حتما در فیلمهای سینمایی هالیوودی مثل قوی سیاه، بهترین شومن و... چشمتان به سالنهای اپرای جذاب و زیبا خورده است. اجراهای مختلف از اجرای موسیقی تا نمایشهای اپرا و تئاتر، در این سالنهای زیبا جذابیتشان دوچندان شده است. همه ما هنگام دیدن این فیلمها آرزو داشتیم بهجای تماشاگران مینشستیم و از نزدیک این اجراهای زیبا را تماشا میکردیم.
تالار وحدت تهران، از مراکز برگزاری تئاترها و برنامههای فرهنگی مختلف با داشتن سالنی بزرگی، در دل شهر قرار دارد که در میزبانی برنامههای فرهنگی و هنری همچنان بعد از گذشت نیمقرن موفق عمل کرده است و با سالن زیبای خود فضای کلاسیک قرن 18 و 19 میلادی غرب جهان را برای مهمانان شرقی خود تداعی میکند. با
اسمارتیز همراه باشید تا با این تالار بیشتر آشنا شویم.
شاید اینها را هم بپسندید!
تاریخچه
تالار وحدت، تالاری مجهز و مدرن در تهران که در دوره پهلوی دوم در سال 1336 کلنگ ساخت آن به زمین خورد و بعد از گذشت 10 سال از ساخت آن توسط یوگینا آفتادلیانس بر اساس اپرا هال وین در آبان سال 1346 با بهترین امکانات و با کیفیتترین ابزارهای صوتی، نور پردازی و طراحی بسیار زیبای داخلی ساخته شد و توسط محمدرضا شاه و فرح پهلوی در خیابان دکتر ارفع که امروزه آن را به نام خیابان استاد شهریار میشناسیم گشوده شد. نام این تالار به افتخار رودکی، شاعر و نوازنده ایرانی، رودکی انتخابشد.
این ساختمان دارای 2 سالن بزرگ به نام رودکی و یک سالن کوچکتر است. بعد از انقلاب اسلامی به مناسبت میلاد پیامبر گرامی اسلام و همزمان با هفته وحدت، نام سالن بزرگ را وحدت نامیدند و رودکی را برای سالن کوچکتر انتخاب کردند. بهطور کلی، بعد از انقلاب بیشتر اجراها متشکل از نمایشهای تئاتر و موسیقی بهویژه موسیقی سنتی میباشد. همچنین گروههای موسیقی معاصر، تلفیقی، ارکستر مجلسی، کُر فیلهارمونیک و کنسرت همنوازان و بسیاری برنامههای موسیقایی دیگر در تالار رودکی اجرا شدهاند. نمایشهای متعددی نیز از جمله تئاترهای کلاسیک، تئاترهای موزیکال و تئاترهای مدرن نیز در اینمجموعه فعالیت داشتهاند.
ورودی تالار وحدت
معماری و صحنه تالار وحدت
زیربنای تالار رودکی نزدیک به 16 هزار متر مربع است، یک سالن همکف و 3 طبقه بالکن دارد که از نظر ساخت شبیه نعل اسب هستند. علاوه بر این طبقات این تالار دارای 2 زیرزمین برای استقرار امکانات فنی مربوط به صحنه نمایش و سیستم صوتی و نورپردازی است. گنجایش کل سالن برای 740 تماشاگر مناسب میباشد. بهطورکلی مساحت ساختمان در 7 طبقه به همراه زیر زمینها 21هزار مترمربع است.
طبقات تالار وحدت
در طبقه اول تالار جایگاهی قرار دارد که دارای در و راهروی مخصوصی است که به تالار استراحت ختم میشود. تالار استراحت در قسمت شرقی بنا شده و راهرو و پلکان مخصوصی آن را با خارج مرتبط میسازد. پلهها از مرمر سیاه با نردههای برنزی است و باز هم دیوارها به سبک
تخت جمشید گچ بری و آینه کاری شده است.
در تالار استراحت دیوارها با پارچه زری با گلابتون اصل به رنگ سفید با نقشهای ایرانی پوشیده شدهاند و چلچراغ بسیار زیبایی سقف را زینت میدهد.
دیوار جنوبی سرامیکی و سقف تالار گچ بری و آینه کاری شده است که 11 چلچراغ بزرگ نیز روشنایی تالار انتظار را تأمین میکند.
در طرفین جایگاه 2 ردیف لُژ مخصوص تماشاچیان قرار دارد که گنجایش 162 تماشاچی را دارد. 2 ردیف لُژ در طبقه سوم بالکن مجموعاً گنجایش 43 و جایگاه ویژه نیز ظرفیت 40 تماشاگر را دارد.
طبقات پشت صحنهدر پشت صحنه 7 طبقه ساختمان وجود دارد که در طبقه سوم آن تالار رودکی به گنجایش 200 نفر جهت تمرینات ارکستر سمفونیک و اجرای موسیقی ساخته شده است. سایر طبقات مربوط به اتاقهای مخصوص هنرمندان، دفاتر کار و قسمتهای ضروری تالار است.
طبقه هم کف تالار شامل درهای ورودی، تالار انتظار، رختکن، توالت، پلکانها، آسانسورها، گیشههای بلیت، کابین کنترل نور و صدا، تالار تماشاچیان، جایگاه ارکستر و صحنه است.
درهای ورودی به تعداد 10 عدد درب تمام شیشهای در شمال تالار به طرف خیابان شهریار قرار دارد.
نمای خارجی تالار وحدت نیز با سنگ تراولتن و سنگهای الوان پوشیده شدهاست. دیوار جنوبی تالار انتظار طبقه همکف که شکل یک نیمدایره است، به طرز بسیار زیبا و هنرمندانهای با نقشهای بدیع ایرانی سرامیک شده است.
سقف تالار انتظار گچبری و آیینهکاری شده و 8 شاخه لوستر کریستال روشنایی تالار را تأمین میکنند. کف تالار با سنگ مرمر و راهروها و پلکانهای دو طرف با قالی مفروش گردیده است. سه گیشه فروش بلیت نیز روبه روی درهای ورودی قرار دارد.
مجموعه تالار وحدت با داشتن چنین مختصاتی که به اختصار به آن اشاره شد در زمره 10 مجموعه برتر درسطح جهان قرار دارد و در خاورمیانه کم نظیر است.
سالنهای جانبی تالار وحدت جهت برگزاری نمایشگاههای هنری و اجراهای ویژه هنری دارای ظرفیتی قابل توجهاند.
فضای داخلی تالار وحدت
آوانسننام دیگر آوانسن صحنه پیشآمده است این سن جایگاه استقرار ارکسترهای بزرگ جهت اجرای اپرا، موسیقی و نمایشهای موسیقیایی است که تا ارتفاع 30/2 به عمق زمین منتقل میشود. این ویژگی موجب میشود در برخی نمایشها که نیاز به دیدن نوازندگان نباشد، ارکستر و سازمان نوازندگان در حین اجرای برنامهها دیده نشوند.
تالار اصلی وحدتسالن اصلی شامل طبقه همکف و 3 طبقه بالکن، جایگاه ویژه واقع در بالکن 1 و یک جایگاه مخصوص واقع در بالکن دوم است که مجموعاً گنجایش 700 تماشاگر را دارد. نمای بیرونی بالکنها به شکل نیم دایره است که از داخل به سبک کنگرههای هخامنشی گچ بری شده. در همکف 4 در ورودی از هر سمت سالن امکان ورود و خروج میهمانان را فراهم میکند.
جایگاه ارکستر در تالار وحدت به شکل نیمدایره است که تحدب آن به طرف تماشاچیان و در جنوب تالار و جلوی صحنه قرار گرفته و در مواقع لزوم و به هنگامی که ارکستر باید دیده نشوند کف آن تا 5/2 متر پایین میرود.
طراحی و تزیینات داخلی سالن به طرز زیبایی شامل سقف محدب لانه زنبوری است که در وسط، لوستر مدور بسیار بزرگی از کریستال وجود دارد که نور نامرئی آنرا حفاظت میکند. این لوستر در مرکز سقف، زیبایی خاصی به سالن میدهد. سن اصلی تالار وحدت با عرض12 متر و بیش از 30/10 متر عمق دارای سیستمهای متحرکی است که با نامهای پودیم یک پودیوم دو و پودیوم 3 است.
صحنه گردانسیستم صحنه گردان، با 12متر عرض و 1.30متر عمق قرار دارد و سن گردان با قطر 10 متر در مرکز سن اصلی است. سن گردان میتواند با سرعتهای متفاوت به چپ و راست بچرخد. صحنه اصلی سن گردان می تواند در مکان اصلی خود و همینطور پشت صحنه اصلی یا به جای سن اصلی قرار گیرد. صحنه گردان میتواند همزمان با حرکت به جای صحنه اصلی مانند حرکت کره زمین به دور خورشید، حول محور خود بچرخد.
سن جانبی (واگنها)در سمت چپ از نگاه تماشاگران دو سیستم واگن جانبی بهصورت ریلی وجود دارد. واگنها میتوانند دکورهای بزرگی با وزن بیش از دوتن را تحمل کنند. اسکلت اصلی واگنها فلزی و رویه آن از چوب است. واگنهای سن جانبی قادرهستند جداگانه یا با هم و با هر اندازه طول وارد صحنه اصلی شوند.
امکانات فنی
سیستمهای بالا برنده تالار دارای دو پرده اصلی نمایش است که با فاصله کمی از هم نصب شدهاند. پرده آبی سالن بهصورت عمودی باز و بسته میشود و پرده زرد به صورت افقی. تالار وحدت دو سیستم پرده آهنی ضد حریق و کاملاً آکوستیک دارد. پرده آهنی اصلی که در دهانه صحنه قرار دارد و سالن تماشاگران را از تمام صحنه جدا میکند و مانع نفوذ آتش از دو بخش جدا شده میشود. پردههای آهنی از لایههای مختلف آکوستیک و ایزولاسیون تشکیل شده و از عبور فرکانسهای صوتی تا حد قابل توجهی به داخل سالن تماشاگران جلوگیری میکند. روی پرده آهنی نقش سیمرغ و زال طراحی و نقاشی شده است. پرده آهنی دوم در سمت چپ، کارگاه دکور و صحنه اصلی تعبیه شده است. این پرده نیز تمامی کارایی پرده آهنی اصلی را دارد.
سمت چپ صحنه و در انتهای صحنهی اصلی یک سیستم آسانسور جهت دسترسی به سیستم نورپردازی گالریها و نیز هدایت سرویس الکترو موتورها نیز وجود دارد.
ساختمات تالار وحدت
امکانات صوتیتالار وحدت دارای یکی از بهترین و پیشرفته ترین سیستمهای صوتی حال حاضر دنیاست که در تاریخ 22 بهمن سال 1388 توسط شرکت ایرانی نصب و توسط نماینده اینشرکت راه اندازی شد. تالار وحدت دارای بهترین و یکنواختترین صداها در سالن و بیشترین تنوع از بهترین میکروفونهاست.
امکانات تصویریامکانات تصویری تالار وحدت نیز شامل امکان تصویر برداری با سه دوربین و امکان پخش تصاویر از روی صحنه است.
البته تالار وحدت قابلیت پخش تصویر از بک صحنه انتهای سن گردان را هم دارد. همچنین امکانات تصویربرداری با استفاده از 3 دوربین و سوئیچ همزمان تصاویر نیز در تالار وحدت وجود دارد.
پردههای مورد استفاده پخش تصاویر یکی پرده سینماست که روی میلهی 1 نصب میشود، پرده سیکلوی متحرک که قابلیت جابهجایی از میله 1 تا 10 را دارد و پرده نمایش انتهایی که اکثراً اوقات روی میلهی 10 نصب است.
این کابین دارای ده دستگاه تقویت کننده است که مجموعاً 1000 وات قدرت دارد و در مواقع لزوم برنامههای سخنرانی و دیگر گفتارها را به 5 زبان ترجمه و از 50 عدد گوشی بی سیم که مورد استفاده خارجیان قرار میگیرد، پخش میکند.
صحنه مجهز به 2 سیستم خبردهنده در مواقع حریق است.
راه دسترسی
آدرس: خیابان حافظ، خیابان استاد شهریار
شماره تماس:02166731419
تالار وحدت در نزدیکی ایستگاه مترو
تئاتر شهر تهران قرار گرفته است. برای رسیدن به تالار میتوانید در این ایستگاه از قطار پیاده شوید و پس از خروج از ایستگاه به سمت ضلع شرقی پارک دانشجو رفته و به خیابان استاد شهریار و در نهایت به تالار وحدت برسید. همچنین اگر قصد استفاده از اتوبوس را دارید میتوانید با استفاده از بیآرتی در ایستگاه تئاتر شهر (چهارراه ولیعصر سابق) که خطوط میدان آزادی - تهرانپارس و راهآهن - تجریش وراهآهن - پارکوی از آن میگذرند پیاده شوید.
تالار وحدت تهران از ابتدای تاسیس تاکنون میزبانی برنامههای مختلف ملی و بین المللی فرهنگی و همچنین میزبانی افراد بزرگی از ایران و جهان را داشته است.
از دیگر سو مجموعه تالار وحدت به عنوان مجللترین تالار کشور به منظور برپایی برنامهها و افتتاحیهها و اختتامیههای برنامههای گوناگون در کشور مورد استفاده قرار گرفته است.