کرمانشاه از بزرگترین و مهمترین شهرهای غرب کشور به شمار میرود. همچنین این شهر را گهواره تمدن، نگین گردشگری ایران و شهر شیرین نیز مینامند. پس اگر میخواهید به لیست دیدنیهای کرمانشاه، یک اثر تاریخی با مناظری چشمنواز و سرسبز اضافه کنید،
تکیه بیگلربیگی کرمانشاه را در میان گزینههای خود قرار دهید. این تکیه باشکوه خاطرات خیلی خوب و به یاد ماندنی را از سفر به کرمانشاه برایتان به ارمغان میآورد. این تکیه چنان آیینه کاریهای باشکوهی دارد که آن را از سایر تکیههای شهر متمایز میکند. قدمت این تکیه که به زمان قاجار برمیگردد، در میان بافت قدیمی کرمانشاه قرار دارد. اگر قصد دیدن این تکیه را دارید، برای آشنایی بیشتر با
اسمارتیز همراه شوید.
شاید اینها را هم بپسندید!
پیشینه تکیه بیگلربیگی کرمانشاه
تکیه بیگلربیگی تکیهایست در بافت کهن کرمانشاه و در زمان قاجار توسط عبدالله خان فراش باشی ملقب به بیگلربیگی ساخته شد. ساخت این تکیه در سال 1309 هجری قمری شروع و در سال 1315 هجری قمری تمام شد و سالها بعد، یعنی در سال 1326 هجری گچبریها و آیینهکاریهایی برغای تزیین بیشتر به این بنا اضافه شد تا جذابیت این بنا را دو چندان کند. این تکیه از لحاظ آیینهکاری در میان تکایای کرمانشاه نظیر ندارد و از نشانههای آیینی مردم کرمانشاه را به نمایش میگذارد. این تکیه در تاریخ 19 آذر سال 1375 با شماره ثبت 1797 به ثبت ملی رسید و لازم است بدانید که در این تکیه دو موزه تاریخی نیز وجود دارد که علاقهمندان به موزه را به این تکیه میکشاند. موزه خط و کتابت این تکیه، در سال 1383 شروع به کار کرد، موزهای که در آن اسناد، مدارک، مستندات تاریخی و نسخههای خطی قرآن، نگهداری و به نمایش گذاشته میشود. موزهی دیگر یعنی موزه پارینه سنگی زاگرس هم در این تکیه برپا شده است، این موزه به دلیل اینکه تنها موزه پارینه سنگی خاورمیانه به شمار میآید، از اهمیت خاصی برخوردار است.
تکیه بیگلربیگی 3 درب ورودی مختلف دارد، دری که در قسمت جنوب شرقی بنا قرار دارد درب ورودی اصلی آن است که سردری بسیار زیبا با مقرنسهای گچی و گچبریهای برجسته دارد. در دو سمت ورودی، 2 ردیف طاقنما وجود دارد که نظرتان را جلب میکند، طاقنمای ردیف پایین مانند سردر ورودی از مقرنسهای گچی و گچبریهای زیبا تزیین شده است. داخل طاقنماهای ردیف فوقانی با پیکرههای گچی از شخصیتهای دوره قاجار الهام گرفتهاند. بعد از سردر ورودی، فضای هشتی قرار دارد. در دیوارهای این فضا طاقچههایی ایجاد شده و سقف آن با رسمبندیهای آجری تزیین شده است. در ضلع شمالی هشتی، درگاهی چوبی وجود دارد که از طریق آن میتوان وارد خانههای وابسته به تکیه شد. پس از هشتی، دالان نسبتا درازی قرار دارد که به حیاط اصلی تکیه منتهی میشود. سقف دالان نیز با تزیینات معلقی مزین شده است. در ضلع جنوبی دالان، دو درگاه چوبی ایجاد شده و از طریق آنها میتوان به خانههای جبهه جنوبی تکیه دسترسی پیدا کرد. در ضلع شمالی ورودی دیگری وجود دارد که به کوچهی بنبست منتهی میشود. از طریق این ورودی میتوان به فضاهای مسکونی ضلع شمالی تکیه دسترسی یافت. ورودی سوم نیز در جبههی جنوب غربی قرار دارد.
تکیه بیگلربیگی همچون نگینی در دل شهر کرمانشاه قرار دارد
بهترین زمان رفتن به تکیه بیگلربیگی کرمانشاه
کرمانشاه از شهرهاییست که حتما برای یکبار هم که شده باید به آن سفر کنید. برای رفتن به تکیه بیگلربیگی کرمانشاه فرقی نمیکند که چه زمانی از این بنا بازدید میکنید زیرا این تکیه در هر زمانی زیبایی خودش را دارد ولی اگر قصد دارید در کنار بازدید این بنا از دیگر
جاهای دیدنی کرمانشاه دیدن کنید، بهترین زمان سفر به این شهر بر چند اساس بررسی شده است. بهترین زمان آب و هوای برای سفر به کرمانشاه تقریبا از اوایل خرداد تا شهریور است زیرا این شهر تابستانی هوای معتدل و خنکی دارد، ولی در زمستان تا آنجایی که ممکن است به این شهر سفر نکنید زیرا زمستانهایی سرد و سختی دارد. شلوغترین زمان سفر به کرمانشاه طبیعتا اواخر بهار و تابستان است زیرا در این زمان، کرمانشاه هوای دلانگیزی دارد بیشتر مسافران این بازه را انتخاب میکنند. فصل تابستان نیز میتواند با هوای خنک و دلچسبش، گزینهی مناسب دیگری برای رفتن به کرمانشاه باشد.
راههای دسترسی به تکیه بیگلربیگی کرمانشاه
آدرس: کرمانشاه، محله فیض آباد، خیابان مدرس، تکیه بیگلربیگی
این بنا در بافت قدیمی شهر کرمانشاه، یعنی خیابان مدرس و مقابل مسجد جامع قرار دارد. خیابان مدرس، خیابان اصلی در بافت قدیم کرمانشاه به شمار میآید و از پرترددترین خیابانها و اصلیترین مسیرهای حمل و نقل شهر کرمانشاه است و به سبب ترافیک بیش از حد یکطرفه شده و در محدوده طرح ترافیک شهری قرار دارد. این خیابان از میدان آزادی (گاراژ) در مرکز این شهر آغاز شده و تا میدان انقلاب (شهرداری سابق) امتداد مییابد. بهتر است به دلیل پارکینگ نداشتن این مکان و یکطرفه بودن این خیابان، شما با پای پیاده، تاکسی یا اتوبوس به این تکیه بروید تا به مشکل برنخورید. همچنین در صورتی که قصد تردد با ماشین شخصی را دارید، از شهروندان، در مورد طرح ترافیک اطلاع کسب کنید تا جریمه نشوید.
آینه کاریهای تکیه چشم هر بینندهای را خیره میکند
هزینهی بلیط و ساعات دسترسی
شما میتوانید در نیمه اول سال از ساعت 8 صبح تا 19 عصر و در نیمه دوم سال از 8 صبح تا 18 عصر از تکیه بیگلربیگی بازدید کنید و برای بازدید تقریبا به 45 دقیقه زمان نیاز دارید. هزینه بلیط ورودی تکیه بیگلربیگی کرمانشاه برای گردشگران داخلی 3000 تومان است و شما برای اینکه بتوانید به راحتی از همه بخشهای مهم این تکیه (داخل تکیه) دیدن کنید میتوانید از راهنمای محلی، آقای رشیدی در خود مجموعه بیگلربیگی کمک بگیرید. سعی کنید هنگام بازدید از تکیه، حتما به موزههای آن نیز سری بزنید تا بازدیدتان تکمیل شود. به خاطر اینکه شما بتوانید به راحتی در مورد زمان رفتن به این تکیه تصمیم بگیرید، لازم است بگوییم که این تکیه دارای امکاناتی همچون اقامتگاه، رستوران، بوفه، دسترسی به وسیله نقلیه و پوشش شبکه است.
دانستنیهایی در مورد تکیه بیگلربیگی کرمانشاه
- تکیه بیگلربیگی از جمله آثار تاریخی و مذهبی کرمانشاه واقع در بافت کهن شهر است.
- تکیه بیگلربیگی کرمانشاه در آذرماه 1375 در فهرست آثار ملی به ثبت رسید و
پس از تغییر مالکیت به میراث فرهنگی در سال 1380، این تکیه یکبار در سال
1381 مرمت شد.
- موزه خط و کتابت این تکیه در سال 1383 افتتاح شد و در سال 1387 نیز در ضلع
جنوبی، موزه پارینهسنگی زاگرس توسط میراث فرهنگی افتتاح شد.
- مساحت کلی تکیه بیگلربیگی در ابتدا 4 هزار متر بود.
- در ضلع غربی این تکیه از نوع معماری زندیه استفاده شده که به شکل هشتی است و
محل دارالحکومهی عبداالله خان و همچنین محل زندگی پسران و برادران وی
بوده است.
- از نزدیکترین جاذبههای گردشگری این تکیه میتوان به بازار اسلامی و بازار سنتی، مسجد شافعیها و تکیه معاون الملک اشاره کرد.
حیاط تکیه بیگلربیگی شما را به گذشتههای دور میبرد
راهنمای رفتن به تکیه بیگلربیگی کرمانشاه
تکیه بیگلربیگی تنها بنای تاریخی در شهر نیست اما بدون شک، جزو زیباترین بناهای تاریخی است که حتما برای یکبار هم که شده باید از این مکان زیبا دیدن کرد. آیینهکاریهای با شکوهی که در این تکیه به کار رفته، این بنا را از سایر تکیهها متمایز میکند. این تکیه حیاط نسبتا وسیعی دارد که کف آن در حدود 2.5 متر از کف خیابان پایینتر است. در وسط حیاط نیز حوض بزرگی قرار دارد. کف حیاط سنگیست و در برخی قسمتها به ویژه روی پایه با پلاکهای سنگی منقش به نقوش هندسی و گیاهی تزیین شده است. اطراف حیاط با فضاهای متعددی احاطه شده و بیشتر فضاهای بخشهای شمال شرقی و جنوبی حیاط کارکرد مسکونی داشته و در بخش غربی نیز گنبدخانه حسینیه قرار دارد. بخش شمالی حیاط شامل فضاهایی دو طبقه است.
تکیه نیز 24 اتاق دارد. در طبقهی اول، راه دسترسی به این اتاقها از طریق پلکانهای داخل صورت میگیرد. کف این اتاقها 1 متر بالاتر از کف حیاط فاصله دارد. در داخل هر یک از این اتاقها طاقچههای متعددی وجود دارد که به صورت دو طبقه هستند و در هر اتاقی 16 طاقچه وجود دارد که برای نگهداری و محافظت از وسایل از آن استفاده میکردند و وسایل مهمتر را در طاقچههای بالاتر میگذاشتند. بخش جنوبی حیاط شامل 4 فضاست که 3 فضای آن دارای ارسی است و بخش شمالی حیاط شامل دو طبقه و یک زیر زمین میشود. زیرزمین تکیه شامل حوضخانه، محل استراحت تابستانی و تعدادی اتاق است و نیز مهمترین بخش تکیه بیگلربیگی بخش غربی آن میشود که گنبدخانهی حسینه در آن قرار دارد. شما با رفتن به این تکیه و بازدید کردن از همهی قسمتهای این تکیه میتوانید با معماری کامل این تکیه آشنا شوید و نهایت لذت را از رفتن به این مکان ببرید و در پایان بازدید از این مکان در صورت تمایل نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.