برنامه‌ی سفر به ابوزیدآباد و شهر زیرزمینی اویی

4 اسفند، 1398
25 اسفند، 1398
2 روزه
پاییز
کویرگردی
سعید باقری راد
نیمه‌ی دوم سال از راه رسیده و وقت آن است که برای فرار از سرما به مقاصد گرم ایران زمین پناه ببریم. در این میان چه مقصدی بهتر از کویر؟ نظرتان در مورد اضافه کردن یک گشت تاریخی به این سفر طبیعت‌گردی چیست؟ در این برنامه سفر می‌خواهیم برنامه‌ای دو روزه در اختیار شما قرار دهیم که با آن هم در دل تاریخ قدم بزنید و هم با فاصله کوتاهی به کویر برسید و حسابی خستگی زندگی روتین شهری را از تن به در کنید. پس با این قسمت از "برنامه سفر اسمارتیز"  همراه باشید تا یک سفر متفاوت کویری را تجربه نمایید.
روز 1
بازدید از نوش آباد و کاشان
صبح خیلی زود از تهران سفر خود را آغاز کنید. اگر ساکن شهر دیگری هستید هم نگران نباشید و خودتان مسیر رسیدن تا مقصد اول را جایگزین کنید. از آن‌جا که فصل پاییز است و هوا زود تاریک می‌شود بهتر است صبح زود راه بیفتید تا زمان بیشتری در اختیار داشته باشید. بعد از اینکه حدودا نصف راه را طی کردید (حدود 150 کیلومتر) توقفی کوتاه در مجتمع مارال ستاره داشته باشید، جایی که هم می‌توانید صبحانه میل کنید و هم کمی استراحت داشته باشید.

بعد از این توقف کوتاه حرکتتان را به سمت کاشان ادامه دهید. مقصد اول ما اما کاشان نیست. می‌خواهیم شما را به جایی ببریم که شاید کمتر در موردش شنیده باشید: شهر زیرزمینی اویی! برای دیدن این شهر زیرزمینی باید به نوش‌آباد در 14 کیلومتری شهر کاشان بروید. پس نوش آباد را روی نقشه پیدا کنید تا در مسیر رسیدن به آن گم نشوید. بعد از آن‌که به نوش‌آباد رسیدید، تابلوهای راهنما شما را به سمت ورودی شهر زیرزمینی می‌برد. شهر زیرزمینی اویی که قدمتش به زمان ساسانیان برمی‌گردد شاید متفاوت‌ترین جاذبه‌ای باشد که تا به حال به دیدنش رفته باشید. تصور کنید چندین متر به زیر زمین بروید و در راهروهایی قدم بزنید که تماما با دست کنده شده باشد، راهروهایی که گاهی ارتفاعشان به 120 سانتی‌متر می‌رسد و باید برای عبور از آن کمی سرتان را خم کنید. این شهر زیر زمینی کارکرد دفاعی داشته و در طول سالیان مختلف از ساکنان این شهر در برابر حملات متعدد پادشاهی‌ها محفاظت کرده است. داستان نوش‌آباد بسیار شنیدنی است اما بهتر است از زبان راهنمایان این جاذبه و زمانی که در راهروهای آن قدم می‌زنید آن را بشنوید. اما اگر نیاز به یک مقدمه دارید لازم است بدانید نوش‌آباد یک جان‌پناه تاریخی است به طول چهار کیلومتر و عمقی 4 تا 16 متری در دل زمین که آثار مختلفی از جریان داشتن زندگی در آن به چشم می‌خورد. نوش‌آباد سالیان پیش در زلزله‌ای مدفون شد و پس از بازگشت حیات به آن به صورت خیلی اتفاقی به وجود این شهر زیرزمینی پی بردند. به نظر شما این شهر چطور کشف شده؟ بهتر است هر چه زودتر به آن سفر کنید تا تمام اطلاعاتی که دوست دارید را از راهنمایان موثق این شهر زیرزمینی به دست آورید.

آنچه که موجب حیرت بسیاری شده، معماری بسیار خاص این شهر با توجه به دست‌کند بودن آن در عمق زمین و تعبیه قسمت‌های مختلف برای کارکرد صحیح آن است. سیستم تهویه‌ی هوای اویی، اتاق شور بزرگان، حجره‌های مختلف برای خانواده‌ها، موانعی که خطای دید ایجاد می‌کردند و راه‌های ورود و خروج بسیار هوشمندانه‌ی این شهر زیرزمینی، از ویژگی‌هایی است که این جاذبه را بسیار دیدنی می‌کند. خوشبختانه "شهر زیرزمینی اویی" دارای راهنمایانی است که شهر و تاریخچه‌ی آن را به طور کامل برای شما توضیح می‌دهند. راستی یادتان باشد این جاذبه پله‌های زیادی در قسمت ورودی و خروجی دارد، پس اگر همراهی دارید که رفت و آمد برایش دشوار است حتما به این نکته توجه داشته باشید.

“یادتان باشد این جاذبه پله‌های زیادی در قسمت ورودی و خروجی دارد، پس اگر همراهی دارید که رفت و آمد برایش دشوار است حتما به این نکته توجه داشته باشید”


بعد از گشت در نوش‌آباد به سمت کاشان حرکت کنید. کاشان در فاصله‌ای حدودا 14 کیلومتری از نوش‌آباد قرار گرفته و بعد از حدود نیم ساعت به آن خواهید رسید. با توجه به زمانی که از صبح سپری کردید، تقریبا ساعت یک ظهر به کاشان خواهید رسید. برای صرف ناهار پیشنهادات مختلفی پیش رو دارید، رستوران پاداش، ملل و باغ بهشت (پشت باغ فین) از پیشنهادات ما به شما هستند.

سعید باقری راد

اگر رستوران باغ بهشت را انتخاب کنید، به راحتی می‌توانید بعد از صرف ناهار به بازدید از باغ فین هم بپردازید. برای بازدید از این باغ یک ساعت زمان کافی خواهد بود.


بعد از این بازدید می‌توانید به بافت تاریخی کاشان هم سری بزنید، پس به خیابان علوی کاشان بروید و ماشین خود را در یک پارکینگ عمومی پارک کنید. باقی راه را باید پیاده بروید و توی کوچه پس کوچه‌های زیبای کاشان غرق شوید. در این محله خانه‌های تاریخی بی‌نهایت زیبای کاشان و حمام تاریخی آن انتظارتان را می‌کشد. خانه بروجردی‌ها، خانه طباطبایی‌ها، حمام سلطان امیراحمد و  مسجد آقابزرگ از جمله جاذبه‌هایی هستند که می‌توانید به بازدید از آن‌ها بپردازید. نکته‌ای که باید به آن توجه داشته باشید آن است که این خانه‌ها فقط تا ساعت 5 عصر قابل بازدید هستند و بهتر است زمانی که هوا روشن است از آن‌ها بازدید کنید. پس اگر دیدن این خانه‌ها برای‌ شما الویت بیشتری دارد، از دیدن باغ فین صرف نظر کنید و ناهار را در یک رستوران نزدیک‌تر به بافت تاریخی میل نمایید تا فرصت بیشتری برای دیدن از این خانه‌ها داشته باشید.

“زمان بازدید از خانه‌های تاریخی کاشان تا ساعت 17:00 است و باید در برنامه‌ریزی خود به این نکته توجه داشته باشید”


برای اقامت در کاشان انتخاب‌های متعددی پیش رو دارید، از هتل‌های سنتی گرفته تا اقامتگاه‌های بوم‌گردی که هم فال هستند هم تماشا. پس بهتر است وسایل‌تان را در اقامتگاه مد نظرتان قرار دهید و اگر مایل بودید یک گشت شبانه هم در کاشان و بافت تاریخی‌اش داشته باشید.
نگاره 1 از 5
نگاره 2 از 5
نگاره 3 از 5
نگاره 4 از 5
نگاره 5 از 5
روز 2
کویر گردی در ابوزیدآباد
بهتر است صبح زود از خواب بیدار شوید تا روز خود را از دست ندهید. بعد از صرف صبحانه، خود را برای یک طبیعت‌گردی جانانه آماده کنید. قرار است به دیدار رمل‌های طلایی کویر برویم و مهمان بوسه‌های داغ خورشید شویم. پس به سمت ابوزیدآباد راه بیفتید. کویر ابوزیدآباد در فاصله‌ا‌ی حدودا 40 کیلومتری از کاشان قرار گرفته و با ماشین شخصی هم می‌توانید به این مقصد بروید. در مورد ماشین شخصی هم نگران نباشید، چرا که تا پای رمل‌های کویر می‌توانید بروید و از این بابت خیالتان راحت باشد.
نام سیازگه را تا به حال شنیده‌اید؟ سیازگه بخشی از کویر ابوزیدآباد است که از بکرترین نواحی کویری ایران زمین محسوب می‌شود. روی شن‌های سوزان کویر راه بروید و بگذارید پاهای‌تان بی‌واسطه شن‌های کویر را لمس کند. بعد از این پیاده‌روی لذت‌بخش می‌توانید از انواع تفریحات هیجان‌انگیز کویری مثل آفرود، شترسواری و موتورسواری هم استفاده کنید و لذت ببرید.
می‌دانیم دل کندن از کویر بسیار سخت است اما به نیمه‌های ظهر رسیدیم و باید خود را برای وداع با آن آماده کنید. پس آخرین عکس‌های‌تان را هم بگیرید و بعد از آن آماده‌ی صرف وعده‌ی غذایی متفاوتی شوید که حال و هوای دوره صفوی را برای‌تان زنده خواهد کرد. برای این منظور به کاروانسرای ابوزیدآباد در خیابان صفوی بروید.

سعید باقری راد

صرف ناهار در این کاروانسرای تاریخی شما را به دل تاریخ می‌برد. تصور کنید جایی هستید که سال‌ها پیش نیاکان ما در حجره‌های آن می‌نشستند، استراحت می‌کردند و غذا می‌خوردند. یک ناهار با چاشنی تاریخ!



 پس از صرف ناهار گشتی در کاروانسرا بزنید، چرا که معماری آن خود یک جاذبه محسوب می‌شود. این کاروانسرای تاریخی هم رستوران دارد هم اتاق‌هایی برای اقامت. پس اگر وقت داشتید می‌توانید اقامت در این سرای تاریخی را هم تجربه کنید. اما اگر وقتتان محدود است، این بازدید آخرین نقطه‌ی سفرتان خواهد بود. سفر دو روزه‌ی ما در این نقطه به پایان می‌رسد. امیدواریم با استفاده از این راهنمای سفر یک آخر هفته‌ی عالی برای خود رقم بزنید و خاطرات خوبی در سفر بسازید. اگر تجربه‌ی سفر به این مقاصد را داشته‌اید خوشحال می‌شویم آن را با اسمارتیز به اشتراک بگذارید.
کافه‌ها و رستوران‌های این منطقه
  • کاروانسرای ابوزیدآباد

نگاره 1 از 3
نگاره 2 از 3
نگاره 3 از 3
پیش از سفر به این ‌نکات توجه کنید:
  • این برنامه سفر را «سعید باقری راد» پیشنهاد داده است. درباره سعید باقری راد بیشتر بدانید.
  • تمام اقامتگاه‌ها، رستوران‌ها و لیدرهای محلی پیشنهادی هستند و شما می‌توانید با توجه به زمان سفرتان و علایق‌تان سایر اقامتگاه‌ها، مسیرهای سفر، رستوران‌ها و ... را انتخاب کنید.
  • تجربه شما از سفر می‌تواند راهنما یا انگیره‌ای برای سفر دیگران باشد. خوشحال می‌شویم اگر تجربه‌تان را از سفر (در قالب سفرنامه، عکس، ویدئو یا فایل صوتی) برای ما بفرستید.
نقشه
نهال ظاهری

نویسندگی و عکاسی پنجره‌هایی هستن که من رو به جهان بیرون وصل می‌کنن. علاقه به طبیعت باعث شد به سمت فعالیت‌های محیط‌زیستی برم و در ادامه به سفر علاقه‌مند بشم. سفر برای من فرصت کشفه و کمکم کرده ابعاد جدیدی از خودم رو بشناسم. کتاب، فیلم و پادکست هم اجزای جدانشدنی زندگی من هستن.

امتیاز دهید نظری تا کنون ثبت نشده است ۵ / 4.7 6 نفر
نظرتو با ما مطرح کن
نظرات دیگران
اولین نفری باشید که در مورد این مطلب نظر می‌دهد.