد؟ ساعت پرواز یکی از مهمترین سؤالات در این بخش است. چون خیلی از برنامههایتان به زود یا دیر رسیدن شما بستگی دارد.
برای مسافتهای نسبتاً طولانی، قطار گزینهی بهتری نسبت به اتوبوس و هواپیما است.
حال گمان کنیم که به کشور مقصد رسیدیم، اکنون چگونه میتوان بین شهرها جابجا شد؟ البته جواب به این سؤال به اندازه کشور بستگی دارد. اما به طور میانگین میتوان گفت یک سفر از یک شهر اروپایی به یک شهر یک کشور اروپایی دیگر بیش از نصف روز طول میکشد. حتی پروازهای یک ساعته نیز با توجه به زمانهای تلف شده در فرودگاه و تأخیر پرواز و هزار مسئله دیگر، ممکن است ساعتها طول بکشد. به همین دلیل بهترین گزینه، اتوبوس و قطار است. اگر یکی از این دو را انتخاب میکنید، باید به نکاتی از قبیل تعداد اتوبوس موجود به مقصد، مدت زمان رسیدن به مقصد، ایستگاههای میان راه و هزنیه بلیط توجه کرد. این اطلاعات را به راحتی میتوانید از سایت شرکتهای اتوبوسرانی یا ریلی مقصد مورد نظر پیدا کنید. مثلاً برای اروپا میتوانید از
سایت Flixbus که در سراسر اروپا خدمترسانی میکند، استفاده کنید. هرچند، برای سفرهای حیلی طولانی اتوبوس گزینه خیلی خوبی نیست.
7. محاسبهی دخل و خرج
در این مرحله از برنامه ریزی سفر، بایستی یک طرح اولیه از جاهایی که میتوانید در مدت زمان مورد نظر ببینید داشته باشید. سپس کمی درباره قیمت هتلها، تورهای گردشی، وسایل نقیله و به طور کل هزینههای مقصد تحقیق کنید. اگر زبانتان خوب است میتوانید از
وبسایت TripAdvisor استفاده کنید. یادتان باشد قرار نیست در این مرحله رزرو کنید. بلکه فقط قرار است قیمتها دستتان بیاید. غذا، خرید و سرگرمیهایی مانند شهربازی را از قلم نیندازید. محض احتیاط آخر کار کمی به خرج کلی اضافه کنید. خدا را چه دیدید، شاید به محض ورود به آن جا، تورم چند برابر شد. پس از این مرحله، تقریباً یک برنامه نسبتاً جمعوجور برای خود دستوپا کردهاید. اکنون نوبت یک بازنگری کلی است.
برای محاسبه هزینههای سفر همیشه دست بالا را بگیرید و سختگیر باشید.
8. بازنگری کلی
مهمترین بخش در برنامه ریزی سفر، آخر آن است. در این مرحله بدون هیچ مماشاتی باید ببینید آیا همه چیز جور در میآید. سؤالات زیر را از خود بپرسید. آیا مشکلی برای سفرهای بین شهری نیست؟ آیا واقعاً مقصدی که انتخاب کردید را دوست دارید؟ آیا دخلوخرجتان برای این سفر با هم جور در میآید؟ اگر به سفر رفتید و ناگهان مشکلی پیش آمد چه؟ احتمالاً این مرحله کمی ضدحال باشد، اما واقعاً مهم است. در واقع در این مرحله اشکالات برنامه را رفع میکنید یا کلاً آن را تغییر میدهید. مثلاً اگر دیدید از لحاظ زمانی مشکل حملونقل دارید، میتوانید به جای پرواز رفت و برگشت، از یک شهر دیگر بازگردید تا مجبور نشوید برای بازگشت به شهر اول زمان تلف کنید. اگر قصد سفر به چند شهر دارید، سؤالات مربوط به هزینه را برای همه شهرها از خود بپرسید. در نهایت همه مراحل قبلی را دوباره بررسی کنید و اشکالات را برطرف کنید. یادتان باشد، هیچ برنامهای کامل کامل نیست.
از این جا به بعد میتوانید جزئیات بیشتری را درباره شهر، هتل، حملونقل، تورهای گردشگری و غیره تحقیق کنید. پس از تهیه یک برنامه خوب برای سفر میتوانید هرچه میخواهید از قبیل هتل و تورگردشی رزرو کنید. در نهایت باید گفت، سفر برای لذت است. بنابراین برنامهای خوب است که بیشترین لذت را به شما هدیه کند. اگر دیدید بخشی از برنامهتان، آنطور که باید شما را به وجد نمیآورد، بدون هیچ معطلی تغییرش دهید.
در مورد کار دواطلبانه در سفر چیزی میدانید؟ شاید مطلب «
کار داوطلبانه» برای شما جذاب باشد.