همه چیز با دیدن لاشهی صدها پرنده در روز چهارشنبه دوم بهمنماه شروع شد.
پرندگان مهاجری که طبق رسم هر ساله به
تالاب میانکاله مهاجرت زمستانی کرده بودند، حالا یکی یکی در چنگال مرگ فرو میروند و تعداد آنها تا امروز یعنی هشتم بهمن به حدود 8 هزار بال رسیده است. این خبر تلخ که نگرانیهای زیادی را برای جامعهی محیط زیستی و سلامت عمومی جامعه به وجود آورده، نیازمند بررسی بیشتر است. با ادامه مطلب همراه
اسمارتیز باشید تا بیشتر از جزییات این حادثه بدانید.
مرگ پرندگان مهاجر از کجا شروع شد؟
صبح روز چهارشنبه دوم بهمن، عدهای از مردم محلی با مسئولان تماس گرفتند و از دیدن لاشهی صدها پرنده در اطراف
تالاب میانکاله خبر دادند.
پرندگان مهاجر بسیاری هر ساله با فرا رسیدن فصل زمستان به
تالاب بینالمللی میانکاله میآیند، اما زمستان امسال سرنوشت تلخی برایشان رقم زد.
این پرندگان زیبا به کام مرگ کشانده شدند.
آمار اولیه از مرگ حدود 4000 پرنده خبر میداد، اما این تعداد تا صبح روز سهشنبه 8 بهمن ماه حدود 8000 تخمین زده شده است. به گزارش خبرگزاری ایسنا، پرندگان تلف شده از 20 گونهی مختلف هستند اما 90 درصد آنها را فلامینگو و چنگر تشکیل میدهد.
علت مرگ پرندگان مهاجر چیست؟
تا به حال گمانهزنیهای بسیاری در مورد علت مرگ این پرندگان انجام گرفته. در این بین «مسمومیت غذایی» و «آلودگی آب» دو احتمالی هستند که بیش از دلایل دیگر به عنوان علت مرگ این پرندگان مطرح شده. به گفتهی کارشناس محیط زیست، منظور از مسمومیت غذایی نوعی باکتری است که که در جلبکها و پلانگتونها وجود دارد. بنابراین پرندگانی که از این طریق تغذیه میکنند، مسموم و به کام مرگ کشانده شدهاند.
“ طبق خبرهای جدید علت قطعی مرگ پرندگان مهاجر در تالاب میانکاله، مسمویت غذایی معرفی شده.”
در مورد علت ایجاد این آلودگی احتمالاتی وجود دارد، اما قویترین احتمال به ورود فاضلاب خانگی یا صنعتی آلوده شده به این نوع باکتری برمیگردد. یک دامپزشک معتمد تخمین زد که احتمالا 10 روز از زمان آلوده شدن آب
تالاب میانکاله تا مرگ
پرندگان مهاجر فاصله بوده و بعد از این مدت مرگ پرندگان آغاز شده است.
مرگ پرندگان برای ما خطرناک است؟
طبق گزارش ایرنا، ارتباط مرگ پرندگان با ویروس آنفولانزا و نیوکاسل (بیماری ویروسی رایج در بین پرندگان) به صورت قطعی رد شد. از آنجا که علت این بیماری یک نوع باکتری آلوده عنوان شده، احتمال واگیردار بودن و آلوده شدن سایر پرندگان رد میشود اما ممکن است موجب ایجاد بیماریهای دیگری شود. به همین دلیل شکار پرندگان تا اطلاع ثانوی ممنوع اعلام شده و توصیه شده از مصرف گوشت پرندگان شکاری تا اطلاع ثانوی پرهیز شود. بازار فروش پرندگان در فریدونکنار هم تا مشخص شدن وضعیت این پرندگان تعطیل شده است.
“تا اطلاع ثانوی از مصرف گوشت پرندگان شکاری خودداری کنید.”
آیا مرگ پرندگان سابقه داشته است؟
برای اولین بار نیست که مرگ پرندگان به این شکل رخ داده. در دهه 80 هم اتفاقی مشابه این مرگ دستهجمعی رخ داده که مشخصات مشابهی با این واقعه داشت. در آن اتفاق هم مرگ پرندگان بر اثر آنفولانزا و نیوکاسل رد و دلیل مرگ مسمومیت اعلام شد. پروندهی مرگ پرندگان دهه 80 هرگز به نتیجهی قطعی نرسید و به دست فراموشی سپرده شد. اینبار اما مسئولان محیطزیست قصد دارند از تکرار این اتفاق جلوگیری کنند و تا روشن نشدن علت اصلی آلودگی آب تحقیقات را ادامه دهند.
چه اقداماتی از سوی مسئولان صورت گرفته است؟
جمعآوری لاشه پرندگان مرده توسط کارشناسان محیط زیست استان مازندران.
کارشناسان محیط زیست و دامپزشکی از صبح روز پنجشنبه سوم بهمن در مناطق گزارش شده حضور پیدا کردند. این گروهها به جمعآوری لاشهی پرندگان مرده، امحاء آنها و پاکسازی محیط پرداختند. نمونهبرداری و کالبدشکافی پرندگان مرده از دیگر کارهایی است که برای شناختن علت این مرگ دسته جمعی در حال انجام است. تحقیقات آزمایشگاهی تا مشخص شدن علت نهایی این واقعه ادامه خواهد داشت.
چرا تالاب میانکاله برای پرندگان اهمیت دارد؟
تالاب میانکاله در استان مازندران قرار گرفته و از شمال با دریای خزر، از غرب با زاغمرز بهشهر از شرق با آشوراده و بندرترکمن همسایه است. این تالاب از سال 1348 به عنوان منطقه حفاظت شده تعیین شد و در حال حاضر پناهگاه حیاتوحش و ذخیرهگاه طبیعی زیستکره نام گرفت. بکر بودن این تالاب و موقعیت جغرافیایی مناسب آن باعث شده هر ساله پرندگان زیادی به این تالاب مهاجرت کنند.
تالاب زیبای میانکاله؛ بهشت پرندهنگری ایران.
فلامینگو، باکلانها، قوها، پلیکانها، مرغابیها و عقاب بخشی از پرندگانی هستند که در این تالاب مشاهده شدند. تالاب میانکاله، بهشت پرندهنگری ایران نام دارد و بسیاری از علاقهمندان به
پرندهنگری برای دیدن تنوع زیستی پرندگان به این تالاب سفر میکنند. منطقه آبی میانکاله 40 هزار هکتار وسعت دارد و با اضافه شدن پناهگاه حیات وحش وسعت آن به 68 هزار هکتار میرسد. این تالاب یکی از زیستگاههای مهم و نادر پرندگان است که هر سال پذیرای 1 میلیون و 500 هزار پرنده از 130 تا 150 گونه مختلف و نادر است.