غواصی در نگاه اول، رشتهی پرهزینهای به نظر میرسد. اگر خرید تجهیزات و هزینهی آنها هم برای شما دغدغهی اصلی شروع این ورزش بوده، با این مطلب همراه باشید تا با تجهیزات غواصی و هزینههای آن کاملا آشنا شوید.
تجهیزات اسنورکلینگ
تجهیزات اسنورکلینگ، مقدماتیترین وسایلی هستند که برای غواصی به آنها نیاز دارید. با این تجهیزات میتوانید یک غواصی مختصر و حتی تفریحی را امتحان کنید. پس بیایید بیشتر با این تجهیزات آشنا شویم:
تجهیزات اسنورکلینگ
• ماسک
ماسک غواصی اگرچه در نگاه اول به عینک شنا شباهت دارد اما کاملا با آن متفاوت است. ماسک غواصی به دلیل وجود نوار سیلیکونی بینی ما را کاملا میپوشاند و دید خیلی خوبی در زیر آب میدهد. این در حالی است که عینک شنا هم دید محدودی دارد و هم بینی ما را به خوبی نمیپوشاند. پوشش بینی از این جهت اهمیت دارد که دم و بازدم در زمان غواصی صرفا از طریق دهان صورت میگیرد. نکتهی مهمتر آنکه ماسک باید فیت صورت باشد تا آب داخل آن نرود، پس نمیتوان ماسک را اینترنتی خرید و حتما باید آن را روی صورتتان امتحان کنید.
• اسنورکل
وسیلهای است که وقتی روی سطح آب هستید میتوانید با آن تنفس کنید. اسنورکل دارای 2 بخش است: بخش دهانی و لوله. بخش دهانی معمولا جنس نرمی دارد و کاملا دهان را میپوشاند تا از ورود آب به آن جلوگیری شود. بنابراین در خرید اسنورکل باید دقت کنید که قسمت دهانی آن کاملا فیت دهانتان باشد. لوله یا شلنگ اسنورکل با جنسی نیمه سخت و بدون شکستگی است که یک خمیدگی کوچک برای جلوگیری از جمع شدن آب در اسنورکل دارد. نکتهای که در خرید اسنورکل باید به آن دقت کرد طول آن است که نباید بیشتر از 55 سانتیمتر باشد.
• فین
فین یا پااردکی، بالهای است که در زمان غواصی باید پوشید. فین باعث میشود که سطح مقطع روی آب و قدرت جابهجایی غواص بیشتر شود، چراکه با هر بار پا زدن مقدار بیشتری آب جابهجا خواهد شد. فینها دو مدل هستند؛
• فین گالشی: فینهایی که شبیه کفش پوشیده میشوند.
• فین بندی: این نوع فینها که بالهای بلندتر و پهنتری دارند، شبیه بوت ساقداری است که بعد از پوشیدن باید بندهایش را محکم ببندید. فین ترجیحا باید بندی باشد.
اگر این تجهیزات را از برندهای تولیدکنندهی تجهیزات غواصی تهیه کنید، تقریبا 1 میلیون و نیم هزینه خواهد داشت. توصیهی ما به شما این است که حتما این لوازم را از برندهای معتبر غواصی خریداری کنید چرا که کیفیت در لوازم غواصی حرف اول را میزند!
نکته: در دورههای open water تمام این تجهیزات توسط موسسهی آموزشی در اختیار شما قرار داده میشود اما از دورهی 2ستاره به بعد این امر سلیقهای است و بستگی به موسسهی آموزشی دارد. معمولا کسانی که وارد دورهی 2 ستاره میشوند لزوم خرید این تجهیزات را احساس میکنند، چرا که در دایو سنترها لوازم خیلی با کیفیتی عرضه نمیشود.
SMB (پاراشوت): وسیلهای باریک با طول تقریبا 120 سانتیمتر به رنگ نارنجی یا قرمز است که با یک قرقرهی 20 یا 30 متری رول میشود. اما SMB چه کاربری دارد؟ زمانی که برای غواصی به عمق میروید تا حد زیادی از قایقی که شما را به آنجا آورده فاصله میگیرید. بنابراین بعد از اتمام غواصی دیگر قادر به پیدا کردن قایق نیستید، پس نیاز به SMB دارید تا ناخدا بتواند شما را پیدا کند. نحوهی کار این وسیله به این شکل است که در 10 متر پایانی، آن را باد میکنید تا روی سطح آب بیاید. ناخدا SMB را از دور میبیند و به سمت شما میآید. به این صورت غواصان میتوانند قایق خود را پیدا کنند. قیمت SMB تقریبا از 500 هزار تومان شروع میشود.
چاقو: چاقوی غواصی، چاقویی نه چندان تیز است که با غلاف به پا وصل میشود. این چاقو ابدا برای دفاع نیست بلکه برای بریدن طناب یا توری که ممکن است به پا گیر کند استفاده میشود. چاقوهای غواصی از 200 هزار تومان شروع میشود.
چراغ قوه: چراغ قوهای که در مراکز غواصی اجاره داده میشود کیفیت و نوردهی خوبی ندارند، بنابراین بهتر است آن را خریداری کنید. چراغ قوه بیشتر برای غواصی شب و wreck(اجسام مغروق) کاربرد دارد. چراغ قوههای غواصی ضد آب است و قدرت نوردهی بالایی دارند. قیمت این چراغقوهها از 400 هزار تومان شروع میشود.
BCD یا جلیقهی تعادل شناوری: کاربرد این جلیقه، تنظیم تعادل شناوری در زیر آب است. تمام تجهیزات غواصی روی این جلیقه سوار میشود. این جلیقهها سایزبندی دارند و سیلندر غواصی روی آن بسته میشود.
رگلاتور: رگلاتور یا فشارشکن وسیلهای کاملا مکانیکی است که از 2 بخش تشکیل شده:
رگلاتور
•
First stage: روی شیر سیلندر بسته میشود. سیلندرهای غواصی 200 بار فشار دارند. میتوانید قدرت آن را تصور کنید؟ اگر آن را با نازل آتشنشانی که 11 بار و ترمز قطار که 4 بار فشار دارد مقایسه کنید، متوجه قدرت آن میشوید. این فشار به صورت مستقیم قابل تنفس نیست پس رگلاتور این فشار را به 1.5 بار میشکند تا هوای سیلندر برای ما قابل تنفس شود.
•
Second stage: قسمتی از رگلاتور است که داخل دهان گذاشته میشود و تنفس از طرق آن صورت میگیرد.
علاوه بر این موارد، وسایلی روی first stage نصب میشود که عبارتند از:
اختاپوس: دقیقا مثل demand است، با این تفاوت که شلنگ بلندتر و زرد رنگی دارد. از اختاپوس بیشتر برای کمک به همیار یا فردی که زیر آب هوا تمام کرده باشد، استفاده میشود.
گیج: گِیج تک کنسول، فقط فشار هوای سیلندر را نشان میدهد. 2کنسول نشانگر همزمان فشار هوا و عمق است. گیج 3کنسول هم فشار هوا و عمق را نشان میدهد و هم قطبنما دارد.
شلنگ air source: این شلنگ روی جلیقهی شناوری وصل میشود. با اینکه شلنگ air source با BCD (جلیقهی شناوری) فروخته میشود اما در زمان غواصی روی first stage بسته خواهد شد.چرا که هوای آن از سیلندر تغذیه میشود.
• Wet suit: این لباسها که جنسی از نئوپرین یا اسفنج دارند، در سایزبندی و ضخامت متنوع از فروشگاههای معتبر لوازم غواصی قابل خریداری است. قطر این لباسها با توجه به دمای آب تغییر میکند. جدول مخصوصی که قطر متناسب با دماهای مختلف این لباسها را نشان میدهد میتواند در خرید لباس مناسب بسیار کمک کننده باشد. تفاوت در سایز و قوارهبندی تنها تفاوت این لباسها برای خانم ها و آقایان غواص به شمار میرود. قیمت wet suitها تقریبا از 1 میلیون تومان شروع میشود.
لباس های غواصی انواع متفاوتی دارند
•
Rash guard: این لباسها برخلاف wet suitها از جنس اسفنج نیستند. جنس استرج این لباسها باعث میشود گزینهی بهتری برای غواصی در فصلهای گرم باشند. همچنین پوشش Anti-UV این لباسها، غواص را از سوزش پوست و گزش موجودات دریایی محافظت میکند. غواصان در ایران عموما از اردیبهشت تا مهرماه از rash guard استفاده میکنند. این لباسها تقریبا از 300 هزار تومان قابل خریداری هستند.
• Dry suit و semi dry suit: لباسهای خشک و نیمه خشک برای آبهای خیلی سرد و غواصی در قطب شمال استفاده میشوند. در ایران جز در بعضی غارها نیازی به استفاده از این لباسها احساس نمیشود.
زنگ زیر آب: با تکان دادن این زنگ در زیر آب، میتوان صدا تولید کرد تا دیگران آن را بشنوند و در صورت لزوم به کمک هم بیایند. البته اگر زنگ نداشتید هم میتوانید چاقوی غواصیتان را از غلافش جدا کنید و با ضربه زدن به سیلندر تولید صدا کنید.
Dry box: جعبه های ضد آبی هستند که روی قایق گذاشته میشود تا در صورت برخورد با آب خیس نشوند و از خیس شدن بعضی وسایل ضروری محافظت نمایند.
Dive computer: کامپیوتری است که تمام مختصات غواصی شما را محاسبه میکند. این کامپیوترهای غواصی که روی مچ دست بسته میشود نشان میدهد در چه عمقی میتوانید ایستگاه بگیرید و در هر عمقی تا چه مدت زمانی مجازید زیر آب بمانید.
کامپیوترهای غواصی
همچنین اگر سرعت صعودتان بالا برود این کامپیتر به شما آلارم خواهد داد. حداقل هزینهای که برای dive computer ها باید بپردازید از 250 یورو شروع میشود.